14. DECEMBER 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Bezpecne vitanie Noveho roka

Mame cas predvianocny a blizi sa tiez den, kedy naposledy napiseme letopocet s cislom 19 na zaciatku.

Zvyk ozdobovat si pribytky vianocnym stromcekom a roznymi ozdobami je v nas hlboko zakoreneny. Pri skraslovani bytu casto pouzivame aj sviecky a rozne horiace ozdoby. Fantazii sa v case vianocnom medze nekladu. Opatrni ale budte pri manipulovani so svieckami a prskavkami, ktore mozu sposobit poziare bytov.

Najviac poziarov (skoro 80%) vznika z nedbanlivosti a neopatrnosti osob. Pre poziare bytov je typicke rychle rozsirenie plamena sprevadzane vyvinom mozstva husteho a toxickeho dymu, co sposobuje mnozstvo syntetickych materialov, ktore sa pouzivaju na vyrobu caluneneho nabytku, kobercov, zaclon. Rychlost sirenia poziaru od zapalky, cigarety alebo sviecky ovplyvnuje najma mnozstvo kyslika v miestnosti, prudenie vzduchu, zariadenie miestnosti a podobne. Lokalne tlenie sposobene svieckou alebo cigaretou moze nekontrolovane prejst do plamenoveho horenia. Ak dojde k plamenovemu horeniu, poziar sa dalej velmi rychle siri. Pri poziari v byte dochadza k vysokym skodam na majetku a aj k stratam na ludskych zivotoch, sposobenych inhalaciou dymu a jedovatych plynov.

Zabavna pyrotechnika je v case vianocnom dobrym obchodnym artiklom a na nasom trhu najdeme obrovske mnozstvo tychto vyrobkov. Ak myslite, ze Novy rok musite privitat pomocou zabavnej pyrotechniky, kupujte len vyrobky s navodom na pouzitie v slovenskom jazyku a rozhodne tento navod na pouzitie dodrzujte. Pri dodrzani navodu na pouzitie raketovej svetlice a raketovej petardy pri vertikalnom smere farebna napln vyhori do vzduchu a na zem dopadne len prazdny obal rakety a hlavica svetlice, ktore nie su schopne zapalit horlave latky. Pri neodbornom a nedbanlivom manipulovani s tymito vyrobkami odpalovanymi v horizontalnom smere je preukazane, ze po dopade horiacich naplni na horlave latky mozu byt iniciacnym zdrojom poziaru. Podobna situacia vznika pri dopade tychto naplni do travy. Pri dopade do vlhkeho prostredia svoju iniciacnu schopnost stracaju. Raketove svetlice a petardy okrem iniciacnej schopnosti zapalit suche horlave latky, maju dostatocne velku priebojnu silu na prerazenie sklenenej tabule hrubky 3 mm zo vzdialenosti 10 - 15 m. Pri horeni pohonu (lisovany cierny prach v petardach a svetliciach) vyslahne plamen do vzdialenosti asi 15 cm, ktory je schopny iniciovat lahko zapalne latky. Okrem raketovych svetlic, raketovych petard a malych petard existuje mnozstvo dalsich vyrobkov zabavnej pyrotechniky, ako napr. rozne fontany, gejziry, ohnostroje, padajuce ohne, rimske sviece a podobne. Kazdy vyrobok je testovany a odskusany, existuje ich obrovske mnozstvo, tak rozhodne nezacinajte s ich vyrobou doma.

Tohtorocny Silvester bude stat za to.

Dufame, ze tento vynimocny den stravite bezpecne v spolocnosti svojich blizkych, aby ste si s nimi mohli pripit s udermi polnoci na stastie, zdravie a lasku.

por. PO Darina Dianiskova,
odbor poziarnej ochrany
Okresneho uradu v Brezne

 

h9950i.jpg (24980 bytes)Takto vyzera dostavba polyfunkcneho objektu v sidlisku Mazornikovo dnes. Firma Sikos v nom realizuje v ramci prvej etapy vystavby jedenast bytov s terminom ukoncenia do 30. aprila 2000. Ako sme informovali po seminari o rozvoji byvania v septembri tohto roku, je to jedna z moznosti riesenia bytovej otazky nasich obcanov dnes, ale aj v rokoch buducich. Rovnako ako firma Hronstav, s.r.o., aj firma Sikos, s.r.o., ponuka kupu bytov prostrednictvom uverov v spolupraci s Prvou stavebnou sporitelnou, a.s. V tomto polyfunkcnom objekte su este volne tri byty, o kupe ktorych sa informujte v kancelarii firmy Sikos, ktora ma sidlo uz v tomto objekte. Pracovnici Prvej stavebnej sporitelne upozornuju na ponuku mimoriadnych medziuverov s 50-percentnym a 20-percentnym vkladom, ktora plati len do 30. decembra 1999. V pripade zaujmu o kupu bytu s vyuzitim mimoriadnych medzivuverov sa musite rozhodnut okamzite. Odbornu konzultaciu a poradenstvo si moze zaujemca dohodnut v kancelarii Prvej stavebnej sporitelne, a.s., Nam. gen. M. R. Stefanika (dvor Eka-moda, I. poschodie) na c. tel. 6111311, ktorej pracovnici vam radi poskytnu pomoc a informacie pri vybavovani kupy bytu. O moznosti ziskania bytu kupou ci prenajmom, sa treba informovat aj vo firmach Hronstav, s.r.o., a Gruntstav, s.r.o., v Brezne.

Snimka: Jozef Srnka


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT