15. JANUAR 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V Helpe rokovali poziarnici

V poslednu januarovu nedelu sme sa zisli, aby sme vyhodnotili uplynuly rok a dali si nove ulohy do roku 2000. Ucast bola naozaj utesena a dobra. Chybali len ti, co pracovali a nemohli sa zucastnit. Vekove zlozenie poziarnikov hovorilo za vsetko, boli mladi. Osobitne potesilo aj to, ze pozvanie prijal podpredseda okresneho vyboru z Brezna Jozef Koprajda a delegat OV DPO v Brezne Stanislav Luptak, starosta obce Jozef Fillo a zastupca Zakladnej skoly v Helpe Jozef Murin.

V sprave o cinnosti, ktoru predniesol Stefan Cervienka, sa hovorilo o kladoch a nedostatkoch uplynuleho roka, o brigadach, o cisteni potoka Krivula, o roznych podujatiach, ako bola napriklad sutaz, v ktorej odmeny pre prve styri druzstva zabezpecil starosta Helpy. V diskusnych prispevkoch tiez zazneli slova chvaly i kritiky (o obuvi na sutaze, o novozriadenom cvicisku pre vycvik, o plateni poistneho za pozicane vozidlo, o sutazi ziakov a dospelych, o plateni prispevkov, o spolupraci v okrsku).

Na zaver pri prilezitosti patdesiatin Stefan Cervienka prevzal medailu za zasluhy.

Stefan Melos, velitel PZ v Helpe

h0007e.jpg (56755 bytes)Nie je ples ako ples

Su plesy honosne, no i take skromnejsie ako tie nase, maticne. Nebolo by uz aktualne pisat o VI. maticnom plese, ved bol uz v januari. Chcem pisat o tom, ze i v dnesnych dnoch dokazu ludia bez naroku na honorar rozdavat inym radost a usmev.

Takymito vzacnymi ludmi su folkloristi kolektivneho clena Miestneho odboru Matice slovenskej v Zavadke nad Hronom. Tradiciou je, ze na kazdy z maticnych plesov zaistuje kulturny program iny miestny odbor Matice slovenskej z okresu. Prvy nas ples pred siestimi rokmi otvaral Spevacky zbor mesta Brezna, vystupili tiez spevacky z Polomky a Kycera z Cierneho Balogu. Na dalsich plesoch ucinkovali folklorne subory z Pohorelej, z Brezna a z Helpy. Minulorocny ples prisla pozdravit Mala dychova hudba z Valaskej. V tomto roku skutocne uspesne spestrili ples svojimi krojmi, spevmi i tancami suboristi zo Zavadky.

Vdaka vam maticiari zo Zavadky, ze tak krasne reprezentujete svoju obec. Mnoho uspechov do dalsich rokov, subor Zavacan!

Maria Maculova,
predsednicka Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne

Mala "lyziarska" sonda
Perinbaba tejto zimy bola (a hadam este aj bude) poriadne stedra, takze lyziari si mohli prist na svoje a vyuzivat lyziarske strediska a ich sluzby. Ako tuto sezonu hodnotia veduci tychto stredisk v Breznianskom okrese, to bola nasa otazka pre niektorych z nich.

V Ski centre v Myte pod Dumbierom hlavnu lyziarsku sezonu zacali 25. decembra. Predchadzalo tomu dvadsat dni prace na mechanickom zasnezovani lyziarskych terenov, priprava vlekov, obcerstvovacich zariadeni a inych sluzieb, ktore stredisko poskytuje. Ako nam povedal riaditel tohto zariadenia Peter Chramec, okrem toho zabezpecuju este doplnkove sluzby: lyziarsku skolku, lyziarsku skolu, ski servis, pozicovnu lyzi a lyziarskeho vystroja, parkovacich priestorov a pod. Teda lyziarska sezona sa plnym prudom rozbehla 25. decembra a ako zdoraznl pan Chramec veria, ze navstevnikov cakali okrem kvalitne upravenych svahov aj zlepsene sluzby v obcerstvovacich zariadeniach. Vyhodou je aj kyvadlova doprava, ktora dopravi zaujemcov tohto sportu priamo na miesto. V porovnani s minulym rokom bola navstevnost na rovnakej urovni, avsak v druhom a v tretom tyzdni bolo lyziarov pomenej. Skoda, ze to nevyuzili skoly na lyziarske kurzy.h0007d.jpg (47202 bytes)

Podla slov riaditela ZP - Ski Tale, a. s., zasnezovat zacali v posledny novembrovy tyzden. Sezona naplno odstartovala 22. decembra, kedy bol zasnezeny cely kopec. Medzi sviatkami este dosnezili posledne miesta. "Cize od 15. januara sme isli nonstop kazdu noc. Zaujem je, klientov je neurekom, ale sami sa chvalit nebudeme. K dispozicii su styri vleky (950-metrovy s kapacitou 800 za hodinu, 400-metrovy pre stredne dobrych lyziarov s kapacitou 850 za hodinu a dva detske pre zaciatocnikov s kapacitou zhruba 300 osob za hodinu). Lyziari sa mozu obcerstvit v bufete i v restauracii, poskytujeme ski servis, pozicovnu lyzi, lyziarsku skolu, upravene parkovisko a samozrejme socialne sluzby. So snehom by sme chceli vydrzat az do 20. marca, este na sedemnasteho su naplanovane tradicne celoslovenske preteky lekarov. V sucasnosti (od 9. do 12. februara) su u nas medzinarodne preteky Velka cena Nizkych Tatier."

"Zimnu sezonu sme zacali 28. decembra napriek tomu, ze mame mechanicky zasnezovany svah. Dlzka svahu je 1580 metrov a zasnezit ho pre kolisanie teplot bolo narocne. Trikrat sme stahovali snezne dela zo svahu do garaze, potom sa pridali technicke problemy - porucha na cerpadle. Taky zaciatok sezony sme este nezazili", informoval nas veduci useku vystavby, vyroby a sluzieb Obceneho uradu v Polomke Ing. Stanislav Priboj o situacii v lyziarskom stredisku Polomka - Bucnik. "Lyziarska sezona je v plnom prude, snehove podmienky mame velmi dobre a ceny listkov podla mojho nazoru pripustne. Pre region - okres Brezno - je celodenny listok 250 korun, poldenny 160 korun. Navstevnost u nas nie je taka velka ako napriklad v Myte alebo na Taloch, a preto cakacie doby nie su takmer ziadne. K vyhodam strediska patri i bezplatne parkovisko priamo pri nastupnej stanici a obcerstvenie vo dvoch bufetoch. Vyssiu navstevnost ocakavame pocas jarnych prazdnin a pripravujeme aj niekolko akcii: 19. februara Majstrovstva Polomky v zjazdovom lyzovani, 4. marca detsku fasiangovu sankovacku na netradicnych dopravnych prostriedkoch a na koniec sezony druhy rocnik pretekov v zjazdovom lyzovani vlekarov Horeronia. Srdecne vsetkych pozyvame."

V strede minuleho tyzdna pocasie lyziarom neprialo a v Michalovej sneh rapidne ubudal. Podla vyjadrenia veduceho useku obchodu a cestovneho ruchu Ludovita Brziaka z tamojsieho obecneho uradu, ktovie ci daco bude z objednanych lyziarskych kurzov pre skoly. Ale vratme sa na zaciatok sezony, o ktorej pan Brziak hovori: " Zacali sme 26. decembra, najviac sa lyzovalo pocas prazdnin az do 9. januara. Ale aj potom, pretoze na rad prisla lyziarska skolka pre male deti, ktora bola natolko uspesna, ze sa zdokonalili a uz sa neboja ani velkeho vleku". Pochvalil sa, ze v tomto roku kupili pasove vozidlo na upravu svahu a zalozili aj lyziarsky oddiel. Ak sneh vydrzi, sezona by mala trvat do 10. - 15. marca. V areali vleku, ktory prevadzkuje obecny urad, je turisticka ubytovna so spolocenskou miestnostou, pri vleku bufet s obcerstvenim.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT