9. FEBRUAR 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Slovensky Cerveny kriz si 1. februara pripomenul 80 rokov svojej cinnosti. Jeho takmer 180 tisic clenov patri medzi 220 milionov dobrovolnikov, ochotnych pomahat vsade tam, kde je bolest a bieda. Cerveny kriz pred 130 rokmi zalozil Henri Dunant, dnes ma tato medzinarodna selosvetova organizacia 175 narodnych spolocnosti. Prve stopy existencie Cerveneho kriza na uzemi Slovenska vedu do roku 1881, kedy tu svoju cinnost vyvijal Uhorsky Cerveny kriz. Novodoba historia Cerveneho kriza na Slovensku sa zacala pisat 1. februara 1919, kedy vznikol Ceskoslovensky Cerveny kriz. To hovori historia a co sucasnost? Co sa vam vybavi, ked pocujete "Cerveny kriz"?

S anketovym mikrofonom


Co sa vam vybavi?

h9906e.jpg (44831 bytes)

Zuzana Durajova, na materskej dovolenke, Bacuch:

- Darcovstvo krvi, odmenovanie darcov krvi. Medzinarodna pomoc ludom. Aj my s manzelom sme darcami, takze vieme, co je to Cerveny kriz. Manzel napriklad daroval krv pocas Vianocnej kvapky pre zivot a vyzrebovali ho medzi vyhercami.

Olga Kunova, uradnicka, Nitra:

- Ked pocujem Cerveny kriz, vybavi sa mi urcite trapenie, nestastie, choroba alebo nieco podobne. No a organizacia vyvija humanitnu cinnost, starostlivost o ludi, poriadanie zbierok. Nieco v tom zmysle.

P. S. z Valaskej:

- Co sa mi vybavi? Ludia, ochotni robit aj zadarmo, ci su to darcovia krvi, alebo organizatori mnohych zbierok. Napriklad pomahali aj pri povodniach, ktore postihli vlani vychodne Slovensko. Organizuju humanitne zbierky pre socialne slabsich nielen doma, ale aj v zahranici. V minulosti bolo o nich pocut viacej aj v suvislosti s roznymi sutazami v skolach i v podnikoch.

Jan Zajac, dochodca, Brezno:

- V prvom rade poskytuje zdravotnicku a socialnu pomoc. Predstavuje oporu obcanom, zvlast socialne slabsim.

Ingrid Petrzelova, na materskej dovolenke, Bacuch:

- Vybavi sa mi pomoc ludom, ktori to potrebuju. Napriklad aj darcovstvo krvi, zbierky. Pomahaju ci uz tu alebo v zahranici.

Marcela Radovicova, robotnicka, Podbrezova:

- Prosto pomoc ludom, aj darcovstvo krvi, rozne humanitne akcie, zbierky. Moj otec bol v Cervenom krizi, roky daval krv. Cize Cerveny kriz vidim hlavne v tejto suvislosti.

(ria, ng)


hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nic sa nedeje

Okresne mesto Brezno s bohatou historiou zial nema slusny dom smutku.

Uz davno bola slubovana vystavba noveho domu smutku... a nic sa nedeje.

Je to smutne a trapne, ked umrie znamy a oblubeny obcan, ktoremu sa zide na poslednej rozlucke vacsie mnozstvo pribuznych a nemaju kde stat - len vonku. V takej velkej zime, ked mrazi a fuka vietor, hodinu stat pred kostolikom na branicke je neprijemne. Ano - miesta mame dost, len vo velkom kostole v centre mesta. No to je tiez neprakticke, cely smutocny sprievod premavat sa hore - dole z cintorina do kostola.

Mam skusenost, co som bola na pohreboch svojich pribuznych v Lucenci a v Ziari nad Hronom, tam maju velke a pekne domy smutku a obrad sa uskutocni aj obciansky alebo cirkevny s omsou na jednom mieste. Rakva sa uz potom privezie k jame na katafalku s kolieskami po schodnych chodnikoch.

Prosim za viacerych obcanov, zamyslite sa nad tymto...Vykonajme nieco pre nase historicke mesto Brezno.

Zdena Jurasikova


Odpoved na clanok

Rada by som odpovedala na clanok, v ktorom citatelka opisuje nase potraviny Satel na Mazornikove.

Po prve: zmienuje sa o uplne zhnitej kapuste, ktora zvonku vyzerala velmi pekne a vo vnutri bol tmavy pasik.

Po druhe: nas obchod sa zachoval velmi seriozne, kedze bez upovedomenia veducej obchodu, bez bloku, za ktory ste tovar kupili a ktory sa mal stornovat (ten ste nemali...) vam vratili spat peniaze.

Po tretie: tovar nakupujeme kazdy den cerstvy, ceny sa neustale menia a to nema na svedomi Kocurkovo mila pani, ale tento stat.

Po stvrte: tu skodu 30 korun ste samozrejme nadsadili, mozno slo o 9 korun, ktore by ste neboli skodna, keby ste mali blok. Mame v obchode 6 000 druhov tovaru a myslim si, ze robime pre nasich zakaznikov vsetko, co je v nasich silach.

Elena Fatunova


Vazena redakcia a citatelia Horehronia!

Pokladam si za povinnost reagovat na clanok uverejneny v minulom cisle Horehronia v rubrike Citatelia nam pisu, uviest a vysvetlit urcite veci na pravu mieru.

Tak, ako v inych organizaciach, aj v Obecnom urade v Zavadke nad Hronom su urcene dni a uradne hodiny pre obcanov. Jediny den v tyzdni - utorok, je urceny ako nestrankovy. Na fotokopirovanie su vyhradene hodiny denne od 8. do 9. hodiny, mimo utorka. Oznam je vyveseny na dverach, na formate A3, nie na "zdrape papiera". Na ozname nie je uvedene citujem k clanku:... ze strankovy den na prefocovanie dokladov ma obecny urad v utorok od 8. do 9. hodiny. Pisatelku som prave na oznam slusne upozornila, naco zareagovala tym, ze sa zvrtla, buchla dverami a odisla.

Nestalo sa nam vsak, ze ked pride obcan aj mimo vyhradenych hodin a nestrankovych dni, aby odisiel bez vybavenia, co by iste potvrdili mnohi a aj pisatelka sama. Vsetci sme si vedomi, ze pracovnici obecneho uradu su pre obcanov, staci sa len respektovat najvzajom.

D.B., pracovnicka Obecneho uradu Zavadka nad Hronom

Psie problemy

Hoci uz boli majitelia bytovych psov postraseni aj sarhom, naprava sa nestala. Stale chodia so psami tak, ako predtym, bez vodidla a o nahubku ani nehovorim. Mnohokrat, ked clovek ide z obchodu a nesie v taske masove vyrobky, psiky obskakuju okolo nej, ba velakrat sa labkami dotykaju i noh. Bolo by dobre, keby odchytavac psov chodil castejsie.

Je to uz takmer neunosne, kolko sa v okoli pribytkov a najma na volnych priestranstvach nachadza psich vykalov. Je to nielen neesteticke, ale velmi nebezpecne pre deti, ci uz v zime alebo v lete, pretoze vo vykaloch sa nachadza mnozstvo parazitov a deti pri roznych hrach si ich zanesu priamo ci nepriamo do organizmu. Odbor zivotneho prostredia by mal zvazit, ze na nevyuzitych, ladom leziacich plochach, by sa mohol zriadit "park pre psov" alebo vydat take nariadenie, aby majitelia psov, ked ich chodia "vencit", nosili so sebou lopatky a vrecka. V mnohych nasich mestach to uz funguje. Len sa stale hovori o cistom zivotnom prostredi, ale temer ziadne ciny. Okrem spominanych psich neresti je tu este aj poskodzovanie stromcekov a okrasnych krikov, ktore psim pricinenim hynu. Takto vychadza snaha technickych sluzieb o skraslenie prostredia nazmar. Touto otazkou sa zaoberal aj vybor SZOPK v Brezne.

(mv)

Je koniec polovaciek?

Pre nas polovnikov ma toto rocne obdobie svoje osobite caro. Skoncila tohtorocna polovnicka sezona.

Priroda lezi zmlknuta pod snehovou prikryvkou, vzduch je cisty, mraz okoval potoky. Pre zver je to obdobie nudze a hladu. Teraz je odkazana na pomoc polovnikov, najma v nasich hornatych oblastiach. Castymi pochodzkami sleduju zimne sustredovanie zveri v reviri, kontroluju krmidla a nasypce a pravidelne v nich doplnuju krmivo. Poluju na skodnu zver, ktora v tomto case vyhladava miesta, kde sa vysoka zver zhromazduje. No nielen stvornohi skodcovia sem prichadzaju. V poslednej dobe sa velmi rozmohli najma ti dvojnohi. Ved ako ich aj nazvat, ked ulovia jelenicu, vyrezu jej len nohy a zvysok nechaju na mieste. Je tazko o nich hovorit, ze ich k tomu dohnal hlad. Taketo pripady su hlasene temer z celeho okresu. Aj v nasom polovnom reviri Certovica sme nasli niekolko kusov takto upytliacenej zveri a este kolko sa nam nepodarilo najst!

Pochodzky po obnovci, cerstvo napadnutom snehu, mozno vyuzit na stopovanie, ktore nam ukaze, kolko a a kej zveri mame v reviri. Je to nevsedny zazitok pre polovnikov i nepolovnikov, milovnikov prirody.

Skoncila tohtorocna polovnicka sezona.

Skoncila pre vsetkych?

Ing. Milan Gemzicky, Polovne zdruzenie Certovica

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT