23. JANUAR 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vylety do okolia Brezna

dnes na Trstie

   V dnesnom tipe na vylet sa vyberieme smerom na Tisovec. Nasim cielom bude menej navstevovana cast Slovenskeho rudohoria – konkretne vrchol Trstie.

   Prave spomenuty horsky masiv je v oblasti Hnusta az Tisovec ohraniceny dolinou Rimavy a Muranskou brazdou, ktora vznikla na pase menej odolnych hornin, pochadzajucich z obdobia druhohor. Na severnej strane tvori jeho hranicu dolina potoka Muran. Hlavny plochy chrbat tohto horskeho masivu s vrcholom Trstie (1121 m) vysiela smerom na vychod niekolko plochych a kratkych razsoch. Svahy klesajuce na zapadnu stranu do doliny Rimavy su pomerne strme. Vo vacsine su pokryte lesom, ale z dost pocetnych cistiniek sa nam naskytuju prekrasne pohlady po celom Slovenskom rudohori. Predovsetkym z tohto dovodu Trstie obdivuju milovnici tichsich miest a je pre nich nesmierne zaujimave.
   Na tento vrchol sa mozeme dostat z viacerych miest. Pre nas sa vychodiskom stane mesto Tisovec, ktore je pristupne autom, autobusom alebo vlakom. Z jeho namestia sa vydame smerom na Muran, za zeleznicnym viaduktom zabocime doprava poza zeleznicnu trat. Odtial budeme pokracovat cestou okolo zeleznicnej zastavky Tisovec – mesto, subezne s tratou smerom na Rimavsku Sobotu k dolinke. Tam sa otocime dolava a vykrocime nahor.
   Postupne nas nase kroky privedu k lazu Sevcovo. Po pripadnom kratkom oddychu sa vydame strmym svahom smerom k lesu a lesnou cestou vystupime na rovny travnaty hrebienok Pasiecky, z ktoreho sa nam za pekneho pocasia naskytnu uzasne pohlady na okolie. Po prejdeni na druhy koniec hrebienka budeme pokracovat cistinkami, hore k lesu az na vrchol. Cestou si urcite vsimneme pamatnik botanika Vaclava Vraneho, ktory zomrel tu v lone svojej milovanej prirody. Niekolko metrov od neho sa nachadza ciel nasej cesty – Trstie.
   Po kratkom oddychu sa vydame na spiatocnu cestu. Vratit sa mozeme viacerymi trasami. Ak sme prisli autom do vychodiska nasej cesty, tak sa vratime do Tisovca. Dalsie moznosti su zostupy do Rimavskej Pily, Hacavy, Murana alebo cez Krokavu do Hnuste ci Ratkovej.
   Kazdy obdivovatel prirody sa sem urcite bude rad vracat a pritiahne aj mnohych milovnikov turistiky.

(E-ova)

 Policia upozornuje

Pozor na podvodnikov!

   V poslednom case doslo k viacerym kradeziam do bytov v okrese Brezno, kde sa pachatelia dostali pod nejakou zamienkou, vyuzili nepozornost majitela a potom mu z bytu ukradli financnu hotovost alebo ine cennosti.
   Pachatelia na to, aby sa dozvedeli, kde su ukryte peniaze, najcastejsie pouzivaju zamienku, ze prisli vyplatit nejaky preplatok, maju len bankovku v hodnote 5000 korun a potrebuju z nej vydat alebo rozmenit, aby mohli preplatok vyplatit. Vsimaju si poskodeneho, kde ide po peniaze a snazia sa nejakym sposobom odlakat jeho pozornost a dostat sa k ukrytym peniazom alebo cennostiam. Pachatelia tychto trestnych cinov sa zameriavaju hlavne na starsich ludi alebo ludi, ktori ziju osamote. 
   Najcastejsie pouzivane zamienky su: vratenie preplatku za spotrebu vody, vratenie preplatku z poistovne, odpis vodomeru, skusanie vodovodnych baterii, hladanie podnajmu, vyplatenie penazi za ucast v odboji, kontrola telefonnych pristrojov (pevne linky), podomovy predaj (najcastejsie predaj paplonov), kontrola ovocnych stromov.
   Predmetom ich zaujmu su peniaze, drobne predmety a zlato! Do bytov vnikaju hlavne v doobednajsich hodinach vchodovymi dverami.
   Vyskyt akychkolvek podozrivych ludi a vozidiel v blizkosti vasho obydlia oznamte na tiesnovu telefonnu linku policie 158 alebo na najblizsi utvar policie.
   Policia zaroven ziada obcanov, aby boli opatrni a vyzadovali si od pracovnikov potrebny preukaz alebo opravnenie na cinnost od firmy, ktoru zastupuju, pripadne doklad totoznosti.

(bv)

 Zeleny svet 2007

   Ministerstvo zivotneho prostredia a Slovenska agentura zivotneho prostredia v spolupraci s radiom Regina Banska Bystrica, casopisom pre deti Zornicka a obcianskym zdruzenim Zoom - Art vyhlasuju 12. rocnik medzinarodnej sutaze vytvarnej tvorivosti deti a mladeze Zeleny svet, ktora sa kona pri prilezitosti Medzinarodneho festivalu filmov o zivotnom prostredi Envirofilm 2007. Poslanim sutaze je formou budovania navykov a zrucnosti v umeleckom prejave vstepovat detom vztah k prirode a k zivotnemu prostrediu.
   Tema 12. rocnika sutaze znie Priroda v motivoch ludovej rozpravky. Lesni skriatkovia, vodnici a strazcovia jazier, temne sily prirody, prizraky a zli duchovia, dobre vily, rozpravajuce zvierata, carovne bylinky, hovoriace kamene, zazracne pramene, chodiace hory..., odhaluju a rozpravaju svoj pribeh s kazdou rozvitou vetou pod carovnym perom spisovatela.
   Ziaci materskych, zakladnych, strednych skol, umeleckych a specialnych skol sa do sutaze mozu zapojit v tychto troch kategoriach: kresba, malba, grafika a kombinovane techniky; detsky animovany film; ciernobiela a farebna fotografia. Technicke podmienky pre jednotlive kategorie a dalsie specifika sutaze su zverejnene na internetovej stranke Slovenskej agentury zivotneho prostredia (www.sazp.sk, www.enviromagazin.sk, www.envirofilm.sk, www.enviroportal.sk). Prace treba posielat postou alebo priniest osobne do Slovenskej agentury zivotneho prostredia v Banskej Bystrici (SAZP, Tajovskeho 28, P.O. Box 252, 975 90 Banska Bystrica) najneskor do 16. marca.
   Na slavnostnom ceremoniali v ramci festivalu Envirofilm bude udelena hlavna cena sutaze Zeleny svet a tri ceny v kazdej sutaznej kategorii. Cena divaka bude udelena vyhodnotenim priameho hlasovania ucastnikov vystavy.
Zaroven bude udelena 4. cena Environmentalnej nadacie Christine B. Parksovej, ktoru odovzda environmentalista, zakladatel a riaditel nadacie William C. Parks z USA, stat Florida.
   Dalsie informacie: Slovenska agentura zivotneho prostredia, Centrum environmentalnej vychovy a propagacie, Tajovskeho 28, 975 90 Banska Bystrica, telefon/fax: 4374 175, e-mail: jana.simonovicova@sazp.sk
, katarina.koskova@sazp.sk

www.envirofilm.sk.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT