13. NOVEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) "Zachranme vratne obaly"

Spolocnost priatelov Zeme v spolupraci s dalsimi trinastimi obcianskymi zdruzeniami a takmer tridsiatimi aktivistami zacala v oktobri hlavnu cast celoslovenskej kampane Zachranme vratne obaly. Aktivity tejto kampane budu v najblizsich mesiacoch v dvadsiatich deviatich mestach a obciach na Slovensku. Cielom je stabilizovat a postupne zvysit podiel vratnych opakovane pouzivanych obalov v Slovenskej republike. Dovodom pre tuto aktivitu je zamerne vytlacanie vratnych obalov zo strany niektorych velkych obchodnych retazcov napriek tomu, ze setria zivotne prostredie aj peniaze spotrebitelov. Intenzivna cast kampane odstartovala tlacovou besedou a akciou v Bratislave. Vratne opakovane popuzivane obaly podporila aj popularna herecka Emilia Vasaryova, ktora prevzala nad touto iniciativou patronat.

Zasadnutie okrskovych volebnych komisii

V zmysle zakona NR SR c. 303/2001 Z. z. o volbach do organov samospravnych krajov primator Brezna zvolal v stredu 7. novembra do hotela Dumbier prve zasadnutie okrskovych volebnych komisii. Po slube clenov, nahradnikov a zapisovatelov zvolili predsedov a podpredsedov dvadsiatich dvoch okrskovych komisii. Potom si predsedovia prevzali materialy tykajuce sa ich nastavajucej prace.

Seminar o liecbe zenskej neplodnosti

Centrum asistovanej reprodukcie ISCARE, a. s., v spolupraci s IBSA a s gynekologicko-porodnickym oddelenim Nemocnice s poliklinikou v Brezne pripravuje na 14. novembra seminar s nazvom Liecba zenskej neplodnosti. V hoteli Partizan na Taloch budu prednasat odbornici z tejto oblasti, medzi nimi aj MUDr. T. Bielik z breznianskej nemocnice.

Dr. Lukas Janoska opat v televizii

Po ucasti v Cudnej sou, kde sa pohorelsky ucitel Dr. L. Janoska prezentoval ako dedinsky clovek, ktory si svoju zivotnu uroven prilepsuje ako kedysi jeho predkovia, sa tento zaujimavy pedagog opat objavi na televiznej obrazovke. Tentokrat to bude v stredu 14. novembra o pol stvrtej popoludni v relacii Doma s Markizou. Ako nas dopredu informoval, bude sa hovorit o problemoch skolstva (mozno aj na Horehroni).

 

Opytali sme sa za vas

tajomnicky organizacneho vyboru na pripravu Ondrejskeho jarmoku Ing. Edity Strmenovej

o Ake zmeny nastali v priprave a organizovani tohtorocneho jarmoku?
- Mestsky urad v Brezne usporiada v dnoch 23. az 24. novembra v poradi uz 513. tradicny Ondrejsky jarmok. Novinkou v organizovani a v priprave je, ze sa po prvykrat predajne miesta cisluju a prideluju podla zaslanych prihlasok. Touto zmenou chceme predist chaotickemu pridelovaniu miest a nervozite predavajucich, ktori si uz tyzden pred jarmokom obsadzovali miesta odstavenymi vozidlami kreslenim po verejnom priestranstve a pod. Urcite sa este najdu "musky", ktore sa budeme snazit postupne odstranovat. Poplatky sme neupravovali, su rovnake ako v minulom roku, zmena je len v ploche, ktora je o meter vacsia. Povolenia na predaj po zaplateni poplatkov budeme vydavat v piatok a v sobotu od siestej rano v Mestskom urade v Brezne.
Centrom konania Ondrejskeho jarmoku je parkovisko na namesti, juzna strana namestia, prilahle ulice, t. j. B. Nemcovej, Laskomerskeho, Malinovskeho, CSA, parkovisko pri obchodnom dome HSD. Mesto Brezno pri organizovani tradicneho Ondrejskeho jarmoku spolupracuje so zainteresovanymi statnymi organmi, a to s okresnym uradom, odborom zivnostenskym a ochrany spotrebitela, statnym okresnym hygienikom, odborom poziarnej ochrany, odborom statnej veterinarnej starostlivosti, obvodnym oddelenim PZ, okresnym riaditelstvom PZ, dopravnym inspektoratom, Stredoslovenskymi energetickymi zavodmi a so Stredoslovenskymi vodarnami a kanalizaciami. V suvislosti s jarmokom tunajsie obvodne oddelenie PZ upozornuje vsetkych navstevnikov na zvyseny vyskyt kradezi penazeniek a cennosti z nakupnych tasiek a kabeliek. Dopravny inspektorat upozornuje vodicov a ucastnikov cestnej premavky na dodrziavanie zmeny docasneho dopravneho znacenia na vyznacenych komunikaciach a na respektovanie pokynov policajnych hliadok a usporiadatelov jarmoku.

Co zistila "soika"

Sarapati falosna inspektorka

V 42. - 44. tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 127 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 72 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 36 predrazeni, co predstavuje 50 percent. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla dve koruny devatdesiat halierov.
Pre nedodrzanie kvality a informacnych povinnosti v 70 prevadzkach zastavili predaj 428 druhov tovaru za 2 694 308 korun. V siestich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 21 druhov tovaru bezmala za 4700 korun. Za zistene nedostatky spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 86 blokovych pokut za 66 600 korun.
V Breznianskom okrese preverovali informaciu o predaji tovaru nad ramec povolenia statneho okresneho hygienika v predajni ovocia a zeleniny Family v Jaseni. Zistili, ze podnet bol opodstatneny, bez povolenia tam totiz predavali sest druhov masovych vyrobkov a drogeriovy tovar. Okrem toho tu objavili sedem druhov tovaru v hodnote 1139 korun s uplynulou lehotou najneskorsej spotreby (emulzne liehoviny, sirup atd). V predajni Melissa - textil, odevy v Brezne predali damske nohavicky s kvalitativnou chybou (prasknute ocka v pase pod gumou). Okrem toho na troch druhoch tovaru (damsky kostym, damske nohavice, detska suprava) chybal graficky symbol bubnovej susicky.
Okrem tychto informacii na tlacovej konferencii vo stvrtok 8. novembra zaznela aj sprava o falosnej inspektorke. V jednej bratislavskej predajni sarapatila 30 - 40-rocna blondina s falosnym preukazom na meno Mgr. Eva Mrazova. Dozadovala sa vstupu "za pult" a od predavajucej pozadovala doklady opravnujuce k vykonavaniu podnikatelskej cinnosti. Po ich precitani udajne povedala, ze su neplatne a zacala pisat zaznam do inspekcnej knihy. Potom ziadala vzorky cigariet z kazdeho druhu jeden karton, najma znacky Marlboro. Falosna inspektorka sa moze pohybovat v roznych predajniach, na trhoviskach a na roznych predajnych akciach po celom Slovensku. SOI preto upozornuje, ze v pripade podozrenia zo zneuzivania pravomoci statnych kontrolnych a obecnych organov, uradnych tlaciv a peciatok pocas kontroly treba overit opravnenia, alebo prizvat statnu (mestsku) policiu. Cela kontrola musi byt vykonana v pritomnosti zodpovedneho alebo urceneho zamestnanca. Kontrolor sa musi preukazat sluzobnym preukazom, v ktorom okrem ineho musi byt jeho fotografia, cislo preukazu, meno a priezvisko, podpis veduceho kontrolneho ci dozorneho organu a maju tam byt uvedene aj opravnenia kontrolujuceho v sulade s kompetencnym zakonom. Kazdy kontrolor musi z vykonanej kontroly napisat inspekcny zaznam do inspekcnej knihy. Vzorky odobera kontrolujuci len v pripade podozrenia z narusenej kvality, o com vyda potvrdenie a vykona zaznam v ispekcnej knihe. 

Galeria vytvarnikov Horehronia v Horehronskom muzeu

Cinnost breznianskeho muzea vnimaju jeho navstevnici, obyvatelia mesta a regionu vacsinou prostrednictvom stalych expozicii, prilezitostnych podujati, ale predovsetkym vystav. Ich pocet sa kazdorocne pohybuje okolo dvoch desiatok. Rozmanitost vystav je jednak odrazom spolocenskej potreby pripomenut si vyrocia osobnosti a udalosti, alebo tiez vysledkom vyskumnej a zberatelkej cinnosti muzea, kedy su predstavovane rozne narodopisne a historicke temy. Okrem toho muzeum poskytuje vystavne priestory jednotlivcom alebo zdruzeniam, ktore chcu zverejnit svoje zaujmy a aktivity.

Vyraznu skupinu prilezitostnych vystav tvoria vystavy vytvarneho charakteru. Svoje prace tu uz prezentovali profesionalni vytvarnici - maliari, sochari, fotografi, vacsinou rodaci z Brezna. Viackrat sme mali moznost vidiet tvorbu amaterskych vytvarnikov, ci na samostatnych - autorskych alebo na spolocnych vystavach Klubu amaterskej vytvarnej tvorby, v sucasnosti horehronskeho zdruzenia vytvarnikov. Kedze sa malovaniu, kresleniu a inym technikam vytvarneho umenia v Brezne a jeho okoli venuje mnoho talentovanych ludi, viedlo to k myslienke trvalo vystavit vyber ich prac, a tak zriadenim malej stale expozicie nahradit chybajucu galeriu.
Vo vystavnych a spolocenskych priestoroch Mestianskeho domu na namesti poskytlo Horehronske muzeum priestor desiatim vytvarnikom - Stefanovi Kristofovi, Soni Kupcovej a Miriam Mazurekovej z Brezna, Pavlovi Simanovi z Helpy, Jurajovi Pancuskovi, Helene Kalovej a Janovi Siposovi z Podbrezovej, Zdenovi Hrasnemu z Jarabej, Dusanovi Chromekovi a Dusanovi Sajgalikovi z Valaskej, ktori tu dlhodobo vystavuju ukazky svojej tvorby. Takmer stridsat diel, plosnych ci plastickych, vytvorenych roznymi technikami, je vlastne prehladom sucasnej amaterskej vytvarnej tvorby nasho regionu. Zriadenim Galerie vytvarnikov Horehronia muzeum rozsirilo ponuku pre navstevnikov, jej prehliadka je sucastou prehliadky expozicie alebo vystavy. Pre milovnikov umenia bude zdrojom inspiracie, poznania a mozno tiez motivaciou pre tych, ktori sa rozhoduju, ci upisat svoj volny cas stetcu a palete. A pre vsetkych je odkazom, ze aj v tychto hektickych casoch su ludia, pre ktorych je umelecka tvorba oddychom, potrebou a zaroven vypovedou o svojom pohlade na svet.

Ivica Kristofova

h0146c.jpg (14049 bytes)

 

Neopakovatelnu atmosferu koncertu pocas Francuzskych dni v Brezne vytvorili akordeonista Philippe Naudot a country skupina Vodopad spolu s detskymi divakmi z Pionierskej 2 a 4 v druhy novembrovy piatok v mestskom dome kultury.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT