7. OKTOBER Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9840b.jpg (96545 bytes)


Aurelia Salcerova, dochodkyna, Pohorelska Masa:

- Urcite si ju zasluzia. Jednak sa dopracovali k tomu veku, cely zivot pracovali, vytvarali hodnoty fakticky pre tych mladsich, preto si myslim, ze si zasluzia nasu pozornost.

Viera Petrova, invalidna dochodkyna, Sumiac:

- Tak iste si zasluzia pozornost, uz len tym, ze ich uprednostnime, kus si ich vsimame, pomahame im. Nemali by sme na to zabudat, ved aj my budeme stari. V kazdom pripade si zasluzia nasu uctu.

Jaroslav Zemancik, vodic, Hnusta:

- Myslim si, ze si ju urcite zasluzia. Od malicka ma ucili mat uctu k starsim. Mali by sme ich uprednostnovat v autobuse, ked je napriklad preplneny, ked je dlhy rad v obchode a tak podobne. Jednoducho v kazdom smere.

Anna Pitonakova, dochodkyna, Telgart:

- Zalezi to, v akych pripadoch. Aj sa dava, aj nedava, lenze teraz, mozem povedat, je malo ucty, ale dufajme, ze jej bude viac.

Eva Klincova, referentka, Brezno:

- Myslim si, ze starsi ludia si predovsetkym zasluzia pozornost. Po cely rok, nielen v oktobri, v mesiaci, ktory patri starsim ludom.

Stefan Miklovic, dochodca, Brezno:

- Starsi ludia maju dost problemov, ale myslim si, ze s uctou k nim je to dost dobre, ale rozhodne by sa zislo mnoho veci napravit. My starsi spominame na minulost, kedy mal kazdy istotu v zamestnani a mohol si zabezpecit i buducnost. Co sa tyka nakupu potravin a dalsich veci, ktore suvisia so zivobytim, vsetko je velmi drahe. Velmi sa tesime, ze dochodky budu o sto percent vyssie, ako nam slubovali. Cakame, kedy to bude, ale asi budeme prekvapeni, ked sa s dochodkami zvysia aj ceny za potraviny a veci dennej potreby. Zivotna uroven nedosahuje taku uroven, aka bola do osemdesiateho deviateho roku, to je pravdou. Pokial sa tyka nas starsich, my sme si nejake tie koruny nasporili, ale uz sa minaju a som zvedavy, co potom. Napriklad ja mam pattisickorunovu penziu, ale nie som schopny z tychto penazi nasporit si ani na pohreb, lebo ten je skutocne velmi drahy. Keby som nebol mal nejake korunky, ktore sa uz minaju, neviem, kto by ma pochoval.

Carodejny kruh na skolskom dvore

Nie, nejde o magiu, ktora by vycarovala nasim ziakom viac rozumu, ale o prirodny jav. Nas skolsky areal je jeden z najkrajsich z mnozstva skol na okoli. Ved sa on aj patricne starame. Tvori ho velke mnozstvo travnikov, cez ktore vedu asfaltove chodniky, lemuju ich ozdobne kriky a kol dokola mnozstvo stromov - topole, brezy, lipy a male smrecky.

O aky carodejny kruh ide? Nasi mali prirodovedci, ktori kruh objavili, zistili toto: kruh vytvorili jesenne huby (urcity druh rydzika), rovnomernym rozrastanim podhubia. Na vonkajsom obvode kruhoveho podhubia sa vytvorili plodnice. Carodejne kruhy vytvaraju priemer 1-6 m a niekedy az 20 m. Rocne sa podhubie posuva o 10-50 cm. Kruh vytvoreny z plodnic bol presny. Podla jeho rozmerov podobne ako pri letokruhoch stromu sa da vypocitat priblizny vek carokruhu. Priemer carokruhu na nasom skolskom dvore bol 6 m. Pohlad nan v zakuti briezok, kde vyrastol, bol krasny.

Taketo carokruhy tvoria len urcite huby a tvoria sa desiatky rokov. Su vzacnym ukazom a zasluhuju si rovnaku ochranu ako ine cenne prirodne vytvory.

Lubica Albertyova, P. Polhora

Mesiac ucty k starsim

Tak ako po ine roky, aj v tomto roku je mesiac oktober vyhlaseny Organizaciou Spojenych narodov za mesiac ucty k starsim. Zaiste sa najde dost ludi, kratkodobo alebo dlhodobo uznavajucich, ze starsiu generaciu si treba ctit, vazit a pomahat jej. Preto prejavte uctu a uznanie:

- svojim rodicom, starym rodicom, vsetkym, ktori zalozili a do zivota uviedli sucasnu generaciu mladsich,

- tym, ktori vytvorili historiu nasho naroda a statnosti, ktori sa zucastnili Povstania, druhej svetovej vojny, oslobodenia nasej vlasti a jej povojnovej vystavby,

- tym, ktori sa pricinili o vzdelanostnu a kulturnu uroven mladsich generacii a casto ju aj dnes podporuju a prehlbuju.

Vasu uctu a podporu si zasluhuju preto, ze vas naucili vyslovovat prve slova a robit prve kroky, ze vam zabezpecili zdravy vyvoj, potrebne vzdelanie a medzinarodne uznavanu kvalifikovanost prace. Vasu uctu a podporu potrebuju preto, ze biologicky proces starnutia ich pripravil o znacnu cast sil a vacsinu starsich aj o zdravie.

Ucta k starsim ako medzigeneracny zavazok nema len materialny charakter, ale aj dusevny rozmer, svoju psychicku dimenziu. Mladsi by mali tento zavazok chapat nielen ako povinnost, ale aj ako vlastny vklad, ktory ma spatny odraz. Aku uctu a podporu starsim ludom, rodicom a starym rodicom preukazujete, taku si zasluzite aj vy od svojich deti a mladsich obcanov v buducnosti.

Uctu a podporu starsim spoluobcanom v dopravnom prostriedku prejavite vtedy, ked starsi nebudu tvorit vacsinu stojacich a mladsi, najma ziaci a studenti, vacsinu sediacich. Svojou ponukou miesta na sedenie umoznite starsim rozhodnut sa, ci ho vzhladom na svoje a vase zdravie prijme.

A napokon starsich by sme si mali po cely rok vazit, prejavovat im uctu a uznanie a nielen v oktobri.

T. Gilla,
predseda Okresnej organizacie JDS Brezno

Pacient je naozaj "prvy"...

Nuz co, pred rokmi kazda zdravotna poistovna bola ta najperspektivnejsia a preplacala dobreze nie liecebny pobyt na "Mesiaci". Kazda mala svojich zmluvne ucicikanych doktorov a doktorky, ktori pacientovi bez natlaku len tak navrhli, ze ta ich je Super. Pacient samozrejme nepocitil ziaden natlak a z vlastnej vole poistovnu vymenil za tu Super. Ti isti doktori a doktorky po injekcii vlady - zatial len do svalu Vseobecnej zdravotnej poistovne dobrosrdecne pacientovi navrhuju transfer. Urcite to neprotireci lekarskej etike, lekar chce udrzat svoju existenciu na aj nadstandartnej urovni, ale pacient - obcan caka v radoch pred Vseobecnou zdravotnou poistovnou a mnohi si pomyslia, ze to stoji za ... (lekarsky - rektum).

Ladislav Siman

Cesnak znizuje tlak krvi

Urcite, ked sa spravne uziva, ale mne sa zvysil na 180/100 a viac.

Poslal som syna kupit cesnak do uznavaneho obchodu Satel na Mazornikove. Doniesol pat strukov, vsetky zhnite, ale pekne zabalene v mikrotenovom vrecusku. Ako dieta ucet cestou zahodil a ja aj s tlakom som o 18. hodine bezal do Satelu. Pani veduca tam nebola, ale v regale bolo este asi tucet (12) sackov kompletne zhnitych. Na otazku, ci so mnou urobia zapis, som dostal zapornu odpoved, ale kazdy obchodnik - predavac (ka) profesional, by sa snazil delikatnu zalezitost diplomaticky vyriesit. Opakovane som bol vyzyvany na predlozenie bloku. Ja, ze ho, bohuzial, zo znamych pricin nemam. Vtedy som mal uz 220/180, moj cesnak letel do regala a s tym, ze sa budem stazovat u majitelov som na...ty odisiel. Nas zakaznik - nas pan?!

Slovensko - obchod Satel - Mazornikovo 28.9.1998 18.05 SEC
Ladislav Siman


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT