19. FEBRUAR  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Starostovia v Madarsku

Starosta Bacucha Jan Turosik vlani na stretnuti clenov rozvojovych aktivit Polska, Ciech a Madarska v Modrej na Morave vyzval jeho ucastnikov na cezhranicnu spolupracu, ktoru okamzite prijali.

Netrvalo dlho a J. Turosik pripravil navrh zmluvy o priatelstve a spolupraci Bacucha, mikroregionu Horehron a obcianskeho zdruzenia Ramza s madarskou obcou Gyorujbarat. V stredu 13. februara navrh tejto zmluvy spolu so starostom Helpy Jozefom Fillom predlozil v Gyorujbarate. Na priatelskom stretnuti so starostkou Irmou Juhaszne Arpasi, clenom zdruzenia Sokoro Tiborom Enyingi a kronikarom obce a zdruzenia Janosom Komjati sa dohodli na upevnovani vztahov a spoluprace v oblasti cinnosti miestnej samospravy, kultury, sportu a najma cestovneho ruchu. V marci ich madarski priatelia navstivia nas region, aby blizsie spoznali zivot na Horehroni. Dohodnu sa aj na mieste a case podpisania zmluvy.
Sucastou navstevy bola prehliadka obce, kde zije 4500 obyvatelov s nulovou nezamestnanostou. Navstivili uplne vynovenu zakladnu skolu (na snimke J. Turosika), v ktorej sa uci 320 ziakov. Videli aj stredisko chovu koni a sidlo ekologickeho zdruzenia Sokoro.
Coskoro po tomto stretnuti ich caka navsteva polskeho Landskoronu v blizkosti Krakova.

Desiate vyrocie Dna zdravotne postihnutych v Helpe

h0207b.jpg (16411 bytes)Jedenasteho februara sa slavi spomienka na Pannu Mariu Lurdsku a tento den papez Jan Pavol II vyhlasil za Celosvetovy den zdravotne postihnutych.
V Helpe si tento vyznamny den pripomenuli v druhu februarovu nedelu slavnostnou svatou omsou, ktoru celebroval vdp. prodekan Jan Gnip. Poboznost sa zacala svatym ruzencom a okrem precitania posolstva svateho otca vsetkym chorym bolo udelene aj pomazanie chorych. Na omsi sa zucastnilia aj predsednicka Okresnej rady Zvazu zdravotne postihnutych v Brezne Anna Husenicova a takmer vsetci clenovia organizacie v Helpe, ktori sa podielali na jej priebehu. Vynimocnu atmosferu v miestnom kostole umocnila spevacka skupina ZO SZZP.Popoludni na vyrocnej clenskej schodzi zdravotne
postihnuti hodnotili uplynuly rok, uskutocnii doplnujuce volby a schvalili plan prace na rok 2002. Pochvalne sa vyjadrili o praci vyboru a zorganizovani Dna zdravotne postihnutych, co im prinieslo velke dusevne povzbudenie a nadej do dalsieho zivota. Starosta Helpy im podakoval za pracu v organizacii, aj predsednicka okresnej rady Anna Husenicova a podpredseda Ondrej Repa vyslovili hlboky obdiv. Zaverecne slova so zelanim vela zdravia a chuti do dalsej prace predniesla predsednicka helpianskej zakladnej organizacie Katarina Tkacikova.

So starostom Lomu nad Rimavicou Vladimirom Vetrakom na temu

rok sa s rokom stretol

- Rok 2001 bol aj pre Lom nad Rimavicou narocny, ale podarilo sa nam zvladnut vsetky prace a ulohy, ktore sme si naplanovali. Lom ma 1709 ha, ale maly pocet obyvatelov a podnikatelov, a preto aj financii je menej ako v pocetnejsich obciach. Vlani sme pokracovali so zamestnavanim na verejnoprospesnych pracach, pracovnici vycistili cintoriny, rigoly, miestne komunikacie, verejne priestranstva a regulaciu potoka Rimavice cez nasu horsku obec. Od Okresneho uradu v Brezne sme prevzali do spravy dve bytovky s dvanastimi bytmi, kde sme zabezpecili nater strechy. Viac financnych prostriedkov sme dali na poziarnu ochranu, kupili sme nove pneumatiky a dali opravit Aviu. Vymenili sme rigoly pred vchodmi do dvorov cislo 48 a 49 a zacali sme s vystavbou autobuovej cakarne na zastavke SAD. Aj pri nedostatku penazi sme zabezpecovali drobne udrzby budov v sprave obce (nakupne a zdravotne stredisko). Venovali sme sa aj sportu a kulture, na troch kralov sme uskutocnili Pastierske hry, 10. marca sme usporiadali verejne preteky v behu na lyziach s nazvom memorial V. H. Kurthu a s mottom Beh za zdravim. Oslavili sme Den matiek, 5. augusta sme usporiadali futbalovy turnaj o Pohar starostu obce. Pomohli sme pri priprave odpustovej slavnosti a pre najmensim sme pripravili osloavy Mikulasa. Pocas roka sme pracovali na vydani publikacie Vrcharske obce Lom nad Rimavicou. Drabsko a Sihla. Jej slavnostny krst bol 15. decembra a po nom prijemne posedenie starostu, poslancov a clenov komisi s nasimi dochodcami. Pri vsetkych sportovych a kulturnych akiach pomahali clenovia kulturnej komisie pri obecnom zastupitelstve a miestnom osvetovom stredisku. Zaroven chcem podotknut, ze v roku 2001 pokracoval v cinnosti mlady folklorny subor Lomovcata pod vedenim Marie Kubaliakovej a Katariny Marekovej.
V roku 2002 chceme dokoncit vystavbu autobusovej cakarne, opravit miestne komunikacie, zabezpecit opravy verejnych studni, upravit verejne priestranstvo v strede dediny vysadbou zelene na maly park a pokracovat v udrzbe budov, hlavne nakupneho, zdravotneho strediska a poziarnej zbrojnice. Je toho dost, co chceme v roku 2002 urobit do konca volebneho obdobia. Verim, ze s usilim vsetkych poslancov, obcanov a pri malom rozpocte planovane ulohy splnime.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT