13. NOVEMBER  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zo skolskych lavic

Novy predmet v Obchodnej akademii v Brezne

V tomto skolskom roku dostali studenti 3. C obchodnej akademie mimoriadnu prilezitost vyskusat si podnikanie na vlastnej kozi. Sucastou ich studijneho programu sa stava volitelny predmet aplikovana ekonomia, ktory slovenskym strednym skolam poskytuje bezplatne neziskova organizacia Bata Junior Achievement Slovensko (BJA SR). Obchodna akademia sa tak pripaja k sieti viac ako 130 tried strednych skol celeho Slovenska.

Co zahrna vyucba tohto predmetu? Predovsetkym pracu v skutocnej firme - studentskej spolocnosti. Trieda si zvoli vlastne studentske vedenie, ktore rozhodne o tom, v com bude spolocnost podnikat, ako svoj vyrobok ci sluzbu preda a ako cele podnikanie zorganizuje. Vsetky ich rozhodnutia budu podlozene nadobudnutou znalostou ekonomickej teorie, ktora sa v skole vyucuje ako samozrejma sucast tohto programu. Studentom ich kvalitna teoreticka priprava pomoze aj v ich praktickom zivote.
Okrem riadenia studentskej spolocnosti je pre zapojenych studentov v ramci programu pripravene mnozstvo sutazi a prilezitosti. Sucastou programu su aj pocitacove simulacie MESE, kde je mozne naucit sa a preverit schopnosti riadit svoju firmu v konkurencii ostatnych. Okrem toho bude triedu navstevovat dobrovolny konzultant z praxe, ktory studentom poradi a pomoze pri ich rozhodovani a riadeni firmy.
Vysledky svojej prace budu studenti prezentovat na veltrhoch studentskych spolocnosti, kde bude oceneny najlepsi produkt, marketingova prezentacia a najlepsi manazersky tim.

Z. Kralikova, 3. C

.Vzdelavanie koordinatorov prevencie okresu Brezno

Vyznamnu ulohu pri vychove ziakov a pri rieseni ich problemov plni v zakladnych a strednych skolach koordinator prevencie. Je to predovsetkym ucitel, ktory sa neobmedzuje len na sprostredkovanie vedomosti, ale citi sa byt zasiahnuty zivotom ziakov, ludskou dimenziou vztahov v ramci skoly a preukazuje spontanny zaujem o problemy ziakov. Aby mohol tuto narocnu ulohu plnit, musi byt pripraveny a neustale sa vzdelavat.

Centrum vychovnej a psychologickej prevencie (CVPP) sa uz treti rok podiela na vzdelavani koordinatorov prevencie okresu Brezno. Zaciatkom oktobra pripravilo pre koordinatorov prevencie zaujimavu akciu - navstevu Odborneho liecebneho ustavu v Prednej Hore. Primarka MUDr. Martinove, psychiater a terapeut na zaklade osobnych poznatkov a skusenosti z dlhorocnej praxe hovorili o pricinach, liecbe a dosledkoch drogovo a alkoholovo zavislych pacientov. Koordinatori prevencie okrem odbornej casti exkurzie mali moznost pozriet si budovu a krasne okolie odborneho liecebneho ustavu.
V ramci vzdelavania koordinatorov prevencie okresu Brezno CVPP usporiadalo 23. oktobra I. konferenciu klubu koordinatorov prevencie v okrese Brezno, na ktoru pozvali riaditelov a koordinatorov prevencie zakladnych a strednych skol, specialnych zakladnych skol, strednych odbornych ucilist a hosti z odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu, mestskeho uradu, pedagogicko-psychologickych poradni, pedagogicko-psychologickych sluzieb, odboru socialnych veci okresneho uradu a PZ v Brezne. Hlavnu prednasku o postaveni a praci koordinatora prevencie v skole mala PhDr. Jarmila Verbovska z Metodickeho centra v Presove. Pre skvalitnenie prace poskytla koordinatorom prevencie metodicky material. V popoludnajsich hodinach pokracovala konferencia workschopom koordinatorov prevencie v klubovni Zakladnej skoly na Skolskej ulici v Brezne, ktory robila prom. psych. Olga Bindasova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Banskej Bystrici.
Verime, ze obidve podujatia prispeli ku skvalitneniu prace a k prehlbeniu vzdelavania koordinatorov prevencie v okrese Brezno. Uskutocnili sa vdaka financnym prispevkom z Protidrogoveho fondu a Mestskeho uradu v Brezne.    

h0146b.jpg (20513 bytes)               Helpiansky kroj vo svete 

Vlani sme vas informovali, ze sedemnastrocna Julia Liptakova z Novej Dubnice, vtedajsia Miss Dievca Slovenskej republiky, nas region na sutaziach krasy zviditelnuje v horehronskom kroji, ktory jej poskytla rodina Boselova z Helpy. K Julii, ktorej mamicka (rodena Srokova), pochadza z Michalovej, sa opat vraciame.
V tomto roku v juli helpiansky kroj obliekla na sutazi Miss blond international 2001 v rakuskom Veldene, kde skoncila stvrta a nedavno s titulom prva vicemiss prisla z bulharskej Sofie zo sutaze Dream girl oft the world 2001. Jej zasluhou sa nadherny ludovy odev z Helpy dostal do Bulharskeho narodneho muzea v Burgase. Zaciatkom decembra tuto sympaticku gymnazistiku pozvali na sutaz America dream na Bahamach. Ak vsetko dobre dopadne, Julia v horehronskom kroji opat zaziari.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT