19. JUN  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V piatok 8. juna vecer na ceste 2/529 viedol vozidlo Skoda 120 smerom z Brezna do Cierneho Balogu 20-rocny Breznan. Neprisposobil rychlost jazdy svojim schopnostiam a okolnostiam, ktore mozno predvidat, a zrazil 50-rocneho chodca. Chodec utrpel rozsiahle zranenia, auto islo vacsou rychlostou, ako je povolena v meste. Pri zrazke vznikla skoda na vozidle za 4000 korun.

  V pondelok 11. juna pred siestou rano sa na statnej ceste 1/66 nedaleko Zavadky nad Hronom z dosial nezistenych pricin zrazili dve auta. Peugeot viedol 36-rocny Hranovcan v smere od Helpy do Brezna. Ked sa pred Zavadkou otacal spat do Helpy, narazil do neho Chevrolet z lavej bocnej strany. Vodicom Chevroletu bol 39-rocny Hranovcan, ktory pri zrazke utrpel tazsie poranenia, z ktorych sa bude liecit viac ako sedem dni. Jeho spolujazdci, traja muzi vo veku 36, 44 a 20 rokov utrpeli lahsie zranenia, praceneschopni budu menej ako tyzden. Vodic Peugeota sa podla mienky lekarov zotavi tiez do tyzdna. Skoda na vozidlach je dovedna priblizne za 450 000 korun a obom vodicom policajti odobrali krv na zistenie pritomnosti alkoholu.

   Vo vecernych hodinach v utorok 12. juna zistili neopravneny odber elektrickej energie v Brezne na Razusovej ulici. Z elektrickych hodin patriacich k bytu 31-rocnej zeny ktosi  urobil nelegalnu pripojku do bytu 47-rocnej zeny. Pritom poskodil plombu na elektrickych hodinach a spolocnosti z Banskej Bystrice sposobil skodu za 600 korun. 

   Niekedy od pondelka 11. do piatka 15. juna sa do rekreacnej chaty v Ciernom Balogu – Fajtove vlamal zlodej. Ukradol starozitny vyrezavany kredenc, gravirovanu valasku, nerezove sekace a krbove dvierka. Z priestorov pivnice zobral sto metrov stvorziloveho kabla a majitelovi z Brezna sposobil skodu za priblizne 92 000 korun.

   Vysetrovatel z Brezna zacal trestne stihanie a obvinil 17-rocneho Mateja K. a 18-rocneho Michala H. z trestneho cinu neopravnene pouzivanie cudzieho motoroveho vozidla. Obvineni mladici sa trestneho cinu dopustili tym, ze v piatok 15. juna vecer pod vplyvom alkoholu v Zavadke nad Hronom sa zmocnili pred kaviarnou cudzieho vozidla. Bol to Volkswagen Golf v hodnote priblizne 60 000 korun, na ktorom sa vozili v obci. Neskor ho odstavili a utekali po kolajniciach smerom na Brezno. Zadrzala ich hliadka policie. Majitelovi zo Zavadky auto vratili bez poskodenia.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Urob krok k dospelosti, daruj krv. Take bolo motto tohtorocneho Svetoveho dna darcov krvi, ktory sme si pripomenuli 14. juna. Na slavnosti v predvecer tohto sviatku sa zisli pozvani diamantovi darcovia a viacnasobni darcovia z radov mladych ludi v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne.  Prihovoril sa im primator Ing. Jaroslav Demian, ktory uviedol, ze ich humanne skutky su posolstvom pre mladych. Program slavnosti doplnili piesne a basne prednesene clenkami Zboru pre obcianske zalezitosti Clovek cloveku v Brezne a ziakmi zakladnej umeleckej skoly. Prejavili tak vdaku vsetkym dobrovolnym darcom, ktori pravidelne poskytuju svoju krv tym,  ktori ju aktualne potrebuju. Na zaver vyslovili slova uznania primarke transfuzneho oddelenia MUDr. Anne Maruskovej samotni darcovia a podakovali aj Marii Parobekovej za prikladnu pracu miestneho uzemneho spolku Slovenskeho Cerveneho kriza.

Foto: Stefan Vozar


Z „cinohrania“ dve ceny do Brezna

   Od piatka 15. do nedele 17. juna sa konala v Tlmacoch celostatna prehliadka neprofesionalneho cinoherneho divadla „Tlmacske cinohranie“. Vsetkych Breznanov potesilo, ze hlavnu cenu festivalu ziskal Divadelny subor Jana Chalupku mesta Brezno za inscenaciu hry Ferka Urbanka Pani richtarka. Prvykrat v historii celostatnych prehliadok porota udelila aj cenu za kolektivny herecky vykon celemu suboru. Je to najvyssie ocenenie, ved cena bola udelena vsetkym osmim akterom za takmer profesionalne zvladnutie svojich postav. Tymto vitazstvom sa subor nominoval do programu tohtorocnej Scenickej zatvy v Martine. Obe ocenenia potvrdzuju, ze brezniansky subor dlhodobo dosahuje vysoke umelecke kvality.

(lv)

            Letna turisticka sezona v TIKu

    Turisticko-informacna kancelaria v Brezne v piatok 15. juna uz po trinastykrat otvorila novu letnu turisticku sezonu. Zacina ju predovsetkym predlzenim otvaracich hodin. Navstevnikom bude poskytovat sluzby v pracovne dni do 18. hodiny, v sobotu  budu pracovnicky turistom k dispozicii do 12.30 hodiny. 

   Na letnu sezonu sa pripravila aj vytvorenim novych produktov, ktorych cielom je zvysenie navstevnosti mesta a regionu. Z vypracovaneho kalendara kulturno-spolocenskych a sportovych podujati na rok 2007 postupne vybera najzaujimavejsie a prostrednictvom vypracovanych tipov na vikend ponuka turistom moznost aktivne stravit cely letny vikend. Pozyva do Brezna a okolia prostrednictvom ucelenych programov za kulturou, poznanim, zabavou a peknymi zazitkami. Tieto produkty budu prostrednictvom webovej  stranky mesta Brezna pod nazvom Tipy na vikend informovat navstevnikov, ale aj ubytovatelov regionu o moznosti vyuzit prehliadku mesta so sprievodcom, navstivit zaujimave miesta a podujatia v okoli, zabavit sa pri hudbe. Spolu s doterajsou castou Tipy na vylety umoznia vybrat si z produktov vytvorenych v nasom regione.
   „Na zvyseny pocet navstevnikov sme sa pripravili aj rozsirenou ponukou suvenirov propagujucich nase mesto a region Horehronie. Pocas celej letnej sezony umoznime ludovoumeleckym remeselnikom v dvoch stankoch ponukat svoje vyrobky, piatkove podujatia kulturneho leta rozsirime aj o ine atrakcie. Do informacnej siete informacnej kancelarie zaradime nove materialy, tipy na vylety obohatime o nove jazykove mutacie, rozsirujeme aj ponuku map a regionalnej turistickej literatury. Verime, ze nove aktivity prispeju aj k zaktivizovaniu ostatnych subjektov, ktorym zalezi na tom, aby sa kvalita ponuky v cestovnom ruchu v nasom regione nadalej zvysovala,“ doplnila veduca turisticko-informacnej kancelarie PhDr. Anna Stulrajterova.

(as)

Polovnici vyznamenavali

   V stredu 13. juna na slavnostnom zasadnuti Okresnej organizacie Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne si pripomenuli vyznam juna - mesiaca polovnictva a ochrany prirody a vyznamenali clenov polovnickych zdruzeni za zasluhy o rozvoj polovnictva.
   „Po zimnom pre zver velmi prijatelnom obdobi - v ktorom sme sa vo zvysenej miere o nu starali a prikrmovali hlavne uzitkovu jeleniu, srnciu a diviaciu zver, v niektorych reviroch i drobnu zver – vsetci v lone krasnej prirody so zaujmom ocakavame liahnutie mladat. Nasou povinnostou je s co najvacsou zodpovednostou ich ochranovat pred predatormi i neziaducimi vplyvmi a zabezpecovat podmienky na ich prezitie. Iste, zaujimaju nas aj prirastky ostatnej zveri v nasich reviroch, ktora zvysovanim populacie hlavne v dospelosti robi znacne skody na uzitkovej zveri. Ide hlavne o vlka a medveda, ktorych stavy su premnozene zasluhou ochrany ministerstva zivotneho prostredia a ochranarskeho zdruzenia Vlk,“ zdoraznil vo svojom prihovore predseda osvetovej komisie Juraj Cibula.
   To najprijemnejsie si nechali na zaver: osobitne podakovanie clenom polovnickych zdruzeni, ktori dostali vyznamenania a medaily za obetavu pracu, za zasluhy o rozvoj polovnictva s cielom co najviac urobit pre dalsi rozvoj polovnictva, ale hlavne pre udrzanie Slovenskeho polovnickeho zvazu ako celku. Cenu Zlaty kamzik prevzali: Jan Marcinko (polovnicke zdruzenie Straceno Dolna Lehota), zlatu medailu: Juraj Cibula (Gajdoska Hronec), striebornu medailu: Jaroslav Miklo (Hnusta Polom), Dusan Mocik (Certovica), Jozef Kupec (Dobroc Cierny Balog), Jan Kan (Kolesarova Zavadka), Slavomir Auxt (Velka Dolina), bronzovu medailu: Jozef Babnic (Kolesarova Zavadka), Ing. Ivan Danko (Richtarovo Valaska), Jan Giertli (Korytarska Cierny Balog), Ing. Milan Kotoc (Gajdoska Hronec), Jan Sitarcik (Dobroc Cierny Balog).

Predseda Mirko Oberhauser a tajomnik Dusan Brozman pri odovzdavani striebornych medaili.

(jc)  Foto: Juraj Cibula


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT