14. DECEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zenit sa vracia

Ministerstvo skolstva Slovenskej republiky je vyhlasovatelom prveho rocnika sutaze Zenit (zrucnost, efektivita, napaditost, iniciativa, tvorivost) v strojarstve. Z poverenia krajskeho uradu usporiadal organizacny vybor pod vedenim Ing. Jana Lehotskeho v priestoroch Strednej priemyselnej skoly v Brezne v stredu 8. decembra krajske kolo. Sutazilo sa vo dvoch kategoriach a do celostatneho kola, ktore sa uskutocni v dnoch 10.-12. februara 2000 v Strednej priemyselnej skole v Novom Meste nad Vahom, postupuju: z kategorie A (ziaci strednych priemyselnych skol) Peter Melko zo Strednej priemyselnej skoly v Brezne a z kategorie B (ziaci strednych odbornych ucilist) Miroslav Rapcan zo Stredneho odborneho ucilista strojarskeho v Brezne.

Na vlastnych nohach

Takyto nazov mal koncert, na ktorom sa v piatok 10. decembra v Prahe zucastnili dve deti vytvarneho odboru Zakladnej umeleckej skoly v Brezne s vyucujucou Evou Schleicherovou. Program bol venovany detom, ktore sa zapojili do kreslenia vianocnych pohladnic a poslali ich do Norska. Vytazok z ich predaja je venovany na zakupenie pristrojoveho vybavenia v nemocniciach.

Rozpravka alebo skutocnost?

Coca-cola a Vianoce patria uz tradicne k sebe. Tak ako po minule roky, spolocnost Coca-cola prinasa vianocneho ducha aj na Slovensko. Tento rok sa to vsetko zacalo presne 1. decembra. Na Slovensko prisiel skutocny Coca-cola kamion, znamy z televiznej reklamy, aby priniesol jedinecnu atmosferu z obrazoviek do ulic, na namestia, do nemocnic a detskych domovov. Vysvieteny cerveny kamion s usmievajucim sa Santa Clausom postupne obide cele Slovensko, prinesie vianocne pozdravy do velkych i mensich miest. Zvedavci si budu moct prezriet kamion zblizka, vojst dnu a stretnut sa so Santa Clausom. Ako inak, Santa bude mat pre najmensich pripravene prekvapenia. Vianocny kamion pride potesit aj deti v nemocniciach a detskych domovoch, ktore nemaju moznost prist na namestia, ked bude Santa Claus prechadzat cez ich mesto. Deti z nasho kraja ho mali moznost na vlastne oci vidiet v stredu 8. decembra v Banskej Bystrici pred obchodnym domom Tesco.

Hodnotili spolupracu

Vo stvrtok 9. decembra sa clenovia Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov stretli s pozvanymi zastupcami skol z Brezna, Podbrezovej a z Centra volneho casu v Brezne. Zhodnotili spolupracu pri organizovani besied a dalsich podujati. Odovzdali im Pamatne listy Ustrednej rady SZPB za pomoc a rozvijanie tradicii SNP.

Pripravuju sa na okresnu konferenciu

V piatok 10. decembra v Brezne zasadalo predsednictvo OV Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. Zaoberalo sa pripravou okresnej konferencie, ktora je zvolana na 16. decembra. Delegati z dvadsiatich siedmich zakladnych organizacii budu zastupovat vyse 1780 clenov. Zhodnotia cinnost za dvojrocne volebne obdobie. Prijmu hlavne ulohy, v ktorych sa zameraju najma na rozsirovanie clenskej zakladne a prijimanie novych clenov nielen po pozostalych ucastnikoch povstania, ale i z radov sympatizujucich obcanov, ktori suhlasia s poslanim zvazu. Zvolia novy okresny vybor, delegatov na krajsku konferenciu a na XI. zjazd SZPB.

Aky bol november v Helpe?

Prva polovica novembra sa niesla v znameni krasnej jesene, kedy iba raz klesla teplota pod nulu (rano 13. novembra - 1 stupen Celzia). K citelnemu ochladeniu prichadza az v druhej polovici novembra, kedy priemerna denna teplota vystupila iba raz nad nulu (29. novembra +1,25 stupna Celzia). Priemerna teplota za november bola 1,69 stupna Celzia, co je pokles v porovnani s oktobrom o 5,94 stupna Celzia. Najchladnejsie rano (o 7. hodine SEC) bolo 21. novembra - 11 stupnov, najteplejsie 8. a 9. novembra zhodne + 8 stupnov Celzia. Najnizsiu teplotu v popoludnajsich hodinach (o 14.00 hodine SEC) sme namerali 30. novembra - 3 stupne Celzia, nejteplejsie bolo 1. novembra + 16 stupnov. Najnizsiu teplotu vo vecernych hodinach (o 21.00 hodine SEC) sme namerali 20. novembra -7 stupnov Celzia, nejteplejsie vecer bolo 9. novembra + 8 stupnov Celzia.

Mgr. Jozef Pupis

Opytali sme sa za vas

Opytali sme sa za vas

samostatnej odbornej referentky oddelenia podnikatelskej cinnosti Mestskeho uradu v Brezne Ing. Edity Strmenovej:

o Ako vyjdete v ustrety kupujucim pocas predvianocnych nakupov?

- Mesto Brezno zastupene primatorom mesta Ing. Vladimirom Faskom v zmysle §-u 4 ods. 3 zakona SNR c. 369/1990 Zb. o obecnom zriadeni vyzyva vsetky pravnicke a fyzicke osoby podnikajuce na uzemi mesta Brezna, ktori maju obchodne prevadzky v meste, aby v predvianocnych dnoch vysli ustretovo k zakaznikom a svoju predajnu a prevadzkovu dobu prisposobili predvianocnym nakupom ako pre obcanov nasho mesta, tak aj pre turistov a navstevnikov, ktori prechadzaju nasim mestom. Vsetky zmeny tykajuce sa predlzenia predajnej doby nemusia byt vykonane zmenou rozhodnutia, iba oznamom pri vstupe do prevadzky, ze otvaracia doba sa predlzuje (podla vlastneho rozhodnutia jednotlivych prevadzkovatelov).

Sladky vyklad

h9950c.jpg (27114 bytes)Stalo sa uz tradiciou, ze studenti Hotelovej akademie v Brezne pod vedenim vyucujucich praktickych odbornych predmetov prispievaju k atmosfere predvianocneho obdobia pripravou cukrarenskych vyrobkov s vianocnou a v tomto roku i osobitou silvestrovskou tematikou. Aj ked studium v skole tohto typu specialne nepripravuje studentov v profesii cukrar, zrucnost, napaditost i detailna uprava vyrobkov moze smelo konkurovat i skusenym majstrom cukrarom. Aj tento rok, podnetna podpora vedenia skoly, vyborna odborna priprava vyucujucich a tvorivost, sutazivost, ako aj iniciativny pristup studentov priniesli pestru paletu cukrarenskych vyrobkov, medzi ktorymi nechybali torty roznych tvarov, netradicne vianocne betlehemy, medovnikove variacie a dalsie oku lahodiace exponaty. Tie, ktore 3. decembra pocas vystavy organizovanej v priestoroch odbornych ucebni skoly presli kritickym vyberom samotnych studentov formou anonymneho anketoveho hlasovania, budete mat moznost v priebehu decembra obdivovat (organizatorov potesi, ak ziskate aj inspiraciu) v Obchodnom dome Horehronskeho spotrebneho druzstva Brezno, v ktoreho vyklade budu vystavene.

Nuz, prijmite takyto vianocny pozdrav od skoly s vybornou urovnou, aku Hotelova a Obchodna akademia v Brezne nepochybne ma. Jej zamestnanci zaroven dakuju vsetkym za spolupracu a podporu a zelaju uspesny start do prichadzajuceho roku 2000.

 

h9950d.jpg (18830 bytes)

Kviz o Matici slovenskej

V stredu 8. decembra zorganizoval Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne kviz, ktory pozostaval z otazok o historii a sucasnosti Matice slovenskej. Na sutazi sa zucastnilo pat strednych a styri zakladne skoly. Najlepsie sa darilo ziackam zo Zakladnej skoly Mazornikovo Martine Daxnerovej, Lenke Knazikovej a Dane Debnarovej (na snimke). Na druhom mieste skoncili studenti obchodnej akademie, za nimi studenti z Gymnazia Brezno. Na regularnost a spravnost odpovedi dohliadala porota na cele s Mariou Maculovou, predsednickou Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne a clenky vyboru Sona Kappalova, Mgr. Janka Martancikova a Anna Tothova.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT