29. APRÍL 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvý máj sa ako Sviatok práce oslavuje od roku 1890 na základe rozhodnutia ustanovujúceho kongresu II. internacionály. Stalo sa tak na počesť všeobecného štrajku a masových demonštrácií chicagských robotníkov z roku 1886 za osemhodinový pracovný čas. Po vzniku ČSR od roku 1919 bol prvý máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V socialistických krajinách prvý máj patril medzi najdôležitejšie sviatky, počas ktorého sa organizovali masové sprievody. Dnes je prvý máj dňom pracovného pokoja. Ako ho prežívate? Čo by ste povedali na návrat prvomájových sprievodov? - pýtali sme sa v našej ankete.


S anketovym mikrofonom


o Sviatku práce

Andrej Ambroz, dôchodca, Brezno:
- Prvý máj oslavujem prácou, čím iným? Pôjdem do záhradky, budem strihať stromky a rýľovať. Prvomájové oslavy som nikdy nerešpektoval. Do sprievodov som nechodil.

Mária Kaderiaková, dôchodkyňa, Valaská:
- Hoci sme sa na spoločných prvomájových oslavách museli nútene zúčastniť, aspoň sa tam ľudia navzájom stretli, podebatovali si, niektorí sa zoznámili. Teraz prvý máj trávime väčšinou v chate s rodinou. O tom, či to bude aj tohto roku, rozhodne počasie.

Ľ. P., robotníčka, Brezno:
- Manžel sa narodil prvého mája, takže oslavujeme, ale aj v záhrade niečo spravíme. Mne osobne sa prvomájové sprievody pozdávali. Zišiel sa tam celý pracovný kolektív. Neprekážalo mi, že sme na oslavy museli ísť. Mne sa tá atmosféra páčila. Vždy sme si šli niekde posedieť.

Kristína Rosíková, na materskej dovolenke, Valaská:
- Prvého mája mávame rodinné stretnutia, zíde sa celá rodina a blízki. Ja som prvomájové manifestácie nezažila. Myslím si, že to bolo dobré. Schvaľovala by som, keby sa to zopakovalo. Určite by to bolo zaujímavé.

Katarína Nepšinská, na materskej dovolenke, Pohronská Polhora:
- Žijem v turistickej oblasti v Taliansku, kde sa prvého mája pracuje. Pre mňa ako dieťa boli prvomájové sprievody zaujímavé. Mohli by sa aj vrátiť. Prečo nie? Keď je sviatok, treba ho nejako osláviť.

Miroslav Gandžala, podnikateľ, Pohorelská Maša:
- Prvý máj prežívam väčšinou doma v záhradke pri rodinnom dome. Nechodím na žiadne akcie. Prvomájové záležitosti som nemal rád. Do sprievodov som chodil povinne. Nemám totiž rád to, čo je nasilu.

Zuzana Gergeľová, na materskej dovolenke, Polomka:
- V tento deň väčšinou pracujeme v záhrade. Všetci sme doma, je to deň pracovného pokoja, ktorý treba využiť. Zo školy sme chodievali do sprievodu, ale nás to nebavilo, bolo to nudné. Prechádzali sme sa a dosť. Dnes by takéto manifestácie možno ľudí viac zaujímali, lebo by išli dobrovoľne. My sme tam museli ísť.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Gymnastický štvorboj 2008

   Krajské kolo gymnastického štvorboja chlapcov malo svoje vyvrcholenie vo štvrtok 10. apríla v Banskej Bystrici. Štartovali na ňom víťazi z okresných súťaží. Základnú školu s materskou školou Pionierska 2 Brezno reprezentovali Martinko Matula, Maťko Šalko, Adamko Ridzoň a Richard Ľaho, ktorí v ťažkej konkurencii obsadili výborné 4. miesto. Snáď ich môže mrzieť len to, že od 3. miesta ich delilo iba 0,3 boda. Ďakujeme.
   Gymnastické zápolenia sa síce skončili, ale chlapci trénujú ďalej a tešia sa na novú atletickú sezónu, v ktorej budú s hrdosťou reprezentovať svoju školu.

Mgr. Renka Cipárová, Martinko Matula, žiak IV. A

 

Darček našej Zemi

   Dvadsiaty druhý apríl je Dňom Zeme. Žiaci zo Základnej školy v Dolnej Lehote v tento deň vyzbierali smeti okolo školy a v okolí ihriska na Hnilišti. Bolo toho dosť, až za tri vrecia.  Takto sme strávili tento deň. Želáme si, nech zostane stále zelená a čistá naša planéta Zem.
   To sme ani netušili, že nás navštívi lesník Mgr. Ivan, ktorý skontroloval výsadbu stromčekov z minulého roka a doplnil, čo sa neprijalo. Ešte nám naše miniarborétum obohatil o nové druhy: limbu a kosodrevinu. Záver akcie vysádzanie drevín bol úžasný.
   Ďakujeme štátnym lesom. Budeme sa starať a tešiť zo stromčekov nášho miniarboréta.

Anna Tóthová

 

Cenná skúsenosť

   Študenti Spojenej školy - SPŠ Brezno sa vo štvrtok 17. apríla zúčastnili na Veľtrhu študentských spoločností v Banskej Bystrici.

   Za účasti dvadsiatich troch študentských spoločností sme sa mohli oboznámiť s rôznymi nápadmi a výrobkami, ktoré tieto spoločnosti ponúkali. Našu spoločnosť na veľtrhu zastupovala prezidentka spoločnosti J. Daxnerová, viceprezidentka financií M. Majeríková, zástupkyňa viceprezidenta pre výrobu A. Škutová, viceprezident marketingu V. Lupták a viceprezident ľudských zdrojov J. Gutta. Cenná skúsenosť spočíva práve v tom, že sme mohli porovnávať spôsoby riadenia a podnikateľské nápady, s ktorými jednotlivé spoločnosti prišli na veľtrh. Nie nadarmo sa hovorí „Viac hláv, viac rozumu“. Dnes vieme, že v budúcom ročníku treba tejto aktivite venovať podstatne viac času, trošku viac elánu a možno aj viac podnikateľského ducha.
   O rok budeme vyzbrojení viacerými skúsenosťami a propagácia spoločnosti a výrobkov bude lepšia. Ďakujeme škole za vytvorené podmienky a možnosť podieľať sa na projekte Junior Achievement Slovensko - Mládež pre budúcnosť.

Viktor Lupták

  

Hokej bez korčúľ

   Každý druh športu má čosi „do seba“. Ignorantský svet modernej doby síce uprednostňuje súťaživosť, no márne. Veď keď sa človek snaží stoj čo stoj dosiahnuť „len“ vynikajúce výsledky, málokedy sa naozaj dostavia. Verejné tajomstvo úspechu je predovšetkým v chuti prinášať športom radosť a vzrušenie ľuďom okolo, aj sebe samému.

   V posledných dňoch žilo športom takmer celé Slovensko. Áno, všetci sme s napätím sledovali „vojnu“ o najlepší hokejový klub, východ verzus západ. Hokej si nás jednoducho získal. No popri Uramovi, Šterbákovi, Dömovi a ďalších profesionáloch poctivo trénovali týždeň čo týždeň aj hráči z rôznych breznianskych amatérskych hokejových klubov. Jeden z nich tvorili: Miro Kliman, Stano Mikloš, Roman Lupták, Viktor Lupták, Jozef Donoval, Michal Donoval, Juraj Medveď, Rudo Hanzal, Miro Hanzal, Tomáš Ďurečka, Mišo Šimko, Šaňo Petrikovič, Peter Tajboš, Maťo Tajboš, Roman Schwarzbacher, Miro Harvan, Peter Mesiarkin, Tibor Potkány, Dušan Brečka, Peter Černák, Peťo Barabáš a Ján Vais. Hodinka na raz či dva razy týždenne prenajatej ľadovej ploche, približne dvadsať športových nadšencov, dva tábory a pevný stisk hokejky. A výsledok? Nie vždy treba mať vypočítané skóre a určených víťazov. Postačí šesťdesiat minút správnej dávky adrenalínu a úsmev spoteného dresu. Hokejovému obdobiu už na túto sezónu v Brezne odpískalo, ľad sa rozpustil, tak korčule meníme za tenisky...
   Šport, ktorý má mnoho mien a názvov. Na severoamerickom kontinente ho volajú street hockey, dek hockey či ball hockey. Na Slovensku a v Českej republike je to tak pre hráčov, ako aj pre fanúšikov hokejbal. V každom prípade je „hokej bez korčúľ“ fantastickým dielom ľudskej tvorivosti a je úplne jedno, či v Kanade, USA, alebo v Európe. Obratnosť, rýchlosť, schopnosť orientácie, temperament a značné pohybové vlastnosti budeme sledovať opäť aj v Brezne. Amatérske tímy hokejistov sa teda menia na tímy hokejbalistov. Otvorenosť k širokým vrstvám spoločnosti robia z hokejbalu takmer masovú záležitosť, čoho dôkazom je obrovský záujem oň v našom meste.
     Len pre zaujímavosť, už v roku 1974 sa zrodil športový zväz Ontario Ball Hockey Association v Kanade. U nás na Slovensku sa história hokejbalu začala písať tiež pomerne dávno, a to, keď sa v roku 1982 združili hokejbalové kluby. Prelomovým obdobím bol rok 1993, kedy podporu a snahu o rozvoj tohto športu potvrdili Kanada, USA, Slovensko a Česká republika založením Medzinárodnej hokejbalovej federácie – ISBHF. Dnes do tejto skupiny patrí viac ako tridsať národných registrovaných federácií.

Ivana Kokavcová

 

 Spevokol bilancoval po oslavách

 Členovia občianskeho združenia Speváckeho zboru mesta Brezna sa stretli 7. apríla, aby zhodnotili prácu za minulý rok a pripravili plány na tento a budúci rok.
   V úvode predseda zboru Ing. D. Števko v správe o činnosti poďakoval členom za úspešnú reprezentáciu doma i v zahraničí. Osobitne výkonnému výboru, dozornej a umeleckej rade za odvedenú prácu.
   V osemnástich koncertoch a vystúpeniach odzneli skladby svetské, sakrálne a ľudové. Spevokol bol na festivaloch v Čechách v Hradci Králové a v Rimavskej Sobote. Žiakom základných škôl v Nemeckej, Dubovej a Slovenskej Ľupči vo výchovných koncertoch predniesol svoje umenie. Účinkoval na akciách poriadaných Mestským úradom v Brezne a maticou slovenskou.
   Dirigent prof. M. Pazúrik vyhodnotil vo svojej správe umeleckú činnosť zboru. Poďakoval sa členom za celý rok a zvlášť za jubilejný koncert k 30. výročiu zboru, ktorý sa vydaril k spokojnosti. Oboznámil členov o pozvaniach na tento rok na festivaly do Zvolena, Trenčína, poľského Krasna a Ciechanéwa. V dramaturgii sú pripravené nové skladby na tieto festivaly. Najviac ho trápi, že zbor sa neomladzuje. Je to aj tým, že v Brezne chýbajú detské a mládežnícke spevokoly. S finančným stavom spevokolu oboznámila členov R. Klačková. Ing. D. Števko ešte prečítal gratulačné listy z ministerstva kultúry k 30. výročiu, od M. Murgaša z Banskobystrického samosprávneho kraja, mestského kultúrneho strediska, od P. Datka z Kanady a i.

(mh)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT