23. JANUAR 2007 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vzacne obrazky

                                                

Spoznavate niekoho z ucinkujucich v tejto divadelnej hre? Mozno vam pomozeme tym, ze fotografia pochadza z Valaskej. Zavolajte na c. t. 6112283.

 


Januarove pranostiky          

                      

   o Januar ku dnu prida hodinu jednu o Ak v januari mnoho prsieva, na cintorine zahonov pribuda o Ked dazd januar zmaca, nejeden neduh s nim kraca o Januarovy dazd mokri role a hnoji svate pole o Ak sa v januari hrom ozve, mozno ocakavat hojnost vina o Ak tancuju v januari komare, ziaden sedliak sa pokojne netvari o Ked je v januari teplo, siaha bieda az na dno o Ak rastie v januari trava, mava v juni nudzu krava o Ak lietaju v januari muchy, bude rok na urodu skupy o Ak je januar teply, odovzdaj sa osudu o Ak nie je v januari snehu, nebude v lete hub o Zima makka, doktor caka. Lacna zima, drahy liek o Januarove hmly vestia mokru jar o Ked je januar mierny a polia dazdom rosi, nezatupia sa koscom v oziminach kosy o Ked je zaciatok i koniec januara pekny a lahodny, byva ten rok pozehnany a urodny o Dazd ked nesie januar, netesi sa hospodar o

Mgr. Jozef Pupis

 

 Prva lastovicka

   Nachadzame sa v Niznej nad Vysnou. V dedine, ktora vyhrala prve miesto v medzinarodnej sutazi Najekologickejsie miesto na zemeguli. Vzduch je tu skutocne cisty, nezvyknutym plucam az vyraza dych. Pri mikrofone mam starostu obce.
   „Pan starosta, mohli by ste nam povedat nieco blizsie o tomto jedinecnom uspechu?“
   „Ano. Myslim si, ze si to prve miesto pravom zasluzime. Ako ste si uz iste vsimli, v nasej obci nepremavaju vobec ziadne auta. Za to mozeme dakovat zvyseniu cien pohonnych hmot, vsetky motorove vozidla postupne skoncili na srotovom poli. Ak sa pozriete okolo seba, uvidite sest kominov, ktore predtym dymili a smogom zamorovali krajinu. Dnes nastastie uz vsetkych sest dokladne vytunelovanych fabrik nic neprodukuje.“
   „A ako je zabezpecena preprava obyvatelov?“
   „Dopravu ako taku tu vlastne ani nepotrebujeme. Deti maju skolu v obci, nezamestnani a dochodcovia cestovat nepotrebuju. Raz denne premava do okresneho mesta autobus na ludsky pohon. Funguje to tak, ze kazdy cestujuci je povinny po nastupeni sliapat do pedalov umiestnenych pod sedadlom. Oslobodeni su len invalidi a postihnuti. Inak chodi kazdy peso a dostatok pohybu sa odrazil i na priaznivom zdravotnom stave nasich obcanov.“
   Oproti mne ide miestny ucitel a ja si dovolim ho oslovit.
   „Pan ucitel, ako sa zije v obci s takou unikatnou klimou?“
   „Po nastupeni tohto zdraveho zivotneho stylu sa vysledky dostavili velmi rychlo. Pomohlo nam i to, ze medzitym doslo k dalsiemu zdrazovaniu. Tak napriklad: voda. Zasadne nepijeme vodu z vodovodu, ale z miestneho mineralneho pramena, ktory je zadarmo. Sem sa chodime i umyvat a otuzovanie ide nasmu obyvatelstvu velmi k duhu. Voci vsetkym chorobam su nasi ludia natolko imunni, ze nam nerobilo problem, po zdrazeni elektriny a plynu, odstavit kurenie vo vsetkych domacnostiach. Nik tym neutrpel ujmu, naopak, kvitujeme to ako velmi sikovny tah zo strany nasich vladnych predstavitelov a dakujeme im. Vysoky obsah litia v prameni ma za nasledok nielen to, ze populacia je absolutne zdrava, ale uz pat rokov nikto v nasej obci neumrel.“
   Pristavil sa pri nas najstarsi obcan obce Benjamin Matuzalem.   
   „Chcete k tomu i vy nieco povedat?“
   „Mozem to len potvrdit. Mam 136 rokov a citim sa na tridsat. My starsi z ludu sme sa zisli, aby sme porozmyslali, ako by sa na nasom postaveni dalo este nieco vylepsit, ale na nic mudre sme uz neprisli. Raz darmo, nemame taku vynaliezavost ako nasi politici, skratka, su to mozocky, kam sa my na nich hrabeme. Nuz, a co sa mna tyka, nielenze zomriet este nechcem, ale ani nemozem. Z dochodku si odlozim mesacne nanajvys tak 50 korun, nuz a to si na truhlu nasetrim najskor o tridsat rokov. Ale, prepacte, musim sa ponahlat, dnes sa zeni moj otec a ja nie som este vyrichtovany.“
   „Coze? Vas otec sa zeni? A to sa mu v takom vysokom veku este chce?“
   „Nuz, pravdu povediac, velmi sa mu nechce, ale on sa musi. Tak do videnia!“
   Ostavam v nemom uzase. Tak takto to teda je. Ja somar som chodil po mitingoch, strajkoch, krical som a nadaval pri kazdom zdrazovani a zatial to nasi vladni predstavitelia mysleli s nami dobre. Naozaj nas zvysovanim zivotnych nakladov viedli ku krajsim zajtrajskom, k blahobytu a... Nakoniec, prave som to videl na vlastne oci. Chudaci poslanci sa trapia, spekuluju, nicia si svoje zdravie vysedavanim v parlamente a my sme taki nevdacni. Ostava nam dufat, ze tato dedina je zatial len prvou lastovickou a ze pocinanie nasich politikov pochopia vsetci volici a Slovensko sa stane jednym velkym ekologickym rajom.
   Takto zadumany idem hore dedinou, ked tu zrazu... Moment, volaco tu nehra. Lepsie povedane, hra. Ano, pocujem smutocnu hudbu. Nuz, ale ci ucitel nepovedal, ze v dedine uz pat rokov nik neumrel? Zeby ma oklamali? V zaujme objektivity idem celu vec presetrit. A naozaj, na cintorin kraca smutocny sprievod a na jeho cele truhla, dokonca dve. Nuz, vyzera to tak, ze som im poriadne naletel.
   „Hej, teta,“ oslovim tetusku v ciernom, „ ktoze zomrel?“
   „Vy to neviete?“ vyvalila na mna uplakane oci. „Aha, vy nie ste tunajsi. Nuz, opustili nas, nech im je zem lahka, nas lekar a hrobar.“
   „A, coze, zdravie im nesluzilo?“ pytam sa, aby som tomu prisiel na koren.
   „Certa rohateho, boli zdravi ako repa. Zomreli od hladu.“

Emilia Molcaniova     

 Posedenie s Tvorbou

   Tvorba – casopis pre kulturno-literarny a duchovny zivot. Vychadzat zacal v roku 1940. Zakladatel E. B. Lukac. Tvorba v minulosti na svojich stranach priniesla clanky od takych osobnosti, akymi boli J. Jesensky, J. Ponican, S. Krcmery, Z. Zguriska, M. Figuli, R. Brtan...
   Sucasnost je obdobna. V roku 2006 sa v nej objavili zname i menej zname mena, ako J. Findra, M. Gafrik, I. Kadlecik, J. Krcmery-Vrtelova a... Peter Glocko, rodak z Murana, ponukol citatelovi uryvok z pripravovanej vacsej prace o P. Dobsinskom Rozpravkar a rozpravnica. Ukazka ma nazov Nebeske znamenia. Od E. Gindla sa v Tvorbe objavili zivotopisne spomienky na najvacsieho slovenskeho grafika, Kolomana Sokola. Ten isty autor ponuka citatelovi Novembrove RAPrechadzky s A. Sladkovicom pod Polanou.
   V minulom roku vo veku osemdesiatdva rokov, 8. augusta, zomrel Milan Kraus, rodak z Tisovca, basnik, ktory prispieval i do Tvorby. Na rozlucku s dobrym clovekom rozpomienky napisali J. Marusiak, J. Vanovic, S. Ocenasova-Strbova, ktora pripojila i jednu, vari, z poslednych jeho basni V zajati vody. Uprimne slova vyslovili i I. Gallo v Literarnom tyzdenniku a Z. Kasac v Evanjelickom posle spod Tatier. K smutnoznejucim slovam sa isto-iste pripoja vsetci ti, ktori sa ucili recitovat jeho Zlomky. Tromi zaverecnymi versami si ich pripomenme: Zlomky, zlomky./Klonim hlavu na ram fotela,/pomozte najst spolocneho menovatela...

S. Giertl

 Erby obci Breznianskeho okresu

   Vazeni citatelia, na zaver serialu o heraldickych symboloch obci Breznianskeho okresu uverejnujeme opravu vyobrazenia erbu Valkovne a erb obce Sihla, ktoreho podobu potvrdila Heraldicka komisia MV SR az po uzavierke serialu.

 Valkovna
   Valkovna je jednou z najmladsich obci Breznianskeho okresu, jej historia siaha na prelom 18. a 19. storocia. V porovnani s ostatnymi obcami gemerskeho Horehronia nebola zalozena na valaskom prave. Osady Nova Masa, Svabolka, Valkovna a Zlatno, ktore od roku 1954 tvoria obec, vznikli pri samostatnych hutnickych prevadzkach v chotari Sumiaca a boli sucastou Pohorelskeho zeleziarskeho komplexu.
   Najstarsou osadou je Nova Masa, zalozena v 2. polovici 18. storocia. Postavili tu zlievaren, hamre, strojarsku dielnu, valcovnu. V roku 1895 pribudla nova huta (Ferdinandova huta). Svabolka bola kedysi samotou s hostincom, od konca 18. storocia v nej pracovali tri hamre a v roku 1833 tu vybudovali novi majitelia komplexu - Coburgovci prvu valcovnu plechov v Uhorsku. Zlatno malo od konca 18. storocia tri hamre a od roku 1848 valcovnu na tycove zelezo. Obec je pomenovana podla osady Valkovna, v ktorej bola postavena v roku 1834 valcovna plechov.
   Hoci zeleziarska tradicia v osadach zanikla v medzivojnovom obdobi, spolocna historia osad bola zvecnena v heraldickych figurach novotvaru obecneho erbu.

   Heraldicky popis erbu:

   V cervenom stite hlboka strieborna hutnicka panva, prevysena zlatymi prekrizenymi nastrojmi - dlhym drziakom so striebornym teglikom a kliestami.

Sihla
   Vznik komorskej osady suvisi so zalozenim cisarsko-kralovskej sklarne v roku 1760, nedaleko drevorubacskej lokality Zakluky, v chotari obce Valaska. Vyber miesta postavenia novej sklarskej huty, vyrabajucej technicke sklo, nebol nahodny. Dreva - nevyhnutnej suroviny na jej fungovanie - tu bolo nadostac, rovnako aj kremena. Novymi obyvatelmi sa stali sklarski robotnici zo Zvolenskej a Hontianskej stolice a pomenovanie dostala podla mladeho smrekoveho lesa, nazyvaneho sihlina.

   Heraldicky popis erbu:

   V cervenom stite zo zelenej oblej pazite vyrastajuci zlaty smrek sprevadzany v hornych rohoch stitu striebornymi bankami.

Pripravilo Horehronske muzeum


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT