15. FEBRUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Breznianski sportovci v 20. storoci

BREZNIANSKY FUTBAL

(Pokracovanie)

Na prvy start futbalisti breznianskeho muzstva v sezone 1970-71 na domacej pode privitali Duklu Presov, nad ktorou zvitazili 1:0. Dalsi zapas ich cakal v Kosiciach s miestnou Lokomotivou B, kde zasluhou Karola Polaka ziskali cenne vitazstvo 1:0. Prislovie - do tretice vsetko dobre - ich obislo, pretoze muzstvo utrpelo prehru (doma) s VSZ Kosice 1:3. Prisli dalsie vyhry i prehry, a tak muzstvo Brezna so ziskom 15 bodov obsadilo v jesennej casti 3. miesto za muzstvami VSZ Kosice a LVS Poprad.

V ramci zimnej pripravy absolvovali hraci sustredenie na Oravskej priehrade - pod vedenim trenera D. Kriaka a jeho asistenta J. Makusu. O tom, ze priprava muzstva bola narocna, svedcia i samotne zapasy. Prvy zapas Brezno sice prehralo v Presove s miestnou Duklou 0:2, ale v dalsich ziskalo vzacne body: zvitazilo nad Lokomotivou B 4:3, remizovalo nad jeho najvacsim superom (na jeho ihrisku) s VSZ 0:0. Dalsie vitazstva: so Stropkovom 3:0, v Dolnom Kubine 2:0, cim sa odrazu dostali do tesnej blizkosti veduceho VSZ. Ukazalo sa, ze ani dalsia prehra v Humennom 0:1 ich nezastavila v boji za dalsim velkym uspechom. Nasledovali vyhry: s Roznavou 6:0, v Poprade 2:0, s Trebisovom 1:0, s Prakovcami 3:0. Rozhodujuci zapas vo Zvolene, vinou inzultacie rozhodcu, zo strany domacich sa skoncil kontumaciou 3:0 v prospech Brezna. Aj v poslednom zapase s muzstvom Podbrezovej potvrdili breznianski hraci vitazstvom 1:0, ze pravom obsadili 1. miesto v tabulke a tym aj postup do vyssej sutaze. Uspech je o to radostnejsi, ze muzstvo Brezna dokazalo za poslednych pat rokov styrikrat postupit do vyssich sutazi. O tento uspech sa pricinili: trener Kriak so svojim asistentom J. Makusom, hraci: Ripper, Dandul, Bobis, Pavelka, Podkonicky, Cernak, Kohar, Ing. Polak, Danis, Majernik, Juros, Lehocky, Pisoja, Vataman, Koronczi a Irsa.

Da sa povedat, ze muzstvo Brezna takmer styri desiatky rokov cakalo na takyto uspech. Jeho ucast v Slovenskej narodnej lige je uspechom aj celeho okruhu ludi, ktori sa o to pricinili. Co sa najmenej ocakavalo, prislo. Trener muzstva Dusan Kriak odisiel do Kysuckeho Noveho Mesta a s nim aj jeden z najlepsich hracov Ing. Polak. Muzstvo opustil aj Koronczi, ktory posilnil dorast Interu Bratislava. Naproti tomu prisiel brankar Ondik z Velkeho Krtisa a Jan Medved. Takto vsetka tarcha ostala na Makusovi, ktory bol trenerom a zaroven i veducim muzstva. Kratko pred zaciatkom jesennej polovice sutaze sa i tento problem vyriesil. Prisiel novy trener Emil Kunert z Martina. Takto k spokojnosti mohol novy trener absolvovat s hracmi letnu pripravu v Madarsku. Konecne nastala dlho ocakavana sutaz - SNL. Ako sa vsak futbalisti Brezna radovali z postupu, tak ich nepotesil samotny zaciatok prvej polovice SNL. Prehra v Liptovskom Mikulasi 0:2, v Prievidzi 0:2, v Partizanskom 1:2, v Handlovej 0:5, doma so Slovanom B 0:1, vo Vranove 1:4 a po ojedinelych vitazstvach sa muzstvo ocitlo po jesennej casti na 9. mieste so ziskom 12 bodov. Ani jarna odveta nebola zvlast uspesna. Po striedavych uspechoch skoncilo muzstvo Brezna v prvom ucinkovani v SNL na 11. mieste, ked z dvadsiatich siestich zapasov desat vyhralo, styri remizovalo a v dvanastich ponechalo body svojim superom. V priebehu jarnej casti sutaze prisli do muzstva posily Jan Gazur a Stefan Uhliar z Martina.

Pred dalsim posobenim Brezna v SNL trener Kunert si predsavzal dosiahnut lepsie vysledky, nez v predoslom. Z jednotlivych stretnuti potesilo najma vitazstvo s obavanym celkom Partizanskeho 3:0, s muzstvom Michaloviec 1:0, s Detvou 4:0. Breznianski hraci boli menej uspesni s Ruzomberkom, Novymi Zamkami a Spisskou Novou Vsou. Aj napriek tomu po prvej polovici sutaze skoncili na 6. mieste. Na odvetu sa pripravovali v Krpacove. Druha polovica SNL bola pre nich striedava, ale aj napriek tomu posobnost si v tejto sutazi dokazali obhajit.

Ani v dalsich rocnikoch SNL sa hracom Brezna nedarilo. Castokrat chybalo aj sportove stastie, niekedy zauradovali aj rozhodcovia - v neprospech Brezna. Problemom sa stali i caste odchody hracov na studia, na vojensku zakladnu sluzbu, atd. Ani caste vymeny trenerov nepriniesli ocakavane vysledky. Az nadisiel rocnik 1981-82. Hraci Brezna startovali v II. SNL - vychod, pod vedenim trenera I. Rippera. Ocakavala sa zlepsena stiuacia. No, opak bol pravdou. Znovu sa objavili stare breznianske chyby. Hned v uvode to bola prehra na domacej pode s Vranovom 1:3, remiza s Cadcou 1:1, vysoka prehra vo Velkom Krtisi 1:5. Vykony hracov nepresvedcili, ani v poslednom zapase nenadchli, co malo za nasledok zostup do nizsej sutaze. Dovod? Kym Brezno z tridsiatich zapasov len sestkrat bolo vitazne, v siestich remizovalo a osemnast zapasov prepustilo v prospech superov.

 

 

Oprava

V 6. cisle HH v clanku z vyhodnotenia ankety TOPī99 sa stala chyba. V desiatke jednotlivcov v kategorii mladeze bol Matej Kazar uvedeny ako clen KB Osrblie. Nikdy nebol, ani nie je clenom klubu. Je clenom klubu biatlonu P. D. ZP Sport Podbrezova. Zaroven je clenom lyziarskeho oddielu ZP Sport. Od jula 1998 je zaradeny do strediska mladeze Slovenskeho zvazu biatlonu - Osrblie, co nie je klub. A vyhlasovanie TOPī99 bolo podla clenstva v jednotlivych kluboch. Trenuje v Predajnej, samozrejme okrem sustredeni a reprezentacnych vyjazdov za podpory - SZB, ZP Sport Podbrezova.

 

Z hokejovych stadionov

 

Po vyse mesacnej prestavke v II. lige muzov sa koncom uplynuleho tyzdna hralo kompletne hokejove kolo vo vsetkych vekovych kategoriach. V Stredoslovenskej divizii seniorov a v oboch ziackych sutaziach to boli sucasne posledne stretnutia v skratenej desatkolovej majstrovskej sutazi.

II. slovenska medzinarodna hokejova liga muzov

HK 31 VTK Kezmarok - HK MSK VTJ Brezno 8:12 (4:1, 4:6, 0:5), goly hosti: Bauer 4, Fabry 3, Paucik 2, Matija, Slanina, Jergus.

Druhy zapas nadstavbovej casti sutaze (na prvy sa super z Kezmarku 5. februara do Brezna nedostavil) mal dramaticky priebeh. Uz v druhej minute hostia inkasovali prvy gol, potom v druhej polovici tretiny dalsi. Podarilo sa im znizit na 2:1, ale vzapati super strelil treti gol. Do satne ich odprevadili domaci dasim golom sest sekund pred koncom tretiny. Napriek takemuto vyvoju nastupili hostia do druhej tretiny odhodlani bojovat. Naznak takehoto umyslu sa ukazal opravneny, pretoze postupne znizovali trojgolovy naskok domacich. V polovici zapasu sa im to podarilo a z hroziveho stavu v prvej tretine otocili skore na 4:7 vo svoj prospech. Do konca druhej tretiny chybalo jeden a pol minuty. Bol to riadny sok, ked super v priebehu 41 sekund strelil styri goly a hostia odchadzali aj z druhej tretiny po takomto jej priebehu s jednogolovou prehrou. Hokej sa vsak hra na tri tretiny a domaci akoby v nej uz hrali s vystrielanymi zbranami. Hostia postupne pridavali gol za golom, az ich bolo celkove dvanast - ako mesiacikov. V sobotu 19. februara o 17. hodine su vsetci srdecne pozvani na zapas s tym istym superom.

 

II. liga starsich ziakov

HK Medokys Turcianske Teplice - HK MSK VTJ Brezno 3:3 (0:3, 2:0, 1:0), goly hosti: Jozefko, Richter, Piliar.

Po prvej tretine ziaci Brezna hrali menej disciplinovane, domacich podrzal brankar, a tak naskok znizili. V tretej tretine snaha hosti udrzat vitazstvo viedla k individualnym pokusom ohrozit domaceho brankara, nie vzdy dobre pripravene utoky vsak casto viedli k strate puku a nebezpeciu pred vlastnou brankou. Jedna taka strela nakoniec prenikla z hokejky "martinskeho " Teplicana do siete branky hosti a ti sa museli uspokojit aj s nerozhodnym vysledkom.

 

II. liga mladsich ziakov

HK Medokys Turcianske Teplice - HK MSK VTJ Brezno 9:4 (3:2, 1:1, 5:), goly hosti: Pauliak, Stubniak, Kysel, Nosko.

O osude tohto zapasu sa definitivne rozhodlo az v druhej polovici zaverecnej tretiny, kedy sa prejavila sila hostujucich hracov z Martina v celku domacich a mierou vacsou, nez byva unosne aj sila rozhodcovskej pistalocky.

 

Stredoslovenska divizia seniorov

HK MSK VTJ Brezno B - HK Rekon Halic 13:2 (5:1, 5:1, 3:0), goly domacich: Neuzer 3, Matija 3, Barto 2, Rusnak 2, Michal Simko, Slanina, Zivcak.

Novacik sutaze este nezvitazil a v tejto sezone sa mu to uz ani nepodari. Pre domacich mal zapas jednoznacny priebeh od sameho zaciatku. Co potesilo navyse bol fakt, ze v tomto zapase nastupili za domacich hraci v zostave bez posil z acka" a naopak niektori z nich sa postupne stavaju stabilnou sucastou zostavy A-muzstva.

(jk)

...

HC SK Sokol Telgart - HC Nastex Lucenec 6:4 (2:1, 2:2, 2:1), goly domacich: P. Lunter, Milan Lunter, Miro Lunter, Demcik, Dilong, Polovka, presilovky 2:1, oslabenie 1:0, vyluceni 5:4, rozh. Lihotsky, Nosal, Laco, 170 div.

Domaci vedomi si vitazstva sutaze hrali tolko, kolko potrebovali. Uz tradicne bol zaciatok prvej tretiny slabsi, viazla suhra, stupala nervozita a super v plnom nasadeni dal uz v piatej minute gol. Hracom Lucenca islo o vela, v pripade vitazstva mali moznost skoncit strieborni. Domaci este v tej istej tretine vyrovnali a obratili skore v prospech seba. Pocas celeho zapasu udrziavali jeden az dvojgolovy naskok a vitazstvom potvrdili svoju suverennost. Vedenie hokejoveho klubu Telgart dakuje za uspesne ucinkovanie v Stredoslovenskej krajskej divizii seniorov celej svojej reprezentacii, realizacnemu timu, obecnemu uradu, najma starostovi obce Martinovi Mekelovi, Ing. Janovi Sipulovi, poslancom obecneho zastupitelstva, sponzorom AUPO Cyril Knizka Banska Bystrica, Lesnemu zavodu Benus, Lesnej sprave Cervena Skala a samozrejme svojim vernym fanusikom.

Konecna tabulka

1. Telgart
2. Revuca 
3. Lucenec
4. Brezno
5. Ziar n/Hr.
6. Halic
10 8 1 1 89:23 17
10 6 1 3 69:39 13
10 5 1 4 66:30 11
10 5 1 4 45:49 11
10 2 4 4 57:42 8
10 0 0 10 11:154 0

Mikulas Lunter


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT