15. FEBRUAR 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:
Janovi Cervencovi, nar. 30. marca 1974 v Ciernom Balogu, cast Puste, Krizna c. 1. Hladany je 188 cm vysoky, sportovej zavalitej postavy, ma hnede na kratko ostrihane vlasy, sumernu tvar, hnede oci. Popis oblecenia nezisteny. Je stihany pre roznu trestnu cinnost.

xxx

Kriminalna policia v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:

Milanovi Cloviecikovi, nar. 9. januara 1951 v Oravskej Lesnej, trvale bytom Jasenie 338. Hladany je 173 cm vysoky, stihlej postavy, ma tmave vlasy, podlhovastu tvar, rovne celo a hnede oci. Popis oblecenia nebol zisteny. Je trestne stihany okresnym uradom yvsetrovania pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Tr. zakona.

 

Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanych, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

 

Sme nablizku

Nase manzelstvo je dobre, ale mrzi ma, jedna vec. Pri obcasnych nedorozumeniach so svokrou moj manzel podpori ju, aj ked mam pravdu ja. Ako presvedcit manzela, ze jeho matka, aj ked starsia, nemusi mat vzdy pravdu?

Zn. Svokra

Dve veci mi vystupuju z vasho problemu - nedorozumenia a pravda. Vztahy a spravnost pohladu na veci. Ide vam o to, ku komu ma manzel uzsi vztah? Potrebujete citit, ze pre neho znamenate viac vy ako jeho matka? Alebo vam ide o to, ze svokra ma mylne postoje a informacie a nechcete, aby sa ich drzal aj manzel?

Neviem, ci vam dokazem poradit, ako presvedcit manzela, ze jeho matka nemusi mat vzdy pravdu. Zrejme ste uz skusili vsetko, co sa dalo, zrejme ste uz vycerpali vsetky presviedcacie argumenty. Univerzalny presviedcaci argument nepoznam a na to, aby som mohla najst nieco specialne pre vas, musela by som trochu poznat vas oboch. Vidim vsak jedno riesenie - skusit si riesit problemy so svokrou sama, bez manzela. Predstavte si totiz seba v jeho situacii - robit rozhodcu medzi dvoma ludmi, ktorych mate rada oboch, priklanat sa na jednu alebo na druhu stranu a tym padom si to u toho druheho kazit, robit vysetrovatela pod tlakom z oboch stran, casto pod tlakom slz. Ako dlho by ste v takej situacii vydrzali? A este si skuste predstavit, ze presviedcate vlastnu mamu o tom, ze nema pravdu.

Co sa tyka pravdy ako spravnosti pohladu na veci - pravdu mozete mat obidve. Vy mate viac najnovsich informacii a schopnost prijimat nove veci. Svokra je starsia, moze vidiet viac do suvislosti a zo skusenosti pristupuje k novym veciam opatrnejsie. Vec, ktora je vami obhajovana sa v buducnosti moze ukazat ako nie dobra. Napada mi napr. DDT - prasok, ktory niekedy davno vynasli ako velmi ucinny na hubenie hmyzu. Neskor sa zistilo, ze ma velmi siroke skodlive nasledky a bol zakazany.

Pokuste sa nevidiet manzelov priklon k vlastnej mame ako zradu na sebe. Nedokaze situaciu inak riesit. Ak mate pocit, ze mu na vas malo zalezi, skuste si jeho vztah k sebe preverit inym sposobom. Alebo skuste urobit nieco, aby ste pre neho znamenali este viac. To su veci, ktore robit mozete, ktore su plne vo vasej moci.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka
Centrum poradensko-psychologickych sluzieb

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne sidli na zimnom stadione, c. tel: 6114155.

 

Sanca pre nezamestnanych


Strata zamestnania patri nepochybne medzi neprijemne udalosti v zivote cloveka. Niekedy vsak prave takato udalost nas prinuti zamysliet sa nad sebou a uvedomit si, ze predsa len existuje moznost ako vyriesit vlastny problem nezamestnanosti - zalozit si vlastny podnik.

Kurzy s rovnomernym nazvom ponuka Zdruzenie CEPAC Slovensko - P. Bystrica = Centrum pre patronat a dlhodobu starostlivost o zacinajucich podnikatelov. Ma pravny statut zdruzenia neziskoveho typu. Zakladajucimi clenmi zdruzenia su Fond zamestnanosti SR (dnesny Narodny urad prace), Narodna agentura pre rozvoj maleho a stredneho podnikania a francuzske zdruzenie CEPAC Soissons z Picardie. Prave vdakam skusenostiam a odbornym znalostiam francuzskeho CEPAC-u sa podarilo, samozrejme pri akceptovani slovenskych podmienok, postavit zaujimavy komplexny vychovno-vzdelavaci program, ktory ma za ulohu "napomoct sebarealizacii ludi, ktori stratili zamestnanie." Vzdelavanie zahrna teoreticku aj prakticku pripravu z oblasti: marketingu, prava, financneho riadenia, dani, uctovnictva, zahranicneho obchodu, odvodovych povinnosti podnikatela, manazmentu a podobne. Program je rozvrhnuty na 50 dni, to znamena 10 tyzdnov, 320 hodin teoretickej pripravy a 80 hodin praktickej pripravy v BIC, B. Bystrica, spol. s r. o., resp. RPIC Zvolen.

Ak ste teda vedeny v evidencii nezamestnanych a mate:

realizovatelnu podnikatelsku myslienku, charakterove vlastnosti potrebne pre podnikatela, urcitu odbornost, zmysel pre obchod, rodinne zazemie, financne prostriedky, potrebne ako vstupny kapital pre podnikanie, navstivte Narodny urad prace, Okresny urad prace v Brezne, oddelenie poradenske a pravne, kde ziskate blizsie informacie o moznosti stat sa frekventantom tejto poradenskej aktivity.

Mgr. Eva Lukacova

Nove moznosti poskytnutia prispevku na novovytvorene pracovne miesta
Vzhladom na vyrazny nedostatok financnych prostriedkov v zdrojoch Narodneho uradu prace na aktivnu politiku trhu prace (APTP), Prestavenstvo NUP schvalilo Postup pri poskytovani prispevkov na APTP v ramci zabezpecenia uspory vydavkov na pasivnu politiku trhu prace.
Jeho cielom je moznost pouzitia financnych prostriedkov, ktore by sa inak pouzili na vyplaty podpory v nezamestnanosti a na uhradu poistnych odvodov za poberatelov podpory v nezamestnanosti pre zamestnavatela, ak vytvori pracovne miesto, na ktore bude prijaty evidovany nezamestnany poberajuci podporu v nezamestnanosti.

Okresne urady prace na zaklade analyzy databaz vytypuju skupinu evidovanych nezamestnanych (EN), ktori najdlhsie poberali podporu v nezamestnanosti v nadvaznosti na aktualnu strukturu EN poberatelov podpory v nezamestnanosti. Tymto sposobom by sa mala vylucit moznost zaradovania na pracovne miesta takych EN, ktori z evidencie po kratkom case odchadzaju a nepoberaju podporu v nezamestnanosti po celu priznanu dobu.

Prispevok na zaradenie evidovaneho nezamestnaneho do pracovneho procesu prostrednictvom "Postupu..." musi byt nizsi, alebo rovnaky ako uspora vydavkov na podporu v nezamestnanosti a vydavkov na poistne odvody konkretneho EN. Uspora sa vypocitava podla rozhodnutia o priznani podpory v nezamestnanosti.

Dohody o vytvoreni pracovneho miesta budu uzatvarane az po sprostredkovani pracovneho miesta pre konkretneho evidovaneho nezamestnaneho zo schvalenej skupiny na zaklade predbezneho dohovoru medzi EN a zamestnavatelom o uzatvoreni pracovneho pomeru a doruceni tlaciva Ponuka pracovneho miesta (odporucenka) s potvrdenim od zamestnavatela o prijati EN do pracovneho pomeru. Pracovny pomer bude uzatvoreny az po podpisani dohody o vytvoreni miesta.

Pracovny pomer musi zamestnavatel uzatvorit na dobu neurcitu a zabezpecit jeho obsadzovanie nepretrzite po dobu najmenej dvoch rokov. K ziadosti o poskytnutie nenavratneho financneho prispevku na vytvorenie dohodnuteho pracovneho miesta u zamestnavatela podla § 89 zakona NR SR c. 387/96 Z. z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov zamestnavatel predklada: overenu kopiu registracie o vykonavani podnikatelskej cinnosti, alebo overenu kopiu zapisu do obchodneho registra a podobne, overenu kopiu zmluvy o prenajme nebytovych priestorov na podnikanie, resp. overeny vlastnicky list, podnikatelsky plan cinnosti suvisiacej s vykonom prace zamestnancov prijatych na novovytvorene pracovne miesta, doklad o plateni prispevkov na poistenie v nezamestnanosti, socialnej a zdravotnej poistovne, danove potvrdenie, rocne (resp. polrocne) vykazy ziskov a strat a suvahy ziadatela za posledne dva zdanovacie obdobia.

Mgr. Maria Helcova,
veduca oddelenia aktivnych opatreni trhu prace a strategie rozvoja zamestnanosti


Priroda hlada priatela

To, co sa odohrava v prirode, stoji za povsimnutie: zvierata a vtaky umyselne vyhladavaju spolocnost cloveka. Stale castejsie sa usadzuju v meste a neprekaza im ani poulicny ruch, ani znecistene ovzdusie. V priebehu poslednych rokov sa presidlilo do miest vela druhov lesnych a polnych vtakov.

Aj na nasej rieke Hron trvale ziju desiatky divych kacic. Nielenze sa tu stravuju, ale aj hniezdia, rozmnozuju sa a vychovavaju svojich potomkov. Zabudaju na starocne tradicie a zostavaju tu aj cez zimu. Dive kacice sa usadili i v centre Brezna. Zvykli si uz na hluk vlakov, aut a stovky chodcov, nevenuju im ani najmensiu pozornost. V blizkosti ludi maju moznost lahko ziskat potravu, castokrat i clovekom ponuknutu. Zaujimave je, ze tito celorocni hostia Hrona bez strachu prijimaju nasu pomoc.

A tak teraz, v case ich nudze, im pomozme. Odmenou nam bude krasny pohlad na desiatky kacic vo vode a na zamrznutom Hrone.

Ing. Milan Gemzicky,
kulturny referent PZ Certovica

Knizne novinky
Par slov o knihe pre hokejistov

V ostatnych rokoch vyslo niekolko publikacii venovanych hokeju - najma tomu spickovemu - NHL a jeho hviezdam. Fanusikov hokeja urcite potesili tak, ako jeho aktivnych hracov. Mame ich od tych najmladsich kategorii aj v Brezne neurekom (o tom, ze by ich bolo este viac, keby malo mesto kryty stadion, je samozrejme tema na iny clanok). Potesi kniha, ktora sa zaciatkom roka dostala - vdaka jednemu ceskemu vydavatelovi - aj na slovensky trh. Ucebnica HOKEJE - Zaklady vam ukaze, ako sa stat lepsim hracom ladoveho hokeja. Hviezdy NHL poradia, ako zdokonalit strelbu, vyhrat vhadzovanie, ako vyhravat osobne suboje, lepsie branit a mnoho dalsich uzitocnych rad. Mimochodom, jednym z dvoch autorov predslovu je Vladimir Martinec. "Ked som bol dieta, bol som vzdy najmladsi, najmensi, najhorsi hrac. Takze dobre viem, ake dolezite su hokejove zrucnosti. Odporucam tuto knihu, ktora zabavnou formou nauci vsetkych malych hracov zakladom hokeja." - Pat LaFontaine, Buffalo Sabres


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT