11. MAREC  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablízku

Obetovať sa deťom

   Mladá žena sedí oproti mne a utiera si slzy. Vie, sú aj horšie veci na svete, ale ona má pocit, že sa jej rúca svet. Celé roky žila iba pre rodinu a deti, nebrala ohľad na seba.

   „Veď sme boli s deťmi minulý týždeň na nákupe v Bystrici,“ reaguje na moju výčitku, že je zavretá celé dni iba doma. Ešteže treba aj nakupovať, inak by naozaj z domu ani päty nevytiahla. Nie je typom gazdinej, ktorá sa plne realizuje tým, že navarí, napečie, uprace a občas uháčkuje nejakú dečku. Kým prišli deti, realizovala sa v zamestnaní, a dosť intenzívne. Mala toho viac - prišla domov unavená a musela zvládnuť domácnosť, pretože manžel mal presnú predstavu o deľbe prác v domácnosti. Vtedy však realizovala svoje schopnosti naplno a vedela zregenerovať svoje sily rýchlo. Teraz má pocit, že nič nerobí a je unavená. Občas niečo pri televízore uštrikuje, ale inak sa venuje iba vareniu, praniu, upratovaniu - a deťom. Tie však začínajú byť nevďačné. Najstarší začína odvrávať, mladší klame, dcéra začala bratov zakrývať. Klamstvo od najbližších zabolí najviac a keď je to niekto, komu som obetoval všetko, rúca sa mi svet. Pýtam sa jej na jej záujmy v mladosti. Bolo ich dosť. Hľadám, čo by sa dalo „oprášiť“. Potrebuje začať pravidelne robiť niečo, čo ju bude tešiť, baviť, za čím bude musieť ísť niekde mimo domu, v čom bude aspoň sčasti realizovať svoje schopnosti, ktoré rokmi za sporákom pomaly „zakrneli“. Dostáva úlohu - do budúceho týždňa nájsť niečo, s čím by mohla začať. „To je pre mňa ťažká úloha.“ Mrzí ma, že musím byť trochu prísna, ale inak jej nepomôžem. Tu nepomôže vyplakať sa. Deti dorastajú, prichádzajú do puberty, problémov s nimi bude pribúdať. Treba s tým počítať a pripraviť sa aj na horšie. Treba si nájsť zdroj energie, aby to ako matka zvládla. Manžel všetko berie inak, je chlap. Ale hlavne netrávi zavretý doma s deťmi celé mesiace. Obetovať sa maličkým deťom je v poriadku. Keď však trochu podrastú, nemôžu zostať pre ženu jediným zmyslom života, jedinou náplňou jej dní. Kamarátka so zlomenou nohou sa doma pustila do výroby veľkonočných vajíčok. „Už ma mrzelo, že nič nerobím.“ Teší sa z hotového, chváli sa nezrealizovanými nápadmi. Tvorivosť prináša najviac novej energie. Určite nepreháňam, ak poviem, že aj zlomenina sa takto lepšie hojí. Začína jar. Pohyb v prírode tiež obnoví sily veľmi intenzívne.
   Ak človek vie, čo má hľadať, niečo nájde. Som zvedavá, s čím príde pani Evka o týždeň. Možno sa už pustí do kvetinovej záhradky. Na tú si dnes nespomenula, ale viem, že ju má rada. Na začiatok stačí. A - najtiaž začať.

Mgr. Marcela Škultétyová, psychologička

 

  Kniha do ucha - umelecký zážitok z hovoreného slova

   Poznáme to všetci. Žijeme v uponáhľanej dobe a aj tí, ktorí knihy a čítanie milujú, majú na ne čoraz menej času. Čítanie obľúbených autorov často presúvame na víkendy, na čas dovoleniek a oddychu. Čítať sa však dá aj ušami! A to vďaka vymoženosti, akou sú v tejto modernej dobe knihy na počúvanie - audioknihy. Viac sme sa o nich dozvedeli od manažérky vydavateľstva Ikar Márie Leškovej.

Aké sú prednosti kníh na počúvanie?
   - Možno počúvať a zároveň vykonávať aj inú činnosť. Napríklad pri športovaní, na prechádzkach, pri domácich prácach, či počas cestovania. Audioknihy sú tiež jednou z možností ako zvýšiť úroveň hovorenej reči. „Kniha do ucha“ je určite príležitosťou ako priblížiť literatúru širokému okruhu čitateľov. Je to umelecký zážitok z hovoreného slova a pohodlné, praktické zoznámenie sa so skvelými autormi a ich dielami v jednom.

A iste je tu aj ďalší rozmer. Pre zrakovo postihnutých ľudí predstavujú knihy na počúvanie ideálnu možnosť zoznámiť sa s domácou a zahraničnou tvorbou. 
   - Samozrejme. Sme presvedčení, že ľudia, ktorí majú problémy so zrakom, alebo sú nevidiaci, pestrú ponuku kníh na počúvanie privítajú.

Aké tituly na počúvanie nájdu čitatelia v obchodoch?
   - V prvej sérii z edície Knihy na počúvanie sú mimoriadne úspešné tituly, román slovenskej spisovateľky Táne Keleovej-Vasilkovej Modrý dom a román svetoznámeho brazílskeho autora Paula Coelha Alchymista. Modrý dom veľmi zaujímavo nahovorila sama autorka Táňa Keleová-Vasilková. Alchymistu si čitatelia môžu vypočuť v podaní jedinečného a nenapodobiteľného Mariána Geišberga. V tomto roku ako audiokniha vyšiel Pullmanov Zlatý kompas, ktorý nahovoril Marián Labuda mladší, ako aj Rowlingovej Harry Potter a Kameň Mudrcov, ktorý číta Marek Fašiang. Knihy sú nahrané na CD nosičoch, ktoré sú v súčasnosti na Slovensku najprístupnejšie.

(red)

Súťaž o knihy na počúvanie

   V dnešnej súťaži môžete vyhrať audioknihy Alchymista a Harry Potter a Kameň Mudrcov. Do žrebovania vás zaradíme, ak najneskôr do 19. marca do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku (nezabudnite na vaše číslo telefónu). Mená dvoch výhercov uverejníme 26. marca.
   Satinského skratka SANL znamená Stredisko autorov nesmrteľných listov. Spomedzi tých, ktorí na lístok napísali túto odpoveď, sme vyžrebovali výhercov kníh: Listy z Onoho sveta - Anna Kúdelková z Podbrezovej, Nehlučne - Anna Kršačková zo Závadky nad Hronom, Modrá zóna - Milka Papajová z Osrblia. Blahoželáme.   

Otázka: Kto nahovoril audioknihu Alchymista? 

KUPÓN - AUDIOKNIHY

  

Poznávame prírodné rezervácie v našom okolí

Horné Lazy

    Ako sme si minule sľúbili, dnes sa bližšie oboznámime s Prírodnou rezerváciou Horné Lazy.

   Základné údaje začneme výmerou chráneného územia, ktorá je 342 900 m2. Rok vyhlásenia – 1981. Názov organizačnej jednotky Štátnej ochrany prírody SR – ŠOP – S –NAPANT. Predmetom ochrany je územie, ktoré predstavuje exponované strmé skalné stráne charakteru krovinatej lesostepi s výskytom viacerých teplomilných rastlinných a živočíšnych druhov, z ktorých niektoré sú pri okraji svojho rozšírenia. Dôkaz šírenia sa xerotermných prvkov vysoko na Pohronie.

   Územie nepatrí do európskej sústavy chránených území a ani medzi súkromne chránené územia.

   Kraj – Banskobystrický. Okres – Brezno. Obec – Brezno, Valaská. Príslušnosť k VCHÚ – OP Národný park Nízke Tatry.

   Prístup k tejto lokalite je peši. Keď sa budeme riadiť zásadami správneho správania v prírode, môžeme si vybrať cestu do Valaskej alebo opačne, cestu z doliny Lazná, prípadne z Dielu. Možností je viac, ale stále musíme mať na zreteli vysokú prírodovedeckú a estetickú hodnotu daného územia. Budeme  chrániť zvyšky pôvodnej prírody a zachováme krajinný ráz tohto prostredia. Nesmieme zabudnúť, že sme navštívili vápencovo-dolomitickú lokalitu s výskytom vzácnych spoločenstiev, ktorú poznáme aj ako Valaská lesostep. Úplne chránené jedince sa nesmú ničiť, vykopávať, presadzovať, trhať alebo inak rušiť v prirodzenom vývoji.

   Pri čiastočne chránených jedincoch je dovolené oddeľovať ich nadzemné časti vtedy, pokiaľ sa tým nepoškodzujú ich podzemné časti.

   K ohrozenosti druhov prispieva i živelný zber pre liečivé účinky a zber do herbárov.

   Breznianska kotlina je súčasťou kultúrnej krajiny. Prírodná krajina bola počas historicko–spoločenského vývoja zmenená. Zmeny sa udiali najmä v biotope. Zástupcom druhotnej krajinnej štruktúry je predovšetkým reálna vegetácia. Bývalé horské lužné lesy na území Hrona a jeho prítokov boli vyrúbané. Z nich sa zachovali len fragmenty.

   Zvyšok dubovo – hrabových lesov v doline Hrona je zachovaný práve v tejto prírodnej rezervácii Horné Lazy. Výslnná, južne exponovaná bralnatá stráň poskytuje priestor pre teplomilnú flóru a faunu lesostepného charakteru. Vyskytujú sa tu biotopy vápnomilných bukových lesov, teplomilných kriačin, vápencových skalnatých stien a štrbín montánneho stupňa. Zo vzácnejších druhov tu rastú veternica lesná, koralica lesná, ľalia zlatohlavá.

   Oboznámili sme sa s ďalšou prírodnou rezerváciou. Jej rozmanitosť nás očarila a cestou späť už uvažujeme o návšteve rezervácie Breznianska skalka.

(E-ová)

 

Obličkové kamene

 · odborný lekár musí stanoviť presnú diagnózu · aké je chemické zloženie kameňov · chemická reakcia moču · liečba bylinami

(pokračovanie)

    Z bohatej ponuky liečby tohto ochorenia, ktorá je však dosť neprehľadná, ponúkame domáce liečebné prostriedky: zápar z kvetov rumančeka, listov mäty, medovky, horúci výťažok z ľanového semena sa užije ráno pred jedlom 1 – 1,5 litra (vodný náraz) zo spomenutých bylín alebo z koreňa mareny farbiarskej, ktorý sa môže zameniť za Koreň púpavy lekárskej;
8 gramov semien zo skorocelu sa zapije 2 – 3 šálkami skorocelového výluhu; lipkavec syridlový, hluchavka žltá, prípadne biela a zlatobyľ obyčajná. Jedna kopcovitá čajová lyžička do 3 dcl horúcej vody, piť počas celého dňa;listy brezy, koreň ihlice tŕnistej, kapsičky pastierskej a repíka. Tá istá technológia prípravy ako v predchádzajúcom recepte; koreň čakanky obyčajnej sa maceruje dvanásť hodín v studenej vody. Pred použitím sa precedí, zohreje a pijú sa dve šálky cez deň; kúra z plodov borievky (Juniperus communis). Používa sa tinktúra alebo výluh, nie však dlhšie ako šesť týždňov, v prestávke sa môže pokračovať kúrou z púpavy lekárskej; liečivé byliny nedokážu rozpustiť kamene, môžu len narušiť ich súdržnosť a potom sa ľahšie vymočia. Ide hlavne o list a vňať zeleru a petržlenu, kvet prvosienky a vňať púpavy; medvedica lekárska, prietržník holý – odvar; šťava z veroniky lekárskej do mlieka; brusnicový list (dve lyžičky listov do štvrť litra vriacej vody, nechať osem minút lúhovať; 4 – 5 klinčekov macerovať dvadsaťštyri hodín v malom množstve studenej vody, piť ráno nalačno; čajová lyžička plavúňa obyčajného sa zaleje 2 dcl horúcej vody a pije sa takisto ráno nalačno; praslička roľná – sedací kúpeľ (24 hodín macerovať 100 g v 5 l studenej vody, potom zohriať a piť zároveň prasličkový čaj). Po dvadsiatich minútach zadržaný moč pod silným tlakom uvoľniť.

   Lieky vyrobené na prírodnej báze, ktoré dostať v lekárni:

-         J. V. kvapky – NEFRI. Ide o výživový doplnok priaznivo pôsobiaci na činnosť obličiek. Pomáha rozpúšťať kamene a vyplavovať piesok z močových ciest. Po požití ustupujú pocity únavy, nervozity, nechutenstva, bolestí hlavy, ktoré sú spôsobené zadržiavaním toxických (jedovatých) látok v tele. Zároveň miznú opuchy očí a dolných končatín spôsobené zadržiavaním vody. Tento liek je zložený z mareny farbiarskej, nechtíka, plavúňa, lomikameňa zemitého a prasličky roľnej.

-         UroMAX – používa sa na liečenie aj opakovaných zápalov močových ciest. Ide o extrakt z Kanadských brusníc a medvedice lekárskej. Kúra trvá štyri týždne a lieči sliznicu močových ciest narušenú opakovanými zápalmi, kde nebola úspešná ani antibiotická liečba.

-         UROLOGICA – suchý extrakt z červených brusníc a má podobné účinky ako UroMAX.

   A ešte jedna dôležitá rada na záver. V súčasnosti je veľmi dôležité posilnenie obličiek a mechúra, a preto ponúkame niekoľko domácich prostriedkov, ktoré poslúžia tomuto cieľu:
konzumovať čerstvé plody jahody obyčajnej alebo čaj z jej listov; často piť čučoriedkovú šťavu alebo čaj z čučoriedkových listov. Neužívame ho dlhodobo;
vresový čaj z vresu obyčajného je starší ako sto rokov. Dve lyžičky kvetov alebo listov zalejeme štvrť litrom vriacej vody, lúhujeme päť minút a pijeme denne dve až tri šálky;
žuvanie tekvicových jadierok (päť až desať jadier denne dôkladne rozžuť);
kúra z čerstvej špargle – najlepšie na jar konzumujeme každý druhý deň 500 g tejto zeleniny.
   Dobrú chuť a veľa zdravia praje

   Bača Šperka


Hokejoviny

Tréner upozorňuje hráčov:
- Dnes nebudeme nacvičovať ani streľbu, ani prihrávky, ale budeme sa učiť korčuľovať.
...
Hráči výborne kombinovali na jeden dotyk - hokejkou po hlave.
...
Skupina pacientov psychiatrie dostala vstupenky na hokej. Nechápavo sledujú počínanie, až nakoniec jeden vyhlási:
- To som blázon. Vraveli nám predsa, že pôjdeme opäť medzi normálnych ľudí.
...
Zistil, že nemá talent na dobrú prácu s hokejkou, preto skúša pracovať s hokejistami.
...
Sudca sa pýta známeho hokejistu:
- Prosím vás, môžete mi vysvetliť, prečo ste bili svoju ženu?
- No, ako by som vám to najjednoduchšie... poviem vám to tak, ako to hovoríme my hokejisti: nedáš - dostaneš.
...
Z trestnej lavice góly nepadajú.
...
- Pán doktor, - sťažuje sa mladý muž psychiatrovi, - mne sa stále sníva iba o hokeji.
- Len o hokeji? To sa vám vôbec nesníva o dievčatách?
- Nie. Aj keď sa mi trochu začne, dostanem strach, že nezachytím prihrávku.
...
Hokejové stretnutie malo nie rušný, ale „ručný“ spád.
...

Hráči sa zhrčili v rohu klziska - a rozišli sa s hrčami.

...

Máloktorý strelec má na ľade dobrú mušku, keď mal predtým „opičku“.

...

V hokeji je ľahšie prísť o zuby, ako získať medaily.

...

Niektoré ozdoby hokejového šampionátu zdobia najmä trestné lavice.

...

Niet nad domáci ľad - v pohári whisky.

...

Presilení sa zväčša v presilovkách nepresadia.

...

Neraz sa práve hokejisti, ktorí by mali tvoriť kostru mužstva, zaslúžili o skostnatenú hru.

...

Inkasovanie trestných minút v hokejových zápasoch sa do združeného inkasa nepočíta.

...

Hokejista sa na rozdiel od priesady musí presadiť sám.

...

Jediné, čo dokážu naši hokejisti vystriedať, sú zahraničné dresy.

...

V mnohých hokejových mužstvách majú najlepšiu kondíciu lanári.

Zozbieral: Jozef Pupiš


Kresba: Peter Zifčák


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT