11. NOVEMBER 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:

H9845f.jpg (3049 bytes)Pavlovi Multanovi, narodenom 15. januara 1951, trvale bytom Brezno, Zadne Halny, Tehelna ul. 8. Hladany je 168 cm vysoky, chudej stihlej postavy, ma sede oci, hnede vlasy, oblukovite obocie, stredny nos. Popis oblecenia hladaneho nie je znamy.

Pavol Multan je trestne stihany OO PZ v Brezne pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Trestneho zakona.

Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanej osobe, aby tak urobili na najblizsom utvare PZ alebo telefonicky na tel. cisle 158.

 

Sme nablizku

Stava sa mi, ze obcas neodolam a nieco si kupim a potom ma to mrzi. Tak som si naposledy kupila kabat. Velmi sa mi pacil, dlho som vahala. Teraz ho mam, ale mam vycitky...

Zn: Urobila som zle?

Skuste nieco ako "skusku spravnosti" - teraz, ked uz mate za sebou zozieranie vycitkami, ale aj riesenie naslednej financnej situacie, predstavte si, ze sa mozete vratit spat a znova sa rozhodnut pre kupu ci "nekupu". Ako by ste sa rozhodli teraz? Ak by ste znova volili kupu, je to jednoznacne. Ak nie, uz to celkom jednoznacne nie je. Vidim niekolko pricin tohto "nie".

Prva moznost - nasledne problemy so zvladnutim financneho deficitu vam dali tak zabrat, ze ten kabat nakoniec zato nestal. Vyslo to - trocha rodosti, vela starosti. Niekde vo vnutri, celkom sama pre seba, bez pocitu vycitiek a hanby by ste si povedala urobila som "blbost". Pri najblizsej lakavej moznosti by sa vam hned v pamati vynorila napata financna situacia, ktoru ste ako domaci "minister financii" musela riesit a problem by bol vyrieseny.

Druha moznost - dalsi clenovia rodiny sa citili vasou kupou ukrivdeni a dali vam to patricne najavo. Manzel preto, ze naposledy ste mu dokazali, ze su dolezitejsie veci ako nove potahy do "jeho" auta a ked teraz porovnava osuchanost vasho stareho kabata s osuchanostou "jeho" potahov, kypi v nom zlost. Ale mozno aj preto, ze ma pocit, ze rovnovaha vasho vztahu sa v poslednom obdobi trochu naklonila a on si mysli, ze mozete byt prilis atraktivna pre inych muzov a kazdym vylepsenim vasho zovnajsku sa zvysuje jeho ohrozenie. Dorastajuce deti su tlacene svojim rovesnickym okolim do vlastnenia mnohych veci, ktore nie su nutnostou, ale nemat ich znamena byt odlisny od vacsiny - co je tazke. Ak sa dobre zamyslite nad ich namietkami a skusite najst ich skutocne priciny, mozno sa vam potvrdi pocit, ze ste bola trochu egoisticka. Ale mozno nieco vo vnutri aj napriek namietkam bude hovorit, ze predsa mate narok raz za cas si kupit nieco pekne na seba - v tom pripade myslim tiez nebudete mat problem odstranit pocit krivdy namietajucich. Musi vsak za tym byt upevnena vnutorna istota, ze naozaj mate narok na ten svoj kabat. Manzel, pokial ma vo vas istotu, je tiez hrdy nato, ze ma dobre vyzerajucu zenu - patrite k nemu, on je manzelom tej peknej zeny po jeho boku. Dospievajucim detom prospeje, ked im pomozete prekonat pocity odlisnosti a vyrovnat sa s tym, ze v zivote nemoze mat clovek vsetko, po com tuzi.

Je este jedna moznost - pri kupe ste podlahla niecomu, co sa na okamih vynorilo z vasho vnutra a potom sa to opat ponorilo niekde hlboko, kde je to (mozno roky) pochovane. Zostal len pocit, ze nemate narok kupovat si drahe veci, pretoze... Ale nejaka cast vasho Ja tu kupu potrebuje. Mozno je to tym, ze ste boli naucena obliekat sa elegantne a vo veciach, ktore nie su celkom moderne sa necitite sama sebou - financna situacia sa vsak zmenila, nemozete si dovolit to, co niekedy. Mozno je to tym, ze je niekde vo vas, ze matka sa musi vzdy uskromnit - ale toho uskromnovania je nejako privela a zvnutra sa ozyva "zena". A mozno ste v situacii, ked je vase sebavedomie znizene a potrebujete si ho upevnit - pred druhymi aj pred sebou. Mozno je to vzbura proti manzelovi, ktory sa snazi kontrolovat vase financne hospodarenie. Mozno... Najdite si cas a hladajte. Je dolezite najst si to a "osetrit" si tuto vnutornu bolest.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka
Centrum poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne
Centrum poradensko-psychologickych sluzieb je prestahovane na zimnom stadione.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT