23. JANUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Od 1. januara uz nemame moznost posielat telegramy. Spolocnost Slovak Telekom (ST) totiz na zaklade rozhodnutia Telekomunikacneho uradu zrusila zmluvy so Slovenskou postou. Okrem telegrafu uz neexistuje ani budenie telefonom a volanie zo zahranicia na ucet volaneho. Dovodom zrusenia telegrafnej sluzby je casova a cenova nevyhodnost. Pocet poslanych telegramov sa za ostatnych pat rokov znizil o 83,3 percenta a od roku 2004 sa posielalo menej ako 100 000 telegramov rocne. Podla ST ludia vyuzivaju modernejsie sposoby komunikacie a v oblastiach nepokrytych mobilnym signalom alebo internetom posielanie sprav klasickou postou, ktora je rychlejsou a lacnejsou moznostou ako telegram. Aky je vas nazor?


S anketovym mikrofonom


o zruseni telegramovej sluzby

Paulina Strbova, dochodkyna, Jasenie:
- Dakedy som telegramy posielala, ale v sucasnosti veru ani sa nepamatam, kedy naposledy. Su napriklad ludia, ktori nemaju inu moznost, im takato sluzba asi bude chybat. Ja mam mobilny telefon, posielam SMS-ky, prostrednictvom ktorych som v kontakte s blizkymi, je to pohodlnejsie.

Iveta Kniznerova, robotnicka, Brezno:
- Mne zrusenie telegrafnej sluzby neprekaza, dnes predsa vyuzivame spravy SMS. Telegram som davno neposielala, tuto sluzbu som vyuzivala napr. ked niekto zomrel alebo pri narodeni a zivotne dolezitych prilezitostiach. SMS-ku posleme doma z pohodlia a kvoli telegramu sme museli ist na postu.

Ludmila Zajakova, nezamestnana, Brezno:
- Posielanie telegramov u nas vystriedali SMS-ky. Ja sice mam len pevnu linku, ale dcera ma mobil, ktorym posiela spravy. Predtym som telegramovu sluzbu vyuzivala pri umrti alebo blahozelani rodine do Ciech. Posielanie telegramov mozno bude chybat ludom, ktori nemaju mobil. Mne s tymto pomoze dcera.

Marika Fogelova, dochodkyna, Pohronska Polhora:
- Telegram som uz davno posielala, pretoze mam mobilny telefon a tuto sluzbu vystriedali SMS-ky.

Viera Baranova, domaca, Brezno:

- Mne momentalne telegrafne sluzby nechybaju, lebo som telegramy velmi nepodavala, vacsinou pri smutnejsich, ale i veselych udalostiach. Zatial mi to neprekaza. Vyuzivam telefon alebo spravy SMS.

 

Karin Ondrejcikova, modna navrharka, Nemecka:

- Surne spravy oznamujem SMS-kou, zatelefonovanim alebo pisomne. Telegram som nikdy neposielala, ale o tom, ze tuto sluzbu rusia, som pocula. Urcite sa najde urcita skupina ludi, ktorych zrusenie telegramu ovplyvni.

 

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Cest tvojej pamiatke, priatel Oto Baldovsky

   Prave ku koncu roka 2006 mi prisla velmi smutna sprava z Brezna, ze 28. decembra zomrel priatel, velky, vzacny clovek, Breznan Oto Baldovsky. Zivot v emigracii je na taketo spravy obzvlast citlivy. V minulosti clovek chcel mat kridla, neraz len nazriet za „zeleznu oponu“. Byt doma a dom je ten pravy, kde su casto myslienky, srdce stale. Najsmutnejsi hadam bol pre tych, ktori sa nemohli pre vzdialenost, povinnosti zucastnit na vyhlaseni samostatnosti SR 1. januara 1993.
   Zivot prinasa radostne, ale aj smutne casy. Opat by som chcel mat kridla a zucastnit sa na rozlucke, dat posledne zbohom clovekovi, ktoreho som si tak velmi vazil. Vazil za jeho zivotnu put. Zil pre rodinu, zil krestansky s Bohom. Zil pre svoj narod a Slovensko. V tomto duchu pracoval do poslednej chvile. Poznal som ho ako patriota slovenskych veci, ako patriota mesta Brezna, Horehronia. Jeho siroka zainteresovanost, aktivity boli vzdy spojene s dobrom, blahom celej spolocnosti, jeho okolia. Nehladel na svoje tazkosti s podlomenym zdravim. Obdivoval som jeho guraz, nasadenie, rozhlad, pohlad na veci. Pritom vzdy myslel na prinos, uzitok pre verejnost. Clovek s velkym C. Jeho laska, hrdost na svoje mesto, Horehronie nemali kraja. Ani v chorobe necinne nesedel. Teraz sa da zhrnut, co vsetko vykonal. Bolo toho velmi vela. Vsetka cest. Jeho dielo, jeho aktivita su a ostanu dalsim generaciam na ociach a budu sluzit dalsim. Vela dokazal, vykonal. Vela este chcel. Jeho listy, telefonaty, stretnutie s nim vzdy navadzali na optimizmus. S rozhladom, pedantnym rozborom, planmi vzdy videl dopredu a pracoval v roznych funkciach. Vzdy nadmieru aktivny a cinny. Jeho hlboka viera, krestanske chapanie zivota, ucta k Bohu, to boli zriedla, z ktorych cerpal silu.
   Tento velky clovek dokoncil svoju zivotnu put. Zanechava po sebe mnozstvo vykonanej prace. Bude chybat rodine, ktora mu dodavala silu. Bude chybat mestu, Horehroniu a slovenskemu narodu, pre ktory vela vykonal. Jeho zivotne dielo vsak ostava. Ostava ako vzor zmysluplneho, aktivneho zivota. Priatel Oto, aj ked nebudem stat pri tvojej rakve, na dialku: Cest tvojej pamiatke, nech ti je zem breznianska lahka. Tvoj priatel Palo ti zapaluje sviecku tu v Kanade.

Pavol Datko

 Interaktivne vyucovanie

 

   Od polovice decembra uplynuleho roka maju ucitelia a ziaci Zakladnej skoly vo Valaskej novu modernu pomocku - interaktivnu tabulu. Hoci v Slovenskej republike sa tieto tabule objavili len nedavno, my ju uz mame aj vdaka pomoci obecneho uradu. Tento „pocitac na stene“ v nasej multimedialnej ucebni pomaha pedagogom vo vyucovani vsetkych predmetov, pretoze spolu s tabulou sme ziskali aj rozsiahly vyucbovy software. Vdaka nemu sa na prvy pohlad obycajna biela tabula premeni na vyucovaci portal, kde najdete vsetky potrebne zdroje: obrazky, mapy, kliparty, internetovy prehliadac, pozadie pre rozne predmety. Databazu mozno rozsirovat aj o vlastne materialy.

   Idealne je aj vyuzitie tabule s ostatnymi vyucbovymi programami. Napriklad na anglictine volia a doplnaju ziaci jednoduchym dotykom pera spravne predlozky, v zemepise priraduju jednotlivym statom hlavne mesta, v dejepise presuvaju spravnych panovnikov na spravne miesto v dejinach a pod. A kedze su vsetci nasi ucitelia vyskoleni vo vyuzivani IKT vo vyucovani, zaciname tuto modernu pomocku vyuzivat coraz castejsie vo vyucovacom procese.

   Po realizacii projektu ucebne v prirode a spusteni elektronickej ziackej knizky, ktora v nasej skole funguje uz od septembra tohto skolskeho roka, mame v skole opat nieco nove, nieco, co nie je bezne vo vsetkych skolach. Viac o nasej skole si mozete pozriet na nasej novej webovej stranke na adrese zsvalaska.edupage.sk.

 

Mgr. Magda Vanikova, riaditelka skoly

 

Je to len kratky cas,

co sme prezivali najkrajsie sviatky roka. Sviatky pokoja, hojnosti, radosti. Vsetci sme este naladeni a posilneni nadhernou vianocnou atmosferou – ved sila Vianoc je silnejsia nez cokolvek ine. Nase srdcia su prave v tomto obdobi viac citovo naladene a schopne vnimat.
   Toto vynimocne vianocne ci predvianocne obdobie uz niekolko rokov vyuzival Chramovy zbor apostola Pavla pri Evanjelickom cirkevnom zbore a. v. v Brezne spolu s cirkevnym zborom na organizovanie beneficnych koncertov. Koncerty zo skromnych domacich pomerov vyrastli na podujatia s celoslovenskou posobnostou nielen co sa tyka ucinkujucich, ale najma beneficie.
   Na porovnanie: v roku 2000 bol vytazok vianocneho beneficneho koncertu venovany Evanjelickej specialnej zakladnej skole pre hluchoslepe deti v Cervenici, ktora pracuje pri Slovenskej evanjelickej diakonii, v roku 2001 pre Domov socialnej starostlivosti v Pohorelskej Masi a Cervenej Skale, o rok neskor vytazok pre deti z Detskeho domova v Polomke, v roku 2003 opat dostali financie deti z Cervenice, nasledujuci rok prijala ucast na koncerte vykonna riaditelka Ligy proti rakovine z Bratislavy Ing. Eva Kovacova a peniaze putovali onkologicky chorym detom. V roku 2005 sa aj Chramovy zbor apostola Pavla pripojil k aktivite mesta a peniaze ziskane pri prilezitosti beneficneho koncertu v sume 20 000 korun boli venovane na zhotovenie sochy Martina Razusa v Brezne. Asi bolo symbolicke, ze tento koncert, ktorym si spevokol zaroven pripomenul 10. vyrocie svojho zalozenia, bol poslednym na pode evanjelickeho kostola.
   V jesen minuleho roku poziadal CHZAP vedenie breznianskeho evanjelickeho cirkevneho zboru o moznost uskutocnit tradicny vianocny beneficny koncert v evanjelickom chrame, ktoreho vytazok mal byt venovany Domovu socialnej starostlivosti v Brezne. Ziadost bola zamietnuta s tym, ze uskutocnenie koncertu nateraz nie je ziaduce.
   Koncert sa napriek tomu uskutocnil. Priestory poskytol rimskokatolicky kostol Nanebovzatia Panny Marie v Brezne, ktory je sice kapacitne ovela mensi ako ten evanjelicky, ale nevahal zastresit taketo podujatie. Atmosfera – ucinkujucich i divakov – bola velmi emotivna. Kazdy, kto prisiel a koncert financne podporil, prispel malou kvapkou do mora pomoci. Pomohol tym, ktori aj vianocne chvile prezivaju inak ako my. Vytazok v sume 11 000 korun bol odovzdany Domovu socialnej starostlivosti v Brezne na Kuzmanyho ulici. Ved – staroba, choroba ci bolest si nevybera, ci je clovek bohaty alebo chudobny, evanjelik alebo katolik.
   Sme presvedceni, ze aj napriek nepochopeniu a neochote tych, ktorym by mala byt humannost blizka, bude CHZAP aj nadalej organizatorom a spoluorganizatorom akcii, ktore duchovne i financne pomahaju nudznym.

Bc. Dagmar Mihokova a vedenie CHZAP


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT