22. JUL 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Mirian Hladajova, servirka, Cierny Balog:

- Neviem, ake preteky tu budu, ale myslim si, ze velke sportove podujatia urcite pre region nieco prinesu.

Martin Kovacik, nezamestnany, Podbrezova:

- Pocul som, ze tu budu majstrovstva Europy v zavesnom lietani. Myslim si, ze treba taketo podujatia organizovat. Slovensko sa dostane do povedomia ludi i v zahranici, aspon sa na pravu mieru uvedu veci, ktore ini ludia skresluju o nasej republike.

Stella Kocurova, ucitela v materskej skole, Brezno:

- O zavesnom lietani a pripravovanom sampionate som neinformovana mozno preto, ze sa tieto dni venujem doma malovaniu bytu a zavaraniu. A ci ma vyznam pre region usporiadat take velke sampionaty, ako bol napriklad aj biatlon? Vsetko, co clovek robi pre seba i pre druhych ludi, ma vyznam. Pre kazdeho iny. Pre sportovca dokazat, co je v nom, kam az siahaju jeho moznosti, pre organizatorov zviditelnit tu malu cast Slovenska, ktora je blizka srdcu, nase rodne mesto. Co sa tyka organizacie biatlonu, skoda, ze zlyhala na uvodnom ceremoniali technika. Neda mi nespomenut, ze som hrda na to, ze jedna zo slovenskych reprezentantiek v biatlone, Anicka Murinova, je prave z nasho mesta.

Bohumil Banik, dochodca, Valaska:

- Neviem, ake preteky tu budu. Isteze je to dobre, ze take velke podujatia sa tu konaju, lebo vela mladych ludi tam chodi a nechodia kade-tade po krcmach. Je to rozumne.

M. K. z Brezna:

- Majstrovstva Europy v zavesnom lietani. No jezismaria, ze sa tu maju organizovat velke sportove akcie. Preco? Tomuto regionu to da peniaze. Napriklad postavila sa dobra cesta do Osrblia, pred kazdym podujatim sa mesto skrasli. Nestalo by sa tak, keby tu neboli preteky, to je moj nazor.

Vladimir Libic, riaditel Mestskeho sportoveho klubu v Brezne:

- Samozrejme, ze viem, ake preteky sa tu v najblizsom obdobi konaju. Som v takej funkcii, kde treba o tom vediet. Pomahame pri organizovani Majstrovstiev Europy v zavesnom lietani, poskytujeme prenosnu tribunu, pracovnikov Metskeho sportoveho klubu. Samozrejme, ze je potrebne robit taketo velkolepe akcie i nadalej, aby sme sa prezentovali nielen v Europe, ale aj vo svete. Nielen mesto, ale aj Slovensko.

Branislav Lustik, student, Brezno:

- O pretekoch nic blizsie neviem. Je to dobre a oplati sa robit velke sportove podujatia. Prinos vidim pre cestovny ruch, ludia sa dozvedia o nasom regione.

(ria, md)


Plavali sme...

Pred niekolkymi dnami sa vratili studenti SPS Brezno so svojimi instruktormi z plaveckeho kurzu, ktory sa konal v Dolnej Strehovej. I ked pocasie velmi neprialo, voda 30°C, vzduch 20°C - triasli sa, ale boli nesmierne radi, ze si mozu zaplavat. Boli sme ubytovani v chatkach, ktore patria Petrocheme Dubovej. Vyslovujem spokojnost s ubytovanim, tiez so sluzbami. Podakovanie patri pani Babelovej z Dubovej a pani Melisovej - veducej stravovne v Dolnej Strehovej. Tesime sa uz teraz na plavecky kurz v buducom skolskom roku.

(mh)

Preco?

Vo stvrtok 9. jula som prijala pozvanie do restauracie Stavbar, Hronstav s r. o., Razusova 5, Brezno. Vedenie spolocnosti RUDH - Slovakia ma hned pri vstupe privitalo, ze nemam narok na darcek. Totiz prisla som sama, bez manzela, ktory je uz devatnast rokov mrtvy. Neprisla som si pre darcek, ale chcela som vediet i vidiet, co tato firma ponuka. Vstup bol len pre manzelske pary. Po zaplneni restauracie bol uz vstup nemozny. Ale miesta este boli! Slecna (pani), ktora vyrobky predvadzala, bola perfektna stopercentna vyrecnost. Snad, alebo naozaj, si myslela, ze som si prisla len po darcek, alebo najest sa? Na to este mam. Cena utechy - nepouzivatelne karty. Ale preco zeny, ktore nemaju manzelov su takto odstrkovane? Predvadzane vyrobky sa mi pacili, najma postelna bielizen. Objednam si ju v blizkej buducnosti, v pripade, ze ma do miestnosti pustia.

Mgr. Lubica Hromadova


Nemocnica s poliklinikou v Brezne reaguje

V Horehroni c. 26 z 1. jula bol uverejneny kriticky clanok autora Mareka Kana na adresu riaditelstva Nemocnice s poliklinikou v Brezne, tykajuci sa zazamkovania WC pre pacientov v objekte polikliniky.

K tomuto opatreniu pristupilo riaditelstvo NsP v Brezne z dovodu zneuzivania priestorov WC na ucely, ktore nesuvisia s ich hygienickym poslanim. Zdrziavali sa tu pacienti, ktori tieto miestnosti vyuzivali ako cakaren pre fajciarov a coraz castejsie dochadzalo ku kradeziam vybavenia - mizli zachodove sedadla, drziaky na toaletny papier, dokonca boli demontovane a odcudzene niektore sanitarne zariadenia. Napriek snahe vedenia NsP udrzat toalety na pozadovanej urovni a opakovanym opravam, boli tieto zariadenia sustavne v pozornosti vandalov, ktori ich systematicky poskodzovali. Rezort zdravotnictva sa v sucasnosti nachadza vo velmi zlej financnej situacii a nie je mozne z prostriedkov, ktore ma NsP k dispozicii, neustale nakupovat a nahradzat odcudzovane predmety. Tieto aspekty prispeli k zhorseniu hygieny. Preto sme sa rozhodli riesit problem zazamkovanim WC. Peniaze, ktore takto ziskame, su pouzite na nakup hygienickych potrieb do WC - toaletny papier, papierove utierky na ruky, mydlo.

Aby nedochadzalo k situaciam opisanym v uvedenom clanku, su v kazdej ambulancii NsP v Brezne kluce od WC k dispozicii pacientom. V pripade zlyhania alebo zablokovania prepustacieho zariadenia na dverach si ich mozu vyziadat od personalu navstivenej ambulancie. Vsetkym, ktorym nase opatrenie prinieslo problemy, sa ospravedlnujeme.

Ing. Peter Fischer,

namestnik EPTU riaditela NsP

Vazena redakcia,

sme dochodcovia, uz dost davno na starobnom dochodku. Zijeme, ako zijeme a ako nam to dovoluju ini. Citame Horehronie. Vela sa tam nekritizuje. Ako kedysi v zavodnych casopisoch, len to dobre. Chvalabohu, uz su prec, sme slobodni, sme Slovaci a mame malo penazi. Aj o tie nas dostavaju ini Slovaci, ktori nam predavaju tovar ci sluzby s tym, ze sme asi najviac zranitelni a nevieme sa ohradit ako ti mladsi. Posudte sami:

Hodinar v centre. Vymena baterky v naramkovych hodinach. Povodna vydrzala sest rokov. Vymenena styri mesiace. Vraj spuchla. Druha vymenena vydrzala pat mesiacov. Reklamovat som nesiel, lebo majster ziadny blocek nedava, ba manzelku nazval tetkou, ta sa urazila, lebo bola zakaznickou a je skutocna dama. A bateria spuchnut nemoze tiez.

Elektro v centre. Devat voltovy monoclanok za 50 korun je vraj preto taky drahy, ze je obaleny v plechu. Miniziarovky 2,3 V vraj nevyrabaju. Predane vydrzali priblizne 15 minut. Tie co "nevyrabaju" vyrabaju a v inych mestach to predajcovia vedia.

Chodte si kupit DIA pivo Baltazar (nie do obchodneho domu). Prineste flase s nalepkou Baltazar, len na vymenu. Preberu vam ich po dve koruny a vzapati predaju po styri. Vraj nemaju razitka. Uz som prisiel takto o 150 korun, pretoze si doma nechcem robit specialne sklady pre specialne flase Baltazar.

Mestsky televizny kanal. Boli sme, my, dochodcovia, velmi radi, ked nam odpustili poplatok za televizny signal (75 korun) v nasom veku. Montaz povodnej kablovky sme si poctivo zaplatili (priblizne 600 korun), boli sme s nou spokojni, ako i s udrzbou SENSu a platbou. No necakali sme, ze sa tak rychlo udeju zmeny. Stopatdesiat korun (dokonca od zaciatku roka) za tri mesiace. Viem, ze potrebuju nove aparaty pre MTK, platy pre seba.

Som velmi tazko postihnuty cukrovkar s amputovanou nohou, zavisly na televizii pretoze nemozem vychadzat z domu. Manzelka nechce platit, pretoze nema z coho (dochodok na urovni zivotneho minima) a DIA vyrobky su velmi drahe.

Nuz takto si my, dochodcovia zijeme. Budeme mat este na to, aby sme podporovali mladych, zdravych ludi? Kto ma svedomie? My sme tu len dnes, zajtra.

Jan Talaj


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT