20. JANUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vlada vymenovala sefov specializovanych uradov

Rezorty vystavby, podohospodarstva a zivotneho prostredia na rokovanie vlady v stredu 14. januara predlozili navrhy svojich kandidatov na sefov novych specializovanych krajskych a obvodnych uradov. Vlada vymenovala prednostov 37 obvodnych uradov zivotneho prostredia, prednostov 8 krajskych pozemkovych uradov a riaditelov 40 obvodnych pozemkovych uradov, prednostov 6 krajskych lesnych uradov a veducich 37 obvodnych lesnych uradov, prednostov 8 krajskych stavebnych uradov. V okrese Brezno sa prednostkou obvodneho uradu zivotneho prostredia stala Ing. Bozena Belkova, riaditelom obvodneho pozemkoveho uradu je Ing. Jozef Pliestik a veducim obvodneho lesneho uradu Ing. Jaroslav Sulek. Jednotlive urady a ich sefov vam postupne predstavime.

(r)

Predstavitelia ZMOSu u prezidenta

V utorok 13. januara prezident republiky Rudolf Schuster pri prilezitosti zaciatku noveho roka pozval predstavitelov Zdruzenia miest a obci Slovenska do Prezidentskeho palaca. Na prijati sa za Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria zucastnil jeho predseda Mgr. Jaroslav Bercik. Asi stovke starostov a primatorov prezident poprial vela zdravia, pohody, pracovnych uspechov a podakoval sa im za tazku pracu. Spomenul, ze aj on bol komunalnym politikom, a tak problematiku samospravy velmi dobre pozna. Hovoril aj o reformach vo verejnej sprave, na ktoru stat prenasa coraz viac zodpovednosti bez financneho zabezpecenia, co prinasa problemy s personalnym obsadenim uradov nielen v obciach a v mestach, ale aj v spolocnych uradovniach. Dotkol sa i otazky prezidentskych volieb a v tejto suvislosti zdoraznil, ze v pripade svojho kandidovania na post prezidenta bude brat plat patriaci dochodcovi.

(r)

Zapis prvacikov

Pre bezmala 60 tisic deti sa vo stvrtok 15. januara zacal zapis do prveho rocnika vyse 2300 zakladnych skol na Slovensku. Zapis sa tyka deti, ktore do 31. augusta 2004 dovrsia sest rokov veku. Moznost zucastnit sa na zapise maju aj deti, ktore do konca roka dosiahnu sest rokov a talentovane deti nie mladsie ako patrocne. Zapis, ktoreho termin a dlzku trvania stanovuje kazdy riaditel individualne, sa musi uskutocnit do 15. februara. Pri zapise je potrebny rodny list dietata a obciansky preukaz rodicov. Zakonny zastupca dietata si moze vybrat, do ktorej skoly dieta zapise. O zapise mimo trvaleho bydliska rozhoduje riaditel skoly, ktory poziadavke rodica nemusi vyhoviet. Odklad zaciatku povinnej skolskej dochadzky o rok je mozny v pripade, ak nie je dieta primerane dusevne alebo telesne vyspele.

(tt)

Legenda polskeho dzezu Kazimierz Jonkisz pride do Brezna

Popredny europsky dzezovy perkusionista Kazimierz Jonkisz zacinal v skupine slavneho saxofonistu Zbygniewa Namyslowskeho, s ktorym v sedemdesiatych rokoch nahral prelomovy album polskeho dzezu - Vinobranie. Hral s polskymi legendami, ako su Muniak, Wroblewski, Stanko atd. Ucinkoval aj v sprievodnej skupine R. Charlesa na jeho polskom turne, s E. Hendersonom, M. Watersom, A. Farmerom.

Jeho hra vychadza z africkej tradicie, je expresivna, niekedy vybusna a dynamicka a hlavne svojska a neopakovatelna.h0403h.jpg (11550 bytes) Mozete sa o tom presvedcit v sobotu 24. januara v klube Bombura v Brezne, kde sa spolu s nim v ramci slovenskeho turne predstavia aj Borys Janczarski (tenorsaxofon) a Martin Marincak (kontrabas) ako Kazimierz Jonkisz trio.

O Jonkiszovi sa pise, ze hudobnici si to, ze s nim hrali v kapele, uvadzaju aj do zivotopisov. ,,Ide mi o to pomoct druhym. Viem, ake to je pre nich, ked si mozu zahrat so mnou, pretoze, ked som sam zacinal, tiez som bol rad, ze som si mohol zahrat s niekym znamym. Hranie s tymi lepsimi je vzdy pre muzikantov skolou," hovori K. Jonkisz, s ktorym si zahralo vyse styridsat hudobnikov. Odkial cerpa lider kapely energiu? ,,Predovsetkym od Pana Boha. No aj z toho, ze ucim mladych v skole dzezu vo Varsave, a to mi dava vela energie. Beriem ju, odkial sa da. A samozrejme pri bicich, ked cvicim. Nic viac nepotrebujem, ked si mozem styri az pat hodin zahrat. Nikdy nebudeme bohatymi ludmi, nasim bohatstvom je muzika. Hudba, cela ta praca okolo nej ma obohacuje. Nie je to o peniazoch."

(pm)

Policia1.jpg (9101 bytes)

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Zachranili mu zivot

Pat minut po pol druhej v noci 31. decembra hliadka pri vstupe do bistra obchodneho domu spozorovala sediaceho muza so snurou na krku, ktorej druhy koniec bol priviazany o klucku. Muz bol v bezvedomi, preto zavolali zachrannu sluzbu. Tym to vsak neskoncilo: pred prichodom sanitky dostal este epilepticky zachvat.

Zlodeji dreva

Na zaklade upozornenia hliadka 8. januara o tristvrte na dve popoludni v lesnom poraste na Bujakove prichytila zlodejov dreva. P. S a E. E. z Brezna uz mali na kare a furiku nalozenu porezanu surovu gulatinu. Dvojica si v ten den nezakurila, pretoze na stinanie nemali povolenie a svoj naklad museli vylozit. Hliadka im pre istotu zobrala aj pracovne nastroje a ulozila blokovu pokutu.

Uhryzol matku

Na poziadanie obvodneho oddelenia Policajneho zboru 9. januara popoludni hliadka overovala oznamenie z cinziaka na Razusovej ulici. Otvorila im zena, ktora potvrdila, ze ju aj manzela napadol a nozom ohrozoval syn D. O. Utocnika, ktory matke zahryzol do prsta, predviedli pred Policajny zbor.

Dlhoprsti v akcii

Styri minuty po tretej popoludni 10. januara telefonovali z Real Marketu na Mazornikove, kde M. J. z Brezna ukradol vino za 25,50. Na druhy den predpoludnim hlasili zlodeja z Billy. S. P. z Brezna si pod bundu ukryl lup za 177,60. Vsimli si ho, a tak podobne ako jeho ,,kolega" z predchadzajuceho dna musel zaplatit blokovu pokutu.

(mp)

 

Chripkovu epidemiu ocakavaju vo februari

Chripka uz ,,zuri" v Bratislavskom, Trnavskom kraji i na vychodnom Slovensku, kde zavreli niekolko skol. Podla nazoru odbornikov epidemia by mala vypuknut zaciatkom februara.

Z minulotyzdnovych statistickych hlaseni o vyskyte chripky a chripke podobnych akutnych respiracnych ochoreni vyplyva, ze pocet chorych v Banskobystrickom kraji v porovnani s predchadzajucim tyzdnom vzrastol o 72,50 percenta a s rokom 2003 o 19,78 percenta. V okrese Brezno bola najvacsia chorobnost u deti predskolskeho a skolskeho veku , u deti do pat rokov 1246,92 na 100 000 obyvatelov a od sest do strnast rokov 1286,25 na 100 000 obyvatelov. Podla slov veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva so sidlom v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej je to zatial priemerny vyskyt a nejde o epidemiu. Aj napriek tomu, ze doslo k narastu chorobnosti, este stale je cas dat sa zaockovat. Ockovanie ma zmysel az dovtedy, kym clovek na chripku neochorel.

Mozno vam pride vhod niekolko informacii o chripke: Aj ked klasicky priebeh chripky charakterizuje vysoka teplota, niektori ludia ju prekonaju aj bez jej zvysenia alebo iba s minimalnym zvysenim. Niekedy ich ani netrapia dalsie typicke chripkove prejavy, ako vyrazna malatnost, bolesti klbov, svalov ci hlavy. Pri nekomplikovanej chripke nie su potrebne antibiotika. Zdravy clovek prekona chripku za sedem az strnast dni, to znamena pri zvysenom prisune vitaminov, s kvapkami na kasel, s cajom, potenim, s lezanim v posteli, s kloktadlom a pod. Antibiotika ordinuje lekar ludom, ktori popri chripkovom ochoreni trpia aj na vaznejsie ochorenia srdca, pluc, endokrinologicke choroby a pod. Antibiotika sa uzivaju aj pri komplikaciach, ktore sa z chripky vyvinuli, napr. pri zapale priedusiek alebo pluc. Ak pretrvavaju vysoke teploty viac ako dva az tri dni bez subjektivneho pocitu zlepsenia stavu, treba navstivit lekara. Pre obranyschopnost organizmu najviac urobite, ked budete jest ovocie a zeleninu v dostatocnom mnozstve, hlavne vitamin C: preventivne okolo 500 mg denne, v pripade choroby aj 2000 mg. Ak uz chripku mate, aby ste nenakazili najblizsich pribuznych, pouzivajte rusko na nos a usta. Pokial je to mozne, obmedzte telesne kontaky, objatia, pitie z rovnakeho pohara, jedenie rovnakym priborom a pod.

(r)


h0403j.jpg (10385 bytes)Vydatne snezenie z 13. na 14. januara sa v okrese Brezno obislo bez vaznejsich dopravnych nehod. Dve z nich nezapricinili vodici, ale stromy spadnute na cestu. Stalo sa tak 13. januara o desiatej vecer medzi Talami a Bystrou, kde nahle z lavej strany do jazdnej drahy spadol strom a auto don narazilo prednou castou. Podobne ,,stastie v nestasti" mal 14. januara o piatej rano dalsi vodic na ceste medzi Breznom a Polomkou. Na vozidlach vznikla skoda za 20 000 a za 25 000 korun. Trinasteho januara rano sposob jazdy stavu a povahe vozovky medzi Benusom a Bacuchom neprisposobil vodic Skody Felicie, ktory dostal smyk a skoncil v priekope, nastastie bez zranenia. Jeho nepozornost si odnieslo auto, na ktorom je skoda za 80 000 korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT