Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  16

29. april 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

 

 

 

 

 

Jarná slávnosť svätého Juraja

fotoobjektívom Petra Berčíka

Nedeľná Jarná slávnosť svätého Juraja v Lopeji sa niesla v znamení 650. výročia založenia tejto časti Podbrezovej. Už deviaty ročník podujatia sprevádzal tradičný program: slávnostná svätá omša, alegorický sprievod, po ktorom patrón Lopeja - rytier sv. Juraj symbolické kľúče na otvorenie nízkotatranských dolín odovzdal zástupcovi pôdohospodárov regiónu Igorovi Motyčkovi a starostovi Podbrezovej Ing. Jánovi Štellerovi. Slnečný deň spríjemnil kultúrny program, jarmok ľudových výrobkov, stánky s občerstvením i lukostrelecký kútik pre deti.

 


MUDr. Viera Morihladková: Kliešte skúšajú našu trpezlivosť

   Sú takmer neviditeľné, no o to prefíkanejšie. Prebúdzajú sa v apríli a aktívne sú až do konca jesene. Sú zákerné aj ohľaduplné. Dokonale umŕtvia miesto vpichu, takže vôbec nepocítime, keď sa do nás zahryznú. O tom, že kliešte nie sú len bezočivé parazity, ktoré z nás sajú krv, ale aj prenášači nebezpečných ochorení, nám porozprávala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici MUDr. Viera Morihladková.

Aké choroby prenášajú kliešte?
   - S kliešťami je to ako s komármi. Kladieme si otázku, na čo vlastne na svete sú? Túto otázku si s pribúdajúcimi teplými dňami budeme klásť stále častejšie. A nenapadá nám nič lepšie, len to, že asi skúšajú našu trpezlivosť. Nepríjemné je poštípanie nimi a ešte nepríjemnejšie môžu byť následky ich poštípania. Kliešte môžu prenášať kliešťovú encefalitídu (zápal mozgu), lymeskú borreliózu, ale aj menej známu babeziózu a ehrlichiózu. Chorobnosť sa na Slovensku za ostatných dvadsať rokov pohybuje pri kliešťovej encefalitíde od 0,3 na 100 000 obyvateľov do 1,69 na 100 000 obyvateľov a pri lymeskej borrelióze od 0,1 do 15,78 na 100 000 obyvateľov. Kým kliešťovú encefalitídu prenáša výhradne kliešť, na prenose lymeskej borreliózy sa podieľa aj komár. Medzi ochoreniami sú okrem klinických príznakov rozdiely. Nevýhodou kliešťovej encefalitídy je, že neexistuje špecifický liek a liečia sa len príznaky. Výhodou je, že existuje účinná očkovacia látka. Na lymeskú borreliózu neexistuje očkovacia látka, ale dá sa liečiť antibiotikami (záleží na včasnosti rozpoznania ochorenia). V prípade podozrenia z ochorenia a pri pozitívnej anamnéze treba okamžite navštíviť svojho ošetrujúceho lekára.

Kde všade a kedy sa takýto upír môže na nás prisať?
   - Kliešte nepadajú na svoju obeť zo stromov, ako si mnohí myslia. Striehnu na nás na steblách trávy, v nízkych krovitých porastoch na spodnej strane listov. Kliešte sú aktívnejšie viac na jar ako v lete, dopoludnia a pri západe slnka. Zmenou klimatických podmienok, otepľovaním planéty a striedaním mokrých a teplých dní bude kliešťov, ale aj komárov pribúdať. Nie každý kliešť je však infekčný a nie každý, ktorý je infekčný, musí ochorenie na človeka preniesť. Odhaduje sa, že na Slovensku je asi desať percent kliešťovej populácie infikovaných kliešťovou encefalitídou a dvadsať percent lymeskou borreliózou. Ako rezervoárové zvieratá (na nich sa kliešť, ale aj komár nasaje) sú v prírode drobné hlodavce, srnčia zver, ale aj vtáky. Prenos sa uskutočňuje prostredníctvom slín kliešťa pri cicaní, ale je možnosť prenosu infekcie aj výlučkami kliešťa a mechanickým trením a zanesením obsahu do drobných poranení, prípadne pri jeho odstraňovaní.

Za aký čas sa infekcia prenáša na človeka?
   - Všeobecne platí, že čím dlhšie je kliešť prisatý, tým väčšia je pravdepodobnosť prenosu infekcie. Na to, aby sa infekcia preniesla, musí byť kliešť prisatý dvanásť hodín, podľa niektorých literárnych údajov až dvadsaťštyri hodín.

Pri prechádzkach v prírode, prácach v záhrade, zbere lesných plodov, ale aj pri kúpaní v prírodných kúpaliskách, pri pobytoch v parkoch nám hrozí stále väčšie riziko, že okrem lesných plodov a pocitu príjemne, prípadne užitočne stráveného dňa si so sebou prinesieme domov aj kliešťa. Ako sa tomu vyhnúť?

   - Už pred pobytom v prírode by sme mali myslieť na riziká. Medzi preventívne opatrenia patrí vhodný odev (dlhé nohavice, tričká a bundy s dlhými rukávmi), vhodná obuv, prípadne čižmy, použitie repelentov. Po návrate z prírody osprchovanie, vrátane umytia hlavy a dôsledná kontrola pokožky celého tela, vrátane vlasovej časti.

Čo robiť v prípade, keď sme si domov prinesieme takýto „suvenír“?
   - V žiadnom prípade sa kliešťa nesnažíme potierať masťami, olejmi či alkoholovými esenciami a pod., pretože by sme tým zvýšili možnosť preniknutia väčšieho množstva infekcie do organizmu. Kliešťa ľahko odstránime, keď ho pinzetou chytíme tesne nad kožou a kývavými pohybmi z boka na bok dostaneme von (mne osobne sa viac osvedčili točivé pohyby proti smeru hodinových ručičiek). Nesnažíme sa ho ťahať, odtrhli by sme mu hlavičku, ktorá sa potom musí odstrániť chirurgicky. Miesto prisatia potom umyjeme mydlom, vypláchneme čistou vodou a potrieme dezinfekčným prostriedkom (Jodisol, jódová tinktúra, Alpa...). Vybratého kliešťa spláchneme vo WC alebo odstránime iným vhodným spôsobom. Nesnažíme sa ho rozpučiť, vystrekli by sme do prostredia infekčný obsah.

(ev)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT