19. JUN 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Zdolali Hradovu

   Hradova (887 m n. m.) je charakterizovana ako mohutny vapencovy vrch vypinajuci sa nad Tisovcom s dobrym vyhladom a 200 m dlhym, nebezpecnym vysokohorskym usekom (narodna prirodna rezervacia).

   V sobotu rano 16. juna 16-clenny kolektiv breznianskych turistov sa podujal zdolat Hradovu ako skoro kazdy rok v tomto obdobi. Na Kordovych luckach ich oslnili tisicky iskriciek odrazajucich sa v kvapockach vody na vysokej trave. Rovno nad touto nadherou sa vypinaju brala Hradovej. Fotozabery lalii roztrusenych po lukach, kontrola casov na turistickom smerovniku a uz ich caka hodinovy vystup pod jaskynu Rysie hniezdo. Stupaju po strmom premocenom klzkom chodniku, obcas zdvihnu za hrst lesnych jahod, ktore vynikajuco chutia. Hodina je prec a stoja pod Okruhlou skalou. V pohode si sadaju a obdivuju nadhernu sceneriu okolia Okruhlej skaly, ktoru vytvaraju slnecne luce predierajuce sa cez opar a nadherna zelen okolitych bukov. Prve fotozabery zvyskov Pohanskeho hradiska, o chvilu uz zacinaju nebezpecnu cast hrebenom, miestami zabezpecenu ocelovymi retazami. Lezu pozorne, lebo pad z niekolko stometrovej vysky by sa asi neskoncil dobre. Na najvyssom brale si posadaju a zacina vyklad o vrcholoch dookola. Dominuje Okruhla skala, Sinec, na severozapade Nizke Tatry, na severe Voniaca a na severovychode vypinajuce sa Trstie.
  
Ked odpocivaju na polane Hradovej, z Tisovca az k nim dolieha hudba skupin ucinkujucich na dnoch mesta. Po hodine odpocinku fotografuju nespocetne kvety lalie zlatohlavej a vysledky archeologickeho vyskumu na tomto Pohanskom hradisku. Pri zostupe sa kochaju pohladmi na zaujimavy kamenolom, v ktorom sa tazi surovina pre tisovsku vapenku. Po hodine zostupu po chodniku, ktory dal vybudovat bulharsky kral Coburg - majitel vysokej pece v Tisovci, vchadzaju do oslavujuceho Tisovca. Zvitanie sa s prednostkou mestskeho uradu, s primatorom a tisovskymi priatelmi, nakup „fajnej“ majovej bryndze a kulturny program robia bodku za vydarenym turistickym podujatim. Cestou v autobuse upresnuju buducotyzdnovy vystup na Velky fatransky Krivan, Mojzisove pramene a Sutovsky vodopad v Malej Fatre, treba sa prihlasit do 21. juna (informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. A. Jursa

 

Vitazstva do Helpy a Pohorelej

   V sobotu 16. juna sa v obci Ostry grun - luka Segetovec uskutocnilo 3. kolo Slovenskej koseckej ligy ako 2. rocnik Ostrogrunskej ostrej kosy s medzinarodnou ucastou vyse styroch desiatok sutaziacich. V 0,5-arovych dieloch na slnkom vysusenom lucnom travnatom poraste padli aj dva najlepsie vykony Slovenska. Prvy vytvoril v kategorii muzi do 50 rokov (startovalo dvanast pretekarov) Jan Mestan z Helpy casom 1:36,0 min. Dalsiu hranicu posunula v kategorii zeny (devat pretekarok) Maria Skombarova z Vasilova casom 2:53,0 min.
V kategorii starostovia (sedem sutaziacich) obsadil 3. miesto predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Milan Murgas casom 3:36,0 min. V kategorii muzi nad 50 rokov zvitazil Lukas Janoska z Pohorelej casom 1:55,3 min (na fotografii), 10. miesto obsadil Jozef Horsky z Bacucha (2:58,0 min). V sobotu 23. juna pokracuju kosci v Terchovej.

(lj)

 

 Brezniansky horsky cyklomaraton

s obrovskou ucastou

   SCK Dumbier v spolupraci s MSK Brezno a s obcami Cierny Balog, Hronec a Valaska v sobotu 16. juna usporiadal 3. rocnik Breznianskeho horskeho cyklomaratonu. Bolo to vrcholne vystupenie horskych cyklomaratoncov breznianskeho regionu. Na start sa postavilo 455 pretekarov zo Slovenska, Ciech a z Polska. Pocasie tento rok cyklistom prialo. Museli sa popasovat s nastrahami trate, akymi boli tazke horske stupania, zjazdy miestami velmi rozbahnene a vymyte privalovymi dazdami a aj so svojou kondickou.

  Vysledky: cyklomaraton (80 km): MD muzi 19 - 39 rokov: 1. Milan Barenyi, ZP Sport Podbrezova, 2. Michal Lami, JUMP SPORT Kosice, 3. Martin Markech, Bike-Team KSK Bratislava; SD muzi 40 - 49 rokov: 1. Miroslav Kovacik, SCK Dumbier Brezno, 2. Miroslav Leitner, Brezno, 3. Vladimir Plulik, Piestany (na fotografii), VD muzi od 50 rokov: 1. Jozef Caprnka, CK Pravenec, 2. Ivan Jankovic, Cyklosun 96 LM, 3. Emil Prcin, SK Tatranske Orly LM; polmaraton (40 km): MK muzi 19 - 39 rokov: 1. Pavol Paprcka, B. R. M. Auto Bike team Kosice, 2. Milan Rovnak, CK Ansima Moldava nad Bodvou, 3. Branislav Hilka, B. Bystrica; SK muzi 40 - 49 rokov: 1. Cyril Gandzala, 2. Miroslav Reingraber (obaja CK Svaty Jur), 3. Roman Martincik, CK ZP; VK muzi od 50 rokov: 1. Milos Radojcic, Poprad, 2. Ivan Jan Murgas, B. Bystrica, 3. Jan Lachky, Scott Team Kosice; ZK zeny 19 - 39 rokov: 1. Lubomira Kalinova, Klimatex Redis Pezinok, 2. Elena Ondasova, B. R. M. Auto Bike team Kosice, 3. Lucia Pastorekova, Novatec outsiderz; DK zeny od 40 rokov: 1. Alica Lukacova, Klimatex Redis Pezinok, 2. Maria Kastankova, Zilina, 3. Renata Hrinakova, B. Stiavnica; juniori 15 - 18 rokov: 1. Filip Maletz, Biketeam Bratislava, 2. Michal Procner, 3. Peter Balis (obaja Ziar nad Hronom); juniorky 15 -18 rokov: 1. Zuzana Hosalova, TRIANUMB B. Bystrica, 2. Karin Baumlova, CK Svaty Jur; hobby dvojice (25 km): 1. Rudolf Michalcik + Dominik Michalcik, B. Stiavnica.

Jan Kirdaj

Jana Katrencikova v reprezentacnom drese

   Vo finskom meste Vassa, len niekolko stupnov od severneho polarneho kruhu, sa uskutocni prva liga Europskeho pohara druzstiev v atletike muzov a zien. Slovenske reprezentacne vybery postupili v minulom roku z druhej ligy. O to tazsia bude ich uloha udrzat sa v tejto prestiznej sutazi, kde startuje za kazdu krajinu len jeden pretekar v discipline. V hode ostepom zien bola na zaklade suverennych vykonov v doterajsej sezone nominovana Jana Katrencikova z AK Mostaren MSK Brezno na toto podujatie, ktore bude pre nu vrcholom sezony.
   Majstrovstva Slovenskej republiky v kategorii dorastu sa uskutocnili cez vikend 16. - 17. juna v Nitre. Vynikajucu formu potvrdila Klara Abelova, ktora zvitazila medzi pretekarkami o dva roky starsimi v osobnom rekorde 182 cm. Treba verit, ze tato forma jej vydrzi az do terminu konania majstrovstiev sveta 17-rocnych v Ostrave, kde ma sancu siahnut na prvu „velku“ medailu. Strieborne medaily za druhe miesta v sedemboji, resp. desatboji ziskali Janka Cervienkova a Maros Poc. Medailovu zbierku pretekarov AK Mostaren MSK Brezno skompletizovala Tana Dunajska tretim miestom v skoku do vysky za vykon 159 cm.

M. Cernak

Sipkarska a stolno–futbalova liga

Jackpot 2007 na Zapade

   Uplynuly vikend v Dart clube boli na programe zaverecne kola mestskej ligy v tejto sezone. Navyse stolni futbalisti cestovali do Bratislavy, kde sa konalo finale Slovenskeho pohara vo foose. Na sipkarov zasa cakal historicky prvy a najvyssie dotovany turnaj o Jackpot, ktory sa uskutocnil v sobotu v podniku Zapad.

   V turnaji sa kvalifikovalo 128 muzov a 36 zien z celeho Slovenska. Napokon sa predstavilo 112 hracov v hlavnom pavuku a 16 hracok v turnaji zien. Vo finale bolo vidiet aj dres 1. DC Brezno, a to vdaka Martinovi Skantarovi, ktory sa tam prebojoval spolu s Otom Zmelikom. Oto pred turnajom patril medzi najvacsich favoritov, co napokon aj potvrdil, ked k celkovemu vitazstvu a k financnej premii takmer 8000 korun mu vo finale na Martina stacili styri legy, svojho supera zdolal hladko 3:1. Medzi zenami dominovala zatial pomerne neznama Gabika Lutakova z Hrinovej, ktora „vytrela kocura“ vsetkym superkam na cele s reprezentantkami Slovenska. Druha skoncila Petra Kvasnickova z Povazskej Bystrice a prvu trojku uzavrela Petronela Gibalova z Banskej Bystrice.
Na zaverecnom turnaji Slovenskeho pohara v Bratislave sa predstavili aj hraci dartu, no nebyt dievcat, tak sa Breznania   vratia domov s prazdnymi rukami.
   V piatkovom turnaji sa z dartu nepresadil vyraznejsie nikto. V sobotu to bolo uz o trochu lepsie, ale skoda, ze potiahli len dievcata.  V open turnaji dvojic sa Terka Turnova prebojovala az do finale, kde sice prehrala, ale spolu s Vladom Drabikom podala pekny vykon. V zenskom turnaji to bol uz koncert breznianskych hracok, ked vo finale si zahrala Renata Meclova s Mirkou Kolesarovou a Terka Turnova, ktora dvojky stabilne hrava s Jankou Bosanskou z Prievidze. Na tretom mieste skoncila Breznianka Maria Giertlova, ktora mala za partnerku Cesku Nikolu Plasgurovu. Nedelne turnaje sa skoncili po uzavierke, vysledky budu zverejnene na stranke
www.foosball.sk.
   V sobotu 23. juna sa v Dart clube uskutocni velky letny turnaj v elektronickych sipkach a stolnom futbale Leto Cup 2007, ktory by mal byt vyvrcholenim sezony v Dart clube. Na programe bude ako kazdy rok vyrocna clenska schodza 1. DC Brezno o 10.30 hodine a po nej budu turnaje v elektronickych sipkach v kategoriach muzi, zeny, juniori a turnaj dvojic v stolnom futbale na stoloch znacky Rosengart. Novinkou Leto Cupu bude turnaj Old School dvojic na stoloch „strunkac“. Vsetci hraci sa mozu obcerstvit (zadarmo pivo a kofola, nebude chybat kotlikovy gulas, fazulova polievka a pecene jahna). Celkove vyhodnotenie sezony spojene s vyzrebovanim tomboly je naplanovane asi na 18. hodinu.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT