19. JUN 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Cena za cin roka v cestovnom ruchu

   V roku 2006 bola v hoteli Dumbier v Brezne medzinarodna konferencia Cestovny ruch v 21. storoci, ktoru organizovala anglicka poradenska firma L&R consulting a Katedra cestovneho ruchu a spolocneho stravovania Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici.

   Na konferencii bola po prvykrat udelena cena za cin roka v cestovnom ruchu. Prvym vlastnikom ceny - Strieborneho taniera sa stal podnikatel Lubomir Hribik s manzelkou z Telgartu - majitel penzionu U Hanky. Vznikla tradicia, a tak sa tato cena kazdy rok udeli niekomu, kto sa najviac zasluzil o rozvoj cestovneho ruchu v regione. Cena je putovna, doterajsi ju drzitel odovzdal dalsiemu.
   Akt odovzdania putovnej ceny Strieborneho taniera sa uskutocnil na stretnuti subjektov cestovneho ruchu v pondelok 11. juna v banketovej miestnosti hotela Dumbier. Organizovanim podujatia bolo Katedrou cestovneho ruchu a spolocneho stravovania Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici a anglickou poradenskou firmou pre cestovny ruch L & R International Management Development Ltd. poverene Zdruzenie turizmu v Brezne.
   Tohto roku sa drzitelom ceny za cin roka v cestovnom ruchu stal riaditel Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu  Ing. Ales Bilek. Okrem ceny, ktoru mu odovzdala doterajsia drzitelka Ing. Anna Hribikova (na fotografii), prevzal z ruk prof. Petra Patusa z UMB v Banskej Bystrici aj sek venovany anglickou firmou L & R International Management Development Ltd.
   Podujatie malo aj pracovny charakter. Hovorilo sa o nutnej spolupraci pri presadzovani uzemia na trhu cestovneho ruchu, o obnoveni cinnosti PRVA s cielom transformovat ju do formy regionalnej rozvojovej agentury, ktora by mohla byt ziadatelom statnej pomoci. Clenovia Zdruzenia turizmu Brezno informovali o doterajsich aktivitach organizacie, ktora  svoju cinnost v Brezne a regione rozvija uz druhy rok. Pritomni podnikatelia hovorili o svojich problemoch, o moznej spolupraci. V zavere podujatia bolo konstatovane, ze uroven spoluprace v oblasti cestovneho ruchu v nasom regione nie je najlepsia. Velke vakuum je aj v institucionalnej sieti cestovneho ruchu. Treba verit, ze  samospravne aj statne organy vyuziju aktivitu jednotlivcov, ktori sa zdruzuju v regione s cielom spolupracovat.

(as)


V nedelu 10. juna sa v dedinke Vlkolinec pri Ruzomberku konala velka slavnost. Otvarali tu galeriu umenia a fotografie. Fotograf Peter Bercik z Brezna sa tam prezentoval hned dvoma vystavami. Jedna bola zamerana na Horehronie, v druhej predstavuje samotnu dedinu Vlkolinec a este pomerne culy zivot povodnych obyvatelov. Od roku 1993 je Vlkolinec  zaradeny do kulturneho dedicstva Unesco. Okrem tychto vernisazi pokrstili aj kalendar Vlkolinec pre rok 2008. Autorom fotografii do tohto kalendara je prave Peter Bercik. Krstnymi otcami boli prednosta Mestskeho uradu v Ruzomberku Ing. Vladimir Trnovsky a konatel Lesov mesta Brezno, s. r. o., Ing. Milan Dolnan. Kalendar pokrstili vodou z miestnej studnicky a bohatymi kvapkami dazda, ktory sa prave vtedy spustil. Kalendar je zvlastny tym, ze v nom nenajdete nafotene zatisia a prekrasne domy, ale vlkolinskych ludi pri domacich pracach. Na vernisazi ktosi vyslovil myslienku, ktora hovori za vsetko: „Co su v porovnani s tym, co sa tu prave stalo, prazdne reci a bezduche prejavy nasich politikov a statnikov! Tu neboli sluby a pekne reci, ale tvoriva cinnost cloveka.“ Vystavy trvaju dva tyzdne a navstevnici, ktori pridu do tejto malebnej dediny, si tam kalendar mozu kupit. Je vytlaceny v hnedom tone, co este umocnuje silu prostredia, do ktoreho vchadzaju.

Foto: E. Dolnanova


Poslanci na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva rozhodli, ze
 

Mgr. Jaroslava Surinu na poste riaditela mestskeho kulturneho strediska vymeni Julius Obernauer
 

Bodka za dlhorocnou kauzou Mostarenska ulica
   Na rokovani primatora mesta so zastupcom firmy Cosmos Trading, s. r. o., Ing. M. Bobakom, ktora vlastni cestu na Mostarenskej ulici, o zdruzeni investicii na opravu tejto komunikacie, Ing. Bobak jednoznacne trval na predaji tejto nehnutelnosti mestu alebo inemu subjektu. Preto primator na rokovanie mestskeho zastupitelstva v utorok 12. juna opatovne predlozil navrh, aby mestske zastupitelstvo tuto nehnutelnost kupilo do vlastnictva mesta. Poslanci na tento navrh reagovali kladne a schvalenim uznesenia mestske zastupitelstvo odsuhlasilo kupu pozemku a cesty za 5 milionov 150 tisic korun v dvoch splatkach, cast v roku 2007 a cast v roku 2008. Tymto sa skonci dlhorocny problem s komunikaciou i problemy firiem, ktore podnikaju v areali byvalej mostarne. Subezne s tymto navrhom poslanci odsuhlasili aj navrh na podiel spolufinancovania opravy cesty, cim nadviazali na uznesenie spred dvoch mesiacov, ked vyzvali spolocnosti sidliace v mostarni na ucast pri pripadnej rekonstrukcii. Schvalili podiel, podla ktoreho 35 percent nakladov bude znasat mesto a 65 percent nakladov zdruzia tieto spolocnosti, ktore od zaciatku roka za 2,5 miliona korun opravuju cesty v areali mostarne a vybavili aj jeho splynofikovanie.
 
Vznikaju nove skolske obvody
   Po spojeni Zakladnej skoly Karola Raposa na Skolskej 5 a Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 4 do noveho subjektu Zakladna skola Karola Raposa Pionierska 4 budu v meste od 1. septembra len tri zakladne skoly. Poslanci preto schvalili vseobecne zavazne nariadenie o skolskych obvodoch. Material stanovuje prerozdelenie ulic do skolskych obvodov, ale volba skoly zalezi aj na rozhodnuti rodicov.
 
Odporucili zmenu na poste konatela hotela Dumbier
   Informativna sprava o hospodareni hotela Dumbier v roku 2006 okrem vyrocnej spravy obsahovala aj vyjadrenie dozornej rady k uctovnej uzavierke. Poslanci po zhodnoteni cinnosti hotela Dumbier, ktory zaznamenal stratu 2 miliony 817 tisic korun, zobrali spravu na vedomie a valnemu zhromazdeniu odporucili realizovat personalnu zmenu na mieste konatela Ing. Rafaela Ambrosa.
 
Dalkia skoncila s planovanym ziskom
   Spolocnost Dalkia Brezno, a. s., je dcerskou spolocnostou Dalkie, a. s., so sidlom v Bratislave, ktora vlastni 75 percent zakladneho imania (akcii), a mesta Brezna, ktore vlastni 25 percent akcii. Nizsi objem vyroby tepla - asi o 28 tisic gigajoulov - v porovnani s rokom 2005 sposobila miernejsia zima a aj to, ze vela obytnych domov je zateplenych. V roku 2006 spolocnost skoncila s planovanym ziskom vo vyske asi 2 miliony korun a v nasledujucom obdobi sa predpoklada mierne znizenie ceny tepla. Informativnu spravu o tejto obchodnej spolocnosti poslanci zobrali na vedomie.

Fantazia s miernou stratou

   Mesto Brezno je 25-percentnym spolocnikom aj v obchodnej spolocnosti Fantazia, s. r. o., Brezno, ktora sa zameriava na rozvoj cestovneho ruchu. Pokracuje v polnohospodarskej cinnosti na EuroSalasi Brest v Michalovej a po prestavbe zakladnej skoly v Rohoznej spustila do prevadzky hotel Rohozna. Nepodarilo sa jej rozvinut zamery rozvoja zimnej turistiky vybudovanim lyziarskeho arealu Brezno - Michalova, pretoze sa nedohodla s obcou, ktora vlastni vlek na pozemkoch Fantazie. Vysledky spolocnosti, ktora vlani po zaokruhleni hospodarila so stratou 721 tisic korun, poslanci zobrali na vedomie.

 
Nova organizacia mestskeho uradu
   Mestsky urad ma zaujem ziskat certifikat kvality ISO 9001:2000, preto poslanci schvalili navrh na jeho novu organizaciu. Z dvojstupnoveho riadenia sa prejde na trojstupnove riadenie, ked vzniknu odbory, pod ktorymi ostanu oddelenia. Veduci odboru bude riadiacim pracovnikom, ktory bude mat na starosti riadenie odboru a vsetkych oddeleni i prace na koncepcnych zalezitostiach. Veduci oddeleni budu mat aj riadiacu funkciu, ale budu vykonnymi pracovnikmi. Pocty pracovnikov, ani naklady na mzdy sa nebudu menit.
 
Odvolali riaditela mestskeho kulturneho strediska
   Primator mesta predlozil navrh na odvolanie a menovanie riaditela mestskeho kulturneho strediska s tym, ze je prispevkovou organizaciou mesta a odvolanie a menovanie jeho riaditela je v kompetencii mestskeho zastupitelstva. Poslanci navrh primatora podporili a k 15. junu odvolali Mgr. Jaroslava Surinu a zaroven k 16. junu za noveho riaditela menovali Juliusa Obernauera.
 
Pribudnu nove byty
   V tomto roku zacne mesto s prestavbou nebytovych priestorov na najomne byty a nadstavbou novych bytov v byvalom zdravotnickom internate na Nalepkovej ulici, kde je navrhnutych 39 bytov (5 bytov 2-izbovych a 34 bytov 1-izbovych). Tuto investicnu akciu bude mesto financovat zo Statneho fondu rozvoja byvania a ministerstva vystavby. Ako jeden z podkladov na podpisanie zmluvy o uvere treba dolozit list vlastnictva budov, ktore su predmetom rucenia s uvedenim tarchy. Poslanci preto suhlasili s rucenim tychto budov pocas vystavby najomnych bytov. Okrem toho prednostovi mestskeho uradu ulozili pripravit navrh lokalit na vystavbu bytov s najnizsim standardom a zistit moznosti financovania.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT