14. OKTOBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mostari stale v strajkovej pohotovosti

Vo stvrtok 8. oktobra sa zastupcovia odborov a vedenia Mostarne Brezno stretli na pode mestskeho uradu s poslancom Narodnej rady SR Petrom Magvasim a primatorom Brezna Vladimirom Faskom. Na stretnuti hovorili o vaznej situacii v strojarskych podnikoch horehronskeho regionu. Mostari su stale v strajkovej pohotovosti, pretoze Mostaren Brezno Industria dlhuje zamestnancom doplatok mzdy za august. Odborari pozaduju vyplatenie do 15. oktobra, informoval nas o tom predseda vyboru ZO OZ KOVO Jan Medved. Poslanec rokoval aj s predstavitelmi akciovej spolocnosti Slovpump Zavadka nad Hronom.

Medvede jubiluju

Jubilejne V. stretnutie medvedov sa uskutocni v dnoch 16. az 18. oktobra v hoteli Biela Medvedica v Bystrej. Pripominame, ze je to randezvous drzitelov priezviska Medved a Medvedova, ktora je jedina svojho druhu na Slovensku. A co pripravili jeho organizatori (manzelia Medvedovci z Bystrej) na toto jubilejne podujatie? V piatok 16. oktobra privitaju navstevnikov typicky domacou slivovicou a potom sa vsetci stretnu pri ohni, kde budu podavat kotlikovy gulas. Sobotny program zacina podavanim ranajok do postele na zvlastne zelanie, pokracuje tradicnou sutazou v kresbe medveda na asfalt, sportovym popoludnim, navstevou jaskyne Bystra, pripadne kryteho bazena v hoteli Partizan na Taloch. Vecer sa vsetci zidu na slavnostnej veceri s hudbou a spolocenskymi hrami, kde je na programe i privitanie najmladsieho a najstarsieho ucastnika stretnutia a bohata tombola. Stretnutie ukoncia v nedelu 18. oktobra na nedalekom salasi. Tu bude pripraveny barani gulas a samozrejme salasnicke vyrobky. Ak mate o toto podujatie zaujem, mozete sa prihlasit na riaditelstve Biela Medvedica v Bystrej, kde riaditelom hotela je tiez drzitel tohto priezviska Rastislav Medved.

Vidiet a dakovat

Skoro dva dni trvala priprava vyzdoby rimskokatolickeho kostola v Ciernom Balogu pri prilezitosti nedelneho podakovania za tohtorocnu urodu. Sikovne ruky obetavych zien dokazali z darov bozej prirody a prace ruk (ovocia, zeleniny, obilnych klasov, zrna...) vytvorit prekrasne zatisia a obrazy. Fotoaparaty pomahali zvecnit tuto nevsednu krasu. Ak sa poponahlate, este to stihnete vidiet a ... dakovat.

Zmena v Holandsku

Skupina Zmena a pedagogovia z Breznianskeho okresu, ktori su zapojeni do projektu Zmena, v dnoch 9. az 18. oktobra navstivia holandske skoly a skolske zariadenia.

O velkych selmach

V dnoch 5. az 7. oktobra sa v hoteli Partizan na Taloch uskutocnil seminar Akcne plany pre velke selmy Europy. Organizovala ho Rada Europy a Ministerstvo zivotneho prostredia SR. Zucastnilo sa na nom asi osemdesiat odbornikov z dvadsiatich krajin Europy. Po dvoch dnoch rokovani ucastnici boli na exkurzii v centralnej casti NAPANTu, informoval nas o tom Ing. Stanislav Ondrus, pracovnik Spravy NAPANTu.

(Sestdesiatnik) Ladislav Simon na Chalupkovom Brezne

Byvaly stredoskolsky profesor, riaditel Strednej skoly spolocneho stravovania v Brezne, jeden z autorov myslienky a koncepcie Chalupkovho Brezna - sutaze umeleckej tvorivosti ucitelov - doc. Dr. Ladislav Simon, CSc., bude predstavovat svoje dve najnovsie basnicke zbierky v uvode 31. rocnika Chalupkovho Brezna, ktore sa uskutocni v dnoch 23. a 24. oktobra v nasom meste.

Hlavni organizatori podujatia - Ministerstvo skolstva SR, okresny urad a mesto Brezno ocakavaju na sutaznych prehliadkach 156 prihlasenych pedagogov zo 49 okresov Slovenskej republiky.

Na pozvanie spoluorganizatora podujatia Miestnej organizacie Matice slovenskej - zareagovali aj nasi krajania zo zahranicia. Ozdobou bude urcite Elena Kmetova, ucitelka z Nadlaku, podpredsednicka Demokratickeho zvazu Slovakov a Cechov v Rumunsku. Ucast prislubili aj slovenski ucitelia z Madarska, Polska a Juhoslavie.

Prehliadky v jedenastich sutaznych odboroch sa konaju v sobotu 24. oktobra v priestoroch Mestskeho uradu, Mestskeho kulturneho strediska, Horehronskeho muzea, Gymnazia Jana Chalupku a Zakladnej umeleckej skoly v Brezne a organizatori pozyvaju siroku verejnost nasho mesta a okolia.

V ramci podujatia nase mesto navstivia mnohe osobnosti kulturneho zivota - prof. Dr. Zdenko Kasac, CSc., doc. Dr. Ladislav Bartko, CSc., spisovatelia Nata Hostovecka, Ondrej Nagaj, Bozena Bobakova, Jozef Urban, Tona Revajova, vytvarnici Dr. Miroslav Bardi, doc. Miroslav Broos, akademicky maliar Jozef Cesnak, hudobnici doc. Alexander Melicher, CSc., Belo Felix, doc. Dr. Vojtech Didii a mnohi dalsi.

Na navrh komisie kultury a sirokej verejnosti niektorym z nich udeli primator mesta Ing. Vladimir Fasko cestnu cenu primatora mesta.

Ivan Halama,
tajomnik organizacneho vyboru Chalupkovho Brezna

 
Opytali sme sa za vas

zastupcu riaditela pre obchod Stredoslovenskych energetickych zavodov s. p. Zilina, Rozvodny zavod B. Bystrica Dominika Otrubu.

* Co si maju ludia predstavit pod novym systemom platenia za elektrinu?

Novy zakaznicky system (CIS), ktory sa zavadza v SSE s. p. vytvara kvalitativne nove vztahy v ramci obchodu s elektrickou energiou medzi odberatelom - zakaznikom a dodavatelom. Jednak sa viacej priblizuje k zakaznikovi vznikom okresnych obchodnych kancelarii a jednak bude umoznovat viacej variantov vo veci uhrad za poskytnute sluzby (uhrada za spotrebu el. energie, uhrada zaloh...). Novy system vsak umoznuje aj zachovanie platieb prostrednictvom SIPO tak, ako ho doposial vacsina zakaznikov pozna tzv. inkaso. V ramci okresnej obchodnej kancelarie sa poskytuju komplexne sluzby pre maloodberatelov suvisiace s odberom a dodavkou elektrickej energie.

* Kedy nastane uprava noveho systemu?

V novom zakaznickom systeme sa zatial spracuvaju udaje len pre maloodberatelov - obyvatelstvo. U tejto skupiny zakaznikov este do konca roka 1998 dojde k zmenam, ktora vsak nebude mat vplyv na zakaznika. Pojde o prevzatie salda zaloh od Inkasneho strediska, co umozni zakaznikovi v pripade poziadavky ohladom zaloh tuto uplatnovat v okresnej obchodnej kancelarii. Dalej to bude nova z hladiska predtlace, faktura za odber elektrickej energie. Postupne v novom systeme budu spracovane udaje aj pre maloodber - organizacie a pre velkoodberatelov.

* Dokedy budeme platit take vysoke preddavky?

Preddavky u zakaznikov viacej zname ako zalohy su vypocitane podla spotreby elektrickej energie za predosle obdobia voci sadzbe, ktore si zakaznik dojednal. U noveho odberatela je vyska zalohy vypocitana z instalovanych elektrospotrebicov na dojednanu sadzbu. Nasou zasadou je, aby vyska zalohy bola taka, aby sa rovnala vyske faktury. Toto je vsak idealny stav. V realnom ponimani to znamena, aby rozdiel medzi uhradenymi zalohami a fakturou za prislusne obdobie bol minimalny. V pripadoch, kde tieto rozdiely su velke, sa zalohove platby upravuju. Taktiez zakaznik pokial ma realne dovody moze poziadat cez prislusnu okresnu obchodnu kancelariu o upravu zalohy.

Co zistila "soika"

Osemdesiattri skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, sestdesiatdva kontrolnych nakupov, z nich tridsatsedem predrazenych, percento predrazenia 59,7, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov pat korun. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 40. tyzdni.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie informacnych povinnosti a doby spotreby v styridsiatich priatich prevadzkovych jednotkach inspektori pozastavili 229 druhov tovaru za 420 777 korun. V deviatich prevadzkovych jednotkach na mieste zlikvidovali sestnast druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal dovedna za 4096 korun. Za zistene nedostatky na mieste ulozili sedemdesiatjeden blokovych pokut v hodnote bezmala 54 000 korun. Za nedostatky vacsieho rozsahu spisali jedenast oznameni o zacati spravneho konania, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.

V predajni maso-udeniny v Stvrti Laca Novmeskeho c. 8 v Brezne v kontrolnom nakupe za 78,60 koruny bol pecenovy narez so syrom za 26 korun, ktory bol uz po dobe spotreby. Z predaja stiahli styri druhy vyrobkov v hodnote 890 korun, ktore boli po dobe spotreby. Z ponuky predaja pozastavili styri kilogramy bravcovych noziciek za 48 korun na docistenie od stetin.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT