11. NOVEMBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

S namestnikom okresneho prokuratora Mgr. Richardom Bejdom

o cinnosti Okresnej prokuratury v Brezne

Navratom okresu do Brezna pribudli v meste nove urady, institucie, organy. Jeden z nich - okresna prokuratura - posobi od 1. januara lanskeho roka v peknej budove na Ulici Bozeny Nėmcovej. Existenciu tohto organu statu si nevyziadal len vznik okresu, ale aj posobenie Okresneho sudu v Brezne. O cinnosti a o ulohach okresnej prokuratury sme sa porozpravali s namestnikom okresneho prokuratora Mgr. Richardom Bejdom.

o Priblizte, prosim, nasim citatelom cinnost okresnej prokuratury.

- Cinnost prokuratury je zamerana hlavne na trestnu oblast, kde prokuratori vykonavaju dozor nad pripravnym konanim s tym, ze po ukonceni vysetrovania podavaju prislusnemu sudu obzaloby a nasledne sa zucastnuju sudneho konania, kde zastupuju zaujmy statu. Avsak posobnost prokuratury je aj v oblasti netrestnej, kde prokurator skuma zakonnost postupu a rozhodnuti organov statnej spravy a samospravy. Prokuratura este okrem dalsich uloh overuje spravnost udajov na ziadostiach o vypis z registra trestov a tieto zasiela Generalnej prokurature Slovenskej republiky v Bratislave.

o Aka je najcastejsia trestna cinnost v nasom regione?

- Region Horehronia vzhladom na vysoku mieru nezamestnanosti a vacsiu koncentraciu romskeho obyvatelstva, ale aj v suvislosti s rekreacnou oblastou, je charakteristicky najma pachanim majetkovej trestnej cinnosti, to znamena pachanim trestneho cinu kradeze. Pritom je aj vela pripadov nasilnych trestnych cinov, najma ublizenia na zdravi. Samozrejme, vyskytuju sa aj ine druhy trestnej cinnosti. V tejto suvislosti by som chcel este uviest, ze v celoslovenskej praxi sa v ostatnom case zvyraznuje potreba postihovat pachatelov tzv. hospodarskej trestnej cinnosti. Sem patri i konanie, ktore moze presiahnut ramec obchodno-pravnych vztahov, a to hlavne v tom pripade, ak niekto ako dlznik zmari uspokojenie svojho veritela tym, ze napriklad odstrani cast svojho majetku. Toto konanie sa posudzuje ako trestny cin poskodzovania veritela podla § 256 Trestneho zakona. Najcastejsou formou pachania tohto trestneho cinu je nedovolena manipulacia s majetkom, ktory bol predmetom zalozneho prava. Velakrat sa takehoto konania moze dopustit osoba, ktora uzavrie zmluvu o uvere s penaznym ustavom a potom hlada moznost ako sa vyhnut plneniu aj tym, ze odpreda cast svojho majetku. Avsak dlznik sa moze protipravneho konania dopustit aj tym, ze zvyhodni jedneho veritela na ukor ineho veritela.

o Mozete uviest nejaky konkretny pripad?

- V roku 1995 J. S., vtedy sukromny podnikatel, sa pokusil predat istej firme hnutelnu vec - autobus zn. Mercedes, hoci na tuto vec bolo ulozene zalozne pravo na zabezpecenie

danovej pohladavky, cim by Slovenskej republike, zastupenej Ustrednym danovym riaditelstvom SR Banska Bystrica, vznikla skoda velkeho rozsahu. Sud uznal obzalovaneho vinnym z pokusu trestneho cinu poskodzovania veritela a ulozil mu podmienecny trest odnatia slobody. V okrese Brezno nebolo dosial postihnute vacsie mnozstvo tejto protipravnej cinnosti, pretoze tato trestna cinnost sa organmi cinymi v trestnom konani tazko dokumentuje.

o V uvode ste spominali, ze posobnost prokuratury je aj v netrestnej oblasti. Poskytujete v tejto suvislosti rady obcanom?

- Je pravda, ze v posobnosti prokuratury je skumanie cinnosti organov statnej spravy, samospravy, to znamena obci, ale taktiez je treba poukazat na to, ze organ prokuratury nie je podla zakona o prokurature opravneny podavat vyklady k pravnym predpisom a taktiez neposkyte sluzby pravnej pomoci. Nemozeme teda pomoct obcanom, ktori svoje prava musia uplatnit na sude v obciansko-pravnom, v pracovno-pravnom a v obchodno-pravnom konani. Tieto sluzby poskytuju advokati, resp. komercni pravnici.

 

H9845e.jpg (37514 bytes)

Mozno ste mali aj vy to stastie uvidiet takyto vlacik tahany parnym rusnom. Podla slov prednostu zeleznicnej stanice v Brezne Jozefa Poppera, jeho jazdu zabezpecili Zeleznice Slovenskej republiky na objednavku spol. s r. o. Herkules a holandskych fotografov. Vlacik vystartoval 19. septembra z Bratislavy cez Vrutky, Bansku Bystricu, Brezno, Cervenu Skalu, Telgart, Margecany az do Kosic a 21. septembra sa vracal spat. Hlavnym cielom holandskych fotografov bolo zachytenie kras a zaujimavosti Slovenska nielen z vlaku, ale aj pocas zastavok na niektorych staniciach.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT