22.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vodiaci psi v Banskej Bystrici

Klub drzitelov vodiacich psov pri Unii nevidiacich a slabozrakych Slovenska vas pozyva na piate Majstrovstva Slovenskej republiky vo vykone vodiacich psov, ktore sa uskutocnia v dnoch 15. a 16. jula v Banskej Bystrici. Vo stvrtok a v piatok o 9. hodine je na parkovisku pred okresnou vojenskou spravou start pretekov. Sestnasteho jula o 14. hodine sa na Namesti SNP uskutocni slavnostne vyhlasenie vysledkov a v kulturnom programe vystupi hudobna skupina Blindman z Brezna.
(ad)

Prislubili pomoc

Riaditel Zakladnej skoly v Nemeckej PaedDr. Jozef Chlebovec nas informoval o tom, ako pokracuju prace na odstraneni nasledkov kalamity sposobenej veternou smrstou z 22. na 23. juna. Pri prvotnom odstranovani skod pomahali vojaci breznianskeho vojenskeho utvaru, za co im patri vdaka vedenia skoly. Vyberove konanie na rekonstrukciu striech ma na starosti prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian a Ing. Lubica Kaliska z odboru skolstva. Predbezny odhad skod vycislili skoro na tri miliony korun a z oslovenych firiem prislubili pomoc Petrochema Dubova, Zeleziarne Podbrezova, Slovenska poistovna Banska Bystrica, Komunalna poistovna Banska Bystrica a sukromny podnikatel Jan Komansky zo zbernych surovin z Lopeja.
(r)

Valne zhromazdenia Ekologu a Sekologu

V stredu 30. juna sa na pode Mestskeho uradu v Brezne konalo valne zhromazdenie zaujmoveho zdruzenia Ekolog a nasledne valne zhromazdenie spolocnosti s rucenym obmedzenim Sekolog Brezno, ktora prevadzkuje skladku komunalneho odpadu v Breznianskom okrese. Hlavnym bodom programu o. i. bolo rozsirenie skladky Mrcha potok o dalsie tri kazety na ulozenie odpadu, cim sa zivotnost terajsej skladky predlzi do roka 2005. Vyberovym konanim bola na vystavbu kaziet vybrana firma ViON, a. s., Zlate Moravce, ktora stavbu odovzda do 30. septembra. Okrem dvadsiatich piatich obci zdruzenych v Ekologu komunalny odpad uklada na skladku dalsich trinast obci a dalsie firmy.
(ek)

 

Skus sa do mna zahryznut - to je nazov programu, s ktorym
sa skupina Metalidna predstavila breznianskemu publiku.
V pondelok 28. juna sa clenovia skupiny stretli v priestoroch
firmy Gruntstav s jej riaditelom Milanom Palovcikom a spolocne
navstivili Zakladnu skolu na Pionierskej 2 (na snimke Viktora
Sajgalika). Vzdy, ked koncertuju po Slovensku a maju cestu
okolo Detskeho domova v Brezne, zastavia sa tu a pozdravia
sa s detmi. Pocasie v pondelok im neprialo, a tak clenovia
skupiny suhlasili, ze pridu aj v stredu, aby deti neprisli o zazitok,
ktory im firma Gruntstav, Mestske kulturne stredisko a Mestsky
sportovy klub v Brezne venovali pri prilezitosti ukoncenia skolskeho
roka. Vyvrcholenim stredajsieho koncertu bol ohnostroj, ktory divaci
videli vdaka firme Gruntstav a firme Pyrotechna z Brezna
hh9927d.jpg (16950 bytes)


Breznianska "sadka" sa musi zlucit

S rozhodnutim ministra dopravy transformovat sucasnych patdesiatdva podnikov autobusovej dopravy na sedemnast je mnoho primatorov nespokojnych. Zaujmy vsetkych regionalnych zdruzeni miest a obci Slovenska 1. jula na rokovani s veducim uradu ministerstva dopravy Ing. Petrom Kluckom zastupoval predseda sekcie dopravy Zdruzenia miest a obci Slovenska a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko.
Stat je povinny zabezpecit dopravu aj do okrajovych casti, ale vsetko sa kruti okolo financii, okolo vyrovnania nakladov. Rozhodnutie ministra na transformaciu podnikov Slovenskej autobusovej dopravy je definitivne, nemenne a platne od 1. augusta. Ing. Vladimir Fasko argumentoval, ze pred tromi rokmi v zaujme ekonomiky sa transformovali velke krajske podniky SAD na mensie, z coho vzniklo patdesiatdva statnych podnikov. Sucasny proces robi prave opak, z atomizacie integruje. Mnoho malych statnych podnikov je ekonomicky aktivnych a prosperujucich a teraz sa maju spojit s velkymi, v ktorych nechce predpovedat hospodarsky vysledok. Veduci uradu Ing. Klucka ho vsak uistil, ze v buducich integrovanych podnikoch, ktore sa postupne maju privatizovat s 34-percentnym podielom statu, bude mozne vytvorit samostane jednotky, napriklad ako sucasny statny podnik SAD Brezno. Zatial je to len uvaha. Spolocne sa dohodli na dalsom rokovani, ktore sa uskutocni 7. jula na ministerstve dopravy s riaditelom sekcie automobilovej dopravy.

Primator Brezna svoju pritomnost na ministerstve vyuzil aj na predrokovanie moznosti pokracovania v projektovej priprave a pripadne realizacie v najblizsej moznej dobe obchvatu mesta Brezna. Generalny riaditel sekcie cestnej infrastruktury Ing. Pater Barek ho ubezpecil, ze vzhladom na cestny program ministerstva dopravy je velka sanca zacat vystavbu obchvatu v tomto volebom obdobi. Materialy, ktore ma mesto k dispozicii, primator mu osobne doruci a bude konzultovat taktiez v stredu 7. jula. O vysledku rokovani vas budeme prostrednictvom novin informovat.

(r)

Vytvaraju most medzi dvoma dolinami

Na chate Mostar pod Certovicou sa koncom juna uskutocnilo stretnutie starostov styroch obci (Bacuch, Vysna Boca, Nizna Boca a Maluzina) a zastupcov institucii, ktore sa podielaju na sprave uzemia, zamerane na spolupracu a prepojenie regionov Horehronia a Liptova.
S napadom spojit naucnym chodnikom Bacussku a Bocku dolinu na zaklade spolocnej banickej minulosti a zaroven spolocne planovat postup pri rozvoji takto vzniknuteho mikroregionu sa obratil na neziskovu organizaciu A-projket n. o. v Liptovskom Hradku Jan Turosik, starosta Bacucha, spolu so svojimi kolegami z Vysnej a Niznej Boce, Ivanom Zajdenom a Marcelou Herichovou. Stretnutie sa odohralo symbolicky na polceste - na Certovici. Predstavitelia obci poziadali neziskovu organizaciu A-projekt n. o. o koordinaciu ich snazenia a konzultacnu pomoc pri institucionalizacii a ziskavani financnych prostriedkov.

Marcela Herichova vyjadrila dovod stretnutia dvadsiatky kompetentnych slovami: "Stretli sme sa preto, lebo si zelame, aby sa vytvoril akysi most medzi dvoma dolinami, ktore maju k sebe cez vrchy blizko, ale po ceste daleko..." Svoje specificke postavenie ako zastupca statnej ochrany prirody vystihol Daniel Ursiny, veduci Spravy NAPANTu Liptovsky Hradok. "Ja som jednym z tych, co musi s vami vychadzat aj z juhu, aj zo severu." Svoju podporu myslienke pripojenia oboch regionov vyjadrila aj Ing. Elena Gregorova z Okresneho uradu v Brezne. Skupina v silnom zlozeni si pocas trojhodinovej prace odpovedala na otazky, ci je nutne zakladat instituciu pre splnenie postavenych cielov. Riaditelka A-projektu Vlasta Körnerova nevylucovala moznost planovania rozvoja aj bez zriadenia institucie, ale upozornila na rizika takehoto postupu pri potrebe menezovat financne prostriedky, ktore budu k dispozicii. Vyslovila aj skusenost zo zivota organizacii tretieho sektora: "Nie je dobre, ked sa organizacia zalozi iba s cielom ziskat financne prostriedky... "Preto skor nez skupina kompetentnych dospela k jasnemu vyjadreniu potreby zalozenia pravnickej osoby - zdruzenia, ujasnili si jej clenovia ocakavania a ciele v tomto procese. Pomenovali bariery rozvoja a definovali jeho priority. Vyjadrili konkretne moznosti, ako mozu prispiet. Jozef Krcmarik, zastupca Hydroconsultu Bratislava prezentoval projekt rozvoja Bockej doliny, ktory rozpracuvaju spolocne so svajciarskym partnerom. Vsetci odovzdali svoje skusenosti a hovorili priamo a otvorene s cielom nastartovat koordinovanu pomoc rozvoja turizmu zdruzenim prostriedkov z miestnych zdrojov, ale aj podporu podnikania, zvysenim kvality dopravy a podavania informacii. Jednou z priorit je aj praca s ludmi a dosiahnutie rovnovahy v spokojnost medzi domacimi obcanmi a navtevnikmi uzemia. Dalsie stretnutie uz bude zamerane na konkretne kroky veduce k registracii zdruzenia, ktore bude spajat liptovske obce od Kralovej Lehoty po horehronsky Bacuch.

Ingrid Durinova

Opytali sme sa za vas

veduceho odboru vseobecnej vnutornej spravy Okresneho uradu v Brezne JUDr. Juraja Pruzinca:
Ako to vyzera s presunom spravnych agend z Policajneho zboru na okresny urad?

- Vlada uz v minulosti pripravovala presun kompetencii spravnych agend od Policajneho zboru na okresne urady a tato problematika je aktkualna najma tomto obdobi, kedy sa presun pripravuje k 1. januaru 2000. Spravne agendy pozostavaju z vydavania identifikacnych kariet (obcianskych preukazov), cestovnych dokladov (pasov) a dopravnych agend (vydavanie vodicskych preukazov, evidencia vodicov, evidencia motorovych vozidiel, prejednavanie dopravnych priestupkov). Hlavnym cielom presunu je dostat uniformovanych policajtov priamo do vykonu sluzby, aby nesedeli v kancelariach. Sucastou presunu spravnych agend je zavedenie REGOB-u, cize registra obyvatelov a tuto cinnost bude v Breznianskom okrese zabezpecovat sest matricnych uradov. Personalne bude agendu vykonavat tolko pracovnikov, kolko zamestnaval Policajny zbor v jednotlivych okresoch, cize nepocita sa s prijimanim novych pracovnych sil, pretoze okresne urady su povinne prevziat pracovnikov z Policjaneho zboru, pokial maju zaujem pracovat na tomto useku. Len v pripade ich nezaujmu mozeme zamestnancov doplnit zvonka.

...

poziarneho zistovatela odboru poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne porucika PO Michala Strbu:
Cim sa zaobera poziarny zistovatel?

- V odbore poziarnej ochrany okresneho uradu je vytvorena funkcia zistovatel pricin vzniku poziaru. Venuje sa vysetrovaniu pricin poziaru vtedy, ked vzniknuta skoda presahuje ciastku desattisic korun. Ak zisti, ze bol poruseny zakon c. 126/85 Zb. zakona, tak moze hned na mieste ulozit blokovu pokutu do vysky patsto korun, alebo po priestupkovom konani fyzickej osobe az do vysky desattisic korun. Poziarny zistovatel spolupracuje s policiou. Napriklad v prvej polovici juna poziarnici v Brezne na Ulici Bozeny Nemcovej likvidovali poziar neobyvaneho domu. Skoda dosiahla vysku dvestotisic korun. Podla zistenia najpravdepodobnejsou pricinou poziaru bolo konanie neznamej osoby. Odborny posudok si vyziadala policia, ktora v pripade dalej pokracuje.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT