19. FEBRUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Breznianski strojari opat bodovali

Statny institut odborneho vzdelavania ako odborny a organizacny garant sutazi vyhlasovanych Ministerstvom skolstva Slovenskej republiky uskutocnil v SOU A. Stodolu v Kosiciach v dnoch 7. – 9. februara XIII. rocnik celostatnej sutaze Zenit v mikroelektronike a programovani a III. rocnik celostatnej sutaze Zenit v strojarstve. Ziak SPS Brezno Jozef Oravkin sa v kategorii “A - SPS umiestnil na 3. mieste. Kategoriu “B1” a “B2” (strojne a rucne profesie) reprezentovali ziaci SOU Brezno, Pavel Mak v kategorii “B1” obsadil 2. miesto a Martin Kupec v kategorii “B2” 3. miesto. Nas kraj zastupovali aj pedagogicki pracovnici: Ing. Milan Kovacik vo funkcii clena hodnotiacej komisie a Ivan Rapcan ako veduci krajskeho druzstva.

Mikroregion Horehron v Bacuchu

V pondelok 11. februara sa na pravidelnom zasadnuti v Bacuchu stretli starostovia obci a pracovnici kultury z mikroregionu Horehron. Starosta obce Jan Turosik privital pozvanych hosti z banskobystrickeho regionalneho pracoviska Agentury SAPARD a riaditelku PKB, a. s. Pracovnici SAPARDu informovali o programoch SAPARD a tvorbe projektov a riaditelka PKB, a. s., o novych produktoch. Na programe rokovania bola aj separacia odpadov v mikroregione, ozivenie verejno-sukromneho partnerstva v obciach na pripravu projektov SAPARD a cyklokrosove etapove preteky na cyklotrase Horehron - Bacuch - Telgart. Starosta Bacucha priblizil na 13. februara pripravovanu navstevu madarskej obce Gyorujbarat s cielom nadviazat spolupracu a priatelstvo.

Ochrancovia schodzovali

V stredu 13. februara sa clenovia Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny zisli na slavnostnej clenskej schodzi pri prilezitosti 25. vyrocia jej zalozenia. Iniciatorkou jej vzniku pred dvadsiatimi piatimi rokmi bola JUDr. Elena Lamerova, ktora je stale hybnou pakou i kronikarkou tejto neziskovej a zivotnemu prostrediu prospesnej organizacie. Rok 2001 bol bohaty na akcie a rovnako bohaty je aj novoschvaleny plan cinnosti na tento rok s hodnotnymi akciami, ako napriklad cistenie lesa po polome, kreslenie deti na asfalt a ine.

Opytali sme sa za vas

veduceho tepelneho hospodarstva BYPOS Brezno, s. r. o., Ing. Juraja Mydliara
o Existuje zakon, podla ktoreho sa spotreba tepla v bytoch meria a pocita podla meracov tepla? Rozratuva sa spotrebovane teplo na cely radiator, alebo sa deli poctom rebier na radiatore? Maju byty na vrchnych a spodnych poschodiach, byty na severnej strane ci rohove byty nejaku zlavu?

- Predpokladame, ze mate na mysli merace tepla na radiatoroch. Pravidla rozpocitavania tepla a nakladov na vykurovanie a dodavku teplej uzitkovej vody odberatelom a konecnym spotrebitelom (obcanom) urcuje platna legislativa, najma zakon c. 70/1998 Z. z. Pre vypocet nakladov za dodane teplo sa pouzije mnozstvo tepla namerane urcenym meracom (meracom tepla) na vstupe do objektu.
Ak je na radiatoroch pomerovy rozdelovac nakladov (PRN), po odpocte na vstupe do objektu sa odpocitane mnozstvo medzi konecnych odberatelov rozdeluje tako: zlozka zakladna 20 - 40 % sa rozpocita v pomere podla velkosti celkovej podlahovej plochy, alebo objemu bytov a sozdeluje tako: zlozka zakladna 20 - 40 % sa rozpocita v pomere podla velkosti celkovej podlahovej plochy, alebo objemu bytov a sozdeluje tako: zlozka zakladna 20 - 40 % sa rozpocita v pomere podla velkosti celkovej podlahovej plochy, alebo objemu bytov a sozdeluje tako: zlozka zakladna 20 - 40 % sa rozpocita v pomere podla velkosti celkovej podlahovej plochy, alebo objemu bytov a sozdeluje tako: zlozka zakladna 20 - 40 % sa rozpocita v pomere podla velkosti celkovej podlahovej plochy, alebo objemu bytov a sktu bolo odpocitanych 10 000 GJ a pomer zlozky zakladnej/spotrebnej (PRN) je 30/70, z toho vyplyva, ze 3000 GJ bude medzi najomnikov rozpocitanych podla polohy bytu a 7000 GJ podla udajov na PRN. Ak v miestnosti na vrchnom poschodi su naklady na jeden radiator konkretne 100 GJ, najomnik zaplati len za 81 GJ a detto na prizemi zaplati za 89 GJ. Koeficient pre kazdy radiator sa vzdy urcuje na cely radiator, ktory je so svojimi stavebnymi udajmi a charekteristikou ulozeny v databaze firmy (pripadna zmena typu a velkosti radiatora pri odpoctoch zaznamenana), ktora vykonava prepocet podla dielikov odparenej tekutiny za uctovane obdobie. Neexistuje nejake delenie poctom rebier radiatora. Odpoctom mnozstva tepla na radiatoroch sa zaobera viac firiem (Techem, Brunata), ktore pracuju na principe odparenia tekutiny, alebo meraju mnozstvo tepla digitalne a podla druhu odparovacej latky, trubiciek a stupnic su charakterizovane aj algoritmy vypoctu

Policia1.jpg (9101 bytes)

Za bieleho dna

Vykradnutie svojho auta prisiel 30. januara o tristvrte na tri popoludni oznamit L. K. z Tisovca. Zlodej vyuzil chvilku, ked vozidlo zaparkoval pred Hobby centrom na Sturovej ulici a ked sa "nabalil", zmizol. Pripad prevzal Policajny zbor.

Dlhoprstych ako maku

Pat minut pred stvrtou 30. januara telefonovali z M-marketu na Nalepkovej ulici, ze tam E. K. z Brezna ukradol cukriky za 13,70. Siesteho februara popoludni tu pri kradezi flase alkoholu za 109,50 pristihli K. S. z Cierneho Balogu. V drogerii Gama mali "skodnu" 4. februara o pol desiatej, R. S. z Cierneho Balogu tu uchmatla make-up za 307 korun. V supermarkete obchodneho domu prichytili zlodejku A. G. z Telgartu 6. februara o jedenastej, pricom jej v taske nasli aj tovar za 1897 korun, ktory predtym ukradla v Cinskom obchode na Ulici CSA. V supermarkete 10. februara o pol desiatej kradli aj J. S. a P. E. z Brezna, ktori maju na rovasi kozmetiku bezmala za 400 korun. Dalsi zaznam o kradezi v tomto obchode je z 11. februara, podvecer chcel A. E. z Brezna nenapadne odniest flasu "tuheho" za 146,10. Citrusove plody za 48,10 bez zaplatenia z Billy 11. februara tesne po stvrtej hodine sa neuspesne pokusala prepasovat V. M. z Podbrezovej a P. F. a L. P. z Brezna 12. februara o pol osmej vecer cokoladu za 62,80. Ani jedneho z nich neminie blokova pokuta.

Vtrhli do bytu a ...

O tristvrte na osem vecer 31. januara prevzali oznam, ze na Ulici 9. maja do bytu D. M. vtrhli dvaja muzi. Posmeleni znacnou davkou alkoholu majitela bytu napadli. Po prichode na miesto uz po nich nebolo ani stopy. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu obmedzovania osobnej slobody zalezitost prevzal Policajny zbor.

Muz na chodniku

"Na Ulici MPCL na zemi sedi zraneny muz". Po prevzati tejto spravy 3. februara pat minut po polnoci vystartovali na miesto. Oznam bol pravdivy a zranenemu J. M. z Brezna privolali sanitku.

Otvarali byt

Rano 7. februara asistovali pri smutnom pripade otvorenia bytu na Mazornikove. Vo vnutri totiz nasli obeseneho muza, ktory uz nejavil znamky zivota.

S pistolou v bare

O pol dvanastej predpoludnim 9. februara prevzali oznamenie, ze v bare Metalic sa nachadzaju styria muzi a jeden z nich je ozbrojeny. Muza potom predviedli na obvodne oddelenie Policajneho zboru.

Boji sa lekarov?

Muzovi, ktory 10. februara tesne po polnoci lezal na Chalupkovej ulici a krvacal z hlavy, privolali sanitku. Ta ho aj odviezla do nemocnice, kde sa vsak odmietol dat osetrit a pobral sa domov. Hliadka, ktoru z nemocnice zavolali, utekajuceho J. S. z Brezna zastihla na spiatocnej ceste.

Tulavy pes pod kolesami

Desat minut pred deviatou rano 11. februara na Ulici CSA auto zrazilo tulaveho psa. Privolany zverolekar musel psa bez obojka, nahubka a bez identifikacnej znamky utratit.

h0207c.jpg (14550 bytes)

 

Nazov Europa v skole nesie vystava, ktoru na obdobie jarnych prazdnin vo vystavnych priestoroch Horehronskeho muzea pripravil odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu. Na sutazi sa zucastnuje 160 deti zakladnych a zakladnych umeleckych skol Breznianskeho okresu. Snimka Ivana Halamu je zo slavnostneho otvorenia v utorok 12. februara.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT