19. FEBRUAR  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Popolcovu stredu ako zaciatok styridsatdnoveho velkopostneho, predvelkonocneho obdobia zaviedli koncom 7. storocia a stala sa dnom postu a pokania. Veriaci na prijatie sviatosti si v zmysle prvokrestanskych tradicii obliekali kajuci odev a posypali sa popolom. Sucastou liturgie tohto dna je dodnes v katolickych chramoch znamenie kriza popolom na celo veriacich. Popolcova streda tvori prelom medzi fasiangovym a postnym obdobim. Predstavuje cas priechodu z fyzickeho sveta fasiangovych radovanok do duchovneho sveta, z ludskeho do bozskeho.
Bola prave Popolcova streda a my sme u nahodnych okoloiducich vyzvedali, co o nej vedia.

S anketovym mikrofonom


o Popolcovej strede

Anna Kochanova, dochodkyna, Myto pod Dumbierom:

- Popolcovou stredou zacina post, ktory by mal trvat styridsat dni, az do Velkej noci. Najaktivnejsi, cize najvacsi post je vo Velky tyzden pred Velkou nocou. Co znamena Popolcova streda, to vam neviem povedat, ja nie som katolicka.

Veronika S., nezamestnana, Podbrezova:

- Popolcova streda nasleduje po fasiangoch. Zacina nou styridsatdnove postne obdobie pred Velkou nocou.

Zdena Kupcova, nezamestnana, Brezno:

- Viem, ze je to prisny post, zdrziavanie sa masovych pokrmov, ktore sa nedaju inym nahradit. Zacina Popolcovou stredou a trva vlastne az do Velkej noci. Ale presnejsie neviem.

Jana Kormanska, dochodkyna, Valaska:

- V utorok koncia fasiangy a na druhy den Popolcovou stredou zacina post, ktory trva az do Velkej noci. Viem, ze je to nieco z krestanstva, ale nie som veriaca. Neviem, s cim to suvisi.

A. S., student, Brezno:

- Moja stara mama je z Cierneho Balogu a tam sa to tusim vola Popolicna streda. Ludia idu v tento den do kostola, kde im knaz da krizik prstom namocenym do popola a povie: "Prach si a na prach sa obratis." Den predtym pochovanim basy koncia fasiangy, obdobie zabav, ale v stredu uz zacina niekolkotyzdnovy post, ktory trva az do Velkej noci.

Alzbeta Mukova, dochodkyna, Podbrezova:

- Myslim si, ze Popolcovou stredou zacina post, teda mali by sme sa postit. Pripravujeme sa na Velku noc, kedy pan Jezis vstane z mrtvych. Tolko o tom viem, do kostola chodim len sporadicky.

Monika Citarova, nezamestnana, Podbrezova:

- Popolcova streda je krestansky den, kedy zacina velky styridsatdnovy post pred Velkou nocou. V utorok sa pochovanim basy skoncili fasiangy. Nazov Popolcova je odvodeny od toho, ze ludia sa v kostole pomazuvaju popolom, ale neviem presne, aky to ma vyznam.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Tazke srdce na MTK

Po zmene majitela mestskeho televizneho kanala v Brezne nastali aj zmeny v pristupe k prijimatelom televiznych stanic. Jednoducho povedane, neuzavrel nove typove zmluvy a vysielaci balik zmenil - zmensil. Moze to len tak zmenit? Preco to neprerokoval s mestskym uradom? Ako je mozne, ze majitel MTK si robi, co chce a od ludi takto dranka peniaze?
Pocula som, ze v okolitych dedinach maju viacej programov a platia tolko, ako doteraz.
O novom vysielacom baliku nam nedali vediet, jednoducho nas odpojili. Az z oznamu v Horehroni sme sa dozvedeli, co sa vlastne robi.

Stanovisko primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

Mesto Brezno v spolupraci so Stavebnym bytovym druzstvom a SENSom v roku 1997 zalozilo spolocnost na prevadzku kablovej televizie, ktoreho sucastou bol prijem zakladnych programov vysielanych na Slovensku, ale aj rozsirenych programov zahranicnych televizii. Sucastou tejto spolocnosti bola aj vyroba a vysielanie mestskeho televizneho okruhu, preto sa vtedajsi spolocnici rozhodli dat jej nazov Mestsky televizny kanal, skratka MTK, ktoru poznate doteraz.
V roku 2000 o prevadzkovanie a najma rozvoj kablovej televizie prejavila zaujem spolocnost, ktora odkupila s. r. o. MTK s tym, ze zabezpeci dodavku televiznych programov v povodnom baliku, nadalej bude rozsirovat pocet vysielanych programov a co je hlavne - zabezpeci prerobenie vnutornych instalacii zo serioveho zapojenia na hviezdicove, aby bola lepsia manipulacia s tymi, ktori nebudu plnit podmienky za pozeranie vysielanych balikov programov. Najviac nas zaujalo, ze zabezpecia prevod kabloveho signalu z uzemia mesta na uzemie Mazornikovo a zabezpecia odvysielanie aj mestskych televiznych programov. Zmenami presla aj tato firma - novy majitel, ktory aj v sucasnosti zabezpecuje vysielanie zakladneho a rozsireneho balika tak, ako bolo uverejnene v Horehroni c. 5 z 5. februara. Mozeme konstatovat, ze v tych bytoch, kde je uz prerobeny prijem cez hviezdicovy system, zakladny aj rozsireny balik programov je zabezpeceny. V tych bytoch, kde je este seriove zapojenie, sa mozu vyskytnut problemy s uplnostou jednotlivych programov. Tu si vsak dovolujem upozornit vsetkych zaujemcov o sledovanie rozsireneho programoveho balika, aby sa prihlasili do konca februara. Rozsireny balik im bude zavedeny bezplatne len za uzivatelsky poplatok. Od 1. marca bude poplatok za rozsireny program 1000 korun a nova pripojka bude stat 3000 korun.
Co sa tyka vysielania miestnych programov, mesto spatne odkupilo aj zariadenie na vyrobu programov s tym, ze v najblizsom case zacne vyrabat vlastny informacny program pre Brezno, ktory bude zaradeny do zakladnej programovej ponuky. Za tento program sa nebudu vyberat poplatky tak, ako to bolo aj v predchadzajucom usporiadani.
Dovolujem si upozornit tych televiznych divakov, ktori nemaju v zakladnom alebo prihlasenom programovom baliku vsetky stanice, ktore boli uvedene v Horehroni, aby sa obratili na MTK (c. t. 611 1662), odkial servisni pracovnici preveria priciny neuplneho prijmu programovych balikov a chybu odstrania.
Prosim vsetkych televiznych divakov a obcanov mesta Brezna, aby sa s otazkami prevadzkovania obracali na MTK. Mesto v tomto bude len napomahat obcanom k ich spokojnosti.

Fasiangove popoludnie

Fasiangy, to je zabava, humor, plesy, karnevaly, dobra nalada a samozrejme tanec. Vedenie Klubu dochodcov v Brezne pripravilo 5. februara pre osemdesiatpat seniorov fasiangove popoludnie, na ktore prijal pozvanie primator mesta. V pestrom kulturnom programe si pripomenuli aj 10. vyrocie existenie klubu. Nechybali ani masky (dve najkrajsie dostali cenu primatora a prednostu) a tombola s tridsiatimi tromi cenami. Pri typickych pampuskoch sa zabavili, zaspievali a zatancovali si. O dobru naladu sa postaral Jozef Ambroz zo skupiny ZBM a jeho otecko hrou na harmonike. Bolo to mile stretnutie, na ktore budu dlho spominat.

...

Ziaci zo Zakladnej skoly K. Raposa v Brezne sa v stredu 13. februara premenili na vily, rytierov, certov, vodnikov ... Po veselej zabave si pochutili na typickom fasiangovom jedle - pamusikoch, ktore pripravili sikovne mamicky.

Mgr. Renata Vatamanova

Par slov mladezi, a nielen jej

Znacnu cast roka 2001 som prezil na Slovensku. Dostatocny cas, aby som sa mohol priblizit situacii, takze mozem porovnavat.
Zijem v mnohonarodnej Kanade, "na kavu" chodim do USA, som v styku s ludmi z celej zemegule. Svet pozna mnohe prastare kultury, ktore sa vyvijali tisicrocia v roznych podmienkach. Mnohe narody prezili, mnohe zahynuli, rozplynuli sa. Narody prezili vdaka svojej reci a svojskej kulture, co ich spaja. Mocni sveta v chamtivosti vymyslaju, ako si podmanit svet. Starym kulturam vtlacaju pseudokulturu a velakrat sa ohanaju slovom demokracia. Preco toto vlastne pisem?
Pri mojich cestach na Slovensko stale viac a viac badam, ako sa pseudokulture zo Zapadu dari. Z televizie, z rozhlasu pocut cudzi text muziky. Mam dojem, akoby cast mladeze hrala o preteky, kto cim viac napodobni spevakov z videoklipov, pripadne z americkych serialov, kde sa kazdy od stastia len smeje, ma super dom, auta, bazen a zivot mu je gombicka. Nic proti modernej hudbe, mode, ale robit zo seba opice? Ze by toto bola svetovost?
Nastastie su este ludia, aj po dedinach Horehronia, ktori si cenia dedicstvo predkov. No par jednotlivcov to neutiahne. Drogy, kriminalita, lahostajnost, neexistencia spolupatricnosti, hazardovanie, vytracanie sa domacej tvorby, pornografia, to su atributy pseudoliberalizmu, egoizmu. Ved tato mladez prevezme kormidlo. Niektori si to uz ani neuvedomia, su naveky strateni.
Nie je cas zamysliet sa, ohliadnut? Nie je cas vratit sa k svoje podstate? Pevne verim, ze je to len prechodne obdobie. Viem, ze slovensky narod, ani Horehronie, sa nestrati. Nech stale plati :Dedicstvo otcov zachovaj nam Pane.

Pavol Datko

Ach, tie medziludske vztahy

Tri sestry
Bol raz jeden rodicovsky dom. Matka v nom vychovala tri dcery. Najstarsia Zuzana sa vydala a odisla do sveta po boku milovaneho manzela. V dome s matkou zostala prostredna dcera Eva a najmladsia Filomena. Po case sa vydala aj Eva a dom coskoro ozil detskym smiechom. Velky dom a zahrada potrebuje vela pracovitych ruk a tie veru nechybali Eve s manzelom, ani ich dorastajucim piatim detom. Vselico od svadby skripalo medzi matkou a prostrednou dcerou. Matka nebola nikdy spokojna ani s jednym zatom, ved preto sa najstarsia Zuzana hned po sobasi odstahovala co najdalej od vycitajucej a nahnevanej matky.
Eva sa nedokazala rozhodnut, hoci aj jej manzel chcel s nou odist prec od svokry. Dlho vahala. Ked porodila pat deti, pribudli starosti. Manzel dochadzal daleko za robotou a matka nachadzala coraz viac nedostatkov na ich rodinnom zivote. Spoluzitie pod spolocnou strechou rodneho domu sa este viac skomplikovalo, ked jedneho krasneho dna najmladsia dcera Filomena oznamila, ze caka dieta. Vydavat sa nemieni, vraj otec nie je dolezity. Bola to realistka. O vnucku sa starala stara matka a ked nevladala, dobra Eva sa postarala popri svojich detoch aj o to sieste. Takze Filomena sa mohla spokojne vratit z materskej dovolenky do dobre plateneho zamestnania. Vsetko by bolo v poriadku, ved medzi rodnymi sestrami by to tak malo byt, keby... Keby si Filomena vedela vazit Evinu obetavost a dobrotu. Lenze najmladsia sestra nebola spokojna. Ba spolu s matkou este vycitali Eve, ze naco maju tolko deti a ze kolko toho zjedia a pominaju. Evinho muza pri navrate domov z tyzdnovky cakala zamracena svokra a ustipacna svagrina. Bol rozvaznej povahy, nerozculil sa a nedal sa vyprovokovat ani vtedy, ked mu svokra vycitala, ze nic nepriniesol do ich domu, ze nema vyssie vzdelanie, ze malo zaraba, ze iba deti vie robit, ze nic poriadne nedokaze spravit. Nic sa jej nepacilo, co zhotovil a pritom vedel pracovat s drevom i so zelezom.
V rodicovskom dome zacalo byt velmi dusno. Krik, hadky, nadavky, zlostne pohlady sa stali neoddelitelnou sucastou zivota matky a dvoch rodin pod jednou strechou. Nevedno kedy a v ktorej hlave sa zrodila myslienka: predat dom a Evu s muzom a detmi vyhnat na ulicu. Najstarsia dcera Zuzana, dopocujuc sa o negativnej gradacii tychto vzajomnych vztahov, nesuhlasila s takouto hrozbou a jednoznacne sa postavila na stranu sestry Evy.
Len zivot prinesie dalsie pokracovanie i rozuzlenie tychto skomplikovanych medziludskych vztahov...

Irena Helcova

 Dakujeme...

Vyjadrujeme uprimne podakovanie zachrannej lekarskej sluzbe a chirurgickemu oddeleniu breznianskej nemocnice pod vedenim primara chirurgickeho oddelenia MUDr. Pavla Mraza za rychlu pomoc, starostlivost a liecenie nasej mamy R. Babcanovej.

Dakuju deti a manzel


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT