22. JUL 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Opytali sme sa za vas

hovorcu Okresneho riaditelstva PZ v Brezne kpt. Miroslava Valacha:

Ako hodnotite dopravno-bezpecnostnu situaciu v okrese Brezno za prvy polrok tohto roka?

- Za obdobie od 1. januaara do 30. juna pri dohlade nad cestnou premavkou prislusnici Okresneho dopravneho inspektoratu Brezno zistili celkom 339 dopravnych priestupkov, za ktore ulozili blokove pokuty v sume 87 800 korun, zadrzali osemnast vodicskych preukazov, z toho jedenast pre pozitie alkoholickych napojov. Pre zly technicky stav vozidiel bolo zadrzanych 138 osvedceni o evidencii motorovych vozidiel. V spravnom konani bolo riesenych 236 priestupkov na sumu 286 800 korun. V osemdesiatich siestich pripadoch bol ulozeny zakaz cinnosti viest motorove vozidlo, z toho v sestdesiatich piatich pripadoch za pozitie alkoholickych napojov, v strnastich pripadoch v suvislosti s dopravnou nehodou a v siedmich pripadoch za iny priestupok.

Okresny dopravny inspektorat v Brezne zaevidoval 293 dopravnych nehod, pri ktorych boli styri osoby usmrtene, patnast tazko a sestdesiatjeden lahko zranenych. Sposobene skody dosiahli ciastku 9 577 400 korun. Hlavne priciny dopravnych nehod boli rychlost jazdy a porusenie zakladnych povinnosti vodica. Pri porovnani s rovnakym obdobim roka 1997 sme sice zaznamenali pokles v pocte dopravnych nehod, ale zaroven doslo k zvyseniu poctu usmrtenych, tazko a lahko zranenych osob a v sposobenych skodach pri dopravnych nehodach.

Vyrastli nam pred ocami

V roku 1994 po niekolkorocnej prestavke zacal opat v Polomke pracovat detsky folklorny subor (DFS) Brezinky pod vedenim novych veducich Marty Pisarovej a Anny Turcinovej.

Zacinali s detmi od zakladu: spravne drzanie tela a chodza, neskor jednoduche tanecne kroky. Ale nase deti su sikovne a tak prisli prve tanceky, prve choreografie. Deti sa po prvykrat predstavili na vianocnej akademii a potlesk publika ich spolu s veducimi povzbudil do dalsej prace. A my rodicia sme im drzali palce. Zaujem deti o pracu v subore rastol a sily veducich pomaly nestacili. Ved kazda je matkou troch deti. "Ale nasli sa rodicia a ucitelia, ktori maju k folkloru vztah," hovori pani Turcinova, "a zacali nam pomahat, ci uz dozriet na deti, s vyrobou rekvizit alebo sprevadzali vystupenia deti na hudobnych nastrojoch." Po styroch rokoch prace mozu byt Polomcania na DFS Brezinky pravom hrdi. Deti Polomku reprezentuju na roznych kulturnych a spolocenskych podujatiach nielen doma a v okolitych obciach, ale predstavili sa aj publiku v Podkrivani, v Ziline, v Revucej a Tisovci, kam prijali pozvanie primatora Petra Minaca na tohtorocne Dni mesta Tisovec. Choreografie ich vystupeni su na velmi dobrej urovni, ked vieme, ako malo je dostupnych podkladovych materialov a s akymi problemami sa musia potykat veduce. Spev a tanec deti dnes uz sprevadza vlatna detska hudobna skupina. Dovedna ich ucinkuje v subore styridsatstyri. "Chcela som podakovat vsetkym detom, ktore v tomto skolskom roku pracovali v DFS Brezinky, za ich trpezlivost a dochvilnost na nacviky," pokracuje pani Turcinova. "Deti obetuju vela zo svojho volneho casu suboru. Pred dolezitymi vystupeniami mavame skusku aj dva - trikrat v tyzdni. Su to deti od predskolskeho veku po dvanast rokov a je vidiet, ze im na spolocnej praci zalezi. Su disciplinovane a cielavedome, aj ked im obcas musime nejake tie sibalstva odpustat. Dnes je uz radost s nimi pracovat." A dodava: "Vyrastli nam pred ocami."

My ostatni, ktori sledujeme pracu nasho DFS Brezinky len obdalec, chceme sa veducim, detom i obetavym rodicom podakovat za krasu, ktoru vytvorili a zazelat im mnoho tvorivych sil, zdravie a uspechy, ktore by ich povzbudili do dalsej prace.

M. Heretova

Tridsattrirocny riaditel Zakladnej skoly v Helpe, amatersky umelec Pavel Siman vystavuje svoje prace od 13. jula do 21. augusta v Horehronskom Muzeu v Brezne. Expoziciu tvoria priblizne tri desiatky obrazov vytvorenych kombinovanou technikou.

Clovek cloveku

Slovensky Cerveny kriz v spolupraci s dennikom Sme organizuje uz 8. rocnik humannej akcie Clovek cloveku, ktora potrva do 31. augusta. Cela akcia je zamerana na bezprispevkovych darcov krvi ale aj prvodarcov a jej cielom je zasobit zdravotnicke zariadenia dostatkom krvi pocas dovolenkoveho obdobia. Vsetci, ktori sa zucastnuju tejto humannej akcie, budu zaradeni do zrebovania, ktore bude v septembri. Pri realizacii akcie sa rozhodla spolupracovat aj Firma Philips Slovakia, s. r. o. Po preukazani ma darca v case od 1. jula do 30. septembra narok na nakup znackovej elektroniky Philips s 5% zlavou. Naviac firma sa rozhodla venovat hlavnu vyhru a to farebny televizor zn. Philips. Ked sa rozhodnete zapojit do tejto akcie, na odber krvi mozete prist kazdy utorok od 6. do 9. hodiny do oddelenia hematologie a trasfuzie v breznianskej nemocnici.

Uzemny spolok SCK v Brezne

Aldo s Aidou treti

Minulorocny vitaz majstrovstiev Slovenska vo vykone vodiacich psov pre nevidiacich Aldo Daxner z Brezna so svojou suckou Aidou na tohtorocnych stvrtych majtrovstvach obsadil pekne tretie miesto. Narocna sutaz, ktora prebiehala v mestskom parku a uliciach v Seredi, pozostavala z prekonavania umelych prekazok a pohybu v beznej dennej doprave.

(r)

Turisti v Slovenskom raji

Ponuku Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny v Brezne na navstevu Chranenej krajinnej oblasti Narodneho parku Slovensky raj prijali aj breznianski turisti, a tak rano 18. juna sa vydali na trasu Brezno - Slovensky raj - Vrbov. Prva zastavka bola pri prameni Hrona, pokracovali smerom do rekreacneho strediska Slovenskeho raja v Podlesku. Po vyjdeni na spojnicu smerovnika Sucha Bela sa vratili spat na Podlesok a po obcerstveni zamierili na termalne kupalisko vo Vrbove. Plan cesty, zamerany na poznavanie prirody a nachadzanie pristupu k nej, splnili. Vela sa naucili najma deti, ale aj dospeli.

(mv)

Ciste studnicky

Literarna redakcia Slovenskeho rozhlasu v Bratislave od februara tohto roku nahrava a vysiela dlhodoby cyklus pod nazvom Ciste studnicky. Jeho cielom su navraty do rodnych krajov vyznamnych osobnosti nasej literatury. 31. jula o 19. hodine sa v Kulturnom dome v Ciernom Balogu uskutocni verejna nahravka programu, v ktorom budu spolucinkovat rodak Stefan Turna, Jan Valentik, Vladimir Dobrik, Darina Vasickova, ludova hudba Jula Bartosa - Suka a spevaci z folklornej skupiny Kycera. Medzi najvyznamnejsich hosti celeho programu bude nesporne patrit rodak z Cierneho Balogu spisovatel Ladislav Tazky. Spolu s produkcnou Alzbetou Mikulaskovou vas pozyvame na tento nevsedny kulturny program, kde prezijete nielen prijemny vecer, ale prostrednictvom rozhlasovych prijimacov budete moct vsetkym slovenskym posluchacom rozdat aj kus uprimnej a ziclivej atmosfery z Cierneho Balogu.

(mr)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT