11. NOVEMBER 1998 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Na Hlavnej ulici v Pohronskej Polhore 28. oktobra vycinal podpalac. Najskor rozbil okno na ubytovni obecneho uradu, vosiel dnu, kde poskodil plynovy ohrievac. Potom podpalil susednu hospodarsku budovu, kde zhorelo seno majitela M. K., cim mu sposobil skodu za 18 000 korun. Obecny urad utrpel obhorenim hospodarskej budovy a poskodenim zariadenia ubytovne 106 000-korunovu skodu. Poziar lokalizovali breznianski poziarnici.

...

Breznianski kriminalisti v spolupraci s pohorelskymi policajtami vypatrali pachatelov trestneho cinu kradeze vlamanim a poskodzovania cudzej veci. Dopustili sa ho dvakrat trestany, nezamestnany 21-rocny G. B. a jeho 13-rocny brat M. B. z Banskej Bystrice. Tito sa v noci 26. oktobra vlamali do prevadzky firmy Polysan, a. s., v areali Slovpumpu v Zavadke nad Hronom. Povynasali odtial sedem specialnych unikatnych foriem na liatie sanitarnych zariadeni. Mysliac si, ze su z hlinika, rozbili ich na mensie kusky. Sklamani odisli a znehodnotene formy (skoda asi milion korun) nechali za plotom.

...

Tragicky skoncila dopravna nehoda na Ulici CSA v Brezne 30. oktobra stvrt hodinu po poludni. Pri priechode pre chodcov T. S. z Myta pod Dumbierom za volantom BMW 524 TD zrazil 54-rocnu chodkynu V. S. z Brezna, ktora zraneniam na mieste nehody podlahla.

...

Motorovu pilu, kosacku, televizor, dalekohlad, zahradny traktor, dve kolesa na traktor, prevodovku na kultivator, 180 Ah bateriu, radiomagnetofon, patlitrovu kuchtu, flasu slivovice a stocku ukradol neznamy pachatel niekedy medzi 28. septembrom a 31. oktobrom z chaty v Korenovej v katastri Brezna. Majitelovi A. K. z Havirova sposobil kradezou veci skodu bezmala za 70 000 korun a poskodenim chaty za 15 000 korun.

...

V prvy novembrovy den o stvrt na desat predpoludnim na Ulici CSA v Brezne vodic Skody 105 L s popradskym evidencnym cislom pri vchadzani na hlavnu cestu nedal prednost v jazde autobusu. Pri nehode vodic auta J. P. z Popradu utrpel zranenie s prepokladanou dobou liecenia sedem dni, P. P. z Banskej Bystrice poranenie hlavy a hrudnej kosti (praceneschopnost do sedem dni) a M. P. z Kosic zranenia hlavy (asi tri tyzdne). Na osobnom aute je skoda asi za 50 000 korun a na autobuse asi za 20 000 korun. Vodicovi Skody zadrzali vodicsky preukaz.

...

Obvodnemu oddeleniu PZ v Brezne 4. novembra o stvrt na dve oznamila K. A. z Michalovej, ze 64-rocny V. L. nevychadza zo svojho domu. Policajna hliadka byt, ktory bol zamknuty z vnutornej strany, v jej pritomnosti otvorila. Muz lezal v kuchyni na zemi bez znamok zivota. Privolany lekar konstatoval smrt z nezistenych pricin bez zavinenia inej osoby. Bola nariadena pitva.

Trestne ciny neopravneneho pouzivania cudzieho motoroveho vozidla, kradeze a porusovania domovej sloby ma na rovasi 18-rocny M. G. z Cierneho Balogu. Breznianski policajti ho usvedcili z toho, ze 19. juna vecer rozbil zadne okno na Mitsubischi Pajero (bez ev. c.), ktore bolo zaparkovane v Ciernom Balogu. Vytrhol kable zo spinacej skrinky, nastartoval a jazdil po Ciernom Balogu a po Brezne, potom auto zaparkoval na Sturovej ulici. Majitelovi J. B. z Bratislavy sposobil 5000-korunovu skodu. Okrem toho 20. augusta o pol dvanastej vecer vosiel do dvora rodinneho domu J. K. v Ciernom Balogu. Rozbil okno a odniesol si gulasovu konzervu, pastetu, vreckovu polievku a dvadsat korun.

...

O druhej popoludni 1. novembra medzi Breznom a Benusom smyk Fiatu Tipo, ktory viedol M. D. z Valaskej, sposobil dopravnu nehodu. Po smyku bocne narazil do protiiducej Skody, za volantom ktorej sedel J. B. z Banskej Bystrice. Tento po zrazke presiel do protismeru, kde narazil do Avie, ktoru viedol F. K. z Kosic. Najviac si to odniesla posadka Skody: vodic otras mozgu a zlomenie lakta, M. C. z Lucenca trzna rana na cele, otras mozgu, J. B. z Banskej Bystrice zlomenina predkolenia a stehna a ich spolujazdkyna M. B. z Banskej Bystrice otras mozgu a zlomenina stehna a laveho predkolenia. Na Fiate je skoda za 60 000 korun, na Skode za 40 000 korun a na Avii asi za 15 000 korun.

...

Medzi tretou a pol stvrtou 2. novembra neznamy pachatel otvoril nakladne auto Avia zaparkovane na parkovisku pred hotelom Helpa v Helpe. Odniesol si kufrikovy pocitac s tlaciarnou, ktore boli v kabine pod sedadlom. Na aute bolo v case kradeze zapnute poplasne zariadenie, ktore pachatel vyradil z prevadzky. Firme Baniar, spol. s r. o., Vieska v okrese Puchov sposobil skodu za 30 000 korun.

...

Nezelanu navstevu mali medzi 31. oktobrom a 2. novembrom v rekreacnej chate Inzinierskych stavieb, a. s., Kosice v Krpacove. Hodnotu ukradnutych veci odhadli na 80 000 korun, poskodenim signalizacneho zariadenia vznikla skoda za 20 000 korun.

...

V sklade firmy Besan, spol. s r. o., na Brezenskej ulici v Brezne sarapatili zlodeji v obdobi medzi 30. oktobrom a 2. novembrom. Odniesli si odtial lup za 95 000 korun.

...

O tristvrte na jednu popoludni 3. novembra utrpel M. K. z Cierneho Balogu pracovny uraz. Pocas opravy miestnej komunikacie v Ciernom Balogu spadol z iduceho nakladneho auta. Jeho zranenia - otras mozgu a rozne poranenia hlavy - si vyziadali asi 14-dnovu praceneschopnost.

...

Bral, co videl. Takto sa spraval zlodej v rekreacnej chate v Hruskove v katastri Hronca. Vlamal sa sem niekedy medzi 28. oktobrom a 4. novembrom, cim majitelovi M. H. z Banskej Bystrice sposobil skodu za 330 000 korun.

Co sa udialo v tyzdni od  29. do 05. novembra

Vo stvrtok 29. oktobra si obyvatelia Brezna nemohli nevsimnut dlhu kolonu aut na namesti. Sposobilo ju po prelomeni bocnice vysypane drevo na Chalupkovej ulici. Poziarnici pomahali cistit vozovku a riadili dopravu. V piatok zasahovali pri dopravnej nehode na Ulici CSA v Brezne. Potom odisli na Certovicu, kde bolo v priekope zosunute nakladne auto. Snezenie vodicov i zodpovednych pracovnikov zaskocilo a sposobilo kalamitu a tak tu pomahali do nocnych hodin. V posledny oktobrovy den na poziadanie mestskej policie otvarali byt na Razusovej ulici v Brezne. Nedelne snezenie prinieslo opat same dopravne nehody - v Brezne, Bujakove, Polomke. Dieta zabuchlo dvere 3. novembra na Fucikovej ulici v Brezne a tak byt otvarali pomocou vyskovej techniky. V tento den este z priekopy v Jarabej vytiahli Fiat Tipo.

O siedmich vyjazdoch slovakistov aspon strucne: 29. oktobra vodicka v Lopeji nacuvala do potoka, pomocou zeriavu auto vytahovali. V piatok popoludni v Michalovej pri predbiehani vodic Favoritu narazil do nakladaca Slovenskej spravy ciest, dalsia nehoda sa stala v Brezne a do tretice vecer spolu s poziarnikmi odstranovali nasledky snehovej kalamity na Certovici. Nasledujuci den v Niznej Boci Skoda 120 dostala smyk a narazila do zvodidiel. V prvy novembrovy den sa v Brezne zrazil autobus so Skodou 105, popoludni v Prednych Halnoch priniesla vazne nasledky nehoda troch aut. V uplynulych dnoch cestni zachranari zaznamenali 11 odtahov, 23 poskytnuti technickej pomoci v stredisku a jeden vyjazd Zlteho anjela.

 RZP v tomto tyzdni z 24 vyjazdov az 8 absolvovala k urazom.Najtragickejsie skoncila 30. oktobra na Ulici CSA v Brezne nehoda, pri ktorej zena zraneniam na mieste podlahla. V nedelu na tej istej ulici pri nehode utrpel 39-rocny muz poranenie hlavy a bol prevezeny do Banskej Bystrice. Popoludni po nehode v Bujakove skoncili tri osoby s mnohonasobnymi zlomeninami na viacerych castiach tela. Podvecer 3. novembra vo Valaskej auto zrazilo mladeho muza. Po stabilizacii vazneho stavu s mnohonasobnymi zlomeninami a urazom hlavy ho sanitka previezla do Banskej Bystrice. Kruto sa osud zahral s 50-rocnym muzom z Helpy, ktory sa v sobotu pri zabijacke pichol nozom do brucha. Vo vaznom stave ostal hospitalizovany v nemocnici. Kuriozny uraz utrpel muz, ktoreho 4. novembra krava pri teleni pichla rohom do stehna. Dalsia statistika hovori: 6 vyjazdov k nahlym prihodam srdca a obehu, 3 k mozgovym, 2 k inym, po jednom k dychacej a brusnej prihode a 3 prevozy do Banskej Bystrice.

Anna Mutisova (68) z Brezna, Jan Bosela (84) zo Sumiaca, Michal Janosik (75) z Helpy, Maria Rakytova (53) z Brezna, Viera Slamenova (54) z Brezna, Jozef Siska (71) zo Zavadky nad Hronom, Jan Majer (73) z Brezna, Maria Susorova (79) z Polomky, Anastazia Filipova (77) z Hronca, Karolina Chalupkova (62) zo Zavadky nad Hronom, Jan Zilka (81) z Podbrezovej, Emilia Lenkova (68) z Brezna, Jan Giertl (54) z Cierneho Balogu.

Spomienka

Dotlklo srdce, zhasli oci, stichol i tvoj mily hlas, odisiel si nahle bez rozlucky a tvoja smrt velmi boli nas.

Devatnasteho novembra uplynie rok odvtedy, co nas bez slovka rozlucenia opustil vo veku patdesiatjeden rokov

H9845g.jpg (2580 bytes)Stefan Svantner

z Cierneho Balogu - Dobroce.

S laskou a uctou spominaju manzelka, dcera, syn, nevesta, zat, vnucata, mama, sestra, bratia s rodinami a ostatna rodina.

 

Peter Nagy z Brezna, Viktor Brozman z Cierneho Balogu, Erik Bosela z Helpy, Roman Svantner z Brezna, Ivan Pokos z Brezna, Kristina Kobzosova z Dolnej Lehoty, Norbert Vaclavik z Brezna.

 BARAN

Priatelia vam pomozu, ale maloktori z vas to dokazu ocenit a vyuzit. Ak zostanete v zajati predsudkov, daleko sa nedostanete. V najtazsich situaciach vam pomoze vas fyzicky povab a ocarujuce usmevy. Nesetrite a stedro ich rozdavajte!

BYK

Tvarite sa pokojne a sebaisto, ale vo vnutri vas trapia pochybnosti. Porozmyslajte o chybach z nedavnej minulosti a pokuste sa ich napravit. Ak sa vam to podari, budete pokojnejsie spavat a konecne sa prestanete vyhybat niektorym ludom.

BLIZENCI

Zdrojom problemov sa stanu vztahy s najblizsim okolim. Davajte si pozor na to, co hovorite, ved na zlomyselne zarty nie je nikto zvedavi. A najma si neprisvojujte cudzie napady, urcite to nepotrebujete. Buducnost ma novy citovy vztah.

RAK

V najblizsom obdobi si musite davat pozor na zdravie a neprecenovat sily. Cast povinnosti mozete nenapadne presunut na partnera. Aj lubostny zivot vas asi velmi vycerpava. Vsadte viac na romantiku, mozno ziskate nieco velmi pekne.

LEV

Od priatelstva sa v tomto tyzdni dostanete k laske. Nesmiete vsak nic urychlovat. Davajte pozor, aby vam romanticke predstavy a sny neprekazali v plneni vsednych povinnosti. Priatelia vam pomozu, ale nezverujte sa Levom, ti by vam len prekazali.

PANNA

Pripravte sa na narocnejsie obdobie a posilnujte vasu psychiku a telo. Ak budete pozorni, vyhnete sa niektorym neprijemnostiam. Tie, ktore vam zostanu, berte ako skusku vasej urovne. Ako pomocnik sa osvedci niekto z najblizsej rodiny.

VAHY

Chcete, aby sa uz dali veci do pohybu? Musite sa do nich pustit aj vy. Odlozte obavy, neuspech a nepochopenie vam nehrozi a prve zisky by mali prist uz v tomto tyzdni. Najspolahlivejsiu oporu budete mat nadalej v rodine.

SKORPION

Pocas vikendu si uzijete dost pokoja a vychutnate chvile v bezpeci domova. Potom sa musite pustit s plnou vervou do prace. Pomozte i vasmu partnerovi alebo priatelovi, lebo sam sa len tazko k niecomu odhodla. Otravit vas moze iny Skorpion.

STRELEC

Budete neustale v pohybe a kvoli tomu sa i situacia okolo vas zacne prudko menit. V kritickych okamzikoch sa spoliehajte radsej na city, rozum si uz poradi. Situaciu zvladnete, ked zacnete chapat, o co ide. Vyhybajte sa skeptickym reciam.

KOZOROZEC

Mali ste nejake starosti? Komplikovane situacie sa zacnu rozmotavat, ale musite zostat opatrni. Uspech dosiahnete najlahsie pomocou nejakeho citoveho vztahu. Neslubujte vsak nic, co nemozete splnit! Cakaju vas zaujimave nakupy.

VODNAR

To, co ste dlho hladali, najdete niektory den priamo vo vasej blizkosti. Nenechajte sa vsak ukolisat a uvedomte si, ze je to len zaciatok. Ak sustredite sily na hlavny ciel, nebudete citit unavu a ani sa nedostanete do sporu so svojim okolim.

RYBY

Nieco komplikuje vase vztahy? Ak sa nechcete s nimi pasovat aj v nasledujucom roku, porozmyslajte, ako ich vyriesit. Nenechajte vsetko na intuiciu a najma v zalezitostiach citov by mal prehovorit aj rozum. Davajte si pozor na Panny.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT