7. JUL 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V poslednej dobe sa vela hovori o potravinovej afere v Belgicku. V niektorych vyrobkoch zistili rakovinotvorny dioxin, preto na Slovensku zakazali ich predaj. Ovlyvnila tato skutocnost vas vyber pri nakupe potravin? Tak znela nasa anketova otazka, s ktorou sme pristavili niekolkych okoloiducich. Tu su ich odpovede:

S anketovym mikrofonom

 

"Treba podporovat nas trh"

Frantisek Sugar, murar, Banska Bystrica:
- Je to zaujimava otazka. Podla mna by sa malo vyrabat iba u nas, Slovaci by mali na Slovensku vyrabat svoje vyrobky, pretoze u nas je lepsia hygienicka kontrola ako v zahranici. Preco mame dovazat za drahe peniaze, ked, myslim si, by sme stacili sami pre seba vyrobit. Nie dovazat to, co oni maju znehodnotene. Kupujem len slovenske vyrobky. Myslim si, ze Slovaci si dbaju na seba. To, co sa dovaza zo zahranicia, je podla mna len kseft. Preco by sa u nas nemohli kupovat slovenske vyrobky? Vsetko dovazame zo zahranicia a potom to vyzera tak, ze slovensky stat je v krachu.

Elena Schallerova, dochodkyna, Brezno:
- Nekupovala som take vyrobky, kupujem nase, slovenske. Asi su lepsie a kvalitnejsie ako tie, co dovazame zo zahranicia.

Neznama pani:
- Najradsej kupujem nase vyrobky, nemam rada zahranicne. Sukromnictvo nie je spolahlive. Aj tu zacina a to bude tiez zle, ako aj tam.

Marcela Tazka, predavacka, Brezno:
- Z mliecnych vyrobkov kupujem jedine zvolenske jogurty a z ostatnych sa tiez snazim vyberat slovenske. Zahranicne sa mi nepacia a samozrejme treba podporovat nas trh.

Ivan Licko, lesnik Benus:
- Za mna kupuje manzelka, ja nenakupujem. Afera ma zaujala, ale ja by som bol za to, aby sa kupovali nase vyrobky, nie zahranicne. Urcite nase su kvalitnejsie, lebo su u nas dorobene a nie su tak chemicky zalozene ako zahranicne.

(ria, md)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Treti rocnik prehliadky detskej tvorivosti deti predskolskeho veku

Vzajomna komunikacia, vymena nazorov, spolocne stretnutia, porozumenie a tvoriva fantazia nas spojila do jedneho celku, ktory sa vola Klub Lego Dacta. Svoje skusenosti sme prezentovali uz v troch prehliadkach tvorivosti deti predskolskeho veku. Zaklad klubu tvoria ucitelky z materskych skol: z Telgartu, z Pohorelej, z Polomky, z Bacucha, zo Zadnych Halan, z Brezna na Clementisovej ulici - Ludoteky, z Brezna - 9. maja, z Kramu, z Dobroce, z Valaskej, zo Stiavnicky, z Predajnej, z Nemeckej. Aj napriek tomu, ze ucebna pomocka Lego Dacta je financne narocna, mnohe z nas si uvedomili, ze ziskanim osvedcenia sa skvalitni vychovno-vzdelavacia praca v materskych skolach. Vysledkom celorocnej prace, prace s detmi s Legom Dacta bude i snaha ziskat medzinarodny diplom.
Rozpravka, fantazia a hra je ta spravna cesta k srdcu kazdeho dietata. My, ucitelky materskych skol, kazdy den vstupujeme do rozpravky a velkeho palaca, ktory sa vola Detstvo a mnohe z nas sa kazdy den stavaju detmi. Den ako kazdy iny a predsa pre nas vynimocny nastal 22. juna, ked v priestoroch Materskej skoly na Clementisovej ulici - Ludoteky sa otvorili dvere tretieho rocnika prehliadky detskej tvorivosti v stavani z Lega Dacta. Na prehliadke sa zucastnilo tridsatsest deti z materskych skol Breznianskeho okresu a hostujuce druzstvo z Banskej Bystrice. Pozdravit a podporit nas prisli i pozvani hostia: prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian, Mgr. I. Stehlik, veduci odboru skolstva a kultury, Mgr. J. Kalisky, veduci oddelenia metodiky a riadenia, M. Dubinyova, inspektorka pre materske skoly a A. Gregusova z oddelenia metodiky a riadenia.
Pri vstupe do Ludoteky, ktora dychala rozpravkovou atmosferou, ich privitali zname priestory, hracky, mile pani ucitelky a vesely kamarat Saso, ktory zvoncekom a basnickou doviedol deti do rozpravkoveho sveta: "Velikansku knihu mam, pred vami ju otvaram. Rozpravocky o celom svete do pismenok v nej su skryte. Poznate ich isto mnoho, mozno tolko kolko ja. Vezmi kocky svojho lega, poskladaj si vlastny hrad. A na hrade malu vilu, princa, draka, valibuka, urob radost svojmu srdcu, pod sa teraz s legom hrat." Detske rucky, mysel, oci sa sustredili a vytvarali tie najkrajsie postavy z rozpravok. Pestrofarebne kocky z lega sa zacali v detskych rukach menit na rozpravkove bytosti. Prirodzene rekvizity a prekrasne vytvorene postavy davali caro aj nam dospelym. V detskych ockach ziarila radost, ked mohli zarecitovat o svojej vytvorenej rozpravke sasovi a vsetkym milym hostom. Za svoje prace boli deti odmenene diplomami a detskymi hrackami. Detsku tvorivost vysoko a s dojatim ohodnotili vsetci pritomni hostia, ktori podakovali nielen detom, ale aj ucitelkam, ktore pripravovali deti na prehliadku tvorivosti, ako aj celemu kolektivu Materskej skoly na Clementisovej ulici za vzorne pripravenu akciu.
V popoludnajsich hodinach sa uskutocnil seminar k Legu Dacta za ucasti Dr. P. Cvika, zastupcu firmy Eduxe a Mgr. O. Trembovej, inspektorky oddelenia skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne. Ucitelia zakladnych a materskych skol si mohli vymenit skusenosti s ucebnou pomockou Lego Dacta, ktore pocas svojej prace ziskali.
Clenky klubu Lego Dacta

 

Tradicia v Predajnej pokracuje

Pred styrmi rokmi si v Predajnej niekolko volejbalovych nadsencov povedalo, ze by nebolo zle pritiahnut do dediny podobnych "chytenych". Strechu rodiacemu sa turnaju dal starosta obce, a tak sa tohto roku konal uz stvrty rocnik volejbaloveho turnaja o pohar (uz) starostky obce Predajna. V sobotu 18. juna sa v areali zakladnej skoly zislo dvanast druzstiev, ktorych clenkou musi byt vzdy aspon jedna zena. Dopoludnia volejbalu prialo aj pocasie, avsak popoludni uz siet zmokla. Nezmokol ale gulas pripraveny pre ucastnikov, nezmokli ani obetavi organizatori z komisie sportu a komisie kultury pri Obecnom zastupitelstve v Predajnej. Starostka obce Ing. T. Contofalska odovzdala na zaver ceny druzstvam v poradi: pohar starostky obce ziskalo druzstvo z Brezna, druhe miesto patrilo druzstvu studentov z Banskej Bystrice a tretie druzstvu z Lopeja.

Lopta, ihrisko, organizatori, divaci a cela Predajna sa uz tesia na piaty rocnik turnaja. Podakovanie patri aj sponzorom, ktori prispeli k tomu, aby druzstva za svoje sportove vykony boli odmenene. Su to: P. Spila, J. Kovac - stolarstvo, J. Kordulic, M. Demeterova. Samozrejeme vdaka patri aj Zakladnej skole v Predajnej a jej riaditelovi Petrovi Rostarovi, ktory nam poskytol telocvicnu.
(mv)

Podakovania

Chcela by som sa podakovat za vzornu starostlivost, mily usmev a laskave slovo celemu kolektivu interneho oddelenia zien na 4. poschodi v Nemocnici s poliklinikou v Brezne.
Pacientka Anna Mazaryova

           ...

Dakujem firme Gruntstav, spol. s r. o., menovite panovi Milanovi Palovcikovi, hlavnemu organizatorovi vydarenej akcie - vystupenia hudobnej skupiny Metalinda, ktore sa uskutocnilo v stredu na futbalovom stadione v Brezne. Skoda len, ze taketo akcie su velmi ojedinele, ale o to vydarenejsie. Je potesitelne, ze sa najde clovek, ktory chce ozivit kulturne dianie v nasom okresnom meste. Mne osobne sa neda zabudnut ani na detsky karneval, ktory sa uskutocnil 30. januara pri prilezitosti piateho vyrocia zalozenia firmy Gruntstav, spol. s r. o., a mal toho isteho organizatora.
(ts)


"Ked sa skolkar uz do skoly pobera, jednym ockom vzdy na skolku pozera..."

V pondelok 28. juna sa dvadsatdva predskolakov zo IV. triedy z Materskej skoly Hradby 9 v Brezne rozlucilo s kamaratmi a ucitelkami. V popoludnajsich hodinach spolu so svojimi rodicmi sa zucastnili na rozluckovej besiedke, kde v pasme basni, hier o lete, skole, ukazali, ako su pripraveni do zakladnej skoly. Kazde dieta za svoju pracu, usilovnost, sikovnost dostalo Vysvedcenie z materskej skoly a malu pozornost.

Vsetkym buducim prvakom a rodicom prajem pekne slnecne dni a vela uspechov v skole.

I. Betkova,
riaditelka MS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT