22. JUL 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

S prezidentom FK Zeleziarni Podbrezova Mgr. Marianom Zimom

o podbrezovskom futbale

Zalistujete v historii futbaloveho klubu...

-Historia podbrezovskeho futbalu pise svoj sedemdesiaty osmy rok. Z roku 1920 pochadzaju prve historicke zazmy o futbale v Podbrezovej, ktora vzdy hrala vyznamnu ulohu v ramci stredoslovenskeho i slovenskeho futbalu. V doterajsej historii najvyssiu sutaz hrala v sezone 1969/70 v tom case I. SNL, co bola tretia najvyssia sutaz v Ceskoslovensku. Potom si nasla miesto na dlhe roky v II. SNL - v niekdajsej divizii. Vyssie ambicie neboli, pretoze bud sa nenasli generacie fubtalistov, ktori by boli schopni zabojovat o vyssie priecky, respektive o postup, alebo neboli na to ekonomicke podmienky. Obrat nastal pred tromi rokmi, kedy sme sa po velkych problemoch zachranili v IV. lige, v dalsom roku sme zo stvrtej postupili do tretej ligy. Vlanajsi rok, aj ked sme mali ambicie na postup a skoncili sme druhi, bol takym zahrievacim rocnikom, v sutazi sme sa otukali a myslim si, ze aj ked sme nepostupili, o nic sme neprisli.

Minuly rok zeleziarom len o vlasok unikol postup do II. ligy. Tento rok sa situacia obratila, Podbrezova si vymeni miesto so Zvolenom. S akymi pocitmi ste vnimali tuto skutocnost?

- Skoncili sme sice druhi, ale Zvolen mal objektivne kvalitnejsie muzstvo ako Podbrezova a ich postup bol zasluzeny. Napriek vsetkemu sa ukazalo, ze na II. ligu to nestaci a po roku sutaz opustili. Svedci to len o tom, ze muzstvo, ktore je najlepsie v III. lige, pokial sa neposilni, nema v II. lige dlhu buducnost. Urcite ta jednorocna anabaza Zvolena je pre nas ponaucenim a takym zdvihnutym prstom, ze v II. lige sa uz nesmie nic podcenit, ci je to uz kvalita trenerov a hracov, technicke zabezpecenie muzstva i stadiona a v neposlednom rade manazovanie celej cinnosti klubu. Z osemnastich ucastnikov II. ligy ma sest stale o co hrat, pretoze dvaja postupuju, styria vypadavaju, cize niet oddychoveho zapasu, niet priestoru na formovanie muzstva. To musi byt sformovane uz pred vstupom do sutaze a musi zabrat uz od prveho kola. S tymto vedomim vstupujeme do II. ligy a verim, ze obstojime.

Myslite si, ze je na Horehroni dobre futbalove zazemie?

- Tazko mi je to hodnotit, pretoze nesledujem pozornejsie nizsie sutaze, ale myslim si, ze musime vychadzat z historie horehronskeho futbalu, ked tu bolo kvalitne zazemie, z ktoreho vzisli vyrazne futbalove osobnosti, ktore sa uplatnili v prvej ci druhej lige. Staci spomenut Siladiho, Kvackaja, Köronciho, Sramku ci Kunstara. Siladi s Kvackajom patrili dokonca v mladeznickych kategoriach medzi opory federalnych reprezentacii. Co sa tyka sutazi, ktore hraju muzstva regionu, myslim si, ze su primerane ekonomickym podmienkam, ktore v sporte na Horehroni su. Podbrezova v II. lige, Dubova v tretej, Brezno v stvrtej, by malo byt dostatocnym impulzom pre okolite dedinske muzstva a ich hracov sa do tychto sutazi presadit, ved prave na dedinach vzdy vyrastali kvalitnejsi a poctivejsi futbalisti. V sucasnosti sme museli v Podbrezovej posilnit muzstvo hracmi z inych regionov, lebo tunajsie zdroje kvalitu, bohuzial, neposkytuju, no v buducnosti by sme chceli stavat na odchovancoch Podbrezovej a okolia, resp. okresu Brezno. Zaklad z nich pomaly zaciname stavat, ved v sucasnom II. ligovom kadri su podbrezovski odchovanci Gajdosik a Vajs, odchovanci z Balogu Marcel a Peter Turnovci, Svantner, ktory k nam prisiel z Dubovej, Chudik zo Zavadky a Pisoja je odchovanec Brezna. Ako sa presadia v II. lige, zalezi skutocne len a len na nich. Som ale rad, ze ich mame, lebo su ako vzory pre mladych v regione prirodzenejsi a dosiahnutelnejsi, lahsie sa berie totiz vzor z dobreho ligoveho hraca z vedlajsej ulice, ci z vlastnej dediny, ktoreho pozname od detstva, ako od hviezd z Kosic, Bratislavy a podobne. Chceme, aby buduce vzory rastli aj tu na Horehroni.

Co robite, aby ste zatraktivnili futbal pre najmladsiu generaciu?

- Vzhladom na to, ze niet penazi v sporte na detsky a mladeznicky futbal, sme v tomto roku zorganizovali prvy rocnik futbaloveho turnaja o Pohar generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova. V spolupraci s odborom skolstva Okresneho uradu v Brezne sme oslovili dvadsatpat zakladnych skol, kde sa vyucuje v prvom az stvrtom rocniku. Vsetky skoly sa na turnaji zucastnili a myslim si, ze nielen pre tych tritisic korun, co bol nas ucastnicky vklad kazdej skole, alebo pre zaujimave ceny: prva patnasttisic, druha desat, tretia sedem, stvrta pattisic korun, ale najma preto, aby pedagogovia mohli ukazat vysledky svojej prace z hodin telocviku a deti svoju chut sportovo sa vysantit a uz v takom mladom veku si o nieco zasutazit. Radost v ociach deti, ktore zvitazili a smutok a slzy v ociach tych, ktorym to tento raz nevyslo, svedci o tom, ze vytvorit takuto turnajovu tradiciu sa vyplati. Tych stopatdesiattisic korun, co Zeleziarne Podbrezova tento turnaj stal, povazujem za jednu z najlepsich investicii do buducna. Ved nasou snahou je aj touto cestou vratit deti k sportu a pestovat v nich od raneho veku navyky zdraveho zivotneho stylu, aby sme mladez Horehronia uz v zarodku odputali od alkoholu, cigariet, drog... Toto je hlavny motiv tohto turnaja i nasej pomoci skolstvu pri vychove mladej, zdravej generacie. Chceme urobit este jeden pokus a to v smere k romskej mladezi a do kazdej romskej osady v dedinach nasho okresu jednu novu futbalovu loptu, aby sa aj v romskych detoch udomacnil vztah k sportu, pretoze talentu nan maju dost.

Co ste pripravili pre svojich futbalovych fanusikov?

- Tym najlepsim je pokracovanie uz tradicie, ktora je zavedena na vsetkych sportovych podujatiach Zeleziarni Podbrezova a.s. - nebudeme ani v II. lige vyberat vstupne!!! Aj tytmo gestom chceme umoznit obcanom Horehronia uvidiet kvalitny futbal. Doplnili sme tiez technicke vybavenie stadiona o novu hraciu plochu, novu tribunu pre sedemsto divakov s plastovymi sedadlami, nove WC, bufet, V.I.P. - centrum, digitalnu casomieru, nove ozvucenie, parkovisko, atd.

S akymi ambiciami vstupujete do II. ligy?

- Su novacikovia, ktori maju vysoke ambicie a novacikovia, ktori svoje moznosti posudzuju realne a k tymto sa chceme zaradit i my. Nasim cielom je hrat v II. lige dostojnu ulohu v strede tabulky, ale najma kvalitnym futbalom bavit futbaloveho fanusika. Aby sme to dokazali, museli sme posilnit muzstvo aj o prvoligovych hracov - Krochtu z Bardejova, Hanaka a Kelemena z Dukly B. Bystrica i o dalsich kvalitnych a nadejnych hracov Margusa z Trebostova, Ruska zo Seliec, Svantnera z Dubovej a po zrraneni sa k nam opat vracia Gajan z Roznavy. Tito hraci, spolu s tymi, ktori sa o postup zasluzili, su podla mna dostatocnou zarukou kvality. Nas ciel - mat dostojnu ulohu v II. lige - musi hracov zavazovat najma to, ze nehraju len za seba, ale ze reprezentuju a robia reklamu uspesnym Zeleziarnam Podbrezova a.s.

(ria)

Dvadsiateho tretieho juna sa uskutocnil na futbalovom stadione v Podbrezovej ten vytuzeny okamih. Podbrezova vo svojej futbalovej historii zaznamenala doposial najvacsi uspech. Predseda Stredoslovenskeho futbaloveho zvazu Jozefa Parsa odovzdal kapitanovi A - muzstva Lubomirovi Paukovi pohar vitazov III. ligy Stred a zaroven muzstvu blahozelal k postupu do II. ligy. Snimka: A. Nociarova

 

Vyzrebovanie futbalovych sutazi rocnik 1998/1999 - jesen

II. liga

1. kolo - 2. 8.: Zeleziarne Podbrezova - Lokomotiva Kosice

2. kolo - 9. 8.: Slovan B - Podbrezova

3. kolo - 16. 8.: Podbrezova - Jelsava

4. kolo - 23. 8.: Stropkov - Podbrezova

5. kolo - 30. 8.: Podbrezova - Novaky

6. kolo - 6. 9.: Michalovce - Podbrezova

7. kolo - 13. 9.: Podbrezova - N. Zamky

8. kolo - 20. 9.: D. Streda - Podbrezova

9. kolo - 27. 9.: Podbrezova - Senec

10. kolo - 4. 10.: Piestany - Podbrezova

11. kolo - 7. 10.: Podbrezova - Sala

12. kolo - 11. 10.: Trebisov - Podbrezova

13. kolo - 18. 10.: Podbrezova - Licartovce

14. kolo - 25. 10.: Levice - Podbrezova

15. kolo - 1. 11.: Podbrezova - Puchov

16. kolo - 8. 11.: Podbrezova - Devin

17. kolo - 15. 11.: Vranov - Podbrezova

III. liga - Stred

1. kolo - 2. 8.: Dubova - Tornala

2. kolo - 9. 8.: Banska Stiavnica - Dubova

3. kolo - 16. 8.: Dubova - Istebne

4. kolo - 23. 8.: Bela - Dubova

5. kolo - 29. 8.: Dubova - Martin

15. kolo - 1. 9.: Dubova - Istebne

6. kolo - 6. 9.: Bytca - Dubova

7. kolo - 13. 9.: Dubova - Rudina

8. kolo - 20. 9.: Lucenec - Dubova

9. kolo - 27. 9.: Dubova - Liptovsky Mikulas

10. kolo - 4. 10.: Selce - Dubova

11. kolo - 11. 10.: Dubova - Namestovo

12. kolo - 18. 10.: Ziar nad Hronom - Dubova

13. kolo - 25. 10.: Dubova - Zilina

14. kolo - 1. 11.: Cadca - Dubova

IV. liga - Juh

1. kolo - 2. 8.: Brezno - Filakovo

2. kolo - 9. 8.: Hrinova - Brezno

3. kolo - 16. 8.: Brezno - V. Krtis

4. kolo - 23. 8.: Hrochot - Brezno

5. kolo - 30. 8.: Brezno - L. Vieska

6. kolo - 6. 9.: N. Bana - Brezno

7. kolo - 13. 9.: Brezno - Kremnica

8. kolo - 20. 9.: D. Hamre - Brezno

9. kolo - 27. 9.: Brezno - Dukla

10. kolo - 4. 10.: Kremnicka - Brezno

11. kolo - 11. 10.: Brezno - Revuca

12. kolo - 18. 10.: Tisovec - Brezno

13. kolo - 25. 10.: Brezno - Kalinovo

V. liga sk. C

1. kolo - 2. 8. o 16.30: C. Balog - Predajna, Krupina - Valaska

2. kolo - 9. 8. o 16.30: Predajna - Detva, Valaska - Brusno, C. Balog - Radvan

3. kolo - 16. 8. o 16.00: Radvan - Predajna, Krupina - C. Balog, Hlinik - Valaska

4. kolo - 23. 8. o 16.00: Predajna - Lovcica, Valaska - Rakytovce, C. Balog - Brusno

5. kolo - 30. 8. o 16.00: Krupina - Predajna, Hlinik - C. Balog

6. kolo - 6. 9. o 15.30: Predajna - Priechod, Valaska - Detva, C. Balog - Rakytovce

7. kolo - 13. 9. o 15.30: Brusno - Predajna, Sasova - C. Balog, Lovcica - Valaska

8. kolo - 20. 9. o 15.00: Predajna - Zv. Slatina, Valaska - Priechod, C. Balog - Detva

9. kolo - 27. 9. o 15.00 Hlinik - Predajna, Lovcica - C. Balog, Zv. Slatina - Valaska

10. kolo - 4. 10. o 14.30: Predajna - Valaska, C. Balog - Priechod

11. kolo - 11. 10. o 14.30: Rakytovce - Predajna, Zv. Slatina - C. Balog, Valaska - Dudince

12. kolo - 18. 10 o 14.00: Predajna - Dudince, C. Balog - Valaska

13. kolo - 25. 10. o 14.00: Sasova - Predajna, Valaska - Radvan, Dudince - C. Balog

Predajna - Dubova B (UHC sobota)

Tieto hracie casy platia pre vsetky sutaze dospelych.

Futbaloviny

- Futbal mojho muza je pre mna jedine potesenie, - hovori Hana Mare.

- Nehovor, to s nim chodis na zapasy?

- Nie, ale v tom case ma navstevuje Jozo...!

...

Povazoval sa za dusevneho pracovnika. Na ihrisku sa stale dusoval, ze vsietil gol.

...

Aj futbalista, ktory hra len lavackou, musi vediet prihrat v pravu chvilu.

...

Stadiony nasich ligovych futbalovych muzstiev budu vypredane az vtedy, ak ich pokupia novi majitelia.

...

Hraci, ktori beru trening na lahku vahu, maju potom tazke srdce po prehratom zapase.

...

- Ako si ziskal miliony na svojom bankovom konte?

- Som plasticky chirurg. Specializoval som sa na futbalistov, ktori mali pred zapasom velke oci a po nom dlhy nos.

...

Ciarovy rozhodcovia to nemaju lahke. Behat devatdesiat minut po lajne.

...

Povazoval sa za celneho hraca, lebo ked vybehol na ihrisko, divaci si zacali klopat na celo.

...

V muzstve sa stal stalicou. Stal na jednom mieste.

...

Urazil rozhodcu - sprepitnym.

...

- Moj syn pride zo skoly a uz beha za loptou.

- To je nic! Moj je este rychlejsi, beha pred loptou!!!

...

Priatelsky zapas sa vymkol z priemeru. Bol mimoriadne tvrdy.

...

Futbalovy rozhodca si pred zapasom zavolal oboch kapitanov:

- Upozornujem vas, ze nebudem trpiet nijake nadavky, hrubosti a toboz nie bitky!

- Je to vasa posledna vola! - povedali sucasne kapitani.

...

Najviac reci maju hraci vtedy, ked pistalka rozhodcu ostane nema.

...

Po skonceni futbaloveho zapasu kapitan muzstva, ktore vysoko prehralo, podal rozhodcovi ruku a nadsene povedal:

- Bol to skvely zapas! Samozrejme, len na vasu skodu, ze ste ho nevideli.

...

Muzstvo bolo na konci tabulky, pretoze nemali v kadri dobreho koncoveho hraca.

...

- Teda gratulujem, takmer si tou loptou roztrhol siet!

- To bol omyl. Nechcel som dat gol, chcem, som len skopnut beka.

...

Vo futbalovom svete mame mnoho Romeov a Julii: dokazu jeden druheho poriadne otravit.

...

Najtazsie na praci rozhodcu je rozhodnut sa.

...

Po prvom polcase doslo v hre obidvoch muzstiev k velkemu obratu. Vymenili si strany.

...

Sestnastka bola ako vykladna skrina. Bolo v nej niekolko vylozenych sanci.

Zozbieral. Jozef Pupis


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT