7. JUL 1999 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Skoloviny

Koniec skolskeho roka je tu. Vsetci sa nan velmi tesia, nevedno
kto viac, ziaci ci ucitelia. Nech je to uz akokolvek, rozlucme sa
so skolskym rokom 1998 - 1999, ktory bol pre niektorych stredoskolakov poslednym prezitym v skolskych laviciach,
priehrstim vtipov.

Jan Amos Komensky bol ucitelom narodov preto, lebo vyucoval
v narodnom jazyku.

...

Otec sa pyta v den vysvedcenia:

- Tak Jozko, ake bolo vysvedcenie?

- Mas stastie ocko, nemusis kupovat nove drahe ucebnice! Budem opakovat rocnik!

...

Povoden je, ked pod vodou su iba podvodnici.

...

Otec mi slubil, ze ked budem u babicky cez prazdniny dobry, kupi mi bicykel. No ja som sa podplatit nedal.

...

Vystava exotickych vtakov sa mi pacila. Najma kaktusy.

...

No povedz, kam pojdes ked skoncis skolu? - pyta sa stary
otec vnuka.

- Ako vzdy starky, do druziny.

...

Maly Janko pride zo skoly domov a postavi sa do kuta.
Mamicka sa ho pyta:

- Co robis, prosim ta?

- To som sa dnes naucil v skole, - hovori chlapec.

...

Pletenec hornej koncatiny sa sklada z klucnej kosti, lopatky
a kyblika.

....

Dievcata, ktore nosia stvorky, zo skoly nosia jednotky!

Medzi susedkami:

- Vy dovolite vecer pozerat detom televiziu?

- Hej. Ale len ked dostanu zle znamky.

...

Otec kara syna:

- Zasa patka z geometrie? Tak pocuvaj synak! Ak nebudes vediet geometriu, nikdy sa nenaucis hrat biliard.

...

- Janko, tvoja slohova praca je najhorsia z celej triedy. Oznam to otcovi.

- Dobre pani ucitelka, mozno si na buduce da viac zalezat.

...

... Objavit Ameriku nebolo tazke, lebo je tam vela mrakodrapov - vidiet ich zdaleka!

...

- Moj manzel je velmi roztrzity. Dnes vecer isiel do skoly na rodicovske zdruzenie a az tam si spomenul, ze nemame deti.

...

Kral ma korunu vzdy, ja iba niekedy.

...

Uplne holohlavy rodic konstatuje:

- Pri citani tvojho vysvedcenia mi vstavaju vlasy na hlave!

...

- Mama, ja budem novinarom.

- Ale novinari sa musia dobre ucit.

- No, tak ja budem roznasat noviny.

 

Zozbieral: Jozef Pupis

 

Pokyn na ochranu urody pred poziarmi
Odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne v zmysle § 28 zakona SNR c. 126/1985 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov vzhladom na nastavajuce obdobie zberu a uskladnovania obilnin a objemovych krmovin zo strany obcanov, sukromne hospodariacich rolnikov ako aj ostatnych polnohospodarskych subjektov prostrednictvom Mestskeho uradu v Brezne dava na vedomie tento pokyn za ucelom plnenia uloh a povinnosti na useku poziarnej ochrany zo strany obcanov a ostatnych subjektov, ktori budu tuto cinnost vykonavat a zabezpecovat.

Pri zbere a uskladnovani obilnin a objemovych krmovin je potrebne dodrziavat:

- zakaz fajcenia a manipulacie s otvorenym ohnom na miestach so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom (napr. v blizkosti sennikov, stohov sena a slamy, v blizkosti obilneho lanu a pod.),

- stohy slamy a sena, resp. objekty senikov do 100 m3 umiestnovat v bezpecnej vzdialenosti od okolitych objektov (min. 20 m),

- udrziavat v riadnom technickom stave zberovu techniku (kosacky, zberacie vozy, traktory a inu mechanizaciu - zvysenu pozornost venovat motorovemu priestoru, vyfukovemu potrubiu a stavu elektroinstalacie),

- obstaravat a udrziavat v pouzitelnom stave hasiace pristroje, hasiace latky, poziarne vodovody a ine vecne prostriedky poziarnej ochrany,

- umoznit kontrolnym skupinam vykonat preventivne poziarne kontroly a odstranit nedostatky v urcenej lehote,

- neposkodzovat a nezneuzivat hasiace pristroje a ine vecne prostriedky poziarnej ochrany, nezatarasovat pristup k hlavnym uzaverom plynu, elektriky a vody,

- nevyvolavat bezdovodne poziarny poplach, resp. privolanie poziarnej jednotky.

 

Upozornujeme obcanov a pravnicke osoby, ze nerespektovanie uvedenych uloh moze mat za nasledok postih v zmysle zakona SNR c. 126/1985 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov. Fyzickej osobe, ktora sa dopusti priestupku na useku poziarnej ochrany, moze byt ulozena pokuta do vysky 10 000 korun, pravnickej osobe a fyzickej osobe vykonavajucej podnikatelsku cinnost do vysky 500 000 korun.

Ing. Vladimir Fasko, primator Brezna

 

Sme nablizku

Kava je u nas velmi oblubeny napoj. Ma naozaj take priaznive ucinky, ako sa hovori, alebo aj skodi?

Zn: Kava - liek alebo jed?

"Kava nech je cierna ako diabol, horuca ako peklo a sladka ako laska," hovori arabske prislovie. Hlas povolany, lebo podla starej povesti vdacime za objav kavy prave Arabom, etiopskym pastierom koz bolo napadne, ze ich stada boli vzdy zive, bujne a nespali celu noc, ak sa napasli na listoch urciteho kra. Skusili to tiez, no zuvanie listov nebolo prave prijemne, a tak okusili semena. Neskor ich prazili a varili vo vode. A po tomto napoji boli aj oni culi, zhovorcivi a nepotrebovali vela spanku. I ked napoj nebol mimoriadnej chuti, jeho obluba sa rychlo sirila a lud chvalil Allaha, ze im namiesto zakazaneho alkoholu zoslal "bozsku" rastlinu, ktoru nazvali podla naleziska v provincii Kaffa. K nam do Europy prisla okolo roku 1660 vdaka Benatcanom a rychlo si nasla privrzencov, hoci ju casto zakazovali pit. Znamy je napriklad verdikt grofa Deshelmskeho, ktorym dal este v roku 1780 znicit vsetky zasoby kavy a dokonca i nadoby, v ktorych ju varili. Zakaz podporil aj prislusny arcibiskup. Ale marne. Ludia pili kavu dalej a na protest dokonca verejne na namesti z velkych nadob a bujare veselie potlacilo az privolane vojsko. Aj genialny politik a basnik Goethe kavu nenavidel a brojil proti nej este viac ako proti tabaku. Pritom vsak prave jemu vdacime za vedecke zistenie pritomnosti kofeinu v kave, ktory podmienuje drazdive a dalsie vlastnosti kavy. Velky basnik dal totiz znamemu chemikovi Rungovi preskumat plody kavovnika a tomu sa podarilo ziskat z neho kofein v cistej podobe. V tejto suvislosti sa viedli a vedu viac a menej ucene debaty o skodlivosti kavy. Ale ta sa pije veselo dalej. Zvykli sme si na nu ako na napoj nas kazdodenny... Hlavnou zlozkou kavy je kofein. Okrem neho vsak z kavy postupne izolovali okolo sedemsto roznych latok, ktore podmienuju jej ucinky, chut i vonu. Vypita salka s obsahom asi desiatich rozomletych kavovych zrniek, podrazdi v prvom rade nas ustredny nervovy system: zvysi sa koncentracia, dusevny i telesny vykon a zlepsi sa i celkova nalada. Preto ju pijeme rano na prebratie po nocnom spanku, poobede nou zahaname ospanlivost a pri najroznejsich posedeniach doma i na pracovisku nam posluzi ako doping dobrej pohody. Takto posobia, pravda, len male davky. Vacsie mnozstvo uz moze zapricinovat podrazdenost, nervozitu, bolesti hlavy i nespavost. Kava ma teda na nas organizmus prevazne priaznivy ucinok. Ale v nijakom pripade nanahradi pobyt na cerstvom vzduchu, v prirode, sportove hry a otuzovanie.

Zdravemu cloveku kava pri miernom piti v podstate neskodi. Prilis horuca vsak moze vyvolavat neprijemne zvysenie tvorby zaludocnej kyseliny, ba aj zapal zaludocnej sliznice. Ale ak sa do kavy prida trochu studeneho mlieka, toto nebezpecenstvo pominie a navyse sa zvysi pozitok z aromy a osviezenie sa doplni dodanim energie i vitaminov. U chorych moze skodlivost kavy posudit vyhradne osetrujuci lekar. Len ako priklad uvedme odporucanu opatrnost s konzumaciou kavy u pacientov so sklonom k zlcovym kolikam, ktori lepsie znasaju caj, kavoviny, ci kavu bez kofeinu. Nervovy system zien je okrem vynimiek citlivejsi a drazdivejsi ako u muzov. Plati to najma pre vegetativne nervstvo, ktore sice neovladneme svojou volou, ale ktore ovlada zivotne dolezite dychanie, krvny obeh a zazivanie.

A ako varite kavu? Kanvica na kavu by mala byt medena, aby dobre viedla teplo a rovnomerne sa prehrievala. Na pitie potom pouzivame vyhradne pravu porcelanovu salku. Vo vlaku alebo v poulicnom stanku servirovana "kava" v papierovom pohariku je a zostane len ciernou vodickou. Odbornici radia varit kavu z makkej vody, pripadne aspon pridat do vody trochu cukru alebo soli. Voda nema prudko vriet. Konecny vysledok zavisi aj od pouziteho materialu: v hrubo pomletej kave zostava znacna cast aromatickych latok. Naopak, na prach zomleta kava zanasa chutove bunky. A kava narychlo zomleta v obchode sa v elektrickom strojceku nadmerne prehreje a kym pridete domov, vasi spolucestujuci v hromadnom dopravnom prostriedku sa osviezia takmer vsetkou jej aromou - pre vas zostanu len nepatrne zvysky.... Radsej si teda zomelieme doma kavu sami, najlepsie na rucnom mlynceku - ani na jemno, ani na hrubo. Kava ako hnojivo? V mnohych krajinach zbieraju kavovu usadeninu vo velkom v kaviarnach a restauraciach, aby posluzila - pripadne s pridanim pilin, zvieracich exkrementov, ci po vyfermentovani - ako vyborne hnojivo.

(ro) 

Oznamenie

Okresny urad v Brezne, katastralny odbor ako prislusny organ v zmysle § 3 odst. 2 pism. a/ zakona c. 180/1995 Z. z. o niektorych opatreniach na usporiadanie vlastnictva k pozemkom

zacina

v zmysle §5 zakona dnom 19. maja 1999 konanie o obnove evidencie niektorych pozemkov a pravnych vztahov k nim v katastralnom uzemi Brezno. Urcenym operatom je operat pozemkoveho katastra, do ktoreho mozno nahliadnut v Mestskom urade v Brezne.

Urcuje:

Vlastnikom a dalsim ucastnikom na predkladanie listin a pravnych vztahov k pozemkom, ktore nepredlozia osoby uvedene v bode I. tohto uznesenia, lehotu do 30. septembra 2000, a to v pracovnych dnoch takto: pondelok od 13. do 16. hodiny a v stredu od 8. do 16.30 hodiny.

Listiny budu predkladat komisii Mestskeho uradu Brezno, I. poschodie, c.dv. 26-32.

Poucuje:

Ucastnikov konania o moznosti podat navrh na vydanie rozhodnutia o nadobudnuti vlastnictva k pozemkom vydrzanim podla §11 odst. 1 tohto zakona a to aj dedicom opravneneho drzitela.

Navrh mozno podat len na ucely tohto konania a najneskor s podanim namietok proti vypisu z navrhu registra obnovenej evidencie pozemkov. Navrhy sa podavaju v komisii v dnoch tak, ako je uvedene vyssie.

Mestsky urad Brezno 

Danovy urad informuje
Danovy urad Brezno informuje platitelov dane z pridanej hodnoty, ze od zdanovacieho obdobia kalendarneho mesiaca jul 1999 sa danove priznania budu podavat na novych tlacivach. Tlaciva budu k dispozicii v Danovom urade Brezno.
h9927h.jpg (22916 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT