19. JUN 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Muzskym variantom Dna matiek je Den otcov, ktory u nas este nie je prilis rozsireny. Den otcov je vsak znamy na celom svete, ibaze ho jednotlive krajiny neoslavuju v ten isty datum. U nas si tento sviatok pripominali v den svateho Jozefa. No americke tradicie sa rozsiruju coraz viac, a tak sa postupne za Den otcov pod vplyvom USA stava tretia junova nedela. O sviatku hlavy rodiny sa v roznych podobach dozvedame zo stredovekych listin z uzemia dnesneho Nemecka a Rakuska, ked na pocest otcov pod zastitou cirkvi byvali cele procesie. V uliciach mesta sme pred sviatkom muzov - otcov zistovali, ako sa ujal u nas.


S anketovym mikrofonom


o Dni otcov

Dana Zelinkova, sprostredkovatelka poistenia, Brezno:
 - Den otcov si pripominame v tretiu junovu nedelu. Myslim si, ze aj otcovia si zasluzia mat svoj Den. Ved otec je hlavou rodiny a deti by mu mali byt vdacne za to, ze sa o ne stara a zabezpecuje im stastny zivot.

Viera Butorova, upratovacka, Brezno:
- Viem, ze existuje takyto sviatok. Samozrejme, ze si ho pripomenieme. Deti manzelovi urcite nieco kupia. Ja uz rodicov nemam, ale kazdy ich sviatok si ctim a idem do cintorina. Rada na nich spominam, je to uz vela rokov, ale stale mi chybaju. Podla mna takyto sviatok patri aj otcom, ale nie vsetci si to zasluzia, podobne ani vsetky matky. Ludia sme rozni.

Martin Kolejar, student zurnalistiky, Nemecka:
- O Dni otcov som nieco pocul, ale zatial som ho neoslavoval. Predpokladam, ze ani moj otec o nom vela nevie. Takisto o Dni matiek sa dozviem bud neskoro alebo v hodinu H a v den D. Bohuzial.

Anna Tapajcikova, nezamestnana, Bravacovo:
- Viem, ze tuto nedelu je Den otcov. Ked je Den matiek, tak moze byt aj Den otcov. Ale my ho nejako neoslavujeme, hoci deti si spomenu a mne na Den matiek a otcovi na Den otcov kupia nejake sladkosti.

Maria Sycova, deviatacka, Pohorela:
- Viem, ze popri Dni matiek je aj Den otcov, ale kedy je, to presne neviem. Bohvieako ho neuznavame, skor Den matiek je zauzivanejsi sviatok. Ale v nedelu otcovi nejakou formou pripomeniem, ze ma sviatok.

Silvia Prilinska, pokladnicka, Brezno:
- Z kalendara viem, ze tohto roku Den otcov pripadol na 17. juna. Podla mna je pekne, ze si niekto spomenie aj na otcov, lebo aj oni sa staraju o deti, ked mnohe zeny su zamestnane, tak starostlivost o deti je aj na otcoch. U nas doma je to v tento sviatok podobne ako na Den matiek, kupujeme si male darceky, aby si spomenuli deti aj my.

(ng, pl)hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Aj my mame sviatok

   V sobotu 9. juna sme sa stretli my rodicia a nase zdravotne postihnute deti na vydarenej akcii plnej radosti, hier a zabavy, pod nazvom Aj my mame sviatok, ktoru zorganizovalo obcianske zdruzenie Concordia na futbalovom stadione vo Filipove. Pocasie nam prialo a boli sme dojati pozornostou ludi, ktori sa nam a nasim detom venovali pocas celeho dna. Svojou navstevou nas potesil aj predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Milan Murgas, ktory si s nami pochutil na vybornom gulasi.

Vdacni rodicia

Den rodiny v Materskej skole Hradby

   Uz niekolko dni vopred sa nase deti tesili na den, ktory prinesie zabavu a radost do ich srdiecok. A hoci dazdu cely den „viseli nohy“, tato akcia sa nakoniec uskutocnila k spokojnosti nas vsetkych.
   V utorok 5. juna sa v nasej materskej skole uz tretikrat uskutocnil Den rodiny. Deti spolu s rodicmi i ucitelkami zazili na skolskom dvore odpoludnie plne hier, tanca, sutazi a prekvapeni v podobe chutneho obcerstvenia a milych darcekov. Je nasim zelanim, aby sa spolupraca medzi Materskou skolou Hradby a rodicmi stale viac zdokonalovala a aby sa deti u nas naozaj citili ako doma.

Maria Brvenikova

                                                         Spolocne za cistejsie hory

   Mozno uz mnohi z nas na zimne radovanky na snehu aj zabudli, ale odpad po zimnej sezone stale kraluje na uzemi zjazdoviek. A tak sa zrodila myslienka spolocneho podujatia. Pracovnici S-NAPANT Banska Bystrica,  studenti Spojenej strednej skoly v Brezne a Zdruzenej skoly Banska Stiavnica  sa dna 25. maja vratili na lyziarske svahy do oblasti Chopok – juh, hlavne do lokalit lanovych drah a zjazdovych trati (Srdiecko - Kosodrevina a sirsieho okolia), kde spolocnymi silami pozbierali vsetok odpad po nie prave najporiadnejsich navstevnikoch nasich hor. O sprijemnenie pracovneho podujatia sa postarali pracovnici SKI Jasna, a. s., Lanova draha Chopok – juh, ktori zabezpecili prepravu, ako aj Horskej chaty Kosodrevina, ktori pre nas vsetkych pripravili chutny gulas. 
   A tak sme spojili uzitocne s prijemnym a najma vychovnym pre mladych ludi.  Ich rozhovory: „Uz nikdy neodhodim ziaden odpad len tak.“ „Ti ludia sa v horach spravaju ako neporiadne prasiatka“. „To som necakal, take mnozstvo odpadu“... svedcia o zmysle tohto podujatia. Ved za prijemneho slnecneho  pocasia sme naplnili tridsatsest vriec roznorodeho odpadu.  Sutaz o najatraktivnejsi odpad vyhrala palacinkova panvica, ktora si pamata aj pionierske casy.
   Za vydarene podujatie este raz uprimne „dakujem“ patri vsetkym zucastnenym, ako aj tym, ktori sa o nas postarali. Verime, ze to nebolo posledny raz a takto o rok alebo mozno aj na jesen po letnej turistickej sezone sa stretneme opat. Lepsie by vsak bolo, keby sa vsetci nasi navstevnici spravali aj v lone prekrasnej prirody ako doma. Neverime, ze doma niekto len tak po skonzumovani rozneho druhu potravin odhodi obal naprostred izby alebo dvora. Preco to dokazu v prirode, ostava pre nas zahadou.

SOP SR S-NAPANT

 Policajt moj kamarat

   V skolskom roku 2006/2007 prebehol v zakladnych skolach okresu Brezno 11. rocnik preventivneho projektu Policajt moj kamarat, do ktoreho bolo zapojenych desat zakladnych skol. 

   Projekt sa sklada z dvoch casti: teoretickej (dopravna vychova, prevencia kriminality a drogova prevencia) a z praktickej casti, ktora zahrna jazdu na bicykli v simulovanej situacii s dopravnym testom a branne preteky (strelba zo vzduchovky, topografia, hod granatom, skakanie vo vreci, zdravotna priprava a testy z oblasti drogovej problematiky a kriminality).
   Dna 25. maja sa na Rurach stretlo trinast druzstiev (42 ziakov) zo zakladnych skol na zaverecnej sutazi, aby si overili vedomosti z prednasok a zrucnosti. V kategorii mladsich ziakov (3. - 4. rocnik) zvitazili ziaci ZS s MS Pionierska c. 4:
Vanesa Vondercikova, Dusana Ridzonova, Lukas Stulajter, Miroslav Kuvik. V kategorii starsich ziakov (6. - 7. rocnik) zvitazili ziaci ZS z Telgartu: Anna Krivjanska, Dorota Hribikova, Peter Dubasak, Jan Kurek. Sutaziaci, ktori skoncili na prvych troch miestach v kazdej kategorii, boli odmeneni vecnymi cenami a diplomami a vitazne druzstva postupili na krajske kolo sutaze, ktore sa uskutocni v Banskej Bystrici dna 20. juna.
   Cela sutaz bola organizovana Okresnym riaditelstvom Policajneho zboru v spolupraci s Centrom volneho casu v Brezne a na jej realizacii sa podielala aj Maria Parobekova zo Slovenskeho Cerveneho kriza, ktora po skonceni sutaze ziakom prednasala o zdravotnej priprave. Ziaci sa mohli na konci sutaze oboznamit aj s pracou sluzobnej kynologie v Policajnom zbore.

(vb)

 Pernikova chalupka v inom „sate“

   Vsetkym detom aj rodicom je dobre znama rozpravka o Marienke a Jankovi, o jezibabe, ktora mala na jazyku med, ale v srdci jed a o stastnom konci, ked sa deti z pernikovej chalupky stastne vratili k svojej mamicke domov.
   Deti z materskych skol z Brezna a okolia mali v pondelok 11. juna moznost tuto rozpravku vidiet trochu „inak“. Deti zo Zakladnej umeleckej skoly v Brezne nam ju ponukli v style muzikalu. Ked som si vsimla, ake odchadzali deti spokojne a pri odchode si rozpravali o tom, co videli a poculi, bolo mi jasne, ze sa im muzikal pacil. A preto bude urcite „na mieste“ aspon podakovanie a uznanie tym, ktori usilovne pracovali a nacvicovali - teda detom a ich ucitelom zo ZUS-ky v Brezne.

Lenka Fackova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT