7. OKTOBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Obyvatelia velkej rodiny

h9840e.jpg (4452 bytes)Kazdy z nas ma svoju zivotnu cestu, cestu, ktora mnohokrat nie je priamociara. Cesta prekonavania nejednej prekazky. Mnohi z nas musia z rozneho dovodu hladat svoj novy domov. V tychto dnoch preziva svoju jesen zivota v Domove penzione pre dochodcov v Brezne 105 obyvatelov. Z nich devatnasti tento rok oslavili (niektori este oslavia) svoje okruhle vyrocie. Nasi oslavenci su: J. Vrana, D. Babic, R. Michaliskova, M. Velanova, V. Holonkova, M. Pohlova, G. Fabryova, J. Ziak, A. Spodniakova, J. Sedlakova, F. Vranska, A. Mlyncokova, F. Tomcikova, A. Lukacova, M. Kosturova, L. Holla, J. Tavoda. Vsetkym oslavencom v den ich vyrocia sme zablahozelali a zahrali pesnicku. I prostrednictvom novin im posielame vrele pozdravenie, aby prezili v zivote a v zdravi este vela rokov a stastie este mnoho krat.

Nasou najstarsou obyvatelkou je Anna Javorcikova (na snimke), ktora oslavila 2. oktobra svoje zivotne jubileum - 97 rokov. O den neskorsie oslavila svoje zivotne jubileum - 90 rokov Emilia Oravcikova. Nas najstarsi obyvatel Jan Fabry oslavi 17. oktobra svoje zivotne jubileum - 91 rokov. Pri tychto krasnych vyrociach sa slzy tisnu do oci, srdce sa laskou rozbusi, radost nam vchadza do dusi. Prajeme im radost a nehu, lasku a stastie nech im prinasa v nasom domove kazdy den.

Ing. Jana Grlicka,
riaditelka DPD
a kolektiv pracovnikov


Vidiek krajsim domovom

Kvetiny na ulici

Malym zazrakom, ktory zmeni ulicu na vidiecku, peknu a pritazlivu su kvetiny. Partnerom stromov, travnikov ci zivych plotov su zahony ci volne visiace kvetiny z kvetinacov. Nie je nic krajsie ako prebudzanie jarnej prirody, slnecne leto ci jesen v pestrofarebnosti, jemnosti a zasnenosti kvetinovej "vyzdoby" vidieka. Kvety patria na vidiek, kvety na uliciach su prejavom citliveho a kulturneho cloveka. Starostlivost o kvety na zemi, pri ceste, na plotoch, ci v oknach charakterizuje kazdu dedinu ci mestecko, ziju tu dobri-ohladuplni alebo zli-bezohladni ludia.

h9840d.jpg (10490 bytes)Poznam kvetinovu vyzdobu sukromnu a verejnu. Miestom kvetin nemusia byt len priedomia, ale aj volne priestranstva, tiez pri potokoch ci rigoloch na odvod dazdov vody. Tazko si vieme predstavit, ze kvetinovy zahon moze urcit hranice medzi pozemkami susedov, ci medzi uzemim verejnym a sukromnym. Prikladom na Slovensku su tie dediny a mestecka, ktore si uz vytvorili kvetinove skalky na verejnych priestranstvach, spolocne sa o ne staraju, maju z nich radost a pocit potesenia. To je dokaz, ze tu ziju obcania so srdcom pre obec. Vypestovanie kvetinovych zahonov na uzemi, ci skaliek na svahoch je narocnejsie ako v kvetinacoch. Kvetinace rychlejsie donesu jar na ulicu, su cez zimu predpestovane. Krasne kvety v kvetinaci su oslavou majstrovstva v prvom rade citlivej zenskej ruky. Nie nahodou tvrdia mudre slova, ze krasne kvety sa rodia v rukach cistej ludskej duse. Na vidieku potrebujeme viac kvetinacov, nielen na balkonoch, ale napriklad aj na plotoch, ploty sa mozu stratit v kvetinach. Volne postaveny kvetinac, na vidieku spojeny s drevenym furikom ci drevenym zahodenym kolesom, su nerozlucnymi priatelmi. Vidiek je znamy umenim zahradkara, kvetinace su prilezitostou ho budit. Starostlivost o kvety je velkou skolou deti, snahou citit s prirodou. Malo je u nas znamy kvetinac "verejny", jeho majitelom nie je jednotlivec, ale obec. Tieto kvetinace nemaju len esteticku ale aj ucelovo-organizacnu funkciu, su prostrednictvom poriadku a usporiadanosti zivota v obci. Su funkcnym prostriedkom, su mobilne. Pohyblivost kvetinacov je dana ich vahou a konstrukciou, tiez sposobom ako budu premiestnovane, pozname lahke a tazke kvetinace. Mozu byt nosicom alebo obalom kvetinovej zostavy, nosice umoznuju vymenu malych kvetinacov. Rozmiestnenie a premiestnovanie kvetinacov je velmi ucelne, vie organizovat letne posedenia pred hostincami ci obchodmi ale aj pred vstupmi do domov. Staci malo, aby sa na sirokom chodniku vytvorilo prijemne posedenie. Kvetinac je pozvankou pohostenia, ci podnikatelskym oslovenim zakaznika. Kvetinace potrebuju dobrych ludi, ktori ich ochranuju, nenicia, maju ich radi.

Zvlastnym kvetinacom je kvetinac "dopravny". Budeme sa s nim stretavat na dopravnych komunikaciach. Tento kvetinac je povolany v lete, ci v turistickej sezone zdoraznit funkciu dopravneho znacenia, stava sa psychologickym prostriedkom spomalenia a skludnenia dopravy. Kvetinace treba poukladat pozdlz chodnika, je to ochrana chodca pred bezohladnym pohybom aut na hlavnej ceste. Na zbytocne sirokej ceste mozeme pomocou vhodnych kvetinacov vymedzit bezpecny pruh pre bicyklistov. Kvetinace pouzijeme tam, kde nemaju auta v istom case parkovat, alebo kvetinacmi urcime parkovacie miesta. V Europe je znamy sposob zriadenia stredneho ostrovceka na ceste v prospech prechodu chodcov aj kvetinacmi. Kvetinace v zime odlozime v zaujme cistenia ciest. Kvetinace vedia zo dna na den zmenit tvar dediny a mestecka, na vidieku su najvhodnejsimi kvetinace drevene, kazda dedina so svojim kvetinacom.

Stretnutie s kvetinacmi na nasich dedinach a vidieckych mesteckach ma zdoraznit stretnutie s domacou krajinou, tomu musi zodpovedat vyber a volba pouzitych sadenic. Kvetinac moze byt kyticou roznorodosti, alebo umocnenim typickeho krajinneho prvku, kriku, stromceku. Kvetinace pohotovo zo dna na den nahradia nevzhladnost velkych asfaltovych ploch.

Kvetiny na ulici mozu byt tam, kde nie su na ulici hospodarske zvierata. Kvety na ulici dokazuju, ze ulica sa stala sucastou domova kazdeho obcana, kvetiny na ulici ludi spajaju recou ohladuplnosti a starostlivosti, ich rozkvitnutie je prejavom citliveho cloveka. Vela dedin a mesteciek Slovenska caka na carovny prutik kvetinovej vyzdoby.

Prof. Michal Sarafin


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT