9. FEBRUAR 1999 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Chcu prilakat lyziarov
Ak si chces dobre zalyzovat, chod na Zapace do Myta. Nie je to daleko a lyzovacka stoji za to - odporucali svetaskusenejsi lyziari. A tak na mieste "cinu" sme sa dozvedeli, ze v SKI Centre Myto v Myte pod Dumbierom su dva velke, najdlhsi meria 1650 m a tri male vleky, ktore za hodinu prepravia az 2500 osob. O stalu snehovu prikryvku sa stara pat sneznych diel a o spokojnost vsetkych navstevnikov dovedna dvadsatjeden ludi. Ale nechajme hovorit riaditela SKI Centra Petra Chramca, ktoreho sme pozvali k mikrofonu.

Ake sluzby ponukate lyziarom?

- Teren svojim charakterom splna podmienky pre narocnych aj slabsich lyziarov. Trate su pravidelne upravovane. Zaujem nasich i zahranicnych hosti hovori o Myte ako o jednom z najlepsich kopcov v Breznianskom okrese. Poskytujeme stabilne sluzby, ako je ski servis, pozicovna lyzi, lyziarska skolka i skola a, samozrejme, su tu dva bufety, restauracia, moderne socialne zariadenia, parkovisko pre 360 osobnych aut a so svojim vybavenim sa radi medzi dobre europske strediska.

Lyzovanie pre nasinca je dost drahy spas. Ked sa na lyzovacku vyberie cela rodina, musi poriadne nacriet do rodinneho rozpoctu. Ako sa vy snazite prilakat aj tunajsich obyvatelov?

- Pre region, Myto, Podbrezova, Brezno, poskytujeme zlavu. Celodenny listok pre dospeleho stoji 250 korun, pre deti 140 korun. Tohto roku sme zacali s kyvadlovou dopravou. Cez prazdniny ale i cez vikendy jazdi autobus na trase Mazornikovo, stadion, nova trznica, autobusove nastupiste, Myto. Vratil by som sa este k regionalnym listkom. Vzhladom na to, ze lyziari s nimi robia "pokutne" predaje, uvazujeme nad tym, ze budu len poldenne regionalne listky. Je to hudba jedneho mesiaca. Mechanicke zasnezovanie nie je lacna zalezitost, preto by sme boli radi, keby sa tito ludia spravali aspon slusne.

Je podla vas velky zaujem o lyzovacku v Myte?

- Problematika vsetkych stredisk je taka, ze vianocne sviatky su plne, potom pride utlm prve tri januarove tyzdne, v podstate je stredisko vytazene len cez vikendy a od 23. a 30. januara, kedy zacinaju prazdniny v Polsku, Madarsku, Ukrajine, je stredisko plne az do polovice marca. Vzdy koncime Velkou nocou, kedy aj jesto snehu, avsak nie je zaujem o lyzovanie. Ludia uz nemaju dovolenky a ani miestni nie su zvyknuti, aby v tomto case lyzovali.

Do povedomia sa mnohe strediska dostali aj vdaka netradicnym sutaziam, ktore organizuju. Nerozhodli ste sa ist aj vy tymto smerom?

- Zaciname robit tradiciu pretekov horskych bicyklov, tzv. snouduel, slalom na bicykli. Dvadsiateho februara poriadame uz druhy rocnik. Ak vyjdu snehove podmienky, mali by byt u nas od 24. februara preteky FIS v zjazdovom lyzovani Velka cena Nizkych Tatier, kde sa predpoklada ucast osmich az desiatich statov.

Kvalitne ubytovanie a dobra lyzovacka su ako spojene nadoby. Jedno od druheho zavisi. Ako spolupracujete s hoteliermi v regione?

- V ramci spoluprace s hoteliermi, majitelmi penzionov a roznych inych ubytovacich zariadeni s nasim strediskom sme v tomto roku vsetkym hotelom ponukli pre hosti, ktori sa budu lyzovat v nasom stredisku, patpercentu zlavu. V podstate sme smerovali k tomu, aby sme prilakali lyziarov a ti, ktori si kupili viacdenny listok - stvor, pat, sest, sedemdenny - mohli dosiahnut az dvadsatpatpercentu zlavu, co si myslim, ze pri sucasnych cenach je dost zaujimave. Zatial je situacia taka, ze hoteleri sa tvaria tak, akoby tu oni boli kvoli nam a nepochopili tu vec, ze ked my nebudeme mat snehu, oni nebudu mat hosti. Jednoznacne je tu nevyhnutna spolupraca. My technicke zariadenie na prevadzkovanie svahu na lyzovanie mame, treba zlepsovat sluzby. Zahraniciu sa nemozeme este vyrovnat, pretoze chybaju sluzby po lyzovacke. Je nedostatok zariadeni, kde by mohli travit volny cas, napriklad kolkaren, bazen, posilnovna. V tomto regione absentuje aj kulturny zivot. Ked sa raz do roka v Myte alebo v Bystrej spravi jedna zabava, je to malo.

Ti, ktorych zaujimaju podmienky v lyziarskych strediskach, si vsimli, ze v Zivej panorame na STV bezi aj priamy prenos z Myta...

- Ano, mame panoramaticku kameru a kazdy den na STV sa stredisko propaguje. Je to novum, na Slovensku ju ma sedem stredisk. Mozno aj vdaka nej sa medzi navstevnikmi objavuju klienti z regionov, ktori sem este nechodili: Ziar nad Hronom, Zvolen, Krupina. V televizii vidia momentalny stav na svahoch a do poldruha hodiny mozu prist do strediska. Aj v tomto smere hotelieri nevyuzili moznost prostrednictvom vysielania urobit si reklamu. Do udajov mozeme uviest ubytovacie kapacity a pod. Na zaver len tolko: budeme velmi radi, ked si dalsi z vas najdete cestu k nam.

Verejne korculovanie na zimnom stadione v Brezne od 11. januara do konca sezony

Pondelok 15.00 - 17.00
Utorok 17.30 - 18.30
Streda 16.00 - 18.00
Stvrtok 18.00 - 20.00
Piatok 17.00 - 19.00 *
Sobota 12.30 - 14.00, 14.30 - 16.30, 17.00 - 19.00 *
Nedela 14.00 - 16.00 *, 16.30 - 18.30

Vysvetlivky: * - v pripade, ze sa v tomto termine hra zapas, verejne korculovanie oznacene hviezdickou je zrusene.

Zapasy sa hraju: piatky 22. januara, 12. februara, 19. februara, soboty 30. januara, 6. februara, 13. februara, 27. februara a v nedelu 24. januara.

Pozvanky

Na Bielu stopu

Cez vikend 13. a 14. februara sa uskutocni 26. rocnik tradicneho bezeckeho podujatia Biela stopa SNP, na trasu ktoreho sa vydaju lyziari po stope v Kremnickych vrchoch. Biela stopa SNP je sucastou pretekov FIS a Euroloppet a v tomto roku sa bude uchadzat o trvale miesto v prestiznej svetovej serii v behu na lyziach Worldloppet. Jednou z podmienok je, aby cielom preslo aspon tisic ucastnikov. Prvi vystartuju v sobotu 13. februara o 9. hodine na Skalke priami ucastnici SNP, ktorych budu nasledovat ucastnici Malej Bielej stopy v dorasteneckych a ziackych kategoriach. V nedelu na Krahuliach je spocny start muzov a zien, a to na 50 a 25 km. Ucastnici sa mozu prihlasit po zaplateni startovneho do 13. februara. Odchod autobusu SAD 14. februara z Brezna o 6. hodine a mimoriadny spoj z Banskej Bystrice - Hustaku o 7. hodine.

Na detsky karneval na lade

Mestsky sportovy klub v Brezne pripravil v nedelu 14. febuara od 14. do 17. hodiny detsky karneval na lade na zimnom stadione v Brezne spojeny s roznymi sutazami na korculiach. Vstupne zadarmo.

Na Potulky

Klub slovenskych turistov usporiada v sobotu 20. februara uz XIX. rocnik lyziarsko-turistickych Potuliek helpianskym chotarom. Zaciatok podujatia je o 8. hodine na namesti v Helpe. V pripade zlych snehovych podmienok sa podujatie uskutocni peso. Organizatori pozyvaju vsetkych milovnikov nizkotatranskej zimnej prirody.

Mgr. Jozef Pupis

Turisti hodnotili

Breznianski turisti na sklonku januara sa stretli, aby si pripomenuli, vyhodnotili celorocnu aktivitu. Vychadzok bolo dost. Jedny kratsie, ine celodenne. Z tychto sa pacili prechod Drevenikom, prehliadka kostola v Zehre. Vydaril sa i vystup do Chaty M. R. Stefanika. Spoluucastnikom bola i slovenska televizia.

Takmer patdesiatka aktivnych clenov ("schudobnela" organizacia), aj ked bez financnej dotacie z miest vyssich, mieni v turistickom poznavani Slovenska pokracovat. Chcu zavitat na Polanu, tisovsku Voniacu, liptovsku Poludnicu... Tradicne akcie, ako: cesta rozpravkovym lesom, cistenie studniciek, sto jarnych kilometrov, majovy vystup na Dumbier.... Niektore podujatia planuju spolu s MO Zvazu protifasistickych bojovnikov, s MO Matice slovenskej, chcu oslovit i mestske skoly a turisticke kluby na Horehroni a v C. Balogu. Je pravdou, ze clenske prispevky vsetko nepokryju, a takmer vsetky vydavky idu na ukor vrecka ucastnika, preto...

Aj turisti v Brezne si obcas pohovoria o peniazoch. Niet pravidelneho rocneho prisunu koruniek. Udajne by mali pricupkat z OV KST v Banskej Bystrici, ale... Ako sa hovori - niet strecha nad hlavou. Nie, nie je to sen, ale zrodil sa napad predlozit, poziadat (prislusne organy v meste), vytvorit podmienky pre vznik OV KST v Brezne. Tym by vznikol predpoklad, ze by co-to z okresneho financneho rozpoctu kvaplo i pre turistov.

h9906z.jpg (32972 bytes) Hrstka turistov sa v sobotu 6. februara vydala na zimny prechod Brezno - jaskyna Bystra.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT