29. APRÍL  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Brezňan, ktorý si v utorok 22. apríla podvečer na ulici rozbil hlavu, bránil lekárovi na pohotovosti, aby mu ošetril zranenia. Pretože nebol triezvy a správal sa agresívne voči personálu nemocnice, privolali na pomoc mestských policajtov. Dohliadali na to, aby lekár mohol muža vyšetriť.

   Reťazovú nehodu s medzinárodným zastúpením zaznamenali v utorok 22. apríla krátko po desiatej večer neďaleko Michalovej. Mladý 22-ročný vodič Fordu Escort s poľským evidenčným číslom viedol auto z Michalovej do Brezna a nedodržal bezpečnú vzdialenosť od vozidla pred ním. Narazil do zadnej časti Audi A4 s nemeckou „ešpézetkou“, ktoré šoféroval 42-ročný Banskobystričan. Ten sa po náraze s autom posunul dopredu a nedokázal sa vyhnúť zrážke s Volkswagenom Passat, ktorý jazdil pred ním. Viedol ho 27-ročný občan Českej republiky. Polícia nezistila požitie alkoholu u žiadneho z troch účastníkov nehody a nik sa vážnejšie nezranil. Na vozidlách vznikla škoda za 70 000 korún (Volkswagen), 50 000 korún (Audi) a za 20 000 korún (Ford).

    V herni na breznianskom námestí zasahovala hliadka mestskej polície v stredu 23. apríla pred piatou ráno. Traja Čiernobaločania

sa „nezmestili do kože“ a začali ničiť zariadenie podniku. Po príchode hliadky opustili herňu, ale policajti ich predvolajú, keď majiteľ podniku vyčísli škodu.

   Na Dolnej ulici v Brezne v stredu 23. apríla o pol jedenástej večer mestskí policajti spozorovali, že horí škodovka zaparkovaná pred domom. Keď otvorili dvere auta, našli v ňom Brezňana, ktorý sa nadýchal splodín. V aute nebol náhodou, už niekoľko mesiacov v ňom prespáva. Preto mu policajti odporúčali po ošetrení v nemocnici kontaktovať odbor sociálnych vecí a rodiny, ktorý by mu mohol pomôcť riešiť problém s bývaním. Okrem toho privolali hasičov, aby zlikvidovali požiar vnútri vozidla.

   Z prečinu nebezpečné vyhrážanie obvinil vyšetrovateľ 28-ročného Martina M. zo Závadky nad Hronom, ktorý sa v stredu 23. apríla krátko po polnoci v rodinnom dome na Cintorínskej ulici v Heľpe vyhrážal zabitím svojej 26-ročnej manželke. Vyhrážky v nej vzbudili dôvodnú obavu, že ich uskutoční. Muž bol v minulosti trikrát súdne trestaný pre rôznu trestnú činnosť. Za trestný čin mu hrozí až trojročné väzenie. Uznesením Okresného súdu v Brezne sa vo štvrtok 25. apríla dostal do vyšetrovacej väzby.

   Dopoludnia vo štvrtok 24. apríla ktosi našiel pravdepodobne stratený kľúč od rodinného domu na Hrádzi v Michalovej. Odomkol ním vchodové dvere a ukradol rôzne šperky zo žltého kovu a bankovky. Majiteľom domu spôsobil škodu dovedna za 80 000 korún.

   Niekedy počas štvrtka 24. apríla neznámy vandal na Laskomerského ulici v Brezne poškriabal lak na troch škodovkách. Majiteľom dvoch Fabií a Octavie spôsobil škodu približne za 30 000 korún. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovanie cudzej veci.

   Polhodinu po polnoci v piatok 25. apríla hliadku mestských policajtov volali do reštaurácie na Ceste osloboditeľov v Brezne, kde „umravnila“ podnapitého zákazníka. Majiteľovi reštaurácie nahradil škodu, ktorú spôsobil, a za porušovanie verejného poriadku od policajtov dostal blokovú pokutu.

   V noci na sobotu 27. apríla sa dostal „dlhoprstý“ do garáže pri rodinnom dome v Mýte pod Ďumbierom. Ukradol dva horské a dva cestné bicykle, motorovú kosačku, vysokotlakový čistič, pánske korčule, golfový výstroj, fľaše s alkoholom a z odomknutého auta antiradar a alkotest. Majiteľovi rodinného domu spôsobil škodu za 263 000 českých a 30 000 slovenských korún. Polícia začala trestné stíhanie pre prečiny porušovanie domovej slobody a krádež, za čo zlodejovi hrozí trojročný trest.

(mf, pb, pa)


Štvrtkové popoludnie 24. apríla breznianski matičiari venovali spomienke na Juraja Boška, učiteľa, kantora v evanjelických cirkevných školách, skladateľa, organizátora kultúrneho života v Brezne a na Horehroní, na ktoré pozvali jeho rodinných príslušníkov a hostí. Pri príležitosti jeho nedožitých 95. narodenín si slovom, fotografiami a ukážkami z jeho hudobnej tvorby uctili tvorivý život tohto výnimočného človeka.

Foto: Štefan Vozár


 

V piatok 25. apríla primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian odovzdal ocenenie Čestný občan mesta Brezna Josephovi Nivetovi za rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov v oblasti školstva a kultúry, ktoré jemu a jeho, žiaľ už zosnulej manželke Barbare udelili na slávnostnom rokovaní mestského zastupiteľstva v januári tohto roka.

Foto: Peter Berčík

 


O dva roky bude separovanie odpadu povinné

   Vlani sa s podporou Recyklačného fondu na Slovensku vyzbieralo 212 000 ton a zhodnotilo 134 000 ton odpadov. Predseda Správnej rady Recyklačného fondu Ing. Juraj Dlhopolček na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol:,,V Banskobystrickom kraji do konca 1. štvrťroka 2008 vyhovel fond spolu tisícšestnástim žiadostiam podnikateľov a obcí o finančné prostriedky v celkovej sume 645,9 milióna korún. Na základe päťdesiatich dvoch žiadostí od devätnástich podnikateľov schválil dotácie vo výške 542,4 milióna korún. Obce, mestá a združenia (dovedna štrnásť) dostali na základe dvadsiatich šiestich žiadostí dotácie vo výške takmer 46 miliónov korún.“  
   Dotácie získali mestá Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Fiľakovo, Kremnica, Revúca, Sliač, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Najväčšiu podporu zo spomínaných 542,4 milióna korún dostali podnikateľské projekty, ktoré sa zaoberajú komplexným spracovaním a zhodnocovaním starých vozidiel, elektroodpadu, starých olejov, opotrebovaných pneumatík a zberového papiera. Separovaný zber má okrem obrovských environmentálnych aj ekonomické prínosy. Okrem dotácie na nákup kontajnerov vypláca fond za každú tonu vyseparovaného odpadu 1300 až 1800 korún každej obci, ktorá doloží potvrdením od odberateľa odpadu, že mu ho odovzdala. Tretí finančný prínos separácie spočíva v ušetrení poplatkov za uloženie komunálneho odpadu na skládku. Štvrtý finančný prínos je v tom, že vyseparovaný odpad je druhotnou surovinou a obce inkasujú za každú tonu takéhoto odpadu trhovú cenu, napríklad 1500 korún za tonu papiera.

(r)

 V Holandsku vystúpi brezniansky Vodopád

   Country skupina Vodopád z Brezna tento týždeň odcestuje do holandského Voorthuizenu na bluegrassový festival EWOB. Počas troch dní od štvrtka 1. mája do soboty 3. mája vystúpi na tomto medzinárodnom podujatí bezmála päťdesiat country kapiel. Vodopádu budeme držať palce, aby v piatok 2. mája o 17. hodine zvládol svoju premiéru na jedenástom ročníku tohto prestížneho festivalu a úspešne reprezentoval mesto i celé Slovensko.

 

Kontrola juhovýchodnej hranice chotára

   Breznianski turisti si v sobotu 26. apríla vymysleli netradičnú túru: Vrchdolinka - Koreňová - Kabátová - Zrazy - Brest - Michalová, ktorá tvorí hranicu breznianskeho chotára. Bol to výlet do neznáma, pretože v tejto oblasti pokoja sa nenachádza žiadna turistická značená trasa. Pri túre využili nespočetné množstvo starých ciest a zvážnic, vrátane orientačného prístroja GPS.

   Túra miestami viedla panenskou prírodou, ktorú navštevujú ľudia len vtedy, keď budujú chotárne medzníky. Netradičné pohľady z vrcholu Zrazy (974 m n. m.), zber čistučkého podbeľa a pľúcnika lekárskeho boli odmenou za vynaloženú námahu. Aj keď ich po celý deň sprevádzalo slniečko a kopovitými oblakmi vyzdobená modrá obloha, studený vetrík signalizoval, že na hrebeni Nízkych Tatier je ešte dostatok snehu. Keď zostupovali z Brestu do slnkom zaliatej Michalovej, pokochali sa pohľadom na lesných sadeniciach pestovateľskej škôlky Lesov mesta Brezno. Túra sa hodnotí ako náročná, ale nádherná.
   Pripravujú: 1. mája otváranie studničiek, 3. mája túru Slovenský raj - Závojový vodopád - Tomášovský výhľad (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT