14. DECEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Z diskusie o reforme a modernizacii verejnej spravy

Decentralizacia od 1. januara 2001

Ako sme vas uz informovali, Zdruzenie miest a obci Slovenska pripravilo pocas oktobra a decembra cyklus odborno-diskusnych stretnuti na temu Reforma a modernizacia verejnej spravy v SR. Zlatou nitou celej diskusie v Banskej Bystrici, na ktorej sa zucastnili aj zustupcovia nasho regionu, bola myslienka, ze s presunom kompetencii musi ist zaroven zmena danoveho systemu a financovania obci.

Zazneli tu styri hlavne otazky: 1. Aku casovu rychlost reformy treba zabezpecit. 2. Ci osemdesiat sedem kompetencii, ktore su v koncepcii reformy a modernizacie verejnej spravy pri prechode na miestnu regionalnu samospravu, je dostatocnych. 3. Varianty riesenia miestnych spravnych jednotiek. 4. Co je z decentralizacie a modernizacie verejnej spravy najkomplikovanejsie a ake mozu byt problemy spolocnych uradovni. Odpovede na ne mozno zhrnut asi takto: Samosprava je zivotaschopna, treba dodrzat harmonogram schvaleny vladou, cize decentralizacia by mala byt zrealizovana od 1. januara 2001. V tejto dynamizacii decentralizacie verejnej spravy treba zmenit tvorbu rozpoctovych pravidiel v prospech rozpoctov samosprav, zmenit sustavu danovych zakonov a financovania.

Samosprava za devat rokov cinnosti dokazala svoju opodstatnenost. Aj pre jej rekonstrukciu bol zvoleny spravny dualny model, to znamena samosprava a vrcholne statne organy. Lisi sa to od zavedenia verejnej spravy v Ceskej republike, kde prichadzaju na to, ze na Slovensku sme zvolili spravnejsi system.

Zazneli aj navrhy presunu kompetencii zo statu na regionalnu samospravu a na samospravu miestnu v oblasti kultury, dopravy, matrik a inych kompetencii uvedenych v zakone 222 z roku 1996 o konstituovani novych okresnych uradov. Okresne urady nezaniknu a snad bude nejake zhustenie ich poctu. Statnej sprave by mali ostat specializovane odvetvia, civilna obrana, vydavanie pasov a ine specialne funkcie.

Model spolocnych uradovni pre niekolko obci je dobry, ale samozrejme so zachovanim statutu obce a pravneho rozhodovania. Otazka dotacii zo statu by sa mala doriesit tak, aby statut samostatnosti obce bol dodrzany. Spolocne uradovne by mali byt len vykonnym organom pre jednotlive obce. Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria navrhlo 5000 - 8000 obyvatelov pre jednu uradovnu, ale pravdepodobne budu zhustene a zahrnu okolo 20 000 obcanov.

Najkomplikovanejsia v celej rekonstrukcii bude politicka vola parlamentu schvalit vladou navrhovany postup, technicke zabezpecenie chodu malych obci a vytvorenie novych financnych tokov.

HOREHRONIE VO FOTOGRAFII

h9950g.jpg (16421 bytes)
h9950f.jpg (26801 bytes)

Sponzori a podporovatelia sutaze:

Casopis Cestovatel, Tyzdennik Horehronie, Stredoslovenske osvetove stredisko Banska Bystrica, Sprava Narodneho parku Nizke Tatry Banska Bystrica, G-expres foto, Peter Gasperan Brezno, HLP grafik Brezno, Dorex, maso-udeniny Polomka, pohostinstvo Bumbaras Polomka, podnikatel Jozef Ocel Brezno, Miroslava Melosova a Margita Oravkinova, potraviny Polomka, Fotosluzba Jaroslav Slavkovsky Brezno


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT