Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  3

23.januar 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slovo ma primator

Doprava, moznosti a riesenia

   Nadvazujuc na clanok k problematike organizacie autobusovej dopravy v nasom meste, ktory uverejnilo Horehronie v poslednom cisle, ale aj na mnohe podnety obcanov, chcem tymto citatelov informovat o dalsich krokoch a zaveroch, ktore sme pri rieseni autobusovej dopravy  v meste Brezno urobili a dohodli.
   Uz na rokovani zastupcov najvacsich prepravcov primestskej autobusovej dopravy a prevadzkovatela MHD koncom minuleho roka bolo dohodnute, ze 15. januara 2007 sa uskutocni pracovne stretnutie k problematike organizacie autobusovej dopravy v nasom meste po sprevadzkovani noveho autobusoveho nastupista pri zeleznicnej stanici. Pripominam len, ze predpokladany termin sprevadzkovania je 1. februar 2007.
   Pracovne stretnutie, ktore sa uskutocnilo 15. januara 2007 v mestskom urade za mojej ucasti, malo povodne riesit len novu organizaciu dopravy po sprevadzkovani noveho autobusoveho nastupista. V uvode sme sa ale museli vratit k zhodnoteniu situacie, ktora vznikla po 1. januari 2007.  Ako predstavitel mesta som dorazne upozornil spolocnost SAD BBDS, a. s., B. Bystrica na nesplnenie si zakonnej povinnosti vcas informovat o zmenach v cestovnych poriadkoch cestujucu verejnost.  Kedze o ich rozhodnuti uplatnovat v novom roku nove cestovne poriadky, kde boli vynechane a zrusene niektore spoje a zastavky, nebola informovana cestujuca verejnost,  sposobilo jej to nemalo problemov. Tieto sa nam postupne podarilo zvladnut tak, aby bola zabezpecena doprava na celom uzemi mesta a jeho casti, no tento krok vyvolal zbytocne komplikacie a opravnene rozhorcenie obcanov.
   Rokovanie s prevadzkovatelmi autobusovej dopravy bolo dalej zamerane na riesenie situacie po sprevadzkovani noveho autobusoveho nastupista. Bolo upresnene a rozhodnute o tom, ktore terajsie autobusove zastavky budu i nadalej vyuzivat primestske linky na vystupovanie a nastupovanie a ktore nie. Fyzicky sa rusi len jedna zastavka, a to na Svermovej ulici oproti obvodnemu oddeleniu PZ a vznika nova Brezno - Pod zelenym stromom pre vystup a nastup cestujucich zo smeru P. Polhora a Michalova. Upozornujem, ze ostatne autobusove zastavky sa fyzicky nerusia, len niektore budu vyuzivat spolocne primestska doprava i MHD, a niektore len MHD. Dolezite je pre verejnost vediet, ze ak autobusovy spoj prechadza cez prislusnu zastavku a bude na nej realizovat vystup aj nastup cestujucich bude vyznaceny v cestovnom poriadku na prislusnej autobusovej zastavke.
   Dohodnute bolo aj to, kto sa bude v buducnosti starat o vyvesenie cestovnych poriadkov na oznacnikoch prislusnych autobusovych zastavok. Plati zasada: kto ma najviac spojov, ten sa stara. Kazdu zastavku ma tak pridelenu konkretny prevadzkovatel autobusovej dopravy a ten zodpoveda za vcasne vyvesenie cestovnych poriadkov. Prevadzkovatelia  sa zaviazali postupne vydat v tlaci svoje nove cestovne poriadky tak, aby si ich mohli cestujuci kupit a cestovny poriadok styroch liniek MHD bude zverejneny aj na strankach tyzdennikov Horehronie a Smer magazin.
   Od 1. februara 2007 budu teda vsetky linky dialkovej a primestskej autobusovej dopravy zastavovat na hlavnej autobusovej stanici Brezno - zeleznicna stanica. Samozrejme aj vsetky linky MHD budu „zachadzat“ na tuto zastavku. Planujeme preto v blizkej buducnosti prostredie autobusoveho nastupista dalej upravovat a skvalitnovat.
   Dolezitym krokom bola aj dohoda vsetkych prevadzkovatelov, ze navzajom „zladia“ svoje cestovne poriadky tak, aby sa na jednej strane zbytocne neprekryvali, a na strane druhej, aby bola zabezpecena dostatocna „hustota“ spojov a tym zabezpecena dostatocna dopravna obsluznost uzemia mesta. Na tejto ulohe pracovali zastupcovia mesta a dopravnych spolocnosti niekolko dni tak, aby mohli prevadzkovatelia primestskej dopravy poziadat Urad BBSK o schvalenie novych cestovnych poriadkov, platnych od 1. februara 2007. A tak, aby k systemu primestskej dopravy bola co najoptimalnejsie „nastavena“ MHD.
   Som si vedomy toho, ze nova organizacia dopravy nebude idealna, ze mozu nastat komplikacie a nezrovnalosti, ale chcem cestujucu verejnost ubezpecit, ze zo strany mesta budeme problematiku hromadnej dopravy dalej pozorne sledovat a kontrolovat tak, aby to viedlo k jej zlepsovaniu  a skvalitnovaniu. Verim, ze to je zaujem nas vsetkych, a preto ziadam aj touto formou cestujucu verejnost, aby  svoje podnety a postrehy na kvalitu dopravnych sluzieb smerovala nielen jednotlivym prevadzkovatelom, ale aj poslancom mestskeho zastupitelstva a mne osobne. S kazdym podanim (tak ako doteraz) sa budeme vazne zaoberat.

Jaroslav Demian, primator mesta Brezno

Majster bojovych umeni Roman Volak

 „Konecne budem zrely muz“

   Roman Volak – 17-nasobny svetovy sampion a absolutny majster sveta v karate pochadza z Kosic, ale v sucasnosti ho mozete stretnut na prazskom Vaclavaku, pretoze zmenil bydlisko. Minuly rok sice vela casu travil v Bratislave spolu so svojimi chudnucimi zverencami v SuperTele, ale opat sa vratil do stovezatej. Urcite tusite, ze ak spovedam Romana, nejaku suvislost to bude mat s nasim regionom. Ano. Roman Volak vo stvrtok 25. januara na galaprograme Sportovec roka 2006 v breznianskej kinosale roztoci horiace nunchaku vo svojom vystupeni.

V prvom rade sa chcem opytat, ci si uz zdravy?
   - Po finale SuperTela som sa na party trosku dal do nalady a az tak, ze som ochorel a cely Silvester som stravil v posteli spolu s teplotou. Super partnerka na oslavu Noveho roka! Pekne som si ju uzil a odisla, ako aj prisla. Bez slova! Siesteho januara som bol v Novom Targu v Polsku na kickboxerskom galavecere o majstra sveta Asociacie ISKA. Dnes som uz skoro zdravy, iba ma trapi kasel, ktory ma tak skoro neopusti. Wrrrrr...

Pravdepodobne vacsina z nas po sviatkoch nejake tie deka nabrala. Mas nejaky specialny recept na rychle, ale ucinne ziskanie povodnej podoby?

   - Recept na rychle formovanie mam. Nevahajte a urcite si ciel. Zoberte sportove veci a sup do fitness centra a pozor na nakup! Nakupujte s rozumom alebo mi napiste na romanvolak@email.cz a ja sa vam budem snazit poradit.

Videli sme ta v ulohe uspesneho trenera druzstva modrych, ktorych si doviedol do vitazneho konca. Znamena to, ze sa viac venujes trenovaniu inych ako seba sameho?

   - Ja sa sebe venujem najviac. Fakt! Ked mam pred sebou svetovy sampionat, tak nik ma v trenovani nezastavi, pokial nezvitazim. Potrebujem vela casu na pripravu. Nikto nikdy nevidi, kolko usilia vynalozim a kolko energie stratim pocas pripravy na majstrovstva sveta. Vlastne to nie je ani take dolezite. Dolezity je vysledok. Ten je podstatny a ukaze, ci trening a cela priprava boli O. K. Fanusik sa iba docita o vysledku a skritizuje.

Aky rok ta caka?
   - Tento rok bude tazky. Stanovil som si vela predsavzati ako v sporte, tak aj v osobnom zivote. Uz od januara budem reprezentovat v STV Vychodoslovensky kraj v relacii Slovensko hlada super kraj. V zastupeni je aj Banskobystricky kraj. Budem stat proti vam! Viete si to predstavit? Ja nie! Ale budem nelutostny, lebo chcem aj tentokrat vyhrat!

 A co tvoja tridsiatka? Znamena pre teba nejaky zivotny zlom?
   - Tridsiatka? Ty o tom vies? Ja sam si to neuvedomujem. Je to vyhoda. Konecne budem zrely muz, aj ked na to este nevyzeram a budem si musiet este pockat na dozretie. Hahahaha... Doteraz som zivotne a sportove skusenosti zbieral a teraz po tridsiatke ich budem vyuzivat. Ved zrely sportovec je prave v tomto veku. Najlepsi boxeri, atleti su prave tridsiatnici. Tesim sa na nu. Oslavim ju na Majstrovstvach sveta v Budapesti 18. maja. Ale az po sutazi, ked zvitazim! To bude oslava... Pozyvam vas!

Breznianskemu publiku si sa uz niekolkokrat predstavil. Pripravujes si na vystupenie nejaku „specialitku“?
   - Porozmyslam, uvidim a uskutocnim. Prezradim, ze som si pripravil sutaz pre cele publikum. Tesite sa?

Maria Sajgalikova

Region na Slovakiatoure

   Vo Vystavnom a kongresovom centre Incheba €xpo Bratislava od 18. do 21. januara sa uskutocnil ITF Slovakiatour  - najvacsi a najvyznamnejsi veltrh cestovneho ruchu na Slovensku a zaroven jeden z najprestiznejsich v regione strednej Europy. Pred niekolkymi rokmi sa na nom pravidelne prezentoval cely region Horehronie, posledne tri roky sa na veltrhu zucastnovala Turisticka informacna kancelaria v Brezne v spolocnom stanku Banskobystrickeho samospravneho kraja. Aj ked propagovala cely region, vzhladom na to, ze na financovani ucasti na veltrhu sa ziadny iny subjekt nepodielal, prezentacia bola skromnejsia.
   Aj tohto roku sa povodne prihlasila TIK v Brezne do spolocneho stanku VUC - do sekcie mestsky a kulturny turizmus. V Brezne vsak vzniklo Zdruzenie turizmu a prave z jeho iniciativy bolo rozhodnute, ze na podujati, kde sa vzdy na zaciatku roka stretavaju najuspesnejsi v oblasti cestovneho ruchu na Slovensku, nemoze chybat ani Horehronie. Vyzvalo obce a vsetky subjekty cestovneho ruchu na aktivnu spolupracu, k zdruzeniu financnych prostriedkov, a tak sa tohto roku mohol nas region prezentovat na veltrhu nielen sirokou ponukou specialne pripravenych propagacnych a informacnych materialov. Zaujem o nas region vzbudila hlavne ponuka vyrobkov z ovcieho syra od dievcat v horehronskych krojoch a hra na fujaru. Spolocnost Fantazia Brezno tak propagovala nielen svoje aktivity, ale prezentovala cely nas horehronsky region uzko spojeny s ludovou kulturou vychadzajucou z pastierstva.

(as)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT