4. FEBRUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Pripomenuli si oslobodenie C. Balogu

Cierny Balog bol oslobodeny jednotkami Cervenej armady 29. januara 1945, 58.vyrocie tejto udalosti si pripomenuli uz v nedelu 26. januara. Polozenim kytice kvetov a basnou pri pamatniku padlych v II. svetovej vojne za ucasti starostky obce Mgr. Tatiany Stulrajterovej, clenov vyboru ZO SZPB a clenov Klubu slovenskych turistov otvorili tradicny pochod na lyziach. Viac ako patdesiat dospelych i mladeze z Cierneho Balogu, Brezna a okolia vyviezol autobus na Tlsty javor, odkial horskymi cestami prisli mierne unaveni do Palenicneho, cast pod Kratky ban k pamatniku obcana C. Balogu Jozefa Schona, ktory tu zahynul 28. januara 1945. Na tomto mieste sa v C. Balogu odohral najvacsi boj s nemeckym vojskom. Kytice kvetov ozdobili cintorin padlych na Skalici i pamatnik J. Schona, kde na pocest oslobodenia obce zapalili vatru. Tajomnik ZO SZPB Anton Pobis podakoval za ucast na pochode a vyzval k pokracovaniu v spomienkach na hrdinske boje a ich obete. Po skonceni behu nasledovala beseda s ucastnikmi SNP, dobre padol teply caj a pozvanie na augustove Veporske stretnutie po stopach SNP.

Prejazd v H. Lehote

V nedelu 26. januara v Hornej Lehote ucinkovali clenovia divadelneho suboru Prejazd, ktory tvoria mladi ludia z Predajnej a z Jasenia. Po prvykrat sa predstavili pred dvoma rokmi na Stefana s premierou Sipkovej Ruzenky. Asi patdesiatka divakov v Hornej Lehote tentoraz tlieskala divadelnej hre Janosik, ktoru mierne upravenu prevzali od Radosinskeho naivneho divadla. Mladych ochotnikov vystupujucich pod ,,hlavickou" Obecneho uradu v Predajnej, coskoro uvidia v Strelnikoch, Brusne i v Medzibrode. Starosta H. Lehoty Vladimir Busniak ich vrelo odporuca, pretoze u nich s Janosikom zozali uspech

Jesen a zima ocami deti i uciteliek

Od 27. do 31. januara v Materskej skole na Clementisovej ulici v Brezne spristupnili vystavu prac uciteliek, riaditeliek a deti zo vsetkych tridsiatich troch materskych skol okresu Brezno. Temu jesen - zima stvarnili vsetkymi moznymi vytvarnymi technikami. Vystavka bola spojena so styrmi tvorivymi dielnami, pocas ktorych v utorok a v stredu dovedna stodvadsat uciteliek i riaditeliek roznymi sposobmi pracovalo s papierom i slanym cestom. Zaujimavu akciu zorganizovalo metodicke oddelenie odboru skolstva v spolupraci s klubom tvorivosti Kabinetu predskolskej vychovy pri Okresnom urade v Brezne.

A opat vsetko zacina

Obcianske zdruzenie INAK v spolupraci s metodickym oddelenim odboru skolstva Okresneho uradu v Brezne pripravuje na piatok 7. februara o 15. hodine v mestskom dome kultury slavnostne stretnutie predstavitelov samospravy, podnikatelskych subjektov a institucii z celeho regionu. Podujatie nesie nazov A opat vsetko zacina. Jeho sucastou je galaprogram deti a mladeze materskych, zakladnych a zakladnych umeleckych skol z celeho okresu, vytvarna vystava Europa v skole a vystava prac a vyrobkov deti spojena s predajom.
Podla slov Mgr. Renaty Vrlakovej z Centra volneho casu, cielom akcie je prezentacia talentu mladej generacie a ziskanie podpory na dalsie rozvijanie tvorivosti deti a mladeze: ,,Verime, ze sa zamer organizatorov stretne s pochopenim nielen oslovenych, ale aj sirokej verejnosti."

(r)

Konferencia o regionalnom rozvoji

Vo stvrtok 30. januara sa v hoteli Mier v Rackovej doline konala konferencia o rozvoji Liptova, kde svoje aktivity prezentovali obcianske zdruzenia Ramza (patri sem aj Bacuch), Bela a Oblazy. Ako nas informoval zakladatel OZ Ramza Jan Turosik, riaditel odboru manazmentu regionalneho rozvoja z ministerstva vystavby im predstavil integrovanu siet regionalnych rozvojovych agentur a moznosti financovania regionalneho rozvoja. Pracovnici VUC zo Ziliny priblizili plan socialneho rozvoja a pripravu operacnych planov. Zastupkyna Slovenskej agentury zivotneho prostredia hovorila o programovani rozvoja mikroregionov v Banskobystrickom kraji a upozornila na Program obnovy dediny, v ramci ktoreho obce mozu podavat projekty na ich skraslovanie. Na zaver architekt prof. Michal Sarafin predstavil svoju publikaciu Obnova dediny, ktoru vydal pri prilezitosti svojich sestdesiatych narodenin.

(r)

Opytali sme sa

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej

o Ako hodnotite bezpecnostnu situaciu v okrese Brezno v uplynulom roku?
- Vo vseobecnosti mozno konstatovat, ze v okrese Brezno doslo k zvysenemu vyskytu trestnej cinnosti. V porovnani s rovnakym obdobim minuleho roka je to o 166 trestnych cinov viac (z 1067 na 1233). Objasnenost sa zvysila o 26 trestnych cinov (zo 656 na 682 objasnenych). Percento objasnenosti sa znizilo o 6,18 (zo 61,48 na 55,3 %). Sposobene skody vzrastli o 3 979 000 korun (z 39 561 000 na 43 540 000 korun). Zaznamenali sme narast majetkovej, mravnostnej a ekonomickej kriminality. V roku 2002 nebola spachana ziadna vrazda, v roku 2001 tri a vsetky boli objasnene. Aj devat pripadov mravnostnej kriminality sme objasnili. Pri majetkovych trestnych cinoch mierne stupli kradeze motorovych vozidiel (zo 42 na 50). S narastom tejto trestnej cinnosti stupla aj jej objasnenost a klesli spachane skody, co je sposobene najma tym, ze to nie su lukrativne znacky vozidiel, ide o neopravnene uzivanie motoroyvch vozidiel alebo o kradeze aut znaciek VAZ 2101, Skoda 105 L, 120 L, Skoda Favorit. V okrese Brezno sme eliminovali trestnu cinnost organizovanych skupin zameranu na kradeze aut.
Stav a uroven verejneho poriadku v okrese je dobra Nevyskytli sa jeho hromadne narusenia, ktore by si vyziadali nasadenie vacsieho poctu sil a prostriedkov. Poriadok sme zabezpecovali aj pocas roznych sportovych, kulturnych a spolocenskych podujati. V spolupraci s Pohotovostnym policajnym utvarom odboru poriadkovej policie krajskeho riaditelstva Policajneho zboru sme uskutocnili osem represivno-bezpecnostnych akcii zameranych na zvysenie bezpecnosti obcanov (najma v restauracnych zariadeniach a nocnych kluboch) a na znizenie ulicnej kriminality.
Vlani sa v okrese stalo 408 trestnych cinov, z ktorych sme objasnili 251 (61,5 %), v roku 2001 bolo z 392 trestnych cinov objasnenych 265 (67,6 %). Na ulici su najcastejsie pachane kradeze proste, ublizenie na zdravi, kradeze vlamanim. Pretrvavajucim problemom pri zabezpecovani verejneho poriadku je skutocnost, ze v okrese Brezno nie je protialkoholicka zachytna stanica pre narusitelov verejneho poriadku pod vplyvom alkoholu.
V porovnani s rokom 2001 sa dopravna nehodovost zvysila o 51 nehod, pocet umrti o dve, tazko zranenych o pat, ale o sedem poklesol pocet lahko zranenych Hodnota sposobenych skod sa znizila o 5 062 600 korun (z 30 891 400 na 25 828 800 korun). Pod tieto nehody sa najcastejsie podpisalo porusenie zakladnych povinnosti, sposob a rychlost jazdy.

 

Obetuju kus pohodlia

h0305g.jpg (13118 bytes)Turisticka cinnost svojim zameranim prispieva k harmonickemu rozvoju osobnosti, upevnuje zdravie, telesnu zdatnost, kompenzuje jednostrannost mestskeho zivota. Sucasny sposob zivota sa vyznacuje vo velkej casti populacie ubytkom pohybovej aktivity a stale sa zvysujucimi narokmi na nervovu a psychicku zataz. Pobyt v prirode poskytuje najjednoduchsi sposob odreagovania sa od stresovych situacii. Toto vsetko si uvedomuju clenovia Klubu slovenskych turistov - odboru turistiky pri MSK v Brezne a zdoraznil to aj dlhorocny predseda tejto organizacie Ing. Anton Jursa na vyrocnej clenskej schodzi v posledny januarovy den.
,,Spoznavanie novych prirodnych kras, pravidelne stretavanie sa starych a spoznavanie novych priatelov prirody, ich zivotnych osudov obohacuje mysel kazdeho cloveka. Organizovana turistika prispieva k zvysovaniu fyzickej a psychickej odolnosti a sportovej vykonnosti v kazdom veku", uviedol predseda odboru turistiky, ktory mal vlani 96 clenov, z toho 43 dochodcov, 7 studentov, 4 ziakov a 42 dospelych v produktivnom veku.. Pri cisteni rekreacnych chodnikov a upratovani taborisk pod Skalkou, ktore znecistuju a devastuju rekreanti, odpracovali 113 brigadnickych hodin. Znami znackari manzelia Skrovinovci skontrolovali 30 kilometrov a starali sa o 50 kilometrov turistickych chodnikov. Kronika - perfektne dielo Evy Benackovej - zdokumentovala 53 akcii, na ktorych sa zucastnilo 2362 turistov.
h0305f.jpg (20795 bytes)Brezniansky turisticky oddiel pocas rokov bohatej cinnosti preukazal schopnost riesit mnohe kriticke problemy a ani kriza v roku 1989 nezastavila jeho cinnost ,,Nadej nikdy neumiera, ak vsak ide o prezitie, nesmieme stat so zalozenymi rukami, plati to rovnako pre spolocnost i pre nasu organizaciu", hovori Ing. A. Jursa.
Ako podciarkli, aj nadalej chcu ,,kradnut" deti ulici a hladat novu a novu motivaciu. S davkou smutku sleduju klesajuci zaujem mladeze o prirodu, ked dobrodruzstvo z pobytu v prirode vystriedal televizor, pocitac ci internet. Veria, ze je to len prechodny jav. Ved nespocetne horske scenerie su odmenou kazdemu, kto obetuje kus pohodlia. Zazitky na turach, ktore na prvy pohlad vyzeraju banalne, sa natrvalo vryju do pamati a predstavuju nevycislitelne bohatstvo.
Volby potvrdili staronovy vybor na cele s Ing. A. Jursom, pribudla jedna nova clenka vyboru Melania Slavkovska.
Na zaver Ing. A. Jursa vyslovil zelanie: ,,Vytvorit taky program nasho odboru turistiky, aby pritiahol vsetky generacie a bol pristupny vsetkym generaciam a socialnym skupinam."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT