15. FEBRUAR 2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zvysenie cien, ktore nedavno odsuhlasila vlada, je temou nejedneho rozhovoru. Vo verejnosti koluju obavy, ze to aj napriek schvalenemu znizeniu dani z prijmov ovplyvni nasu zivotnu uroven a tym aj rodinny rozpocet. Cast nazorov sprostredkuva aj nasa anketa na tuto aktualnu temu:

S anketovym mikrofonom


Ovplyvni vas to?

Manzelsky par z Brezna:

- Sme dochodcovia, manzel si este prilepsuje, aby nam to vyslo. Musime vydrzat. Berieme to ako realitu, nikto nam viac neda a musime byt spokojni s tym, co mame. Aj lieky, co nam treba na nase stare bolave kostiale, su o stopercent drahsie. Tohto roku to hadam vydrzime a ked nie, budu nam musiet pomahat deti. Zatial je to este v poriadku.

Anna Dobrikova, robotnicka, Salkova:

- Ovplyvni nas to. Urcite bude drahsia strava a vsetko ostatne. Sme patclenna rodina, takze budeme musiet vsetko rozratat, aby nam to vyslo. Byvame v rodinnom dome a zvysene ceny elektriny a plynu sa na nasom rozpocte urcite odrazia.

Viera Dropcova, dochodkyna, Brezno:

- Obidvaja sme dochodcovia, takze to velmi ovplyvni nas rozpocet po kazdej stranke.

Jarmila Badova, kuricka, Jasenie:

- Byvame v rodinnom dome, deti su uz velke, manzel je na dochodku a ja nastastie este stale robim. Dotkne sa nas to, aj ked sme len dvaja, ale myslim si, ze nie tak velmi ako rodiny s malymi detmi a nezamestnanych.

Emil Candrak, lakyrnik, Brezno:

- V podstate ovplyvni, velmi ovplyvni, aj ked ja robim v Ceskej republike a mozem porovnavat. Tu sa zije tazsie, mnohi ludia nemaju robotu a to je velky problem pre mlade rodiny. Predstavte si, ze nas syn ma stoji minimalne dvetisic korun mesacne. Moja zena je na materskej dovolenke, ma 2700 korun, keby som tu robil, dostanem maximalne 8000 korun, za dvojizbovy byt zaplatim 3000 korun. Za tych desat rokov sa tu vlady vystriedali x-krat a co spravili zvlast pre mlade rodiny? Volakedy som mal aspon istotu, ze mam robotu, dali mi pozicky a teraz? Mam vyhodu, ze robim v zahranici, tam sa lepsie zije. Clovek si zarobi, zena napriklad dvakrat tolko ako tu.

Ladislav Kren, nezamestnany, Brezno:

- Co uz nezamestnany? Nieto robotu, nieto peniaze. Zijem v spolocnej domacnosti, mame dieta, druzka zatial este robi brigadnicky. Bude to tazke.

Martina Gregorova, Brezno:

- Zvysenie cien urcite pocitim, aj ked som slobodna. Dnes rastu vsetky ceny a podla mna kazdy s tym bude mat problemy.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujeme...

Nase deti vyrastaju v zlozitej dobe, v ktorej sa ich rodicia stretavaju s rastucou nezamestnanostou, pocituju na vlastnej kozi klesajucu zivotnu uroven, den co den zapasia o financnu existenciu a zabezpecenie svojej rodiny.

Velakrat su nasi ziaci odkazani sami na seba. Snazia sa volny cas vyplnit roznymi aktivitami usporiadanymi skolou alebo sportovym strediskom. Zucastnuju sa na sutaziach, sportovych podujatiach, roznych besedach so psychologom, lekarom a pravnikom.

Najviac vsak absentuju vhodne kulturne podujatia primerane veku ziakom zakladnej skoly. Preto sme uvitali vychovny koncert, ktory usporiadalo mestske kulturne stredisko a detsky folklorny subor Stastne detstvo 28. januara. Ziaci uvideli hodinovy program ludovych piesni a tancov roznych oblasti Slovenska, hlavne Horehronia. Pri pocuvani tychto piesni si veru aj niektori podupkavali nohou. Celym vychovnym programom nas sprevadzala Zdenka Stevkova, ktorej by sme chceli touto formou podakovat. Zaroven dakujeme aj vsetkym milym ucinkujucim folklorneho suboru Stastne detstvo pod vedenim Angely Cernakovej.

Pedagogovia a ziaci
ZS Mazornikovo

...

Dakujeme Ing. Ciompovi, panovi Pancikovi a vsetkym, ktori sa postarali o nadobudnutie, zamontovanie a od 4. februara fungovanie radiatora v 1.C triede Zakladnej skoly Brezno - Mazornikovo, a tym vyriesili niekolkorocny problem chladnej a nevludnej miestnosti.

Tesime sa, je nam prijemne!

Prvaci a triedna ucitelka

To sme necakali

Ked som nedavno nacal stvrtu desiatku darovani krvi v Hematologicko-transfuznej stanici v Brezne, dostal som impulz na zamyslenie sa o tejto vysoko humannej aktivite ludi. Viem, ze vsetci, ktori krv darujeme, neocakavame od nikoho, ze budeme "noseni na rukach". Ale, ze budeme tak necitlivo, ba az hrubo zasiahnuti, to sme tiez necakali.

Co mam na mysli? Po mojom poslednom darovani nam boli rozdane tzv. stravne listky, s ktorymi sme museli ist do bufetu nemocnice. Doteraz sme obcerstvenie po odbere dostavali v priestoroch hematologicko-transfuznej stanice, ktore su na tento ucel vhodne a vkusne zariadene. Ked uz zanedbam premiestnovanie sa z jednej budovy do druhej, tak uz prostredie v bufete zanedbat nemozem.

Po uprednostneni v rade cakajucich nasledoval komplikovany vyber obcerstvenia najmenej v cene uvedenej na listku. Potom samotna konzumacia v prostredi, ktore by ziadny hygienik (a nielen hygienik) neuznal za hygienicky vhodne aj vzhladom na siriacu sa chripku a oslabeny organizmus po odbere krvi.

Pri tejto prilezitosti sa pytam (hoci neviem koho), ci aj hodnota listka na obcerstvenie by nemala sledovat priebeh inflacie, pretoze jeho kupna sila sa neustale znizuje aj vdaka "vladnym balickom".

So smutkom v dusi spominam na pozornost, ktora nam bola venovana v "predrevolucnom obdobi", hlavne pri organizovanych odberoch.

Ocakavam, ze si niekto kompetentny tychto mojich niekolko viet vsimne a vyjadri sa.

Milan Schüsser

Problem s verejnym osvetlenim

 

V prvom novorocnom cisle Horehronia sme uverejnili odpovede riaditela Technickych sluzieb v Brezne na pripomienky poslancov mestskeho zastupitelstva zo 6. decembra. Poslanec A. Brtko sa pytal na doplnenie osvetlenia vo dvore na Krculovej ulici c. 9 - 11. Odpoved zacinala: "Obyvatelia tohto bloku (v zastupeni pani Bursovou) sa pisomne obratili na Technicke sluzby v Brezne so ziadostou na doplnenie osvetlenia dvora ..."

Pani Regina Bursova na odpoved zareagovala.

Vazeny pan Gabon,

dakujem Vam v mene vsetkych nasich obyvatelov, ze ste sa konecne po dvoch mesiacoch rozhodli odpovedat na nasu ziadost prostrednictvom novin. Kedze som pisala oficialnu ziadost, cakala som oficialnu odpoved, ale predpokladam, ze Vas obtazovalo odpisat nam.

Mimochodom, pan Gabon, je od Vas pekne, ze ste prejavili zaujem ist sa osobne pozriet na problematicke miesta. Ale treba tam ist vecer okolo 20. hodiny a nie rano o 10. hodine, ked Vam nad hlavou svieti jasne slnko. Ak v buducnosti budete chciet prediskutovat tieto problemy, pridte, prosim radsej za mnou a nie odkazovat mi po ludoch, co im odporucate urobit. Ak si myslite, ze namontovanie ziarovky ma perspektivu a ucel, tak to len na tyzden. Ja netrvam na tom, ze tam musi byt stlp. Rieste to tak, aby to financne velmi nezatazilo ani Vas, ani obyvatelov. Mam informacie, ze stavebne bytove druzstvo je ochotne spolupracovat. Urcite by sa vhodne riesenie naslo. Je tam predsa cesta, ktoru vyuzivaju aj auta, zasobovanie do obchodov, osvetlenie ma sluzit vsetkym ludom, tak preco do toho zahrnuje len vlastnikov bytov? My si mame financovat naklady spojenme so zavedenim verejneho osvetlenia? Musime my doplacat na lahostajnost pristupu a nezaujem? Vy ste predsa na urcitom poste a vo funkcii, mali by ste pracovat pre obcanov, ktori si riadne platia dane.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT