11. MAREC  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Okno na dielni rušňového depa rozbil zlodej v Hronci na Zlievarenskej ulici niekedy od pondelka 3. do utorka 4. marca. Vzal predlžovací drôt zváračky, rozbrusovačku a štartovací kábel. Čiernohronskej železnici spôsobil škodu dovedna za 23 000 korún.

   Na Clementisovej ulici v Brezne do utorka rána 4. marca na parkovisku z Favorita ktosi ukradol doklady od vozidla a rôzne veci z interiéru auta. Jeho majiteľovi spôsobil škodu za 1000 korún.

   Nadránom v utorok 4. marca hliadka mestskej polície zadržala na Ulici 9. mája dvoch mladíkov, ktorí si cestu domov spestrovali prevracaním kontajnerov. Jedného z nich nechávali výzvy policajtov chladným, kým ho nepredviedli na policajnú stanicu. Mladíci zaplatili blokovú pokutu a kontajnery napravili do pôvodného stavu.

   V meste začali miznúť kanálové príklopy. V utorok 4. marca mestským policajtom nahlásil Brezňan, že ich niekto vzal z chodníka na Nábreží dukelských hrdinov, v stredu 5. marca riešili podobný priestupok proti majetku na Nálepkovej ulici. Vyšetrovanie pokračuje.

   Na Staničnej ulici v Brezne pristihli mestskí policajti muža, ktorý vo štvrtok popoludní 6. marca pálil staré káble a rôzny odpad z PVC materiálu. Jeho počínanie kvalifikovali ako priestupok na úseku ochrany životného prostredia a vyriešili ho pokutou.

   Do pohostinstva v Závadke nad Hronom sa dostal vlamač v noci z piatka 6. na sobotu 7. marca cez okno sociálneho zariadenia. Majiteľovi pohostinstva spôsobil krádežou alkoholu, cigariet a menšej sumy peňazí škodu dovedna za 17 000 korún. Z hudobného boxu, ktorý patrí spoločnosti z Brezna, zároveň vzal asi 1500 korún.

   V sobotu 7. marca navštívil Základnú školu v Závadke nad Hronom niekto, kto sa neprišiel vzdelávať, ale kradnúť. Škole zmizol USB kľúč a peniaze, čím obecnému úradu vznikla škoda dovedna za 11 000 korún. Na dôvažok sa návštevník cez rozbité okno dostal k nápojovému automatu v telocvični, odkiaľ vzal približne 14 000 korún.

   Z dvora rodinného domu v Mýte pod Ďumbierom v sobotu 7. marca zlodej odcudzil čiernu štvorkolku jazdiacu na pásoch, ktorá bola naložená na prívesnom vozíku. Majiteľovi spôsobil škodu za 470 000 korún.

(pb, pa)


Memoriál tých, ktorí zaplatili krutú daň horám

   V sobotu 8. marca si celá Pohorelá pripomenula smutné výročie – 52 rokov od lavínového nešťastia pohorelských a telgártskych rubárov v Dolnej Lehote, v Kulichovej doline. Obeťami tejto  tragickej udalosti bolo deväť lesných robotníkov z Pohorelej a sedem z Telgártu.

   Obecný úrad v Pohorelej v spolupráci s občianskym združením OPORA Pohorelá, volejbalovým spolkom GAD Pohorelá, štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky a Urbárom Pohorelá už tradične poriada na pamiatku obetí tohto nešťastia spomienkový deň. Ráno od 8. hodiny v kostole Sedembolestnej Panny Márie celebroval zádušnú svätú omšu vdp. Mgr. Miroslav Fabiny a po jej skončení si obyvatelia Pohorelej uctili pamiatku tragicky zosnulých spoluobčanov, ktorí zaplatili krutú daň horám, položením vencov, zapálením sviečok a modlitbami v miestnom cintoríne pri spoločnom pomníku pri hroboch pohorelských rubárov – obetí lavínového nešťastia za účasti predstaviteľov obce Pohorelá, zástupcov OZ OPORA Pohorelá, Lesov SR, š. p., Urbáru Pohorelá, pozostalých a miestnych obyvateľov.

   Súčasťou spomienkového dňa bol aj memoriál pohorelských rubárov – Majstrovstvá Pohorelej v nohejbale trojčlenných družstiev. Už štrnásty ročník tohto turnaja sa uskutočnil taktiež túto sobotu od 9.30 v telocvični miestnej základnej školy. Športovcov, divákov a sponzorov privítali predseda OZ OPORA Pohorelá a riaditeľ turnaja Ján Pompura, starosta obce Ing. Jozef Kalman, zo š. p. Lesy SR  Ing. Martina Kovalčíková a hlavný rozhodca Ľubo Lihan.

   O tom, že kvalitný nohejbal má už v obci dlhoročnú tradíciu, sa mohli presvedčiť i družstvá hostí z Heľpy a Brezna. Turnaj sa tentokrát konal bez účasti družstiev z Pohorelskej Maše. V kvalitných a „nervy drásajucich“ súbojoch o každý bod predviedlo svoje majstrovstvo osem trojčlenných družstiev. Víťazom turnaja sa napokon stalo družstvo OBK (J. Felej, M. Kukuľa, M. Skladaný, P. Skladaný) pred druhým MAJK (J. Oravkin, P. Oravkin st., P. Oravkin ml.), tretím LESY (J. Kalman, Ľ. Lihan, J. Šajša, J. Tlučák) a štvrtým GACOPERI (M. Buvala, J. Hazák ml., L. Janoška st.). Za najlepších hráčov v poli vyhlásili M. Skladaného a M. Buvalu, najlepším smečiarom bol Ľ. Lihan.

Spokojnosť s priebehom aj organizačným zabezpečením turnaja vyjadrili na záver všetci prítomní hráči aj diváci mohutným potleskom.

(pum) Foto: Pavol Brenčič

 

Najlepší potrebovali dávku šťastia i taktiky

   V sobotu 8. marca sa v Polomke uskutočnili krnačkové preteky ako posledná súťaž tejto sezóny. Napriek nepriaznivým snehovým podmienkam sa podujatie podarilo zorganizovať na zjazdovke lyžiarskeho areálu. Trať merala 1200 metrov a  bola veľmi rýchla, keďže bola umiestnená na zjazdovke. Ani počasie neprialo pretekárom, ale napriek dažďu sa na štart postavilo dvadsaťšesť posádok.
   Radosť zo športu posilnená túžbou zvíťaziť neodradila súťažiacich. Práve naopak. Poháre víťazov si však odniesli len najrýchlejšie dvojice, ktoré s dávkou šťastia i taktiky zvládli trať najlepšie. Muži: 1. Cyril Ďurica, Stanislav Mak (Heľpa) 1:43,8 min, 2. Martin Babjak, Ľubomír Hrčka (Zvolen) 1:45,8 min, 3. Braňo Seluš, Peter Onderuf (Zvolen) 1:48,6 min. Ženy: 1. Stanislava Romaňáková, Ľubica Beňová (Staré Hory) 2:04,3 min, 2. Dana Selecká, Jaroslava Drábová (Jakub) 2:11,5 min, 3. Simona Hrončeková, Adriana Kysucká (Heľpa) 2:28,9 min.

(dď) Foto: Ing. Stanislav Príboj


Detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Brezne v stredu 5. marca dostalo dar. Priniesli ho poslanci Zastupiteľstva BBSK Ing. Jaroslav Demian a Ján Račák. J. Račák s manželkou sa zúčastnil na mestskom reprezentačnom plese a výhru v tombole sa rozhodol venovať nemocnici. Dar v podobe televízora, DVD prehrávača a rýchlovarnej kanvice umiestnia do nadštandardnej izby. Slúžiť bude malým pacientom a ich rodičom počas hospitalizácie v detskom oddelení. Izba má samostatné sociálne zariadenie a do jej výbavy v budúcnosti pribudne kuchynská linka s dvojplatničkou, počítač s možnosťou pripojenia na internet a ďalšie zariadenia, ktoré v ostatných izbách nenájdete.

 SNS aj o výjazdovom zasadaní vlády

   V sobotu 1. marca sa členovia okresnej organizácie SNS v Brezne stretli na svojej okresnej konferencii, na ktorej o. i. zhodnotili prácu organizácie za minulý rok, schválili plán činnosti na rok 2008 a diskutovali o aktuálnych problémoch v okrese.

    Rokovanie prišli pozdraviť aj zástupcovia koaličných strán SMER-SD a ĽS-HZDS z Breznianskeho okresu. Podpredseda okresnej organizácie SMER Jozef Tokár vyzdvihol osobnú angažovanosť predsedu Okresnej rady SNS v Brezne Dušana Švantnera pri príprave južného obchvatu Brezna, ktorý znovuoživil pri nástupe do funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy. Už na začiatku roku 2007 boli vypracované tri varianty obchvatu mesta Brezna a rekonštrukcie cesty I/66 až po obec Polomka. Na výjazdovom zasadnutí vlády 13. februára 2008 v Brezne bola schválená ďalšia etapa pokračovania rekonštrukcie cesty až po východnú hranicu Breznianskeho okresu.

   Na jeho slová nadviazal aj predseda okresnej organizácie HZDS Dušan Ďurčenka, ktorý ocenil prínos Dušana Švantnera po nástupe do funkcie štátneho tajomníka, pretože cíti posun v rozvoji okresu v rôznych oblastiach. Zároveň poukázal na dobrú spoluprácu koaličných strán na regionálnej úrovni.

  V diskusii predseda okresnej rady SNS informoval delegátov o výsledkoch stretnutí ministrov za SNS, ktoré absolvovali v rámci výjazdového zasadnutia vlády. Minister školstva Ján Mikolaj po obhliadke priestorov Základnej školy v Pohronskej Polhore prisľúbil pomoc pri riešení jej havarijného stavu. Navštívil aj biatlonový areál v Osrblí, ktorý nevyhnutne potrebuje finančnú injekciu pri realizácii projektu rekonštrukcie areálu. Na vlastné oči vzhliadol prípravu budúcich reprezentantov v biatlone a presvedčil sa o potrebe investovania do tohto športoviska, ktoré má ambície naďalej pokračovať v organizovaní pretekov na medzinárodnej úrovni. Spoločne s ministrom výstavby a regionálneho rozvoja Mariánom Janušekom si pozrel priestory praktického vyučovania v Hotelovej akadémii v Brezne. Minister Janušek navštívil aj obec Braväcovo, kde sa oboznámil s problémami pri dostavbe čističky odpadových vôd.

   Pre rok 2008 sú aj naďalej prioritou potreby a záujmy občanov, oslavou slovenskej zvrchovanosti bude ako každoročne organizovanie Vatry zvrchovanosti na Jamách so sprievodnými kultúrnymi akciami. Ostatné podujatia, ktoré podporuje okresná organizácia SNS, delegáti odsúhlasili v pláne činnosti na rok 2008.

(or)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT