22. JUL 1998 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

HOROSKOP

BARAN

Zivot si nemozeme objednat ako jedlo v restauracii, musime prijat vsetko tak, ako prichadza. Aj vy pridete na to, ze cim viac ocakavate, tym viac vam chyba. A napriek tomu ochotne pomahate slabsim, neraz preberate cast ich zataze na svoje ramena. Tak sa utuzujete.

BYK

V dosledku flirtu vtiera sa nova kapitola do vasho citoveho zivota. Aj ked to u vas vyzera na rozchod, este nie je vsetko stratene. Zachovajte sa cestne a spravodlivo. I ked budete pracovat, stale budete mysliet na stretnutie s novym znamym.

BLIZENCI

Nalada na pracovisku vam pripomina prvy april. Kazdy s vami vtipkuje, strielaju si z vas. Nie ste sice v takej forme, aby ste vsetko prijali, ale neurazajte sa. Preberte sa, cakaju vas dolezite rozhodnutia, ktore maju vyznam aj z hladiska vasej buducnosti.

RAK

Chceli by ste sa pozriet sami sebe do oci. Mozete si priznat nedostatky a prehry, ale s nemalym sebavedomim mozete konstatovat aj uspechy, ktore vam zavidia. Zmenu zaregistrujete v laske - a k dobremu, ostatne mozete robit podla povodneho planu.

LEV

Nie ste zvedavi na nikoho a nechcete byt videni nikym. Mate naladu pod psa. To vsak nie je dovod, aby ste urobii takticke chyby. Budte trpezlivi, nikoho neurazajte. Po vikende sa dostanete do prijemnej, vzdelanej spolocnosti, budete moct otvorene povedat svoje predstavy.

PANNA

Nieco vas znepokojuje, vo vztahu k zdraviu mate zle pocity alebo prehnane vidiny. V dosledku toho zanedbate niektore povinnosti. Vyhladajte lekara. Ti stastlivejsi prislusnici znamenia dosiahnu dobre vysledky, ostatni zostanu na hladine priemeru.

VAHY

Niekolko kolegov odislo na dovolenku, teraz mate viac prace a vacsiu zodpovednost. Sefovia dobre vedia, ze sa na vas mozu spoliehat, ze ulohy splnite. Leto vam vnucuje snivanie o pobyte na plazi, pri jazere s milou osobou.

SKORPION

Uprostred leta - a vasa nalada je akasi jesenna. Na vsetko reagujete podrazdene a stiplavo. Neprenasajte svoj psychicky stav na inych. Mate vela nahromadenych uloh, pri praci vas sprevadza nervozita z navalu. Dychajte zhlboka a hovorte ticho.

STRELEC

Vas kurz zodpoveda hlavnym zasadam pracoviska, aj tempo ste si urcili primerane. V osobnych zalezitostiach sa vsak dostanete do zbytocnych kompetencnych sporov. Vase stastie ma asi dovolenku, o dobre vysledky sa musite postarat sami.

KOZOROZEC

Konecne ste sa rozhodli respektovat lekarov. Zistite, ze treba s nimi udrziavat stale kontakty bez predsusdkov. Strach ma totiz magicku moc a znasobuje bolest. A cez vikend chcete pohodlne lezat pri jazere, mat v dosahu ruky chladene pivo. A o kusok dalej milovanu osoba s bronzovou pletou.

VODNAR

Kazde vase stretnutie s kolegami je sprevadzane otrou vymenou nazorov. Hned po nich upadate do letargie. Nerobte si hanbu, hladajte diplomaticke riesenie. Rozhodli ste sa pre ulohu, ktora presahuje vase moznosti i schopnosti. Najdite si partnera.

RYBY

Triezvy rozum a dobra pamat vam umoznia ucelne vyuzit vsetko, co ste sa doteraz naucili. Je velmi dolezite, aby ste mali aj v kritickych chvilach dost odvahy. Prestante sa venovat nepodstatnym veciam. Zamerajte sa na perspektivnejsie ulohy.

Policajny servis

V noci zo 7. na 8. jula neznamy pachatel sposobil poziar osobneho motoroveho vozidla zn. Chrysler 180 GS zelenej farby ev. c. BBD 28-61, ktore bolo zaparkovane vo dvore rodinneho domu v Ciernom Balogu. Auto polial neznamou horlavou latkou a zapalil, cim doslo k obhoreniu strechy, zadneho okna a interieru vozidla. Sukromnemu podnikatelovi R. U. z Cierneho Balogu vznikla skoda 20 tisic korun.

...

Pri koseni luky vo Vagnari 7. jula sa pracovnikovi polnohospodarskeho druzstva Dumbier na traktore Zetor typ 6245 pokazila kosacka. Traktorista J. S. z Brezna sa snazil poruchu odstranit, s traktorom zacal cuvat a nasledne sa prevratil do asi dvestometrovej uvrate. Traktor bol uplne zniceny a zranenia, pomliazdene lave predkolenie a psychicky sok, si vyziadaju desat-dvanastdnovu praceneschopnost. Polnohospodarske druzstvo znicenim traktora utrpelo skodu 50 tisic korun.

...

Do bytu na Ulici 9. maja v Brezne sa v case od 6.50 do 12.30 h 9. jula vlamal neznamy pachatel. Ukradol farebny televizor zn. Toshiba 2500 TS, hifi vezu zn. Pioneer a videoprehravac. Majitelku K. K. z Brezna poskodil o 32 600 korun.

...

Pod ruskom noci z 9. na 10. jula sa ktosi vlamal do predajne Ovocie - zelenina v Podbrezovej na Stiavnicke, odkial odcudzil rozne druhy alkoholickych napojov, cigariet, tlacovin, drobne mince v hotovosti. Majitelke Z. D. z Valaskej sposobil skodu za asi 9 tisic korun.

...

Z okna bytu svojej druzky M. R. z osmeho poschodia na Ulici MPCL v Brezne vecer o deviatej 12. jula vyskocil Z. L. Dopadol na travnik a utrpel mnohopocetne poranenia hlavy, hrudnika, brucha a v kritickom stave ho sanitka RZP previezla do breznianskej nemocnice.

...

V noci z 11. na 12. jula na parkovisku pred Zavodnym klubom Petrochema v Dubovej neznamy pachatel poskodil majitelovi P. H. z Nemeckej osobne motorove vozidlo zn. Audi 80 ev. c. BR 552AA, na ktorom rozbil vsetky okna, poskriabal a pretlacil strechu a prednu kapotu, ohol stlpik na vodicovych dverach a odtrhol spatne zrkadlo. Skoda predstavuje 100 tisic korun. Na tom istom parkovisku bolo odparkovane aj osobne auto VAZ 2102 ev. c. BBC 12-26. Z auta zmizol CD prehravac zn. Sencor, zosilnovac, jeden reproduktor a jeden panel na upevnenie prehravaca, cim majitelovi M. B. z Brezna vznikla skoda 16 600 korun.

...

V doline Kamenista v katastralnom uzemi Hronca bolo v noci z 11. na 12. jula vykradnute odparkovane auto zn. VW Golf ev. c. W 66CR z Rakuska. Zlodej z vozidla zobral kozenu bundu, CD prehravac, desat CD diskov, dve vetrovky, rybarsku vestu, rybarske potreby, okuliare, brzdove svetlo, lekarnicku, vystrazny trojuholnik, dreveny globus, uteraky, roznu kozmetiku, patlitrovu bandasku s naftou, dva litre motoroveho oleja. Majitela G. B. z Viedne poskodil o 96 200 korun.

...

Na ceste I/72 v osade Piesok podvecer 12. jula doslo k dopravnej nehode. Vodic osobneho motoroveho vozidla ev. c. LM 724AC, K.S. z Liptovskeho Hradku, viedol auto smerom od Podbrezovej na Bystru a pri prechadzani pravotocivou zakrutou dostal smyk, zadna cast auta presla do protismeru a potom narazila do oprotiiduceho osobneho auta ev. c. SNC 43-76, ktore riadil O. J. z Banskej Bystrice. Pri nehode bola zranena M. K. z Liptovskeho Hradku, ktora utrpela zlomeninu klucnej kosti a narazenie hrudnika. Zranenie si vyziada asi pattyzdnov liecenia. Na aute so sninskou SPZ je skoda 40 tisic korun a na druhom vozidle 60 tisic korun, pricom jeho vodicovi K. S. zadrzali vodicsky preukaz.

...

Skodu za 25 tisic korun sposobil neznamy pachatel tym, ze 12. jula prednu cast domu L. Z. z Brezna na Sturovej ulici v Brezne pooblieval cervenou farbou.

...

Breznianski policajti zistili, ze 9. maja o tretej v noci na Ulici Kozmonautov sa V. C. z Brezna vlamal do odstaveneho motoroveho vozdial zn. Skoda 120 L ev. c. BBD 59-66, z ktoreho ukradol autoprehravac zn. JPS, dve audiokazety, cim J. V. z Banskej Bystrice utrpel skodu 1600 korun.

...

Pred polnocou 14. jula nasli pred hostincom zvanym U Belu v Predajnej S. S. z Predajnej, ktory nejavil znamky zivota. Na miesto privolali RZP a ohliadajuci lekar konstatoval, ze smrt nastala bez zavinenia cudzej osoby. Presnu pricinu smrti urci pitva.

(vch)

Co sa udialo v tyzdni od 9. do 16. jula

150

Vo stvrtok 9. jula poziarnici otvarali zabuchnute dvere bytu na Ulici MPCL. V piatok cistili po dopravnej nehode vozovku na Kuzmanyho ulici v Brezne. V areali Polnohospodarskeho druzstva Dumbier 11. jula skratovali elektricke kable a spadli na zem. Po oprave ich poziarnici pomocou plosiny instalovali naspat. Vysokym tlakom zahasili 13. jula kontajner na Zeleznicnej ulici. V utorok bol na hlavnej ceste pod Baniskom cez jeden jazdny pruh spadnuty strom, ktory branil v premavke. Poziarnici ho popilili a uvolnili cestu. V tento den este lezeckou technikou pomocou lan otvorili byt na Clementisovej ulici. Majitel mal podozrenie, ze mu niekto poskodil zamok. Pomocou rebrika v stredu 15. jula otvorili zabuchnute dvere bytu na Nalepkovej ulici, za ktorymi boli malolete deti. Dve hodiny po polnoci 16. jula v Piesku skoncila mimo vozovky Avia 31. Po vytiahnuti Tatrou 815 pokracovala v jazde.

154

Cestni zachranari pocas tyzdna vystartovali 15-krat s odtahovou technikou. Vo svojom stredisku obsluzili dvadsatjeden zakaznikov, Zlty anjel mal jeden vyjazd. S vyslobodzovacou technikou absolvovali dva vyjazdy. V nedelu podvecer v Piesku na mokrej vozovke vodic Fordu Orion nezvladol vedenie vozidla a zrazil sa s Formanom. Jedna osoba utrpela zranenie. Po polnoci 16. jula tiez v Piesku nezvladol lavotocivu zakrutu vodic Avie. Tento vyviazol bez zranenia.

155

Sanitka RZP v tomto tyzdni startovala 23-krat. V sobotu 11. jula sa stali dva podobne urazy. V Sumiaci 42-rocny chlap spadol z vlecky. Pad mu sposobil pomliazdenie hrudnika, nohy a otras mozgu a vyziadal si hospitalizaciu v oddeleni urazovej chirurgie. Podobne skoncil 79-rocny muz z Brezna, ktory spadol zo sopy. Mal pomliazdeny hrudnik, hlavu, otras mozgu a tiez je hospitalizovany v nemocnici. V nedelu vecer vyskocil z okna na 8. poschodi na Ulici MPCL 19-rocny mlady muz. Aj napriek mnohonasobnym poraneniam hlavy, chrbtice, hrudnika, noh a ruk sa ho lekarom podarilo zachranit a po stabilizovani na breznianskom ARO ho na dalsi den previezli do Banskej Bystrice. Len s odreninami obisiel 14-rocny chlapec, ktory sa 15. jula zrazil s automobilom. Lekari RZP zasahovali 4-krat pri nahlych prihodach srdca a obehu, 6-krat pri mozgovych a urazoch, 2-krat pri inych, jedenkrat pri brusnych, traja pacienti umreli pred prichodom sanitky a jedneho prevazali do B.Bystrice.

 

Uzreli svetlo sveta

Lucia Bubelinyova z Brezna, Norbert Bucek z Brezna, Tomas Babnic z Bacucha, Jan Duraj z Bacucha, Adam Bobak z Brezna, Michal Filo z Helpy, Eva Pokosova z Valkovne, Tatiana Bacusanova z Bravacova, Ivan Banko z Hronca, Tomas Kapajcik z Cierneho Balogu, Diana Pokosova z Cierneho Balogu, Daniel Helpiansky z Brezna, Matus Nosko zo Zavadky nad Hronom.

Opustili nas

Emil Berky (12) z Polomky, Konstantin Kasa (88) z Brezna, Elena Luptakova (76) z Myta pod Dumbierom, Katarina Nosalova (73) z Brezna, Viliam Kovacik (77) z Brezna, Maria Sebesova (63) z Valaskej, Gejza Petko (83) z Nemeckej, Emilia Mojzisova (89) z Valaskej, Ruzena Tuhovcakova (49) zo Sumiaca.

Spomienka

Ta rana v srdci boli a zabudnut nedovoli.

Smutny je nas domov,

prazdno je v nom, len cesticka k hrobu zostala von.

Dna 20. jula uplynul rok od vtedy, co nas vo veku styridsat rokov navzdy opustil drahy manzel, otec, syn, zat a svagor

Jozef Kupec

z Brezna.

S laskou a bolestou v srdci spomina manzelka s detmi.

Pdakovanie

Dakujeme vsetkym pribuznym a znamym za kvetinove dary a prejavy sustrasti, ktori na poslednej ceste 13. jula odprevadili nasu drahu mamu, staru mamu, prastaru mamu a svagrinu

Elenu Luptakovu z Myta pod Dumbierom.

Smutiaci synovia s rodinami a ostatna smutiaca rodina.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT