11. NOVEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Horehronie vo fotografii

Obec Polomka vyhlasila v tomto roku uz stvrty rocnik sutaze Horehronie vo fotografii. Do uzavierky, ktora bola v sobotu 31. oktobra, organizatori sutaze prijali stoosemdesiat prac od dvadsatjeden autorov. Zastupene su vsetky tri kategorie: Priroda a krajina, Zvyky a obycaje, Ciernobiela fotografia.Vernisaz vystavy fotografii sa uskutocni v posledny novembrovy tyzden v kulturnom dome v Polomke.

Sarha aj v Brezne

Pes, potulujuci sa po uliciach bez svojho pana, dokonca svorky, v noci poskodzujuce parky. Takyto obraz sa neraz naskyta obyvatelom Brezna. Dlho to uz nebude. Mesto Brezno privola sarhu, ktory psov odchyti a umiestni unho. Majitel psa s ciaskou bude vyzvany, aby psa prevzal a zaplatil pokutu. Pes bez majitela bude utrateny. Nakoniec, vyplyva to zo vseobecne-zavazneho nariadenia mesta o chove zvierat.

Okresny urad vydal "Zavazne podmienky"

V suvislosti s presunom kompetencii v urcovani maximalnych cien tepelnej enegie z Ministerstva financii SR na okresne urady, Okresny urad v Brezne vydal "Zavazne podmienky kalkulacie cien tepla a rozuctovania platieb za dodavku tepla a teplej uzitkovej vody". Podmienky platia pre vsetky pravnicke a fyzicke osoby, ktore teplo predavaju. Rozuctovanie cien tepla a teplej uzitkovej vody podla tychto "Zavaznych podmienok" sa vykona po prvykrat za rok 1998. Obdrzali ich vsetci dodavatelia tepla, ktori su poberatelmi statnych dotacii. Nahliadnut do nich mozete tiez v Mestskom urade v Brezne a v obecnych uradoch v okrese Brezno.

Ing. Anton Kovacik,
veduci odboru financii

Dychova hudba Zeleziarne Podbrezova jubiluje

Historia dychovej hudby na Slovensku siaha az do roku 1838, odkedy su zachovane prve pisomne zaznamy a tie dokazuju, ze Dychova hudba Zeleziarne Podbrezova je priamou pokracovatelkou prvej dychovej hudby na Slovensku. Od tej doby uplynulo stosestdesiat rokov a dychova hudba na Slovensku ma prave v tomto roku okruhle jubileum. Sucasna dychova hudba v Podbrezovej existuje a prekvita vdaka terajsiemu kapelnikovi Pavlovi Sianskemu. Dokazom toho su aj nedavne uspechy: druhe miesto na Eurofestivale v nemeckom Bosseli a zaradenie do Zlateho pasma na Padiveho Trencine. Jubilejny koncert pri prilezitosti svojho jubilea poriada oslavenec v piatok 20. novembra o 17. hodine v sale ZK OZK v Podbrezovej.

Podakovanie

Organizacny vybor 31. rocnika Chalupkovho Brezna vyslovuje podakovanie za poskytnutie priestorov a sluzieb v ramci podujatia Chalupkovo Brezno 1998: kolektivu Hotelovej akademie v Brezne (riaditelka Mgr. Eva Docekalova), Strednej priemyselnej skole v Brezne (riaditel Ing. Jan Lehotsky), Gymnaziu Jana Chalupku v Brezne (riaditel PhDr. Miroslav Glembek) a Zakladnej umeleckej skole v Brezne (riaditelka Gabriela Pravotiakova).

Opytali sme sa za vas

-veducej oddelenia infekcnej epidemiologie v Statnom zdravotnom ustave v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej:

* o Aky je vyskyt chripkovych ochoreni v nasom okrese a ako sa proti nim chranit?

- V ostatnom kalendarnom tyzdni doslo v Banskobystrickom kraji k vzostupu chorobnosti na chripku a chripke podobne ochorenia o 4,39 percenta. Z celeho kraja bolo spolu hlasenych 6 539 ochoreni, co predstavuje chorobnost na 100 000 obyvatelov. Najvyssia vekovo specificka chorobnost je vo vekovej skupine 0-5 rocnych deti a predstavuje 2 421 na 100 000. Medzi jednotlivymi okresmi kraja su znacne rozdiely. Najvyssiu chorobnost hlasil okres Poltar a predstavuje 2 424 na 100 000, najnizsiu okres Brezno 122 na 100 000 pri absolutnom pocte 81 pripadov. Tieto rozdiely su vsak v ovela vacsej miere zapricinene zlou hlasnou disciplinou lekarov prveho kontaktu ako skutocnou chorobnostou. A to je pripad aj okresu Brezno, kde z absolutneho poctu 44 lekarov prveho kontaktu, na ktorych sa povinnost hlasit kazde respiracne ochorenie vztahuje, hlasia tyzdenne priemerne traja lekari. Takato hlasna sluzba brani hodnovernemu zhodnoteniu epidemiologickej situacie a prijatiu nalezitych protiepidemickych opatreni.

Medzi preventivne opatrenia patri otuzovanie, pobyt na cerstvom vzduchu, vhodne obliekanie, caste vetranie najma v priestoroch, kde dochadza ku kumulacii velkeho poctu osob (skoly, skolky, urady...), konzum stravy bohatej na vitaminy a pod. Jednym z najucinnejsich opatreni je preventivne ockovanie proti chripke. Pre urcite skupiny osob (obyvatelia domovov dochodcov, ustavov socialnej starostlivosti) je vakcina hradena zo statneho rozpoctu, niektorym osobam je hradena zdravotnymi poistovnami (pacienti zo zavaznym ochorenim kardiovaskularneho systemu, dychacieho systemu, pacientom so zavaznymi metabolickymi poruchami a pod). Na trhu su styri rovnocenne druhy vakcin - Influvac, Fluarix B, Vaxigrip, Subinvira. Aj u tych obyvatelov, ktori si musia kupit ockovaciu latku ako samoplatcovia, naklady na zakupenie ockovacej latky (asi 200 Sk), su ovela mensie ako ekonomicke straty pri vypadku z pracovneho procesu pri praceneschopnosti, o poskodeni zdravia, pripadne nakladoch na liecbu komplikacii a vazneho zhorsenia zakladnej diagnozy ani nehovoriac.

 

Preco musela vyhasnut fabrika?

- Horehronska drevarska fabrika, a. s., Polomka, ktora vznikla v roku 1996 na pode byvaleho Drevokombinatu Polomka, konci svoju prevadzku rozhodnutim predstavenstva akciovej spolocnosti o zruseni vsetkych funkcnych miest. Povedal nam v kratkom rozhovore veduci utvaru ludskych zdrojov Frantisek Durcenka.

Uviedol, ze rozhodnutie predstavenstva je zo zaciatku oktobra tohto roka. V urade prace sa v tomto obdobi prihlasilo dalsich 290 nezamestnanych Horehroncov. Ako hodnoti situaciu? - Zle zvesti o hladovej doline sa teda postupne naplnaju a verme, ze nova vlada urobi vsetko pre to, aby Horehronie neostalo zabudnute. Najvacsim paradoxom je, ze tato fabrika s vyrobnym programom spracovania domacej suroviny a s plnym zabezpecenim odbytu vyrobkov svojho vyrobneho programu musi koncit. Ostatny majitel Real Konzult, a. s., Bratislava by mal k veci zaujat stanovisko, no zatial ani Horehronci nepoznaju tych, ktori tuto majitelsku firmu zastupuju. Koho sa teda maju pytat co dalej? Odchadzajuci zamestnanci vyjadruju svoju vieru, ze takyto novy zavod s vyrobou, ktora ma svoje odbytistia, nemoze predsa zostat stat. V zavode vychladla kotolna, bol vypusteny kurenarsky system a prepokladane nasledky zo zimy, ktoru zavod prezije bez kurenia, si nikto nevie predstavit. V januari 1998 bol podany majitelmi konkurz na Krajsky sud do Banskej Bystrice. Uz predtym krajsky sud vydal predbezne rozhodnutie o zakaze disponovania s tymto majetkom fabriky a dalej nekonal. Aj toto je jedna z hlavnych pricin, preco musela vyhasnut fabrika a 350 zamestnancov zostane bez zamestnania.

Cisla varuju

Podla predbeznych statistickych udajov zaznamenala policia na uzemi Breznianskeho okresu od 1. januara do 31. oktobra tohto roka dovedna 929 trestnych veci. Zo 139 nasilnych trestnych cinov bolo objasnenych 122. Z osemnastich trestnych cinov lupeze objasnili trinast. Podobne aj vsetky tri trestne ciny znasilnenia a tri trestne ciny pohlavneho zneuzivania. Zo 326 trestnych cinov kradezi vlamanim bolo 41 do bytov a z nich bolo osemnast objasnenych. Z 87 kradezi motorovych vozidiel vyriesili osemnast. Informoval nas o tom hovorca Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt. Miroslav Valach.

Podla jeho slov za to iste obdobie lanskeho roka na uzemi okresu zaznamenali dovedna 931 trestnych veci. V porovnani s trestnou cinnostou v roku 1998 je to mierny pokles. V tomto roku nastal narast pri trestnych cinoch lupeze (o osem), pri trestnych cinoch kradezi motorovych vozidiel ( o dvadsatjeden). Pokles zaznamenali pri nasilnych trestnych cinoch (o devat), pri trestnych cinoch majetkovych (o dvadsatosem) a pri kradeziach vlamanim (o osemdesiatsest).

Pocas tychto desiatich mesiacov zomrelo pri dopravnych nehodach na cestach Breznianskeho okresu devat ludi. Na useku dopravy zaznamenali 530 dopravnych nehod, pri nich sa tazko zranilo 24 osob, lahke zranenia utrpelo 113 ludi. Alkohol u vinnika dopravnej nehody zistili pri 51 dopravnych nehodach.

Hovorca uviedol aj udaje zo samotneho mesta Brezna, kde sa stalo 148 dopravnych nehod. Vodici motorovych vozidiel zavinili 123 nehod, vodici nemotorovych vozidiel jedenast a devat dopravnych nehod zavinili chodci. Ako hlavne priciny nehod uviedol nespravny sposob jazdy (dovedna 59 dopravnych nehod), porusenie zakladnych povinnosti vodica (tridsattri), nedanie prednosti v jazde (devatnast), rychlost jazdy (desat) a nespravne predchadzanie (dve dopravne nehody. Pri strnastich dopravnych nehodach uradoval alkohol.

 

H9845c.jpg (33278 bytes)

18. country vecer bol v sobotu vecer opat v Brezne sviatkom vynikajucej contry hudby a dobrych tancov. Domaca contry skupina Vodopad, aj ked nie do posledneho miesta, zaplnila velku salu hotela Dumbier svojimi fanusikmi, aby spolu so skupinou Zobraci z Presova, Nugettom z Roznou p. R. i Miradom z Banskej Bystrice vytvorili vynikajucu atmosferu podujatia konciaceho az v nedelnych dopoludnajsich hodinach. Country vecer spolu so zvukom fujary Daniela Compagnona bol zaverecnou aktivitou francuzskych dni v Brezne.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT