14. DECEMBER 1999 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

MSK v Brezne bilancuje

(Pokracovanie z minuleho cisla)

Sportove kluby, ktore su zastresene mestskym sportovym klubom, je potrebne rozdelit z hladiska narocnosti na financne prostriedky (pocet druzstiev v sutaziach a ich uroven, naklady na udrzbu daneho sportoveho zariadenia, naklady na dopravu, trvanie sezony a podobne) na skupinu klubov s velkou narocnostou ako su fubalovy klub, hokejovy klub a atleticky klub a skupinu s relativne mensou narocnostou - a to su ostatne kluby MSK. Kazdy klub ma velke financne problemy a riesi ich v ramci svojich moznosti - samozrejme dotaciou z MSK, sponzorskymi darmi a prispevkami rodicov. Treba povedat, ze MSK okrem priamych dotacii, pomaha klubom aj tym, ze im poskytuje bezplatne sportove objekty, co si vsak niektore kluby ani neuvedomuju.

MSK v snahe pritiahnut k pravidelnemu sportovaniu cim viacej mladeze, organizuje sportove akcie. V roku 1999 to boli: dvadsatdva sutazi a atrakcii v ramci MDD, karnevaly na klzisku, turnaj Romov vo futbale, sachovy turnaj, cykloturisticke tury, cyklisticke kriterium a casovka do vrchu, preteky na kolieskovych korculiach, cyklotrial, sutaze v horskych bicykloch a ine.

V blizkej buducnosti chceme zalozit Klub sportu pre vsetkych, ktory by koordinoval pohybove aktivity vsetkych socialnych a vekovych skupin obyvatelstva. Chceme zostavit celorocny plan sutazi v cyklistike, v behu, v plavani, v horskych bicykloch, v malom futbale, v basketbale a spolu s Asociaciou sportu na skolach, centrom volneho casu, so skolami, sportovymi klubmi, podnikatelskymi subjektami a s rodicmi, vsetky tieto sutaze zabezpecit po vsetkych strankach.

Mrzi ma skutocnost, ze Okresny urad v Brezne nezriadil v ramci struktury okresneho uradu oddelenie, ktore by organizovalo sportovu cinnost v ramci okresu. MSK v blizkej buducnosti na zaklade poziadaviek telovychovnych jednot v okrese bude iniciovat zriadenie nezavisleho subjektu, ktory by plnil tuto funkciu.

Napriek nemalej snahe MSK udrzat sportovu cinnost jednotlivych klubov, aspon na urovni prezitia, vznika situacia, kedy sporty, ktore boli na vysokej urovni aj v ramci vtedajsej federalnej republiky ako futbal, volejbal, horolezectvo, stolny tenis, kolky, cyklistika, lyzovanie, plavanie, sa "presuvaju" tam, kde su podmienky a hlavne financne prostriedky. Staci si pozriet sportovu stranu v tyzdenniku Horehronie. Stav urovne sportu v Brezne sa javi ako bezvychodiskovy, pretoze financne prostriedky budu stale mensie.

Podla mojho nazoru, prvym a zakladnym krokom na ceste obnovy zelatelnej urovne sportu v Brezne by bolo urovnanie vztahov za "okruhlym stolom" medzi vedenim mestskeho uradu a vedenim Zeleziarni Podbrezova a.s., ktore nie su dobre uz niekolko desiatok rokov. Preto nedoslo ani k planovanej fuzii podbrezovskeho a breznianskeho futbalu, a preto muselo odist niekolko desiatok futbalovych talentov zo sportovych tried do ZP Sport Podbrezova. Pevne verim, ze k tejto dvojici, by sa pridali vsetci ti, ktori chcu pomoct breznianskemu sportu. Ved sportovych talentov mame neurekom, skusenych funkcionarov tiez a nasli by sa aj solventni podnikatelia. Alebo je to len sen?

Mgr. Vladimir Libic,
riaditel MSK v Brezne

Prve (velke vitazstvo) Jana Ambrosa

Vyraznym uspechom breznianskych sachistov sa skoncili majstrovstva kraja v sachu ziakov zakladnych skol. V stredu 8. decembra v priestoroch Centra volneho casu v Brezne v kategorii chlapcov zvitazil Jan Ambros, clen sachoveho kruzku CVC a ziak Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. Kruzok pracuje uz 22. rok pod vedenim Ferdinanda Nemetha. Dalsi clen kruzku Peter Kolesar (Pionierska 4) obsadil 5. a este Brano Golian (Pionierska 2) 10. miesto. V kategorii dievcat Maria Vajsova z Pionierskej 2 obsadila vyborne 5. miesto.

Jan Ambros postupuje na Kalogagatiu, ktora sa uskutocni koncom skolskeho roka v Trnave. Blahozelame!

Pozvanka na vystup

Klub slovenskych turistov v Helpe usporaduva nepretrzite od roku 1985 Silvestrovsky vystup na Velku Vapenicu (1692 m n. m.) na trase Helpa - Priehyba - Velka Vapenica - Priehybka - Dolinky. Tohtorocny vystup bude jubilejny patnasty. Organizatori nan pozyvaju vsetkych priaznivcov zimnej nizkotatranskej prirody. Zaciatok podujatia je o 8. hodine na namesti v Helpe.

Mgr. Jozef Pupis

O Putovny pohar primatora

Lesy mesta Brezna, s.r.o., usporiadali v prvu decembrovu sobotu v telocvicni Strednej priemyselnej skoly v Brezne druhy rocnik futbaloveho turnaja mestskych podnikov o Putovny pohar primatora. Na tomto rocniku sa zucastnili: druzstvo mestskeho uradu a mestskej policie, technicke sluzby, bytovy podnik a Lesy mesta Brezna, s.r.o., - vitaz prveho rocnika. Z korektnych subojov v zmysle fair-play vitazne vyslo druzstvo mestskeho uradu a mestskej policie, ktoreho kapitan prevzal z ruk riaditela Lesov mesta Brezna, s.r.o., Ing. Jana Longauera cenu trofej, na ktorej po vitazovi prveho rocnika pribudne meno tohtorocneho. Kto zvitazi v nasledujucom?

Ivan Horvat

Anketa o najuspesnejsieho sportovca

Mestsky sportovy klub a komisia sportu a rekreacie pri Mestskom zastupitelstve v Brezne vyzyvaju vsetky sportove kluby a oddiely okresu Brezno k spolupraci pri vyhlaseni najuspesnejsich sportovcov a kolektivov okresu v roku 1999.

Formou ankety budu vyhlaseni desiati najuspesnejsi sportovci okresu v kategorii dospelych, pat mladeznikov, tri kolektivy dospelych a tri kolektivy juniorov. Ziadame preto vsetky telovychovne subjekty o nahlasenie sportovcov - kandidatov do tychto kategorii na adresu Mestsky sportovy klub, SLN c. 36, 977 01 Brezno, pripadne informacie na c. tel. 6113638, 6111541.

(ih)

 

Futbaloviny

Bohatemu stastie praje. Aj rozhodca.

...

Konecne sa divaci ochladili. Namocili rozhodcu do potoka.

...

Hrali na jeden dotyk. Viac sa k lopte nedostali.

...

Aby ste ako futbalista mohli dostavat stotisic mesacne na ruku, musite mat dokonale nohy.

...

Vysekali poslednu iskierku nadeje na zachranu. Rozhodcovi pohrozili sekerou.

...

Vedel narobit vetry v obranach superov. Zboznoval fazulovu.

...

Nevysli na sucho ani pri vysoko prehratom zapase. Skoncili pod sprchou.

...

Na rozhodcu mozno pozerat z dvoch hladisk. Alebo ako na triedneho nepriatela, alebo ako na humoristu.

...

Rozhodcovia by mali piskat tak, aby nepiskalo hladisko.

...

Dnes vo futbale uz nehovorime o jarnej unave hracov, ale o ich nedostatocnom zohrati.

...

Ak prehravaju hokejisti, trener odvola brankara. Ak sa to castejsie prihodi futbalistom, vybor odvola trenera.

...

Ako moze rozhodca posobit na hracov upokojujuco, ked ich od zaciatku zapasu drazdi farebnymi kartami?!

...

Ani jedneho hraca tak nevyzdvihujeme ako toho, ktoreho sa chceme zbavit.

...

Na stadionoch su to prave platiaci divaci, co maju moralne pravo nadavat na uroven hry...!

...

Futbalisti su ako medvede. Aj oni prezili zimu vdaka tomu, co si nadobudli v lete.

...

Nakupom hracov jar postavila domacich na nohy, sponzorov zrazila na kolena.

...

Kedze na supera nemali, zacali hrat natlakovu hru na vlastneho pokladnika.

...

Prve jesenne kola budu plne novych tvari v novych dresoch.

...

Zelena je trava, futbal - to je koryto.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT