29. APRÍL 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Druhé Lesnícke dni v regióne Brezna

   V rámci druhého ročníka akcie Lesnícke dni, prebiehajúcej od 22. apríla do 1. mája po celom Slovensku, navštívia aj lesníci z nášho regiónu postupne takmer všetky základné školy v meste a obciach. Spolu s deťmi vysadia v areáloch škôl Stromy poznania, ktorými sú tentoraz smrekovec, kosodrevina a limba.

   Ako prvú navštívili lesníci z Lesov mesta Brezno a zo štátnych lesov - závod v Čiernom Balogu - v jednodňovom predstihu Základnú školu s materskou školou Karola Rapoša na Pionierskej 4 v Brezne. V krátkych príhovoroch pripomenuli riaditelia - Mgr. Peter Morong z OZ Čierny Balog a Ing. Milan Dolňan z Lesov mesta Brezno, s. r. o., - význam stromov, lesov a práce tých, ktorí sa o ne profesionálne starajú pre človeka a pre planétu, ktorej Deň Zeme si celosvetovo pripomíname práve 22. apríla. Obaja riaditelia poďakovali žiakom a učiteľom, že vlaňajšie Stromy poznania (buk, dub, jedľa, borovica a smrek) pri škole dobre ochránili, a tak k nim v tomto roku pribudli tri ďalšie, v úvode spomenuté lesné dreviny.
   Žiaci a učitelia školy pripravili sympatický program. V podaní žiakov odzneli básne a piesne na spoločnú tému Les, strom, príroda... Vyše sto zúčastnených detí ukázalo úprimný záujem o prácu lesníkov. Všetci by si boli najradšej zasadili svoj vlastný stromček, ale museli sa uspokojiť s tým, že „asistovali“ lesníkom, ktorí im ukázali správny spôsob sadenia. Na pamiatku akcie a ako zdroj poučenia o lese dostali deti od lesníkov hry s témou lesa a malé darčeky.

Text a foto: Boris Pekarovič

Žiaci v hojnom počte pri sadení Stromov poznania 2008 Riaditelia Odštepného závodu v Č. Balogu Mgr. P. Morong a Lesov mesta Brezno Ing. M. Dolňan medzi deťmi

 

V Národnej rade Slovenskej republiky zasadali breznianski gymnazisti

O svojich dojmoch hovorí Slavomír Pôbiš:
    - Vždy som tak trochu závidel bratislavským študentom, že sú v centre diania. Platí to aj o dianí politickom. V utorok 15. apríla sa však situácia zmenila a študenti ktorejkoľvek strednej školy na Slovensku mohli závidieť nám - žiakom Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Veď pracovnou návštevou Národnej rady Slovenskej republiky sa nemôže pochváliť hocikto. My áno, a to aj zásluhou Mariána Töröka z odboru zahraničných vzťahov a protokolu, ktorý je v kontakte so študentmi našej školy.
   V NR SR bol náš program rozdelený na dve časti. Počas exkurzie sme sa oboznámili s históriou Národnej rady SR a s jej fungovaním v súčasnosti. No naviac sme mali možnosť vidieť aj to, čo bežný návštevník len tak neuvidí. Navštívili sme rokovaciu miestnosť jedného z výborov a dokonca aj hlavnú zasadaciu sálu, kde sme si urobili niekoľko spomienkových fotografií. Ale to najlepšie nás stále iba čakalo. Tunelom, ktorý spája Národnú radu SR s Bratislavským hradom sme sa premiestnili do poslaneckých kancelárií. V tej svojej nás rada privítala Iveta Radičová - jeden z našich vzácnych hostí na neskoršiu besedu. Pravdupovediac, po tom, čo sa o týchto priestoroch popísalo v novinách, viacerí z nás čakali podstatne väčší luxus a väčší priestor... Verte mi, že mnohí máte oveľa väčšie pracovne či detské izby. Prehliadku sme ukončili na nádvorí Bratislavského hradu, ktorý je už toho času v rekonštrukcii. Pred nami bola ešte beseda s poslancami za SDKÚ-DS. Naše pozvanie prijali Martin Fedor - exminister obrany a jeden z najmladších poslancov v NR SR a už spomínaná Iveta Radičová - exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny a v súčasnosti aj kandidátka na prezidenta. Obidvaja nás milo prekvapili bezprostrednosťou a vtipom. Najmä pani Radičová má aj vďaka
svojmu priateľovi Jankovi Riapošovi k nášmu regiónu naozaj blízko. Vzájomne sme si preto prisľúbili, že to nemuselo byť naše posledné stretnutie. Aj keď sme sa nevyhli ani vážnym témam, ako sú Lisabonská zmluva či Tlačový zákon, celá diskusia sa niesla vo veľmi priateľskom duchu.
   Okrem poslancov patrí veľké poďakovanie aj pedagógom a vedeniu školy za to, že nám túto cestu umožnili. Sedem hodín strávených v autobuse určite stálo za to. Stále nás hreje pocit, že sme mali tú česť stretnúť sa možno s prvou prezidentkou v histórii našej republiky.

 Takto možno bude vyzerať budúci vládny kabinet.

 

 

Čo je nové v obciach

   „Prvoradou úlohou v tomto roku je dopracovanie projektovej dokumentácie na splaškovú kanalizáciu a získanie stavebného povolenia na úseky, ktoré ešte neboli naprojektované,“ povedala nám starostka Závadky nad Hronom Ing. Viera Nosková.    

   Zaregistrovali sa do výzvy na rekonštrukciu Základnej školy Závadka nad Hronom. V obci sa chystajú vybudovať nové autobusové zastávky a zrekonštruovať sociálne zariadenia v materskej škole, na ktoré dostali finančné prostriedky z Úradu vlády. „Práve finišujeme s prípravou materiálov na vydanie monografie obce, ktorú by sme chceli vydať do konca tohto roka. Spolu s aktivačnými pracovníkmi neustále zveľaďujeme zelené plochy a verejné priestranstvá v obci, čistíme miestne komunikácie a priekopy. V marci sme čistili aj menšie vodné toky v našom katastrálnom území od dlhoročných nánosov, aby nás neprekvapili silné dažde a znížilo sa riziko možného vytápania rodinných domov. Podali sme projekt na obecné kompostovisko, jeho schválenie je na veľmi dobrej ceste,“ uistila nás starostka.  
   Na poli kultúry a športu pripravujú niekoľko väčších akcií. Jednou z nich sú Dni obce Závadka nad Hronom v máji, kedy si pripomenú výročie prvej písomnej zmienky o obci a pozvú mladých aj starších na rôzne kultúrne a športové podujatia. Počas troch dní ich zorganizuje Obecný úrad v Závadke nad Hronom v spolupráci s dobrovoľnými pomocníkmi a ochotnými občanmi obce. V septembri pripravujú preteky ťažných koní pod názvom Ťažko tomu furmanovi. Ide už o druhý ročník tohto podujatia v Závadke nad Hronom, na ktorom sa zúčastňujú furmani z celého Slovenska.  

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT