16. FEBRUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Koncert mladych umelcov

V pondelok 8. februara sa v koncertnej sale Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej zisli ziaci ucitelky Vlasty Pastorkovej a ucitela Jana Gondu, aby ukazali svoje zrucnosti v hre na akordeone. Koncert sa niesol v duchu ludovych piesni, ale zneli aj tony vaznej hudby. Bodkou za hrou deti, ktorou potesili rodicov aj svojich pedagogov, bol Straussov slavny valcik Na krasnom modrom Dunaji.

SZOPK ma novu predsednicku

Vo stvrtok 4. februara sa v budove Gymnazia v Brezne uskutocnila zhodnocujuca clenska schodza Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny. Doplnili novych clenov do vyboru a schvalili plan cinnosti na tento rok. Novou predsednickou sa stala Mgr. Anna Jozefikova a tajomnickou RNDr. Magdalena Zofajova.

Vyrocna clenska schodza ZO SNS vo Valaskej

V utorok 9. februara sa v jedalenskej casti spolocenskeho domu Perla vo Valaskej konala vyrocna clenska schodza zakladnej organizacie Slovenskej narodnej strany vo Valaskej. Zucastnilo sa na nej styridsat clenov, co tvori takmer sto percent celej clenskej zakladne. Okrem spravy o cinnosti a spravy o hospodareni, hlavnym bodom programu bola volba predsedu a noveho vyboru ZO SNS. Predsedom sa stal Milos Levik, ktory podakoval staremu vedeniu za vykonanu pracu a poprial vela zdravia, uspechov a sil vsetkym clenom ako i sympatizantom strany do nasledujuceho obdobia. Hostami boli poslanec NR SR a zaroven predseda okresnej rady SNS v Brezne Ing. Dusan Svantner a starosta Valaskej Dr. Dusan Sliacan.

Stretnutie folkloristov

V zasadacke Okresneho uradu v Brezne sa v piatok 12. februara stretli veduci detskych foklornych suborov z okresov Banska Bystrica a Brezno. Pod vedenim Jana Husarika zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska rokovali o zasadach sutaznych prehliadok DFS pre rok 1999, o programoch a ucasti interpretov na sutaziach v ludovom speve deti, solistov instrumentalistov a detskych ludovych hudieb o Horehronsku valasku a Ponicku fujarku, ktore sa uskutocnia 11. aprila v Telgarte a Ponikach. Hovorilo sa tiez o zameroch pri realizacii programu DFS na Horehronskych dnoch spevu a tanca v Helpe. Okresna sutaz detskych folklornych suborov bude 9. aprila v Banskej Bystrici a 10. aprila v Polomke. Zaujimave podujatie pod nazvom Vitanie jari SOS v Banskej Bystrici v spolupraci s kulturno-osvetovymi zariadeniami pripravuju na 22. marca, kedy mali clenovia detskych folklornych suborov formou pochodzkoveho divadla po historickom jadre miest Banska Bystrica a Brezno priblizit obyvatelom tradicne jarne ludove zvyky.

Strojari pred Uradom vlady

Asi 80 autobusov priviezlo v piatok 12. februara do Bratislavy priblizne 3000 strojarov z celeho Slovenska, ktori pred Uradom vlady protestovali proti stale zhorsujucej sa situacii v podnikoch. Medzi nimi boli aj odborari zo Slovpumpu Zavadka, Mostarne Brezno, Strojarni Piesok, Hronca a Zeleziarni Podbrezova. Symbolicky balicek odborarskych opatreni - ciernou stuzkou previazanu skatulu s napismi mzda, praca a prava zamestnancov - strojari odovzdali vlade na zaver mitingu.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia matrik Okresneho uradu v Brezne Dagmar Fedorovej:

Ako vyzeral uplynuly rok v matricnych uradoch Breznianskeho okresu?

Odbor vseobecnej vnutornej spravy Okresneho uradu v Brezne ma osemnast matricnych uradov, v ktorych pracuje 20 matrikarok. Matrikarky v obciach pracuju na uvazky, t. j. vykonavaju prace aj pre obecne urady a zabezpecuju vykon statnej spravy na useku matrik. Statistika za rok 1998 hovori: V roku 1998 sa narodilo 721 deti, co je v porovnani s rokom 1997 o 68 deti viac. Pocet uzavretych manzelstiev bol 329, z toho 204 cirkevnych a 125 obciansky uzavretych manzelstiev.

Pocet umrti v okrese Brezno bol 737, t. j. o 27 umrti viac ako v roku 1997. V matricnych uradoch matrikarky vykonali 57 454 ostatnych ukonov, co je v porovnani s rokom 1997 o 1233 viac. Pod pojmom matricne ukony su zahrnute: uzavretia manzelstva, umrtia, narodenia, vydavanie druhopisov z matrik, osvedcovacia agenda odpisov a podpisov, vydavanie osvedcenia o pravnej sposobilosti na uzavretie manzelstva v cudzine, delegovanie sobasov, zapisy do osobitnej matriky v Bratislave, zmeny mena a priezviska, potvrdenie o ziti, dodatocne zaznamy a zmeny o narodeni, uzavreti manzelstva a umrti. Z uvedeneho vidiet, ze matrika je prvotna evidencia, ktora sprevadza obcana od narodenia celym zivotom az po smrt. Zelame si, aby boli obcania s pracou v matricnych uradoch spokojni a z matriky odchadzali s dobrym pocitom.

Slovenske telekomunikacie a nespokojni zakaznici

V nasej redakcii sa mnozia nespokojne reakcie na to, ze este stale nie je zavedeny telefon v Centre poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne, ktore uz styri mesiace sidli na zimnom stadione. Nemalo je takych, ktore kritizuju aj akciu Slovenskych telekomunikacii, vyhlasenu na konci lanskeho roka, v nej bolo mozne zriadit telefonnu stanicu za polovicnu cenu. O vysvetlenie sme poziadali veduceho obchodno-technickeho strediska v Brezne Ing. Romana Bezemka:

o Aka je sucasna situacia v zriadovani novych telefonnych liniek?

- Vsetkym je zname, ze Slovenske telekomunikacie vyhlasili na konci minuleho roka akciu, v ktorej bolo mozne zriadit telefonnu stanicu za polovicnu cenu ako bola cennikova cena. Akcia skoncila 31. decembra 1998. V sucasnosti platia povodne ceny za zriadenie telefonnej linky. Vsetky prihlasky podane do 31. decembra 1998 sme nestihli zrealizovat, pretoze ich bolo neumerne mnozstvo. Mozeme zakaznikov uspokojit tym, ze pri zriadeni telefonnej linky na prihlasku podanu v case do 31. decembra bude platit cena, ktora bola vyhlasena pri akcii - teda za sukromnu stanicu zaplatite zriadovaci poplatok 2458,80 korun. Je v nasom zaujme uspokojit vsetkych potencionalnych zakaznikov v co najkratsom case. Preto prosime o trpezlivost, urcite vam vas telefon zriadime.

K tomuto problemu musime dodat este nasledovne: Mame mnoho netrpezlivych zakaznikov, ktori neustale urguju zriadenie telefonnej stanice. Ako sme uz spominali, zalezi nam na kazdom zakaznikovi i na kazdej zriadenej telefonnej stanici. Nie je vsak vzdy v nasich silach zabezpecit potrebne technicke zariadenia pre konkretnu telefonnu linku. Sme zavisli na centralnych dodavkach, ktore v tomto pripade predstavuju stopercentny dovoz zo zahranicia. Su tu iste komplikacie pri dovoze, a preto v tychto pripadoch meskame so zriadovanim. Tento rok sme este potrebne technicke zariadenia nedostali, a preto sme ani niektore telefonne stanice nemohli zrealizovat, co nas mrzi.

o Od prveho januara tohto roka plati novy cennik telekomunikacnych sluzieb. Mozete nasich citatelov oboznamit s niektorymi zmenami, doplnkami a s upravami cien za tieto sluzby?

- V nasom stredisku OTST Brezno - referat styku s verejnostou, si nasi zakaznici mozu zakupit detailny vypis telefonnych hovorov. Tato ponuka plati pre vsetkych telefonnych ucastnikov, ktori su pripojeni na digitalne ustredne. Jedna strana vypisu stoji 36,90 korun a obsahuje 136 zaznamenanych hovorov. O vypis moze poziadat telefonny ucastnik, ktory sa preukaze obcianskym preukazom, pripadne identifikacnou kartou. Vypis moze dostat aj poverena splnomocnena osoba. Prosili by sme nasich zakaznikov o dodrzanie tychto podmienok poskytovania detailnych vypisov. Vychadza jednoznacne z obcianskeho zakonnika, paragraf 1 a 2, kde je zarucena obciansko-pravna sloboda obcana. Z tohto titulu nemozeme poskytnut vypis druhemu z manzelov, ani detom, aj ked pouzivaju spolocny telefon v domacnosti. U podnikatelskych subjektov je potrebne priniest poverenie statutarnym zastupcom firmy, spolu s peciatkou firmy.

Upozornujeme nasich zakaznikov, ze v tomto roku zavadzame novy sposob informovania o stave uctu telekomunikacnych uhrad rozlisenim piatich kategorii volani, ktore budu zobrazene na ucte ako pocitadla impulzov pre prislusne kategorie. Na ucte z doterajsich troch pocitadiel bude rozsirenie na pat pocitadiel: 1. pocitadlo - miestne hovory s miestnou tarifou, 2. pocitadlo - medzimestske hovory s prislusnou tarifou, 3. pocitadlo - prestup do mobilnych sieti 0901, 0903, 0905, 4. pocitadlo - audiotex - 097, 098, 5. pocitadlo - medzinarodne hovory. Tymto sposobom ma zakaznik moznost priamo na ucte telekomunikacnych uhrad odkontrolovat prevolane impulzy do prislusnej kategorie.

Dalsou novou sluzbou su tzv. predplatene karty. Tuto sluzbu mozete vyuzit hlavne pri cestach do zahranicia, co je aktualne s bliziacimi sa dovolenkami, ked nebudete potrebovat telefonne karty prislusnej krajiny, ktoru navstivite, ani drobne v prislusnej mene. Sluzba je zalozena na tom, ze doma si predplatite hovorne a pri volani zo zahranicia sa vam suma odpocita z tejto predplatenej karty. Sluzbu ocenite v pripade nehody, straty dokladov, alebo i pre volanie svojim znamym domov bez potreby a zavislosti na peniazoch a telefonnych automatoch v krajine, ktoru ste navstivili. Podobnou sluzbou, ktoru mozete vyuzit v prichadzajucej dovolenkovej sezone, je i SLOVAKIA DIRECT, o ktorej sa podrobnejsie mozete informovat v cestovnych kancelariach, pripadne v Slovenskych telekomunikaciach.

O dalsich sluzbach nabuduce.

Co zistila "soika"

Stodva skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, sestdesiatosem kontrolnych nakupov, z toho styridsatjeden predrazenych, percento predrazenia 60,3, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov koruna osemdesiat halierov. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v siestom tyzdni.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich osmich prevadzkovych jednotkach pri 290 druhoch tovaru za 353 307 korun. Na mieste zlikvidovali v patnastich jednotkach dvadsatosem druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu za vyse 3500 korun.

V Breznianskom okrese v bufete na malej stanici v Brezne bol nakup za 34,80 predrazeny o sestdesiat halierov pre nedodrzanie hmotnosti pecenej klobasy. Okrem toho tu zistili nedodrzanie ustanovenia Vyhlasky 125/95 Z. Z. o kategorizacii pohostinskych zariadeni. V potravinach Nova v Brezne sa v predaji nachadzali tri druhy tovaru v hodnote 1182 korun s uplynulou dobou spotreby.

h9907b.JPG (18236 bytes) Pracovnici Horehronskeho muzea v Brezne pripravili a od osmeho februara ponukaju Breznanom a navstevnikom muzea vo svojich priestoroch na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 vystavu vojnovych agitacnych plagatov z roku 1945. Plagaty vznikli po prechode frontu a tematicky sa venuju dvom okruhom - uplnemu zlikvidovaniu fasizmu a budovaniu novej vlasti, ktore zahrna aj spolupracu armady a obyvatelstva. Vystava potrva do konca februara.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT