11. NOVEMBER 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vychovali majstra Slovenska v letnom biatlone

H9845h.jpg (25253 bytes)Zvazarm Cierny Balog - Komov ako sportovy klub vznikol zaciatkom osemdesiatych rokov aj v suvislosti so zaciatkami biatlonu v Osrbli. Zalozili ho nadsenci Jan Bercik st., Jozef Schön, Vojtech Stulrajter, Jozef Belko a dalsi. Vo svojej cinnosti sa sustredili viac-menej na ziakov zakladnej skoly, kde v telocvicni nasli podmienky na trenovanie strelby v ramci Dukelskeho zavodu brannej zdatnosti. Pod vedenim predsedu Jozefa Schöna vytvoril kolektiv dvadsiatich ziakov, chlapcov a dievcat a priucali ich zakladom biatlonoveho sportu. Zucastnovali sa pretekov len v ramci okresu, podmienky im nedovolovali dostat sa vyssie. Ale ciele boli vysoke a coskoro sa objavili aj prve uspechy.

Na snimke Stefana Vozara clenovia uspesneho sportoveho klubu biatlonu na prijati u starostu obce.

V roku 1986 Jan Bercik ml. obsadil druhe miesto v Dukelskom zavode brannej zdatnosti vo Vyhniach. Vtedy, pred vyse desiatimi rokmi, mali "zalusk" postavit nad Komovom biatlonovy objekt. Po roku 1989 sa vsak Zvazarm rozdelil na rozne sportove cinnosti, vznika Zdruzenie technickych a sportovych cinnosti. Zmeny sa negativne premietli aj v cinnosti tohto sportoveho klubu a de facto sa rozpada. V roku 1995 na podnet Jozefa Schöna sa cinnost sportoveho klubu obnovuje pod nazvom Klub biatlonu Cierny Balog - Komov. Zacali s treningom zaujemcov zo skoly a prave vtedy sa Dukelsky zavod brannej zdatnosti meni na letny biatlon.

Od historie sa dostavame do sucasnosti biatlonoveho sportu v Ciernom Balogu - Komove. Klub biatlonu, to su hlavne jeho predseda Jozef Schön, hlavny trener Peter Vransky, trener i pretekar Milos Bercik. S dvoma z nich - Jozefom Schönom, Milosom Bercikom - a starostom Cierneho Balogu Rudolfom Kovacikom sme sa stretli, aby nam co-to porozpravali o svojej cinnosti a o podmienkach na nu. Klub ma dvadsatdevat clenov, z toho dvadsat pretekarov vo vsetkych vekovych kategoriach, najpocetnejsia je ziacka kategoria. Kedze na Slovensku je aj Zdruzenie technickych a sportovych cinnosti aj Slovensky zvaz biatlonu pretekaju v ramci obidvoch. V spolupraci so Zdruzenim technickych a sportovych cinnosti a s obecnym uradom uz trikrat zorganizovali Majstrovstva Slovenska v strelbe zo vzduchovych zbrani. Najvacsie sportove uspechy znu na poli letneho biatlonu, kde od roku 1995 sa zacali presadzovat v ramci okresu, kraja i v ramci Slovenska. Vychovali clena sirsieho kadra juniorskeho reprezentacneho timu Michala Zemku a majstra Slovenska v letnom biatlone Jana Bercika (kategoria muzov 36 - 45 rocnych). Z najlepsich ziakov trener Milos Bercik vyzdvihol Petru Kvietkovu, Liviu Giertlovu, Katarinu Lovicovu, Lubomira Brnaka, Mirku Michaliskovu, Ivanu Kovacikovu, Kristinu Giertlovu, Lenku Giertlovu a Mareka Giertliho. Vela napoveda aj umiestnenie v tabulkach Slovenskeho pohara v letnom biatlone v tomto roku, kde su v kategorii muzov na 2. mieste (z 36 ucastnikov), v kategorii ziakov na 1. mieste (z 24), v kategorii juniorov na 13. mieste (zo 17) a v kategorii seniorov na 6. mieste (z 27 ucastnikov).

Samozrejme, ze podmienky na letny biatlon su ine ako na zimny. Aj na tuto temu sa rozhovovil predseda klubu Jozef Schön: "Leto nie je take narocne ako zima. Zimu budeme musiet stabilizovat aj po trenerskej stranke, ale aj pretekari sa musia k nej inaksie postavit ako v letnej sezone. Zakladom je materialno-technicke zabezpecenie pretekarov. Ceny vystroja su vysoke, ale na druhej strane, ked su vysledky, musime urobit vsetko pre zabezpecenie dobrych pretekarov. Podla toho, ako sa budu deti umiestnovat v lete, vytvorime im podmienky v zime. Kader treba doplnit podla kategorii a treba sa postarat o financnu stranku hlavne v spolupraci s obecnym uradom, aby deti v nas ostali. Najviac nas trapi nedostatok snehu, pretoze sa neda trenovat v domacich podmienkach. Za snehom musia vyjst do vyssich poloh peso az 5 km na Korenovu. Preto musime zabezpecovat dopravu na bezecke trate s umelym snehom v Osrbli. Bez pomoci obecneho zastupitelstva, starostu, ekonomky obecneho uradu, Zakladnej skoly v Janosovke a podnikatelov (Stefana Brnaka, Petra Stulajtera, Jana Rosika a i.) by sme sa nepohli."

"Klub biatlonu hoci je, da sa povedat, historicky najmladsi, pretoze sa aktivne rozbehol len pred troma rokmi, patri medzi najlepsie a najaktivnejsie v obci." Tymito slovami ich hodnoti starosta Cierneho Balogu a pokracuje: "Sustreduje kolektiv schopnych ziakov. Clenovia klubu su cielavedomi, vedia co chcu dosiahnut a po troch rokoch sa im zacalo darit. Vypracovali sa medzi najlepsie kolektivy na Slovensku, dokonca ziaci su v tomto roku prvi na Slovensku. Je to obdivuhodne, lebo pracuju v amaterskych podmienkach a s nedostatocnym materialno-technickym zabezpecenim. V ostatnych rokoch sa snazime vyzbrojit ich dobrymi puskami, vystrojit obuvou, kolieskovymi korculami. Zabezpecujeme im dopravu na preteky, ved cestovat do Vyhien, do Bardejova, to su velke naklady. Ale prave tym, ze cestuju, mozu spoznavat aj ine oddiely, a to prospieva k rastu sportoveho majstrovstva nasich pretekarov. O dobrej praci a zanietenosti celeho kolektivu na cele s predsedom Jozefom Schönom a hlavnym trenerom Petrom Vranskym svedci aj to, ze v celorocnych tabulkach vlani i v tomto roku nechali za sebou velke renomovane kluby, ktorych podmienky su podla mna na vyssej urovni. Pritom za obycajnym Ciernym Balogom su kluby z velkych miest." 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT