20. JANUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Od zaciatku roka nakupujeme drahsie potraviny. Ich zdrazenie po prvom januari odstartovalo zvysenie dane z pridanej hodnoty na potraviny. V dosledku DPH zvysenej pri potravinach zo 14 na 19 percent podla Vyskumneho ustavu ekonomiky polnohospodarstva a potravinarstva by mal obcan zaplatit za jedlo v tomto roku o 860 korun viac ako vlani. Okrem toho zaplatime viac za elektrinu, plyn, vodu ... V nasej ankete sme sa preto pytali: Pocitili ste uz tohtorocne zdrazovanie?


S anketovym mikrofonom


o tohtorocnom zdrazovani

Anna Piliarova, sanitarka, Valaska:

- Zvysenie cien som pocitila skoro na vsetkych potravinach i na cistiacich prostriedkoch. Bude to tazke. Byvame v cinziaku, kde bude drahsie kurenie aj voda. Okrem toho syn studuje na vysokej skole, dcerka maturuje a tiez chce ist na vysoku skolu. Budeme sa musiet otacat, ale v prvom rade je strava a na nej clovek neusetri.

E. P., predavacka, Brezno:

- Myslim si, ze kazda rodina zvysenie cien uz pocitila, hlavne co sa tyka stravy a bytov. Povedala by som, ze na dnesnu dobu je to az velmi prehnane. Ako to budeme riesit? Kolko peniazkov mame, tolko musime investovat na stravu a musime to robit tak, aby detom nechybali vitaminy. Sledujem televiziu, rozhlas, a tak viem, co nas caka aj pri cenach za byvanie.

Anna Auxtova, samostatne zarobkovo cinna, Cierny Balog:

- Pocitila som to aj na zvysenej DPH za telefon a samozrejme v obchodoch s potravinami. Budeme sa musiet uskromnovat, byvame v rodinnom dome, kde kurime pevnym palivom a urcite pojdu hore aj ceny za uhlie.

Jan Kan, zasobovac, Bravacovo:

- Podla mna je to dost drasticke. Bolo by to v poriadku, zdrazovaniu sa nemozeme branit, len keby platy boli vyssie. Hlavnym problemom su ceny za zakladne potraviny a energiu. V domoch to citime najviac pri plynovom vykurovani aj pri kureni pevnym palivom. Teraz viac vyuzivame pevne palivo. Musime sa snazit tak, aby sme vysli.

Zita Uhlerova, dochodkyna, Podbrezova:

- Clovek musi mat prehlad o cenach, aby to zvladol. Treba viac chodit po obchodoch a preto dochodcovia, kracajte, aby ste boli zdravi a lacnejsie nakupili. Zdrazel velky sortiment tovaru a ked ho clovek potrebuje viac, vtedy to pociti. Uz teraz sa bojim, ake bude vyuctovanie za energiu v rodinnom dome. No hovorim si, ze nikdy nebolo tak zle, aby nebolo horsie. Vyzilo sa v horsich casoch, myslim si, ze to zvladneme aj teraz.

Peter Madar, riaditel firmy, Banska Bystrica:

- Zatial som zdrazovanie nepocitil, lebo platim kartou, takze si to vsimnem, az ked mi pride vypis. Aj na plynovom kureni v rodinnom dome sa to casom prejavi, ale myslim si, ze to zvladneme.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Koncert a vystava v ,,zuske”

“Vianoce, Vianoce, uz su tu znova, zas plati minca dobreho slova” – zaznelo z ust ziacika literarno-dramatickeho odboru na zaver verejneho koncertu, ktory sa konal 16. decembra v budove Zakladnej umeleckej skoly v Brezne.

Nielen slovom, ale hlavne hudbou, ktora v sebe nesie posolstvo lasky a harmonie, prihovarali sa mali i vacsi muzikanti hojnemu publiku, ktore zaplnilo tento vecer salu s ocakavanim pekneho zazitku.

Za oknami poletovali snehove vlocky, mesto si odelo biely zavoj... Na podium vystupil prvy ucinkujuci... Radost z muzicirovania prenikla ku kazdej bytosti. Priniesli nam ju rozne komorne zostavy: flautove, huslove, akordeonove, cimbalove, krasne znelo spevacke duo aj stvorrucny klavir. Ziaci, hrajuci na solove nastroje, od prvacky, so syntetizatorom, cez gitaru, husle, klavir az po dospelych ziakov s flautami ci trubkou rezonovali svojou hrou s nasim vnutrom. Zaznamenali sme precizne vypracovane, niekedy dokonca az majstrovsky znejuce, podmanive vykony. Bol to vecer plny prekvapeni a darov ludskeho ducha, stedry vecer, hoci este v adventnom case.

K vianocnemu koncertu nasa skola po minule roky tradicne poriadala vystavu prac ziakov vytvarneho odboru, v roku 2003 rozhodli nasi vytvarnici vymenit priestory jej konania. Dna 12. decembra sa v mestskom dome kultury konal beneficny koncert. K tejto udalosti vytvorili nasi ziaci bohatu a pestru vystavu, na ktorej sa prezentovalo vyse 230 prac s rozlicnou tematikou (pravda aj vianocnou). Okrem klasickej malby a grafiky ci malby na sklo navstevnikov zaujalo priestorove umenie. Ziaci vyuzili rozne materialy: hlinu, prutiky, textil a vznikli tak putave kreacie. Vystavene vytvarne prace vysli z dielne mladych tvorcov od siedmich rokov po stredoskolsky vek.

Stojime na prahu noveho roka s ocakavanim, co nam prinesie. Zakladna umelecka skola dakuje redaktorskemu timu za poskytnutie priestoru na strankach Horehronia. Vam, ako aj sirokej citatelskej verejnosti, zelame stastny a uspesny rok 2004, bohaty na lasku, zdravie a ludske porozumenie.

Maria Longauerova

h0403e.jpg (11707 bytes)

Vystupili na Velku vapenicu

Aj ked silvestrovske pocasie velmi nezicilo priaznivcom turistiky, napriek tomu sa niekolko nadsencov zucastnilo na 18. rocniku Vystupu na Velku vapenicu (1692 m n. m.), ktory usporiadal KST pri SK Helpa. Na fotografii skupinka turistov pred slavnostnym otvorenim podujatia.

Mgr. Jozef Pupis

 

Este o Memoriali Stefana Petku v Jaseni

Po prvych kratkych spravach v elektronickych mediach a v tlaci o 57. rocniku Memorialu Stefana Petku v behu na lyziach, ktory sa konal 26. decembra v Jaseni “Na Mocarach”, prinasame aj my obrazovu i textovu informaciu priamo z dejiska a od hlavnych usporiadatelov (Obecny urad v Jaseni) tohto podujatia. Na patkilometrovom okruhu, resp. na tratiach vymeranych pre kazdu z jedenastich kategorii startovalo sestdesiat ucastnikov vo farbach trinastich lyziarskych a biatlonovych klubov z celeho Slovenska. Nejpresvedcivejsi vykon za muzov na 15 km podal P. Hurajt, clen nasej biatlonovej reprezentacie z Osrblia s casom 40:03 min. Z tohto isteho klubu boli aj vsetky rychle zeny na bezkach (Z. Hasilova, M. Pavkovcekova, I. Sulejova, B. Svejkovska), ktore sa umiestnili na medailovych poziciach. Uspesne zastupkyne ziactva a dorastu startovali za ZP Sport Podbrezova (E. Sebova, N. Prekopova, S. Kvackajova), cim sa potvrdila opravnenost oznacenia tychto druhych najstarsich slovenskych lyziarskych pretekov ako Velkej ceny Zeleziarni Podbrezova.

(mb)

h0403f.jpg (16606 bytes)Zachovavajuci tradicie

Chodenie s betlehemom ma v Helpe odveku tradiciu. Jeho text sa dedil z generacie na generaciu a v povodnej podobe sa zachoval az dodnes. V minulosti sa chodeniu s betlehemom venovali ziaci, mladenci a regruti. V sucasnosti, na prelome rokov 2003 – 2004, sa tejto cinnosti, a to je potesitelne, venovali ziaci zakladnej skoly.
Dalsou tradiciou, ktora sa v Helpe zachovava je vysviacka domov, ktora sa kona vzdy od Noveho roku do Troch kralov. Na fotografii mladi betlehemci z Helpy.

Mgr. Jozef Pupis

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT