14. OKTOBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zlato do Banskej Bystrice a do Brezna

V Dome kultury v Lucenci sa 3. oktobra uskutocnilo Stredoslovenske oblastne kolo III. celoslovenskej sutaze prehliadky spevackych zborov Matice slovenskej. Zacalo vystupenim hostujuceho detskeho spevackeho zboru Zvoncek v Lucenci. h9841d.jpg (23992 bytes)Odborna porota pod vedenim Doc. PhDr. Tibora Sedlickeho, CSc., v kategorii mladeznickych zborov zlaty diplom a pochvalu porota udelila Univerzitnemu miesanemu spevackemu zboru Mladost pri UMB v B. Bystrici (dirigent Doc. Dr. Milan Pazurik, CSc.) v kategorii dospelych zborov zlaty diplom Spevackemu zboru mesta Brezna (dirigent M. Pazurik), strieborny diplom Miesanemu spevackemu zboru Ozvena v Lucenci (dirigentka Marianna Donutilova) a brondzovy diplom Miesanemu spevackemu zboru Selcan zo Seliec pri B. Bystrici (dirigent Cyril Plesko). Drzitelia zlatych diplomov postupuju na celoslovensku prehliadku zborov Matice slovenskej, ktora sa uskutocni 7. novembra v B. Bystrici.

Podujatie vyvrcholilo galakoncertom, kde primator Lucenca Dr. Jozef Murgas slavnostne otvoril Novohradske dni 1998. Medzi hostami podujatia boli podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic, tajomnik Hudobneho odboru Matice slovenskej Dr. Emanuel Muntag, predsednicka Demokratickeho zvazu Slovakov v Madarsku Ruzena Baranekova - Egydeova a dalsi.

V ramci galaprogramu sa s lubostnymi a vojenskymi piesnami predstavil Slovensky narodopisny spevacky zbor Pilis z Mlyniek v Madarsku. Na zaver vsetky zbory zaspievali skladbu M. Sch. Trnavskeho Hoj vlast moja, ktora bola i povinnou skladbou v ramci sutaznej casti prehliadky.

Daniel Rakyta

Z cinnosti Centra volneho casu

Budu modernejsie pocitace?

V septembri sa spolu so skolskymi branami otvorila aj brana Centra volneho casu. Na pracovisku techniky v tomto skolskom roku budu pre deti, ktore chcu aktivne vyuzit svoj volny cas, otvorene zaujimave kruzky.

Osem kruzkov bude so zameranim na vypoctovu techniku. Deti z prveho az deviateho rocnika tu zistia, ze pocitac sa da vyuzit nielen na hranie roznych hier, ale naucia sa ho ovladat a vyuzivat aj pri praci. Preniknu aj do tajomstiev programovania v programovacom jazyku BASIC. V kruzku plastikovy modelar privitame vsetky deti, ktore rady zhotovuju a lepia rozne modely. Pracovisko pripravuje rozne sutaze pre plastikovych a leteckych modelarov a sutaze v pocitacovych hrach.

Dagmar Lomencikova

Hviezdicka sa predstavi uz v decembri

Pracovisko spolocenskych vied vytvorilo pre tych, ktori maju radi tanec, spev a hudbu zaujmove kruzky. Stretavaju sa tu priaznivci moderneho tanca, mazoretky, ale nie len oni. Dievcata, ktore chcu preniknut do tajov prace sekretarok, navstevuju kruzok urceny tejto cinnosti. Mladez s hereckym nadanim si vytvorila skupinu, v ktorej si svoje schopnosti overuju a zaroven sa ucia nieco nove o praci na javisku. Nasim spolocnym cielom je verejne vystupit uz v predvianocnom obdobi. Prvacikovia sa pomocou hry ucia zakladom anglickeho jazyka. V cinnosti je aj kruzok Abeceda zdravotnika, v ktorom maju deti moznost ziskat vedomosti a zrucnosti prvej pomoci. Nase pracovisko je k dispozicii vsetkym detom a verime, ze nas coskoro v Centre volneho casu navstivite!

Alena Sperkova

Vstupte do carovneho sveta

Horehronske muzeum v Brezne vas pozyva na vystavu Hluchane - moja laska. Vystava priblizuje hluchana v roznych podobach, zobrazenych asi na osemdesiatich perokresbach. Ich autorom je Miroslav Saniga, pracovnik Ustavu ekologie SAV v Starych Horach.

Horehronske muzeum ponuka aj autorsku vystavu farebnych fotografii Karola Demutha V zrkadle vody. Pomocou farebnych sklicok na fotoobjektive priblizuje vodu tak, ako ju bezni navstevnici prirody nemaju moznost vidiet. Voda na jeho obrazoch ma mimoriadnu dynamiku: prudi, tecie, hybe sa, strieka do vysin i pada do hlbok. Je to prosto ziva voda.

Do carovneho a farebneho sveta autorovej fantazie, ale aj do sveta hluchanich hercov, ktori predvadzaju neopakovatelne divadlo, mozete vstupit v Horehronskom muzeu (mestiansky dom) do 23. oktobra. Obidve vystavy si mozete pozriet za jedno vstupne, dospeli styri, mladez dve koruny.

Dni mesta Brezna

Na oslavach 730-rocneho Brezna v roku 1995 sa zacala tradicia organizovania Dni mesta. Tie tohtorocne boli o nieco skromnejsie ako tie predchadzajuce, ale aj napriek tomu obyvatelia mesta i jeho navsetvnici si mali z coho vybrat. Otvorenim vystavy Klubu amaterskej vytvarnej tvorby v synagoge vo stvrtok 8. oktobra zacal maraton podujati

h9841h.jpg (23448 bytes) h9841g.jpg (17908 bytes)

. Vecer patril krasnym studentkam a sarmantym studentom v mestskom dome kultury, kde prebiehal uz druhy rocnik sutaze Miss a Mister strednych skol. Vitazkou sa stala Daniela Koladova z hotelovej akademie, ktora ziskala aj titul Miss sympatie. Titul vicemis patri Janke Adamekovej z obchodnej akademie. Za najsarmantnejsieho studenta porota vybrala Petra Pohancanika z hotelovej akademie, titul vicemister si odniesol Pater Miko takisto z hotelovej akademie a titul mister sympatie Michal Gonda zo strednej priemyslnej skoly. Zastupenie v sutazi mali vsetky stredne skoly, iba gymnazium absentovalo. Zeby sa medzi nimi nenasli nadejni adepti ...? Sobota patrila jarmoku ludovych vyrobkov v hostinci Kolkaren, ktory spestrili ludove hudby, prezentovali sa Lesy mesta Brezna a nechybali vselijake atrakcie pre deti. Detom patrili aj hry a sutaze v areali ucilista na Mazornikove. Organizatori nezabudli ani na starsiu generaciu. Im bolo venovane vystupenie profesionalnych umelcov v dome kultury. V nedelu podvecer sa v evanjelickom kostole rozliehali tony v podani Spevackeho zboru mesta Brezna.

V case nasej uzavierky v pondelok rano zasadala mestska rada. Popoludni pokrstili knihu Brezno, mesto, ktore Ti podava ruku. Bodku za Dnami dal zabavny program humoristov Roba Kajzera a Petra Melusa, ale o tom uz nabuduce.

h9841f.jpg (22958 bytes) h9841e.jpg (13794 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT