7. OKTOBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mostaren v strajkovej pohotovosti

K zamestnancom strojarni v Krupine a na Povazi, ktori vstupili do strajkovej pohotovosti, sa posledny septembrovy den pridali aj kolegovia z Mostarne Brezno. Vybor zakladnej organizacie Odboroveho zvazu KOVO v Mostarni po predchadzajucom prieskume mienky zamestnancov vyhlasil strajkovu pohotovost. Jej cielom je dosiahnut vyplatenie miezd za mesiace jul a august. Informoval nas o tom predseda vyboru Jan Medved.

Caka ich vojenska abeceda

Prvy oktobrovy den sa stal dnom nastupu novych povolancov. Do breznianskej posadky narukovalo 140 novacikov z celeho Slovenska. Caka ich tridsat dni zakladneho vycviku, pocas ktorych sa naucia vojensku abecedu. V tomto obdobi sa zoznamia aj s historiou Horehronia a kasarni, ktore v tomto roku oslavili 60. vyrocie svojho otvorenia. Slavnostnu prisahu zlozia 30. oktobra na nadvori kasarni.

Horehronie vo fotografii

Pod tymto nazvom uz po stvrty rok vyhlasuje obec Polomka sutaz fotografov. Opat je rozdelena do troch kategorii: priroda a krajina, zvyky a obycaje, ciernobiela fotografia (temy prvej a druhej kategorie). Do sutaze mozete prihlasit jednotlive fotografie a serialy. Do jednej kategorie posielajte maximalne desat fotografii, jeden serial moze pozostavat najviac z piatich fotografii. Organizatori sutaze si vyhradzuju pravo pouzit fotografie na reprezentaciu Horehronia, v pripade publikovania zostavaju autorske prava nedotknute. Fotografie posielajte na adresu: Turisticka informacna kancelaria, SNP 60, 976 66 Polomka, telefon 6193397. Na obalku uvedte heslo "fotosutaz". Zadnu stranu fotografie oznacte menom autora a jeho rodnym cislom, adresou, pripadne telefonnym cislom. Uvedte nazov fotografie. Uzavierka sutaze je 31. oktobra.

Akademicky rok sa zacal

Akademicky rok na vacsine vysokych skol kvoli volbam zacal 28. septembra, ale boli aj take skoly, ktore zacali uz 21. septembra a v case volieb dali studentom dekanske volno. Tak tomu bolo aj v Materialovo-technologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Trnave a v jej detasovanom pracovisku v Brezne. V dennom studiu tu v druhom rocniku studuje v tomto roku dvadsatsedem studentov a do prveho rocnika prijali patdesiatosem studentov, ktorych slavnostny zapis - imatrikulacia - bude v novembri.

 

Podakovanie

Brezno na poziadanie organizacneho vyboru medzinarodnych cyklistickych pretekov Okolo Slovenska zabezpecovalo v podstate tri etapy jeho 42. rocnika. Na adresu primatora Ing. Vladimira Faska prisiel list od riaditela pretekov Mgr. Dusana Tazkeho a predsedu organizacneho vyboru Pavla Zahoru, z ktoreho vyberame.

- Dovolte nam, aby sme vam po ukonceni a zhodnoteni 42. rocnika medzinarodnych cyklistickych pretekov Okolo Slovenska este raz srdecne podakovali za vsetko, co ste spolu s clenmi etapoveho vyboru vo vasom meste vykonali pre velmi uspesny priebeh tohto vyznamneho sportoveho podujatia v Slovenskej republike. O vysokej medzinarodnej urovni svedcia i ohlasy vsetkych zucastnenych zahranicnych druzstiev ako i pisomne hodnotenie medzinarodneho komisara UCI p. Sjotuna z Norska.
   Je potrebne vyjadrit nase podakovanie a prosime o jeho tlmocenie i vsetkym zlozkam, ktore sa na tomto podujati podielali. Je to najma mestska policia, zdravotnictvo, ubytovacie a stravovacie sluzby a mnohe dalsie.
   Verime, ze i v buducnosti zachovate priazen tymto pretekom a budeme moct ratat s vasou ucinnou pomocou.
   Este raz vam vyjadrujeme uprimne podakovanie a tesime sa na spolupracu pri organizacii 43. rocnika Okolo Slovenska pripadne dalsich cyklistickych akcii v roku 1999.

Dvojkilova huba v zahrade

Kto chce byt uspesnym hubarom, musi poznat miesta, na ktorych huby rastu. To znamena, ze musi dobre poznat kraj, v ktorom chce hubarit. Kraj treba starostlivo poprechodit od jari az do jesene. Tak pisu prirucky v casti ako zbierat huby pre kuchynu. Vynimka potvrdzuje pravidlo. Presvedcila sa o tom aj Marta Kompanekova z Brezna, ktoru v zahrade pri chalupe v Divine pri Ruzinej minuly vikend cakalo prekvapenie. V trave sa vynimala velka biela gula. Aj ked nie sme odbornici, dohodli sme sa, ze pravdepodobne ide o vatovec obrovsky. Z prasnicovitych je najchutnejsi a najlepsie sa pripravuje na sposob rezna. Na snimke dvojkilova huba (presne 2040 gramov) s pomarancom.

 

Pekna obec

Pod tymto nazvom sa ukryva program obnovy horskych oblasti stredneho a severneho Slovenska, ktory chcel oslovit aktivnych obyvatelov vidieka, skryvajucich v sebe prirodzeny organizacny talent a vrodeny cit pre veci verejne, pre motivovanie ludi okolo seba. Ziadatelom o udelenie financneho prispevku mohol byt ktokolvek - obcan, obec, skola, farsky urad, ci akakolvek neziskova organizacia na uzemi obce.

Cielom programu pocas uskutocnenych troch kol bolo podporit vidiecke aktivity zamerane na zlepsenie miestnych podmienok, zivotneho prostredia, pristupu k informaciam, kultury a kvality zivota. Zakladnym ekonomickym nastrojom programu Pekna obec je maly grant, maximalna vyska, ktoreho bola stanovena na 30 000 korun. Najdolezitejsie podmienky na udelenie grantu boli verejnoprospesnost a dobrovolnicka praca.

Kto tento program vymyslel a preco? Autor programu - riaditel banskobystrickej kancelarie EPCE Slovensko, dnesnej Nadacie Ekopolis Juraj Mesik, vychadzal pri priprave programu z poznania, ze takmer polovica slovenskej populacie zije vo viac ako 2 700 vidieckych komunitach. Do tychto komunit sa vsak dostava len male percento zahranicnej pomoci zameranej na rozvoj Slovenska. Na druhej strane jeden dolar podpory znamena pre vidiecke komunity ovela viac, ako ta ista suma pre hlavne mesto. Toto vsetko a ovela viac sa docitate v publikacii Pekna obec, ktoru vydal A-projekt n. o., Liptovsky Hadok. Docitate sa tam aj o projektoch, ktore sa v ramci programu Pekna obec (nemylte si ho s programom obnovy dediny) realizovali na Horehroni.

Tridsiateho septembra sa skoncilo tretie kolo tohto programu. Pocas neho sa len v mikroregione Horehron realizovalo sest projektov za takmer 100 tisic korun. V Bacuchu ziskali 15 000 korun na projekt odpocitavadla pri studnicke. V Polomke si zase deti zakladnych skol skraslili vstup do obce - na plechovy plot namalovali krasne farebne obrazky - za 10 000 korun. V Zavadke nad Hronom si obcania v spolupraci s obecnym uradom chcu vybudovat trznicu. Na upravu terenu ziskali v programe Pekna obec 30 000 korun. V Sumiaci si zas za 20 000 korun vytvorili park v centre obce, opravia drevenicu, ktora bude sluzit sukromnemu muzeu zvoncov Mikulasa Gigaca, znameho aj za hranicami Slovenska - tiez za 20 000 korun a vdaka pomoci 3 400 korun sa mohli popysit v krajskom meste svojimi dvoma tkanymi kobercami. Za tuto sumu totiz zorganizovali vystavu v Banskej Bystrici.

Ako vidiet, ludia maju chut urobit nieco uzitocne, prospesne vo svojom volnom case pre druhych, pre svoju obec. Staci mala financna pomoc, a napad sa premeni na skutocnost. Projekty v Programe Pekna obec boli podporene nadaciou Ekopolis z Banskej Bystrice z financnych prostriedkov Kanadskeho velvyslanca a Open Society Fund. Pocas dvanastich mesiacov v troch kolach bolo rozdelenych 3 262 560 korun. Podporu ziskalo 177 projektov na Slovensku. Mikroregion Horehron bol podporeny 130 tisicami korun. Tesime sa tejto podpore. Sme radi, ze sa najdu ludia a organizacie, ktorym na nasom vidieku naozaj zalezi a ktori podporuju aj tu obcianske aktivity.

Michaela Heretova

Co zistila "soika"

Pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj si v 39. tyzdni zobrali na musku sestdesiatsedem prevadzkovych jednotiek. Vykonali v nich styridstatdevat kontrolnych nakupov, z ktorych bolo tridsatstyri predrazenych, co je 69,4 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov predstavuje osem korun.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a nesplnenie informacnych povinnosti inspektori v styridsiatich troch prevadzkarnach pozastavili 245 druhov tovaru za 492 856 korun. V siedmich prevadzkovych jednotkach pri strnastich druhoch zlikvidovali tovar nevhodny na konzum a suroviny nevhodne na pripravu za 3292 korun. Za nedostatky mensieho rozsahu na mieste ulozili patdesiatsedem blokovych pokut v hodnote bezmala 42 000 korun a za nedostatky vacsieho rozsahu spisali tridsatri oznameni o zacati spravneho konania, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.

V Breznianskom okrese v potravinach Jasenie c. 131 zistili, ze nakup za 48,20 koruny bol predrazeny o 2,50. Dovodom bol predaj paradajok v nespravnej cene devatnast korun za kilogram namiesto spravnej ceny pat korun za kilogram.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT